Άρις Αντάνης: “Νάνση Χόρτον “εναλάξ” – Από τη Σμύρνη ως τον Πόρο”To νέο βιβλίο του Άρι Αντάνη “Νάνση Χόρτον “εναλάξ” – Από τη Σμύρνη ως τον Πόρο”, είναι ένα αφιέρωμα που έγραψε ο Άρις Αντάνης στη μνήμη της φιλελληνίδας ποιήτριας Νάνσυ Χόρτον (1912-2016), που έφυγε πλήρης ημερών πριν από δύο σχεδόν χρόνια, αφήνοντάς μας μία ζωντανή ανάμνηση από την πολυκύμαντη και γεμάτη Ελλάδα παρουσία της.

Ήταν κόρη του γνωστού Αμερικανού διπλωμάτη, συγγραφέα και ένθερμου φιλέλληνα Τζωρτζ Χόρτον (1859-1942), που ως γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη το 1922, βοήθησε ίσως και πέρα από όσο του επέτρεπαν οι διπλωματικές του δικαιοδοσίες τον άγρια διωκόμενο και σφαγιαζόμενο Μικρασιατικό Ελληνισμό από τις προαιώνιες εστίες του.
Το αφιέρωμα δεν είναι βιογραφικό αφήγημα της μεγάλης ποιήτριας. Κατά βάση περιέχει την επίπονη προσπάθεια του Άρι, βοηθούμενος και από την Αγγλίδα φιλόλογο σύζυγό του Μάριλυν, να αποδώσει από τα Αγγλικά στα Ελληνικά και να σχολιάσει κατάλληλα δέκα πανέμορφα στοχαστικά ποιήματα της Νάνση. Το πρώτο μάλιστα ποίημα είναι για το μυρωμένο Λεμονοδάσος του Πόρου, όπου αναδεικνύεται και η ζεστή σχέση της Νάνση και του πατέρα της με το νησί μας και την ευρύτερη περιοχή Τροιζηνίας και Αργολίδας. Σχέση που αποτυπώνεται έντονα και στο πλούσιο συγγραφικό έργο του Τζώρτζ Χόρτον για αυτή την περιοχή.


Η έμπνευση της έρευνας, της απόδοσης των ποιημάτων της Νάνση και της έκδοσης του βιβλίου ήταν μία πρόκληση για τον Άρι, για την από μέρους του ανάδειξη του σπουδαίου λογοτεχνικού της έργου. Και ομολογεί στο οπισθόφυλλό του πως την απόδοση στην Ελληνική γλώσσα την εμπνεύστηκε κυρίως από τη φράση που έλεγε ο Χόρτον, ως νέος Κικέρων, στην κόρη του όταν ήταν μικρό κορίτσι και της διάβαζε την Καινή Διαθήκη στα Ελληνικά: ”Αυτή είναι η γλώσσα που μιλάει ο Θεός”.
Αντίτυπο του βιβλίου δωρήθηκε από τον συγγραφέα στη Χατζοπούλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Πόρου. Σχετική ανάρτηση έγινε και στη σελίδα Facebook “Χατζοπούλειος Βιβλιοπαρουσίαση”.

Ο Ποριώτης Άρις Αντάνης, του Παναγιώτου, κάτοικος Αμαρουσίου, με την ευκαιρία της ανάρτησης στο porosnews, του νέου βιβλίου του «ΝΑΝΣΗ ΧΟΡΤΟΝ- ‘ΕΝΑΛΛΑΞ’, από τη Σμύρνη ως τον Πόρο»,  μας γνωστοποίησε τα ακόλουθα:

“Έχοντας πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι δεν είναι σωστό να σχολιάζει ο περι ού το ρεπορτάζ ή η βιβλιοπαρουσίαση, διευκρινίζω ότι αυτό γίνεται μόνο και μόνο επειδή νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω:

1/Τον Κο Δημήτρη Ζαχαρόπουλο, που μου επέτρεψε με προθυμία να χρησιμοποιήσω την εξαιρετική δημιουργική φωτογραφία του,  όπου φαίνεται η «Κοιμωμένη» σαν να αναδύεται σε άσπρο σύννεφο.

2/Τον Κο Γιάννη Μανιάτη για την υποδοχή του ταπεινού μου πονήματος  στη Δημοτική βιβλιοθήκη και τον ευγενικό σχολιασμό του,  και βέβαια

3/Το porosnews  για τη φιλοξενία.

Σημειώνω ότι το βιβλίο είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου να το προμηθευτεί αντί τριών (3) ευρώ, από οποιοδήποτε σημείο  θα μου υποδειχθεί στον Πόρο, (πχ στο Δήμο Πόρου), για να στείλω αντίτυπα, αφού  το ευκαταφρόνητο αντίτιμο θα πηγαίνει, εξ ολοκλήρου,   ερήμην μου, κατ’ ευθείαν από,  πχ  το Δήμο Πόρου,   στο Σύλλογο Γονέων και Φίλων παιδιών με ειδικές ανάγκες “Άγιος Κήρυκος” για την ενίσχυση των  αγαθοεργών σκοπών του.

Άρις Αντάνης

arimari@otenet.gr”

Tags: , ,
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. ΑΡΙΣ ΑΝΤΑΝΗΣ says:

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΑΠΟ ΒΑΘΟΥΣ ΚΑΡΔΙΑΣ. Η ΝΑΝΣΗ ΑΦΗΣΕ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ 1.250.000 ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΧΕΠΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΤΗΣΙΑ ΧΟΡΗΓΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
    Η ΝΑΝΣΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΑΠΛΗ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΔΑ. ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΦΙΛΗ ΜΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΟΥ ΜΟΥ ΤΗ ΣΥΣΤΗΣΕ.
    (ΑΝΤΑΝΗΣ)

Σχολιάστε