Φωτορεπορτάζ από τα καμένα της ΔάριζαςΣτον τόπο της πυρκαγιάς βρέθηκε το porosnews.gr. Συναντήσαμε τους κατοίκους που επλήγησαν από την χθεσινή φωτιά στην περιοχή Δάριζα, στα σύνορα των Δήμων Πόρου και Τροιζηνίας, η οποία κατέκαυσε πάνω από 20.000 στρέμματα με ελαιόδεντρα και χαμηλή βλάστηση, αλλά και αρκετά σπίτια, τρία εκ των οποίων καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Τόσο οι εικόνες, όσο και οι δηλώσεις των κατοίκων, αρκούν για γίνει κατανοητό το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και η έλλειψη πρόβλεψης και προστασίας.
«Μέσα σε δέκα λεπτά βρεθήκαμε περιτριγυρισμένοι από φλόγες 5 μέτρων οι οποίες κατέβηκαν από το βουνό, και άλλαζαν συνέχεια φορά λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων. Οι πυροσβέστες μας συμβούλευσαν να μην προσπαθήσουμε μάταια και να απομακρυνθούμε για να μην θρηνήσουμε και θύματα» μας είπε κάτοικος της περιοχής «Τα σπίτια μας σώθηκαν λόγω του τσιμέντου που τα περιβάλλει, αλλά και λόγω των περιβολιών που τα ποτίζαμε συχνά και το χώμα τους ήταν βρεγμένο. Εμείς το μισό σπίτι το σώσαμε, τρία γειτονικά όμως κάηκαν ολοσχερώς και τα δύο δεν ήταν εξοχικά, όπως νομίζει ο κόσμος ότι είναι όλα τα σπίτια εδώ στα Βλαχέικα, μένουν μόνιμα άνθρωποι οι οποίοι είναι τώρα άστεγοι». Οι κάτοικοι της περιοχής αισθάνονται ανυπεράσπιστοι «Είμαστε κι εμείς εδώ κάτω δημότες του Πόρου, όμως προφανώς δεν έχουμε τα ίδια δικαιώματα με όσους κατοικούν στο νησιωτικό τμήμα του Δήμου.
Εμείς είμαστε αυτουδροδοτούμενοι και με δικό μας αποχετευτικό σύστημα, φροντίζουμε μόνοι μας τους δρόμους και τις παραλίες μας. Χθές όμως κάναμε και την τραγική διαπίστωση ότι δεν είχαμε προβλέψει και την πυροπροστασία μας. Όταν βλέπαμε τα οχήματα της Π.Υ. να μην μπορούν να διασχίσουν τις αντιπυρικές ζώνες, λόγω της έλλειψης συντήρησης, καταλάβαμε ότι είμαστε όντως μόνοι μας». Οι πληγέντες αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την μελλοντική αντιμετώπιση τους από την Πολιτεία «Από αύριο περιμένουμε τους εκτιμητές, ελπίζουμε να μην είναι πάλι κουστουμαρισμένοι με ακριβά αυτοκίνητα που θα κοιτούν με οίκτο τις καμμένες μας αυλές».
Ευτυχώς, η χθεσινή φωτιά δεν άφησε πίσω της και θύματα. Ένας κάτοικος, του οποίου η περιουσία καταστράφηκε, χρειάστηκε ιατρική βοήθεια λόγω των αναθυμιάσεων και δύο πυροσβέστες μετέβησαν στο Κ.Υ. Γαλατά ελαφρά τραυματισμένοι, μετά την ανατροπή του οχήματος τους. Το όχημα αντιμετώπισε πρόβλημα στο σύστημα πέδησης και ο οδηγός αναγκάστηκε να το κατευθύνει σε ένα χαντάκι, με αποτέλεσμα αυτό να ανατραπεί, χωρίς όμως σοβαρές απώλειες.
Τα πανελλαδικά Μ.Μ.Ε. ασχολήθηκαν εκτενώς με την φωτιά στην περιοχή μας μετά από την ανακοίνωση της Π.Υ. ότι είναι μέσα στις δύο σοβαρότερες τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη χώρα και η μόνη που κάηκαν κατοικίες. Αυτή τη στιγμή η φωτιά έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο και οι δυνάμεις παραμένουν στο σημείο για αποτροπή τυχόν αναζοπυρώσεων, λόγω των ισχυρών ανέμων που εξακολουθούν να πνέουν στην περιοχή.

Σήμερα, ξέσπασε στις 14.25 το μεσημέρι φωτιά στην Αρχαία Νεμέα Αργολίδας.
Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 18 πυροσβέστες με εννέα οχήματα, επτά άτομο πεζοπόρο τμήμα και δύο πετζετέλ.

Φωτιά ξέσπασε στις 14.25 το μεσημέρι της Τρίτης στην Αρχαία Νεμέα.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 18 πυροσβέστες με εννέα οχήματα, επτά άτομο πεζοπόρο τμήμα και δύο πετζετέλ.

Κείμενο και φωτογραφίες της Λένας Παπαϊωάννου
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Παν. Χατζηπέρος says:

  ΣΥΓΧΑΡΙΤΗΡΙΑ για το αντικειμενικό ρεπορτάζ σχετικά με την πυρκαιά και την ανάδειξη, με την πύρινη καταστροφή, των τόσο έντονων προβλημάτων των κατοίκων, συμπολιτών μας, της περιοχής, οι οποίοι αισθάνται πολίτες τρίτης κατηγορίας.
  Θέλω να υπογραμμίσω την επισήμανσή σας σχετικά με την ΠΡΟΛΗΨΗ.
  Πέραν της συντήρισης των δασικών δρόμων κι “ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΩΝ?????????” ζωνών, πτέρπει να υπάρχει και πυροσβεστικό όχημα, όπως κατά το παρελθόν.
  Εάν υπήρχε, ίσως είχε αποφευχθεί αυτή η τεράστια καταστροφή.
  Οτι έγινε έγινε, αρκεί μέσ’ από τις στάχτες και τ’ αποκαίδια να πήραμε τα μαθήματα μας και να μήν τα επαναλάβουμε.
  Αυτό που προέχει τώρα είναι ανακούφιση των πληγέντων συμπολιτών μας με την οικονομική ενίσχυση που προβλέπεται λόγω ανακήρυξης της περιοχής ως πυρόπληκτης.
  Υπάρχουν συμπολίτες μας που έχασαν τα ΠΑΝΤΑ και δεν είν’ υπερβολή. Πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι δίπλα τους.

 2. Γιάννης Γκούμας says:

  Θέλω να ρωτήσω αν η εφερδρία και το όλο κλίμα δήθεν εξοικονόμησης πόρων έχει πλήξει και τις κατά τόπους ΠΥ. Επίσης τι εκτάσεις προτείνετε να καλύπτουν τα πυροσβεστικά οχήματα, ποια συχνότητα περιπολιών και πόσους υπαλλήλους, οχήματα και καύσιμα χρειάζεται για αυτό;
  Δεδομένου ότι 95% των πυρκαγιών πανελλήνια είναι εμπρησμοί, δεν είναι πιο σώφρον να ακυρώσουμε τους λόγους για τους οποίους γίνονται εμπρησμοί; Δεν θα έχουμε τότε 95% μείωση πυρκαγιών;
  Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι πυρκαγιές μπαίνουν για να αλλάξει χρήση μία περιοχή. Ας πιέσουμε να οριστικοποιηθούν οι χρήσεις γης στην περιοχή μας, και να προβλέπεται επέμβαση μπουλντόζας και φυλάκιση σε περίπτωση αλλάγής αυθαίρετης (από δω και πέρα, δεν προτίνω αναδρομικότητες νόμων, είναι αντισυνταγματικό και ανήθικο).

Σχολιάστε