Προσοχή! Ετοιμάζονται να κάνουν τον Πόρο ιχθυοβιομηχανική ζώνη!Η Πρωτοβουλία για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Στις 13.4.2011 δόθηκε στη δημοσιότητα το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, ο Πόρος είναι το μοναδικό νησί με ανάλογη πληθυσμιακή και τουριστική ανάπτυξη, στο οποίο θα δημιουργηθεί Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, δηλαδή ιχθυο – βιομηχανική ζώνη, στην οποία θα συγκεντρωθούν οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας από όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Κριτήριο της επιλογής αυτής υπήρξε η πολυετής θετική εμπειρία από τη συγκέντρωση και λειτουργία μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας σε αυτόν. Εκτός από τον Πόρο, Π.Ο.Α.Υ. θα δημιουργηθούν σε σαράντα συνολικά, κατά κύριο λόγο ακατοίκητες και μη-ανεπτυγμένες τουριστικά ακτές και βραχονησίδες, αλλά και στα Μέθανα και τη Σαλαμίνα. Αντίθετα, σε όλα τα άλλα νησιά του Αργοσαρωνικού, τις Κυκλάδες, τις Σποράδες, τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα (με ελάχιστες μεμονωμένες εξαιρέσεις), δεν θα επιτρέπεται η δημιουργία συγκεντρώσεων και οργανωμένων ζωνών υδατοκαλλιέργειας.

Σύμφωνα με το Χωροταξικό Πλαίσιο και τη «Μελέτη για τον καθορισμό Π.Ο.Α.Υ στην Αττική 2000–2006», στην οποία βασίζεται, όλες οι βόρειες ακτές του Πόρου (από το Λιμανάκι της Αγάπης μέχρι και το Μόδι!) χαρακτηρίζονται περιοχή «αποκλειστικής χρήσης» μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, στις οποίες θα απαγορεύεται κάθε άλλη δραστηριότητα. Οι μονάδες θα είναι πλάτους 500μ και θα απέχουν μεταξύ τους επίσης 500μ, με «άμεση περιοχή επιπτώσεών» επιπλέον 200μ στη θάλασσα και 100μ στη στεριά. Η επαγγελματική και ερασιτεχνική αλιεία θα απαγορεύεται σε απόσταση 100μ περιμετρικά των μονάδων, ενώ σε απόσταση 1.000μ από τα όρια τους απαγορεύεται η οικιστική ανάπτυξη και η εγκατάσταση τουριστικών μονάδων. Προβλέπονται επίσης: αποψίλωση βλάστησης για την ανάπτυξη οδικού δικτύου, δημιουργία Κεντρικής Χερσαίας Εγκατάστασης, με «μέγεθος και χαρακτηριστικά βιομηχανικής εγκατάστασης», λιμενικές εγκαταστάσεις, δημιουργία μεταφορικού λιμένα και παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας.

Εντός των ορίων της Π.Ο.Α.Υ., όλες οι ανταγωνιστικές χρήσεις γης (οικιστική, παραθεριστική, τουριστική, θαλάσσιος τουρισμός) θα πρέπει να αποκλειστούν μέσω πολεοδομικών και άλλων ρυθμίσεων, ενώ ολόκληρο το νησί του Πόρου αναγνωρίζεται επισήμως ως περιοχή που δεν είναι «ανεπτυγμένη τουριστικά και δεν παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη θαλάσσιου τουρισμού».

Η «Πρωτοβουλία» μας εδώ και τρία χρόνια έχει προειδοποιήσει για τις προβλέψεις της Μελέτης αυτής, καλώντας σε ξεσηκωμό για την αποτροπή της. Όποιες ενέργειες και αν έγιναν όμως, αποδεικνύεται ότι δεν στάθηκαν ικανές να ακυρώσουν τα σχέδια της Πολιτείας. Αποδεικνύεται ότι τόσα χρόνια εκκολάψαμε στον τόπο μας το «αυγό του φιδιού», επιτρέποντας να αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα μια ξενόφερτη δραστηριότητα, που σήμερα βάζει τέλος στο επάγγελμα του Ποριώτη ψαρά και θέτει σε αμφιβολία την επιβίωση ολόκληρης της τουριστικής οικονομίας του νησιού. Αποδεικνύεται ότι οι κινητοποιήσεις μας ήταν πολύ ήπιες.

Η διαβούλευση, κατά την οποία θεωρητικά μπορεί να γίνουν διαφοροποιήσεις στο σχέδιο, θα ολοκληρωθεί στις 26.5.2011 και αμέσως θα υπογραφεί η σχετική Κ.Υ.Α. Μας μένουν μόνο σαρανταμία μέρες για να σώσουμε τον τόπο μας και να επιβάλουμε την εξαίρεση του Πόρου από την τελική μορφή της Απόφασης. Πρόκειται για τις κρισιμότερες μέρες για το μέλλον του Πόρου. Ο καθένας μας ας αναλογιστεί τις ευθύνες του απέναντι στον τόπο και τις επόμενες γενεές.
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. ΜΙΝΑΡΔΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ says:

    ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

  2. ΜΙΝΑΡΔΟΣ Ι. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ says:

    ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΖΩΝΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ

Σχολιάστε