523 υγιέστατα φοινικόδεντρα στον ΠόροO Δήμος Πόρου σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Κατσικάρη, την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης Πόρου, ξεκίνησε μέσα στον Οκτώβρη καταγραφή και έλεγχο όλων των φοινικοειδών που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου.
Στον Δήμο Πόρου καταγράφηκαν με τη χρήση του συστήματος GPS (γεωγραφικού προσδιορισμού θέσης) 523 φοίνικες (444 στο νησιωτικό και 79 στο ηπειρωτικό τμήμα του).
Μετά από τον μακροσκοπικό – εργαστηριακό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε κάθε φοινικοειδές από τις 18 έως και τις 27 Οκτωβρίου 2011 διαπιστώθηκε ότι τα φοινικόδεντρα της περιοχής μας είναι υγιή και δεν έχουν προσβληθεί από το επιβλαβές κόκκινο σκαθάρι, το οποίο έχει εξελιχθεί σε σύγχρονη μάστιγα για πολλές περιοχές της Πελοποννήσου και γειτονικών νησιών.
Το σκαθάρι αυτό, αφού καταστρέψει τον φοίνικα αναζητά τροφή σε επόμενο φοινικόδεντρο και σιγά – σιγά μολύνει τα δέντρα ολόκληρης της περιοχής. Οι ψεκασμοί που πραγματοποιούνται με εγκεκριμένα σκευάσματα για την καταπολέμηση των επιβλαβών αυτών οργανισμών, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση, θεωρούνται υπεύθυνοι για τον μαζικό θάνατο των μελισσών που συλλέγουν τροφή και από τα άνθη των φοινικόδεντρων.
Για λόγους πρόληψης, συνιστάται να μην διακινούνται φοινικόδεντρα από τη μια περιοχή στην άλλη, εκτός αν συνοδεύονται από το ανάλογο πιστοποιητικό ελέγχου με το οποίο βεβαιώνεται ότι το συγκεκριμένο φυτό είναι υγιές.
Οι ιδιοκτήτες των φοινικοειδών θα πρέπει να ειδοποιούν τον Δήμο σε περίπτωση που υποψιάζονται ότι το φυτό έχει προσβληθεί και στη συνέχεια θα γίνουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Σε περίπτωση αμέλειας ο νόμος προβλέπει αυστηρές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
Σχολιάστε