Όλο και περισσότεροι Έλληνες συμμετέχουν στην ανακύκλωσηanakl1Με την ανακύκλωση να λειτουργεί σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο στον Πόρο – όπως άλλωστε εμφανίζουν και οι εκθέσεις που δημοσιεύει σε τακτά διαστήματα ο Δήμαρχος Πόρου – αυξάνονται τα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως κάθε μέρα, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες  συμμετέχουν στην ανακύκλωση συσκευασιών και χρησιμοποιούν τους μπλε κάδους που πλέον συναντάμε σχεδόν σε κάθε γωνιά της γειτονιάς μας.

Αυτή η  λογική και οργάνωση στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων ξεκίνησε από την Ελληνικής Εταιρείας αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) που αποτέλεσε πρωτοβουλία ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή συσκευασιών και την εμπορία συσκευασμένων προϊόντων, με στόχο να ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά στη νομική τους υποχρέωση για την αυτοδιαχείριση των πόρων τους και την ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας των προϊόντων τους, στο πλαίσιο των εθνικών και κοινοτικών στόχων. Η ΕΕΑΑ δεν έχει κερδοσκοπική λειτουργία, λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος και προς την επίτευξη δημόσιου σκοπού και ως εκ τούτου η μετοχή της δεν διανέμει μέρισμα στους μετόχους. Το 35% των μετοχών της το κατέχει η ΚΕΔΕ, η οποία συμμετέχει με τρία (3) στα εννέα (9) Μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΑΑ.

Το έργο της ΕΕΑΑ
Η ΕΕΑΑ ανταποκρινόμενη στις διατάξεις του νόμου 2939/01, έχει αναπτύξει και υλοποιεί στην Ελλάδα το Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης – ANAKYΚΛΩΣΗ (ΣΣΕΔ- ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ), βάσει εξαετών Επιχειρησιακών  Σχεδίων που εγκρίνονται από τις αρμόδιες αρχές.  Είναι εκείνη που βρίσκεται, τα τελευταία 13 χρόνια, πίσω από τη δυναμική ανάπτυξη των μπλε κάδων ανακύκλωσης και  των μπλε κωδώνων στην χώρα μας. Την επιτυχία των προσπαθειών της αποδεικνύουν τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα. Σύμφωνα με αυτά καταγράφηκε αύξηση 10% της ανακύκλωσης  σε σχέση με το 2014, με συνολικά 488 χιλιάδες τόνους υλικών συσκευασίας και χαρτιού εντύπων να έχουν ανακυκλωθεί το 2015. Τα έργα ανακύκλωσης της ΕΕΑΑ εξυπηρετούν σχεδόν το 92% του πληθυσμού της χώρας, μέσα από τη συνεργασία με 296 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στους οποίους έχουν παραχωρηθεί 474 ειδικά οχήματα συλλογής, ενώ περίπου 140 χιλιάδες μπλε κάδοι είναι τοποθετημένοι στις γειτονιές των δήμων. Παράλληλα, στο πλαίσιο των έργων μπλε κάδων, λειτουργούν 32  Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, καλύπτοντας τόσο την ηπειρωτική Ελλάδα όσο και τις νησιωτικές περιοχές

Ο Μπλε Κώδωνας
Σημαντική πρόοδος έχει καταγραφεί και στην ανάπτυξη του Μπλε Κώδωνα, που αφορά αποκλειστικά στην ανακύκλωση γυάλινης συσκευασίας. με την εξυπηρέτηση κυρίως σημείων και περιοχών με επαγγελματικές δραστηριότητες όπου καταναλώνονται προϊόντα σε γυάλινη συσκευασία. Συγκεκριμένα, 3.700 κώδωνες είναι τοποθετημένοι στο δημόσιο χώρο, σε συνεργασία με 160 δήμους, εξυπηρετώντας περίπου 11.500 επιχειρήσεις  ενώ 1.600 κώδωνες βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους επιχειρήσεων (του κλάδου εστίασης-διασκέδασης).

Από τους  Μπλε Κάδους στην παραγωγή νέου προϊόντος
Τα υλικά που συγκεντρώνονται στους Μπλε Κάδους συλλέγονται από οχήματα που η ΕΕΑΑ έχει παραχωρήσει στους Δήμους και μεταφέρονται στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών .
Εκεί πραγματοποιείται διαχωρισμός (χαρτί χαρτόνι συσκευασίας, χάρτινες συσκευασίες υγρών, χαρτί εντύπων, πλαστικές συσκευασίες, πλαστικό φιλμ, άλλα πλαστικά, γυάλινα μπουκάλια και δοχεία, συσκευασίες από αλουμίνιο και λευκοσίδηρο) και στη συνέχεια προωθούνται σε αντίστοιχες επιχειρήσεις που τα αξιοποιούν για την παραγωγή νέων προϊόντων
Η κινητοποίηση των πολιτών της χώρας τόσο να ανακυκλώσουν όσο και να προσπαθήσουν με όποιο τρόπο γνωρίζουν να προστατέψουν το περιβάλλον δεν αποτελεί μόνο ευχάριστο νέο, αλλά αποδεικνύει κυρίως την αποδοχή και υιοθέτηση σύγχρονων αξιών και πρακτικών που στοχεύουν στη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης.
Ταυτόχρονα, ως αναπόσπαστο πλέον κομμάτι της ελληνικής καθημερινότητας, οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη ότι οι Έλληνες είναι έτοιμοι να αγκαλιάσουν  πρωτοβουλίες  και  μεθόδους, οι οποίες είναι εύκολες και ταυτόχρονα αποτελεσματικές.

Πηγή: Μπλε Κάδοι Ανακύκλωσης, μέρος της σύγχρονης ελληνικής καθημερινότητας | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/262884/mple-kadoi-anakyklosis-meros-tis-syghronis-ellinikis-kathimerinotitas#ixzz46HKmoTfK
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Γιάννης Γκούμας says:

    Είναι πολύ θετικό που περισσότερος κόσμος ευαισθητοποιείται στο αντικείμενο της ανακύκλωσης. Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια που αναιρεί την προσπάθεια. Ευτυχώς δεν γίνεται συχνά, αλλά μερικές φορές γίνονται τα παρακάτω:
    Σε μπλε κάδους πετιόνται κοινά μη ανακυκλώσιμα σκουπίδια, και μερικές φορές σακούλες με τρόφιμα, με αποτέλεσμα, όλος ο κάδος μαζί με τα ανακυκλώσιμα που έχουν φροντίσει οι υπόλοιποι πολίτες να ρίξουν να προωθούνται στα σκουπίδια.
    Το δεύτερο είναι ότι μεγάλα χαρτόκουτα, δεν διπλώνονται και οι κάδοι φαίνονται γεμάτοι, αλλά είναι πρακτικά σχεδόν άδειοι. Το αποτέλεσμα είναι να απαιτούνται περισσότερα δρομολόγια από τα οχήματα, ενώ οι πολίτες αργούν να εξυπηρετηθούν.

Σχολιάστε