Φυσιολάτρες επισκέπτες της περιοχής τα λένε… έξω απ’ τα δόντιαΘετικές, αλλά και αρκετές αρνητικές εντυπώσεις άφησε ο Πόρος & η Τροιζηνία στους επισκέπτες – εκδρομείς της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, που επισκέφτηκαν την περιοχή από τις 14 έως τις 16 Σεπτεμβρίου.
Με δελτίο τύπου που εξέδωσαν, τα μέλη της Εταιρίας, αναφέρουν τις εντυπώσεις τις επισημάνσεις, αλλά και τις απορίες τους, η οποίες μένουν αναπάντητες.
Είναι η πρώτη φορά που οργανωμένη εκδρομή επισκεπτών στον Πόρο, επισημαίνουν τα κακώς κείμενα της περιοχής μας, γεγονός που θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα τις δημοτικές αρχές των δύο δήμων.
Δημοσιεύουμε αυτούσιο το Δελτίο Τύπου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ για την επίσκεψη τους στον Πόρο και την Τροιζηνία:

Τον Πόρο και την Τροιζήνα επισκέφθηκε ομάδα μελών της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ το Παρασκευοσαββατοκύριακο 14-16 Σεπτεμβρίου 2012. Σε 3 μόλις μέρες περπάτησαν, είδαν και έμαθαν πολλά.

Ήρθαν οδικά, κάνοντας την πρώτη στάση τους στον Υγροβιότοπο της Ψήφτας. Πέρασαν από τον Γαλατά στον Πόρο, περπάτησαν το μονοπάτι μέχρι το Φάρο Ντάνα και στη συνέχεια κατέβηκαν στο Ρώσικο Ναύσταθμο. Το ίδιο βράδυ της πρώτης μέρας πέρασαν όμορφα στην παραλία του Ασκελιού.

Την επομένη ξεναγήθηκαν στο Ιερό του Ποσειδώνα από τον Dr Arto Penttinen, Διευθυντή του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθήνας και του Ερευνητικού Προγράμματος Καλαυρείας και αργότερα επισκέφθηκαν τη Μονή Ζωοδόχου Πηγής. Κατέβηκαν για κολύμπι και ψάρι στην παραλία και με βάρκα επέστρεψαν στο Ασκέλι, αφού έπλευσαν γύρω από το Μπούρτζι. Το ίδιο απόγευμα περπάτησαν από τη Χατζοπούλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη προς το Μύλο και τους Αγίους Αναργύρους, απόλαυσαν τον ήλιο να κρύβεται πίσω από τις κορυφογραμμές της Κοιμωμένης και κατέληξαν στην Πούντα και στα ταβερνάκια της.
Την τρίτη μέρα ξεναγήθηκαν νωρίς στη μόνιμη έκθεση “Κοχύλια & Θάλασσα” από την Έλγκα Κανελλάκη, αλλά και από το Γιάννη Μανιάτη στη Χατζοπούλειο Βιβλιοθήκη και αργότερα επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.
Παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής για την πρωτεύουσα, δεν παράλειψαν να επισκεφτούν την Αρχαία Τροιζήνα. Εκεί η Πρόεδρος και η Γεν. Γραμματέας της Πολιτιστικής Κίνησης Τροιζήνας, συνοδευόμενες από μαθητές και άλλους κατοίκους, τους υποδέχθηκαν και τους ξενάγησαν στον τόπο της.

Πολλές οι εντυπώσεις και οι επισημάνσεις, αλλά και οι απορίες των επισκεπτών-μελών της ΕΕΠΦ, που μένουν αναπάντητες:

-Τι γίνεται στον υγρότοπο της Ψήφτας; Δεν πέρασαν 2 χρόνια από τότε που η Νομαρχία Πειραιά, με βαρύγδουπες ανακοινώσεις, εγκαινίαζε το “μέγα” έργο της περιβαλλοντικής ανάδειξης και αξιοποίησης του υδροβιοτόπου (με χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ). Όμως οι ταξιδιώτες μας αντίκρισαν έναν εκτεταμένο σκουπιδότοπο, ρημαγμένα κτίρια και εγκαταστάσεις, έναν ιδανικό τόπο για αλλαγή λαδιών δίτροχων και τετράτροχων κάθε περαστικού.
-Τι γίνεται με το Πορθμείο του Γαλατά; Το πούλμαν της ΕΕΠΦ, φθάνοντας στο Γαλατά, ενημερώθηκε ότι δεν “χωρούσε” να περάσει από τη μπουκαπόρτα του φέριμποτ. Χρειάστηκε η ομάδα να περιμένει για ώρα και ύστερα από συνεχείς πιέσεις και τηλεφωνήματα, να περάσει στον Πόρο.
-Τι γίνεται με την παραλία Γερολιμένα, καθοδόν προς το Φάρο Ντάνα; Ο Φάρος αναπαλαιώθηκε με δαπάνες του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη ως σπουδαίο πολιτιστικό μνημείο της ναυτικής μας κληρονομιάς και οι επισκέπτες περνούν από μια παραλία-σκουπιδότοπο, για να φτάσουν ως εκεί.
-Τι γίνεται με το βιολογικό καθαρισμό του Πόρου; Υπάρχουν περιοχές ολόκληρες που δεν μπορείς να διαβείς, ούτε να σταθείς από τη δυσωδία.
-Τι γίνεται με τη Μονή Ζωοδόχου Πηγής; Γιατί το δάπεδο ενός Ναού του 18ου αι. έπρεπε να γυαλιστεί όπως τα δάπεδα ξενοδοχείων-καζίνο του Λας Βέγκας;

Με αυτές τις απορίες τα μέλη της Εταιρίας επέστρεψαν στην πόλη τους, αλλά και με την πεποίθηση ότι η εθελοντική πρωτοβουλία κάνει τη διαφορά:
Η Μόνιμη Έκθεση “Κοχύλια & Θάλασσα” τους ζεύγους Κανελλάκη, που κοσμεί το νησί, η ξενάγηση του Dr Α. Penttinen, του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, στο Ιερό του Ποσειδώνα, η φιλοξενία του Γ. Μανιάτη στη Χατζοπούλειο Βιβλιοθήκη και τέλος η θερμή υποδοχή των μελών της Πολιτιστικής Κίνησης Τροιζήνας και η αγωνία τους για την ανάδειξη του τόπου τους μόνον αισθήματα θαυμασμού και ευγνωμοσύνης άφησαν στους εκδρομείς.
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Γιάννης Γκούμας says:

  -το 3ο ΓΠΣ ως συνήθως κάποιος πολιτικός το ξέχασε στο συρτάρι του.
  -το πορθμείο του Γαλατά συζητιέται να μετακινηθεί σε καλύτερη θέση
  -η παραλία του Γερολιμένα δείχνει το μορφοτικό επίπεδο των επισκεπτών του (έστω μερικών από αυτούς)
  -για τον βιολογικό καθαρισμό υπάρχουν φήμες για κακοτεχνίες και κακή μελέτη επίσης. Ας εξεταστεί το θέμα. Είναι και πρόσφατο.
  -το γυάλισμα του δαπέδου της μονής είναι πιθανώς ιδέα αυτού που ανέλαβε να το γυαλίσει. Είναι πολύ απίθανο να έγινε σοβαρή μελέτη και να προέκυψε ανάγκη να γυαλιστεί το δάπεδο

Σχολιάστε