Ιχθυοκαλλιέργειες: Παύση λειτουργίας για όσους παρανομούνΤεράστιας σημασίας απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά για τις Ιχθυοκαλλιέργειες – Δημιουργείται νομολογία που μπορεί να αξιοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες στο δελτίο τύπου της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής, που ακολουθεί:

Το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά απέρριψε την αίτηση αναστολής της εταιρίας «ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» κατά της απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Αττικής, Δημήτρη Κατσικάρη, ο οποίος στις 5.7.2011 είχε αποφασίσει την οριστική παύση λειτουργίας δύο μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στον Πόρο, εφαρμόζοντας τη δέσμια αρμοδιότητά του άρθρου 30 § 2 του Ν. 1650/1986. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο, όταν διαπιστωθεί ότι μία δραστηριότητα προκαλεί υποβάθμιση του περιβάλλοντος, επιβάλλεται προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της έως ότου η υποβάθμιση σταματήσει, και οριστική διακοπή σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Το δικαστήριο έκανε αποδεκτό ότι υπήρξε υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η οποία αποδεικνύεται από την υπέρβαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων των μονάδων, δηλαδή από το γεγονός ότι διέθεταν περισσότερα από τα επιτρεπόμενα κλουβιά, και έκρινε ότι ο Αντιπεριφερειάρχης απολύτως νόμιμα και δικαιολογημένα διέκοψε οριστικά τη λειτουργία τους. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η εν λόγω αρμοδιότητα του Ν. 1650/1986 για τις ιχθυοκαλλιέργειες και η απόφαση του δικαστηρίου δημιουργεί νομολογία που μπορεί να αξιοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS One μελέτη που αποδεικνύει, μέσω του έλεγχου των δορυφορικών εικόνων του Google Earth, ότι η Ελλάδα το 2006 παρήγαγε περίπου 30% περισσότερα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας από ό,τι δήλωσε επίσημα στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Αυτό πρακτικά σημαίνει παραγωγή 30.000 τόνων καθ’ υπέρβαση των περιβαλλοντικών όρων και περίπου 140εκ. ευρώ μαύρο αφορολόγητο χρήμα. Και αυτά κατά τη διάρκεια μίας μόνο χρονιάς. Στις Περιφέρειες της χώρας τηρούνται τα διαχρονικά απογραφικά δελτία παραγωγής όλων των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας καθώς και όλες οι ετήσιες εκθέσεις ελέγχου τήρησης των περιβαλλοντικών όρων. Οι κάτοικοι των θιγόμενων περιοχών απαιτούν άμεσα τη δημοσιοποίησή τους και την εφαρμογή του νόμου!
Για περισσότερες πληροφορίες: www.syntonistikiepitropi.gr

Φυσικά ο λόγος γίνεται για τις δύο μονάδες στο Καλάμι και την Πυρκαλή, οι οποίες παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν να λειτουργούν απολύτως παράνομα.
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Πάνος Θεοχάρης says:

    “…μέσω του έλεγχου των δορυφορικών εικόνων του Google Earth, ότι η Ελλάδα το 2006 παρήγαγε περίπου 30% περισσότερα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας από ό,τι δήλωσε επίσημα στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Αυτό πρακτικά σημαίνει παραγωγή 30.000 τόνων καθ’ υπέρβαση των περιβαλλοντικών όρων και περίπου 140εκ. ευρώ μαύρο αφορολόγητο χρήμα.”

    Προφανώς μέσω των φωτογραφιών του google earth βρήκαν ότι οι μονάδες πιάνουν 30% περισσότερο χώρο, δεν νομίζω ότι ο δορυφόρος μετράει τα ψάρια…

    Όσον αφορά δε το σχόλιο περί 140εκ μαύρου χρήματος, αυτό είναι μια διαπίστωση που δεν προκύπτει από πουθενά. Εάν νομίζεται ότι οι Ευρωπαίοι που είναι οι κύριοι πελάτες των ιχθυοτροφείων μας αγοράζουν 30% παραπάνω ποσότητα χωρίς τιμολόγια, μάλλον νομίζετε ότι η Ευρώπη είναι σαν την παραλία του Πόρου όπου μπορούν (δεν λέω ότι το κάνουν) να πουλάνε τα ψαράδικα τα ψάρια χωρίς απόδειξη, όπως πριν από αρκετά χρόνια….

Σχολιάστε