Αιτίες των ζημιών από τις πλημμύρες της 8ης Δεκεμβρίου 2014 (φωτογραφίες)katastrofes3Γράφει ο Δημήτρης Καστριώτης – 

Με αφορμή την έκθεση του Δήμου Πόρου (Ενημερωτικό Δελτίο 14.1.2015), σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες της 8ης Δεκεμβρίου 2014, τις αιτίες που τις προκάλεσαν και τις ενέργειες που έγιναν για την αποκατάστασή τους, θέλω να προσθέσω τα παρακάτω, προκειμένου να συμβάλλω σε ενέργειες που θα γίνουν για να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Θα αναφερθώ στον οικισμό του Ασκελίου όπου και κατοικώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ισχύουν παρόμοιες καταστάσεις και σε άλλους οικισμούς του Πόρου. Οπως είναι γνωστό, προκειμένου να αξιοποιηθούν κτήματα που βρίσκονται γύρω και πάνω από τον οικισμό, έχουν διανοιχθεί, με ιδιωτική πρωτοβουλία, δρόμοι για ευκολότερη πρόσβαση, και προκειμένου τα κτήματα να πουληθούν σαν οικόπεδα.

Δυστυχώς της διάνοιξης δεν προηγήθηκαν οι απαραίτητες μελέτες (περιβαλλοντολογική , κλίσεις του εδάφους, απορροή των υδάτων κλπ.). Αποτέλεσμα να υπάρχουν χιλιόμετρα χωματόδρομοι, που ξεκινούν από την κορυφή και φθάνουν στη θάλασσα, με κλήσεις πολλές φορές μεγαλύτερες του 30%, χωρίς καμία πρόβλεψη για το που θα πάνε τα νερά της βροχής.  Αυτοί οι δρόμοι, σε κάθε έντονη βροχόπτωση γίνονται μικρά ποτάμια που παρασύρουν τα χώματα και τις πέτρες από την επιφάνεια τους και τα μεταφέρουν στις κατοικημένες περιοχές που βρίσκονται χαμηλότερα.  Στη συνέχεια προκειμένου οι χωματόδρομοι να ξαναγίνουν βατοί, στρώνονται πάλι στην επιφάνεια με χώματα και πέτρες μέχρι την επόμενη δυνατή βροχόπτωση.

Στις 8 Δεκεμβρίου 2014 το νερό ήταν πάρα πολύ. Οι ανωτέρω δρόμοι έγιναν ορμητικοί χείμαρροι

katastrofes1 katastrofes2

και όλα τα χώματα και οι πέτρες κατέληξαν από το βουνό στο ίσιωμα. 

zimies15zimies19zimes4

Δυστυχώς και αυτή τη φορά η αντιμετώπιση του προβλήματος ήταν ίδια με την προηγούμενη. Οι χωματόδρομοί στρώθηκαν πάλι με πέτρες και χώματα.

katastrofes4katastrofes5 katastrofes6 katastrofes7

Και όλα θα είναι καλά ………………….  μέχρι την επόμενη νεροποντή.

Πιστεύω ότι η μοναδική λύση είναι η μελέτη (από ειδικούς και αρμόδιους φορείς με συντονιστή το Δήμο Πόρου), για σωστή απορροή των υδάτων τουλάχιστον στους χωματόδρομους με μεγάλη κλίση και η υλοποίηση της μελέτης, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε στο μέλλον ίδιες καταστάσεις και καταστροφές.

 

Πόρος 19/1/2015

Δημήτριος Π. Καστριώτης
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Παναγιώτης Μουστάκας says:

    θα ήθελα να προσθέσω ότι το μεγαλύτερο κακό προκλήθηκε από το μπάζωμα του χειμάρρου της Αγίας Βαρβάρας.Ο χείμαρρος αυτός έχει μπαζωθεί πριν από δεκαετίες σε δύο σημεία,στο ένα εκ των οποίων έχει κτιστεί ΕΠΙ ΤΟΥ ΜΠΑΖΩΜΕΝΟΥ χειμάρρου οικοδομή.

Σχολιάστε