Ενημερωτικό Δελτίο της Πρωτοβουλίας για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του ΠόρουΠρωτοβουλία για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου μας απέστειλε το ακόλουθο Ενημερωτικό Δελτίο. Το δημοσιεύουμε αυτούσιο:
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ – ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ!
Επειδή πολλά ακούγονται για τις «αδειοδοτούμενες» μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στον Πόρο, ενημερώνουμε ότι οι εκμισθωμένες μονάδες στον Πόρο σήμερα είναι έξι (6), εκ των οποίων μόνο η μία (στη θέση Πλάκα) δεν έχει λειτουργήσει ακόμα, ενώ καμία από αυτές δεν πρόκειται να κλείσει, όπως διαδίδουν αυτοί που συστηματικά παραπλανούν και κοροϊδεύουν τους πολίτες. Έτσι τα εκμισθωμένα στρέμματα στον Πόρο ξεπέρασαν το όριο που θέτει ο νόμος για την άμεση υποχρεωτική δημιουργία ΠΟΑΥ. Για να τελειώνουν τα ψέματα δημοσιοποιούμε όλες τις εν ισχύ εκμισθώσεις που υπάρχουν στον Πόρο:

1. Θέση Λάκκα (Βιολογικός) – 20 στρέμματα – ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 29.8.2011

2. Θέση Καμάρα (Βιολογικός) – 20 στρέμματα – ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 29.8.2011

3. Θέση Πλάκα (μεταξύ Βιολογικού και θέσης Καλάμι) – 20 στρέμματα – ΥΠΟ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ

4. Θέση Καλάμι – 10 στρέμματα – Λειτουργεί από τη δεκαετία του 1990

5. Θέση Μπίστι – 35 στρέμματα – Λειτουργεί από τη δεκαετία του 1990

6. Θέση Πυρκαλή – 10 στρέμματα – Λειτουργεί από τη δεκαετία του 1990

ΣΥΝΟΛΟ: 115 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ!!!!
(Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες», σελ.15: «Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.): θαλάσσιες οργανωμένες περιοχές κατά την έννοια του άρθρου 10 του Ν. 2742/1999, εντός των οποίων η συνολική μισθωμένη έκταση των μονάδων, που την απαρτίζουν είναι κατ’ ελάχιστο 100 στρέμματα.»)
Σε ότι αφορά τις δύο νέες μονάδες στη Λάκκα και την Καμάρα και το ψευδές επιχείρημα που διαδίδουν οι ίδιοι άνθρωποι ότι δήθεν η προηγούμενη δημοτική αρχή (δηλαδή ο πρώην Δήμαρχος κ. Σπυρίδωνας) είχε έρθει σε συμφωνία με την εταιρία ΔΙΑΣ, για να εγκατασταθούν οι μονάδες αυτές στον Πόρο, δημοσιοποιούμε απόσπασμα από τα πρακτικά και την Απόφαση της Συνεδρίασης του ΔΣ Πόρου στις 8.9.2005, όπου αποδεικνύεται ακριβώς το αντίθετο: Η εταιρία είχε δεσμευτεί εγγράφως ότι ΔΕΝ θα εγκαταστήσει τις μονάδες στον Πόρο και το ΔΣ είχε συμφωνήσει με την αδειοδότησή τους υπό την ρητή προϋπόθεση ότι δεν θα εγκατασταθούν ποτέ στον Πόρο:


Παρά την δέσμευσή της, η ΔΙΑΣ, έναν χρόνο αργότερα (2007) υπέβαλε στην Πολιτεία αίτηση για να «μετεγκαταστήσει» τις δύο μονάδες στον Πόρο (στη θέση Βόρεια Βαριαρνιά – γνωστή και ως «Κοκκινόβραχος»), εμφανίζοντάς τες μάλιστα ως μονάδες που λειτουργούσαν ήδη. Παρά την αθέτηση της δέσμευσης της ΔΙΑΣ, το ΔΣ υπό τη νέα δημοτική αρχή Στρατηγού, με την υπ’ αριθμ. 28/2007 απόφασή του, συμφώνησε ομόφωνα με την «μετεγκατάσταση – μαϊμού» των δύο ανύπαρκτων μονάδων στον Πόρο (αφού ποτέ έως τότε δεν είχαν εγκατασταθεί). Πώς λοιπόν πείσθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι να συμφωνήσουν σε αυτή τη «μαϊμουδιά»; Τους κορόιδεψαν! Κοιτάξτε τί έγινε: Όπως αποδεικνύεται από τα πρακτικά, η συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο ΔΕΝ αφορούσε τις ανύπαρκτες μονάδες στη Λάκκα και Καμάρα, αλλά τις δύο που πραγματικά ήταν εγκατεστημένες σε Πυρκαλή και Καλάμι (!!), και η σύμφωνη γνώμη των δημοτικών συμβούλων αφορούσε στην πραγματικότητα την μετεγκατάσταση των μονάδων αυτών. Αυτό είχαν καταλάβει! Αυτό τους έκαναν να καταλάβουν! Και σε αυτές τις μονάδες, στην Πυρκαλή και στο Καλάμι, τους πήγαν εκπρόσωποι του ΔΙΑ με το πλοιαράκι για να δουν με τα μάτια τους ποιές μονάδες –δήθεν- θα μετεγκαθίσταντο!! Έτσι, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το αίτημα της ΔΙΑΣ, υπό τον πρόσθετο μάλιστα όρο μάλιστα να ελευθερωθούν και να καθαριστούν τα λιμανάκια αυτά (δηλαδή αυτά που νόμιζαν ότι αφορούσε η απόφασή τους, στην Πυρκαλή και στο Καλάμι!), κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε η ΔΙΑΣ. Και πώς λοιπόν ενώ η συζήτηση γινόταν για Πυρκαλή και Καλάμι, το ΔΣ βγάζει απόφαση για … Λάκκα-Καμάρα; Πολύ απλά, γιατί ο Πρόεδρος του ΔΣ, κ. Γκίκας Μάγειρας, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα εκ μέρους της δημοτικής αρχής και ΔΕΝ επεσήμανε ότι το αίτημα ΔΕΝ αφορούσε τις πραγματικά εγκατεστημένες μονάδες στην Πυρκαλή και Καλάμι αλλά τις ανύπαρκτες μονάδες στη Λάκκα και Καμάρα, και ενώ η όλη συζήτηση γινόταν για Πυρκαλή και Καλάμι, συνέταξε την τελική απόφαση αναγράφοντας σε αυτήν τα τοπωνύμια Λάκκα και Καμάρα!!! Και ακόμη: Αντί για τον όρο να καθαριστούν οι παλιές θέσεις, έγραψε να καθαρίζεται η νέα θέση, δηλαδή στον Κοκκινόβραχο, εκεί που ΘΑ εγκαθίσταντο οι μονάδες (καθώς οι παλιές «θέσεις» σε Λάκκα-Καμάρα ήταν … ήδη καθαρές, αφού, όπως ήξερε ο κ. Μάγειρας, εκεί δεν υπήρξαν ποτέ μονάδες)! Διαβάστε, για του λόγου το αληθές:

Όπως διαβάζετε, ο κ. Στρατηγός ξεκάθαρα αναφέρεται στην παραλία του Καλαμίου και επισημαίνει στον εκπρόσωπο της ΔΙΑΣ Γ. Ιωσηφέλη ότι έχει εκεί κάτι παράγκες, για να λάβει την διαβεβαίωση του κ. Ιωσηφέλη πως ό,τι υπάρχει θα καθαριστεί. Και ενώ ο δήμαρχος μιλάει για το Καλάμι, και ενώ ο λόγος είναι για εγκατεστημένες μονάδες με κλουβιά, παράγκες και τα συναφή (που δεν υπήρχαν φυσικά σε Λάκκα και Καμάρα), ο κ. Μάγειρας στο τέλος, στην απόφαση, παρέπεμψε κανονικότατα στις μονάδες του συζητηθέντος 4ου θέματος, δηλαδή … στη Λάκκα και την Καμάρα…
Έτσι, με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ Πόρου, ο Περιφερειάρχης Αττικής, ενέκρινε την «(μετ)εγκατάσταση» των δύο (απολύτως νέων) μονάδων στον Πόρο. Μετά από ενέργειες της Πρωτοβουλίας μας, η εν λόγω απόφαση του ΔΣ ανακλήθηκε το 2008 λόγω παραπλάνησης του ΔΣ (όταν πια όμως δεν μπορούσε να ανακληθεί η άδεια), ενώ με μηνυτήρια αναφορά που υποβάλαμε αναδείξαμε το αυταπόδεικτο αδίκημα της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, για το οποίο ο αρμόδιος εισαγγελέας διέταξε άμεσα τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Μετά από τις εξελίξεις αυτές η αδειοδότηση των δύο μονάδων στον Κοκκινόβραχο ματαιώθηκε, αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας, κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημά μας, διέταξε στις 2.3.2010 την προσωρινή διαταγή αναστολής της πράξης μετεγκατάστασης.

Παρ’ όλα αυτά η ΔΙΑΣ επέμεινε! Στις 11.5.2010, υπέβαλε αίτηση για αναβίωση των αδειοδοτήσεων στη Λάκκα και Καμάρα, το οποίο εγκρίθηκε παρανόμως στις 19.5.2011 από τον Γεν. Γρ. Αποκ. Διοίκησης, κ. Λιακόπουλο (ο οποίος παρέβλεψε ότι «εν τω μεταξύ» ακριβώς στην ίδια θέση άρχισε να λειτουργεί το 2007 η μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού). Το μόνο που έλειπε πριν την εγκατάσταση των δύο μονάδων ήταν η τυπική συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Το πρόβλημα αυτό λύθηκε με την απόφαση του ΔΣ της 10ης Αυγούστου, με την οποία όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας ψήφισαν υπέρ της «παραμονής όλων των νόμιμων αδειοδοτούμενων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας», σύμφωνα με την εισήγηση (και πάλι) του κ. Μάγειρα. Έτσι η παράταξη Στρατηγού έδωσε το πράσινο φως, όχι μόνο για την εγκατάσταση των δύο νέων μονάδων (τις οποίες η ΔΙΑΣ εγκατέστησε αμέσως), μπροστά ακριβώς από την Μονάδα του Βιολογικού Καθαρισμού (όπως πολύ καλά ΓΝΩΡΙΖΕΙ η πλειοψηφία που ψήφισε την παραμονή και αυτών των μονάδων!!!), αλλά και για τη δημιουργία της Π.Ο.Α.Υ., αφού πλέον οι εκμισθώσεις της ΔΙΑΣ φθάνουν συνολικά στα 115 στρέμματα. (που μόνο και μόνο χωρίς τα στρέμματα των μονάδων στον Βιολογικό θα ήταν μόλις 75 και άρα κατά πολύ κάτω από το όριο των 100 για Π.Ο.Α.Υ.!!).

Και μετά από όλα αυτά, ορισμένοι έχουν το θράσος να μιλούν για «δικαίωμα» της ΔΙΑΣ να εγκαταστήσει τις νέες μονάδες σε Λάκκα και Καμάρα «επειδή της το είχε υποσχεθεί η προηγούμενη δημοτική αρχή»! Ο κ. Στρατηγός πρότεινε μάλιστα να καλέσουμε τον εκπρόσωπο της εταιρίας (αυτόν που μας έχει κοροϊδέψει ήδη δύο φορές δηλαδή) να δεσμευθεί για τις προθέσεις της στον Πόρο!!! Μάλιστα, ακούγονται και διαδίδονται από επίσημα χείλη θρασύτατα ψεύδη, ότι δηλαδή πρόκειται για παλιές άδειες που ενεργοποίησε η ΔΙΑΣ … εξαιτίας μας, επειδή απαιτήσαμε να τηρηθεί η νομιμότητα στη θάλασσα του Πόρου και προκαλέσαμε και την παύση της λειτουργίας των μονάδων σε Καλάμι και Πυρκαλή από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, «αναγκάζοντας» την ΔΙΑΣ να πάει στην Λάκκα και την Καμάρα: Πρόκειται για τερατώδη ψεύδη: Γνωρίζουν πολύ καλά όσοι τα διαδίδουν ότι η ΔΙΑΣ και σε Λάκκα-Καμάρα εγκαταστάθηκε και σε Καλάμι-Πυρκαλή παραμένει (!), αφού 1) έλαβε προσωρινή διαταγή και συνεχίζει κανονικότατα τη λειτουργία τους και 2) έχει κάνει αίτηση στη Διοίκηση να συνεχίσει τη λειτουργία των μονάδων σε Καλάμι και Πυρκαλή για (κατ’ αρχήν) άλλα 10 χρόνια!! Ακόμη, η αλήθεια είναι ότι η ΔΙΑΣ όλα τα χρόνια παρουσίας της στον Πόρο λειτουργεί όλες τις μονάδες της με υπερβάσεις στην παραγωγή και την επιφάνεια μέχρι και 500%, όπως έχει βεβαιωθεί επισήμως σε τουλάχιστον 8 ελέγχους 6 αρμοδίων υπηρεσιών από το 2005 και μετά. Γι΄ αυτό και όλοι οι υπεύθυνοι των μονάδων είναι υπόδικοι για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος του Πόρου, και αυτοί που διαδίδουν τα ψέματα και γνωρίζουν το κατηγορητήριο είναι απαράδεκτο να δικαιολογούν την ΔΙΑΣ λέγοντας ότι οι διαχρονικές υπερβάσεις εφτά χρόνων των παλιών μονάδων αποτελούσαν στην πραγματικότητα εγκαταστάσεις των αδειών που ενεργοποιήθηκαν μόλις το 2011!

Ας δουν λοιπόν όλοι οι πολίτες τις εκμισθώσεις των 6 μονάδων που δημοσιοποιούμε σήμερα, τις χρονολογίες τους και όλο το ιστορικό τους, για να καταλάβουν το ρόλο του καθενός στα σχέδια που παίζονται πίσω από την πλάτη μας και πόσο μεγάλο θράσος έχουν οι σημερινοί ψεύτες που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Τονίζουμε και το εξής: η Μελέτη καθορισμού ΠΟΑΥ και οι προβλέψεις της για τον Πόρο είναι γνωστές στη δημοτική αρχή Στρατηγού από την πρώτη στιγμή της πρώτης θητείας της το 2007…”
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Πάνος Θεοχάρης says:

  Τα νούμερα δεν μου βγαίνουν….

  20 Λάκκα (Βιολογικός)
  20 Καμάρα (Βιολογικός)
  20 Πλάκα (μεταξύ Βιολογικού και θέσης Καλάμι)
  10 Καλάμι
  15 Μπίστη
  10 Πυρκαλή

  Μας κάνουν 95 και όχι 115.

  Γιατί υπολογίζουν 35 το Μπίστη και όχι 10 που λέει η άδεια ?

  Υπολογίζουν πραγματική έκταση ή αδειδοτημένη ?

  Και πόση διαφορά έχει το 95 με το 115 ?….

  Και τι έγινε δηλαδή που θα γίνει άμεσα ΠΟΑΥ επειδή πέρασαν τα 100 στρέμματα ?

  Διαβάζω το τι έκανε το ΔΣ, τι δεν έκανε, τι συμφωνήσανε, τι όχι, αλλά ουσία δεν βλέπω. Οκ, έχει κάνει τα λάθη του το ΔΣ, ο πρόεδρος του ΔΣ, αλλά η ουσία ποια είναι ?

Σχολιάστε