Πρόταση των Podemos για συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλιστέςimg_103714219534511453462699Την πρώτη του επίσημη συνάντηση με τον βασιλιά Φίλιππο Στ΄ πραγματοποίησε ο επικεφαλής των Pοdemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, προτείνοντας κυβέρνηση μειοψηφίας στους Σοσιαλιστές με τους τελευταίους να απαντούν επιφυλακτικά «ναι».

Ο Ιγκλέσιας μίλησε και πρότεινε μία κυβέρνηση μειοψηφίας με τους Σοσιαλιστές και την Ενωμένη Αριστερά (IU).

«Πρέπει τώρα να εργαστούμε μαζί με τον Πέδρο Σάντσεθ και τον Αλμπέρτο Γκαρθόν για τη νέα κυβέρνηση»  τόνισε ο αρχηγός των Podemos, υπογραμμίζοντας ότι ο Πέδρο Σάντσεθ (PSOE) θα μπορούσε να αναλάβει την προεδρία και ο ίδιος την αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Ο Ιγκλέσιας επίσης μίλησε για τα έκτακτα μέτρα που πρέπει να ληφθούν τις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης.

Με επίφυλαξη «ναι» από τους Σοσιαλιστές

Ο Πέδρο Σάντσεθ συναντήθηκε με τη σειρά του με τον βασιλιά, από το οποίο -όπως είπε- πληροφορήθηκε την «προσφορά» των Podemos. Με επιφυλάξεις απάντησε θετικά στην πρόταση του Πάμπλο Ιγκλέσιας, αναφερόμενος ωστόσο και στους Ciudadanos.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Στη διάγνωση μπορεί να συμφωνήσουμε, αλλά οι πολιτικές είναι άλλο θέμα. Tο PSOE τάσσεται υπέρ μεγάλων συμφωνιών με το Podemos, τους Ciudadanos και άλλες δυνάμεις για τη συνταγματική αναθεώρηση, την οικονομία, το κράτος-πρόνοιας, τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ΕΕ και τους δημοκρατικούς θεσμούς» ήταν οι δηλώσεις του αρχηγού των Σοσιαλιστών, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πως τείνει χείρα συνεννόησης και δεξιά και αριστερά.

Εάν η πρόταση του Ιγκλέσιας γίνει δεκτή, η Ισπανία θα έχει κυβέρνηση μειοψηφίας, αφού οι Σοσιαλιστές έχουν 90 έδρες, το κόμμα του Ιγκλέσιας 65 και η Ενωμένη Αριστερά (IU) 5 έδρες. Συνολικά η κυβέρνηση θα έχει 160 έδρες επί συνόλου 350.

http://www.thepressproject.gr/
Σχολιάστε