Eκδηλώσεις ομάδων παιδιών των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.στο Γαλατά και το ΛεμονοδάσοςΜια δραστηριότητα εντελώς διαφορετική αλλά ταυτόχρονα σημαδιακή και συγκινητική για το Λεμονοδάσος και το ‘’Λεμόνι μυρωδάτο’’.
Τέσσερις ομάδες παιδιών που δουλεύουν στα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ( Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Μαντινείας, Καλαμάτας, Πειραιά-Άνοιξης, και Πειραιά, μετά από πρόσκληση του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Γαλατά, ήλθαν στον τόπο μας για ένα διήμερο πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων και διάλεξαν την επωνυμία ‘’Λεμονάκι μυρωδάτο’’, που παραπέμπει κατ’ ευθείαν στο Λεμονοδάσος, όπως ήταν και η πρόθεση των διοργανωτών.
Οι εκδηλώσεις εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ‘’Περιβαλλοντικά προγράμματα στα σχολεία’’, μετά από πρόταση του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Γαλατά, με στόχο ‘’την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας ώστε να γίνει η συγκεκριμένη περιοχή βιώσιμη’’.
Η δε ιδέα τους να συμπεριλάβουν μεταξύ των δραστηριοτήτων και την δενδροφύτευση 10 δενδρυλίων λεμονιάς στο Λεμονοδάσος, αποτελεί συμβολισμό του ενδιαφέροντος που επιδεικνύεται από διάφορα μέρη της Ελλάδας για την διατήρησή του.
Την φροντίδα της διοργάνωσης είχε το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Γαλατά και ο σύλλογος γονέων και φίλων ατόμων με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.) ‘’Άγιος Κήρυκος’’, που προσκάλεσαν μεταξύ άλλων τους δημάρχους Τροιζηνίας και Πόρου να τιμήσουν την εκδήλωση.
Την κήρυξη της έναρξης των εκδηλώσεων έκανε ο δήμαρχος Τροιζηνίας Γιάννης Σαμπάνης.
Επίσης χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Πόρου Δημήτρης Στρατηγός, ο διατροφολόγος και δημοτικός σύμβουλος Πόρου Δημήτρης Συξέρης, η κ. Γιώτα Σταυρακάκη ως εκπρόσωπος του συλλόγου ‘’Άγιος Κήρυκος’’ και ο υπογράφων.
Μετά τις ομιλίες ακολούθησαν χοροί από τον πολιτιστικό σύλλογο Γαλατά ‘’οι φίλοι της Παράδοσης’’ ο οποίος, όπως και ο Δήμος Τροιζηνίας παρέσχαν τη βοήθεια τους στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Ο πολιτιστικός σύλλογος εκτός από την βοήθεια στην κυρίως εκδήλωση βοήθησε και σε άλλους τομείς, όπως η υποδοχή και η ενδιαίτηση των παιδιών.
Μετά το τέλος των εκδηλώσεων της πρώτης μέρας στο γήπεδο, τα παιδιά και οι επιβλέποντες επιβιβάστηκαν στα πούλμα κατά τις 20.00 για να πάνε στο Λεμονοδάσος για την δενδροφύτευση.
Εκτός προγράμματος η παρουσία του Δημάρχου Πόρου στο χώρο της φύτευσης, ο οποίος προφανώς θέλοντας να στείλει ένα μήνημα φροντίδας και αγάπης για τα παιδιά και ασφαλώς και για το Λεμονοδάσος, βοήθησε στην δενδροφύτευση.
Η παρουσία του Δημήτρη Στρατηγού προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στη δραστηριότητα δεδομένου ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για το Λεμονοδάσος και ένας προβληματισμός για το μέλλον του. Η δε συμμετοχή του δημάρχου στο φύτεμα λεμονοδενδρυλίων σηματοδοτεί και την πρόθεσή του για διατήρησή του και όχι για ξεχέρσωμά του.


Ο Δημήτρης έχει ανασκουμπωθεί και βοηθάει παιδιά και δασκάλους στο φύτεμα Λεμονοδενδρυλίων στο λεμονοπερίβολο του Γιώργου Ταρταράκη, ο οποίος πρόθυμα και με συγκίνηση διέθεσε το χώρο που ήδη είχε προγραμματίσει να ξαναφυτέψει.

Ο Δήμαρχος περιφέρεται στις ομάδες παιδιών και διδασκόντων, ενημερώνεται και προσφέρει στην προσπάθεια.

Η κ. Λίτσα Καλκαβούρα διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Γαλατά, ψυχή και καρδιά της προσπάθειας δουλεύει με παιδιά, βοηθούς και συναδέλφους να φυτέψουν Λεμονίτσες στο Λεμονοδάσος.

Το ίδιο ουσιαστική και η συμμετοχή του Δημάρχου Τροιζήνας Γιάννη Σαμπάνη στο συμβολικό ‘’ξαναφύτεμα’’ του Λεμονοδάσους στο Λεμονοπερίβολο του Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος πολλά προσφέρει στον Πόρο με τις ποικίλες δραστηριότητές του.
Ας γίνει η πράξη των δύο Δημάρχων η απαρχή για κανακοίταγμα των αξιών του τόπου.
Όσον αφορά το Λεμονοδάσος η χύδην άποψη ότι, η αξία του εξαρτάται μόνο από την τιμή του λεμονιού, προϋποθέτει εθελοτυφλία. Το Λεμονοδάσος και ή Άρτιμος εκτός από λεμονοπαραγωγική περιοχή είναι επίσης περιοχή ‘’εξαιρέτου φυσικού κάλλους’’ και ιστορική.
‘’Ό έστι μεθερμηνευόμενο’’ (τη ελληνίδι γλώττη) ότι δεν κοιτάμε μόνο την τσέπη μας και το στομάχι μας αλλά και το πνεύμα.
Όχι μόνο τα τσιμεντόεργα αλλά και τα άυλα. Έτσι παιδιά; Γιατί αλλιώς έχουμε πρόβλημα αξιών.

Ο Γιάννης, δίπλα στην διευθύντρια κ. Λίτσα Καλκαβούρα, τα παιδιά, βοηθούς και εκπαιδευτικούς, με πρόδηλη χαρά βοηθάει στο φύτεμα στο χτήμα του λεμονοδασίτη Γιάννη Μανιάτη.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι αν οι δύο Δήμοι ενδιαφερθούν για το Λεμονοδάσος, και θα τα καταφέρουν να διασωθεί και θα γραφτεί το όνομά τους στη χρυσή Βίβλο (το libro d’ oro) της περιοχής.

Βέβαια, το ενδιαφέρον να εκδηλώνεται χωρίς μπετά, φωτισμούς, πλακοστρώσεις, φοινικοφυτεύσεις κ.α., που αποτελούν και το σύγχρονο ιδανικό αναπλάσεων, αναδείξεων, κουλτούρας τέλος πάντων, για τα εξαιρέτου κάλλους τοπία μας, αλλά να εκδηλώνεται με δράσεις επαναφοράς στη μνήμη μας αλλά και στην καθημερινότητά μας αξιών ανθρωπιστικών και όχι ‘’τσιμεντιακών’’.

Τα παιδιά του δυναμικού και ευαίσθητου σε εκδηλώσεις πολιτιστικές και περιβαλλοντικές συλλόγου ‘’οι φίλοι της Παράδοσης’’, χορεύουν στο γήπεδο του Γαλατά.
Οι εκδηλώσεις των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. συνεχίστηκαν την επομένη με αθλοπαιδιές στο γήπεδο του Γαλατά.

Έχουμε την ελπίδα ότι και του χρόνου, εκμεταλλευόμενοι την εμπειρία την τωρινή, θα ξαναπροσπαθήσουμε και ότι θα εκδηλώσουμε και πάλι την φροντίδα μας για τα παιδιά και για το Λεμονοδάσος.
Ένα Λεμονοδάσος απαλαγμένο από την χοντροκοπιά του τσιμενταρίσματος, των πλακοστρώσεων, των φωτισμών Εθνικής οδού και των πιέσεων διαφόρων ‘’παραγόντων δίχως νου, δίχως μυαλό’’.

Τάσος Γκούμας.
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Άρις Αντάνης says:

  Για πολλοστή φορά επιθυμώ να συγχαρώ τον αγαπητό μου φίλο Τάσο Γκούμα, που με τόσο μεράκι ασχολείται με τα πολιτιστικά γενικώς, αλλά και με το σύμβολο της ιδιαίτερης πατρίδας μας, το Λεμονοδάσος.
  Αναφέρω πρώτα τον Τάσο γιατί μας ενημερώνει πάντα και μάλιστα με ωραίο και γλαφυρό ύφος.
  Κάποιες φορές δε, όταν θυμώνουμε, μας… εξημερώνει κιόλας.
  Τα συγχαρητήρια ανήκουν κυρίως στα παιδιά και φυσικά στους υπεύθυνους, τους αρωγούς, και τους εμπνευστές αυτών των υπέροχων εκδηλώσεων, που μας κάνουν υπερήφανους.
  Κάτι καλό κινείται τελευταία στο Δάσος των Λεμονιών. Νέες ελπίδες γεννιούνται. Ενωμένοι και οι φίλοι. Έτσι θα γίνουν κι΄ άλλα στον τόπο μας.
  Μόνο μία παράκληση υποβάλλω προς κάθε κατεύθυνση: Εκτός από τους μεσήλικες και τα παιδιά θα θέλαμε να δούμε και τους νέους μας να συμμετέχουν ενεργά σε αυτές τις προσπάθειες, γιατί αυτοί είναι το εγγύς μέλλον της πατρίδας μας.
  Με τις ευχές και τους χαιρετισμούς μας,
  Άρις Αντάνης, Δημότης Πόρου

Σχολιάστε