Υπαίθριο φιλοτελικό σωματείο: «Η δροσερή σαρδέλα» – Που; Μικρό ΝεώριοIMGP0291Κείμενο – φωτογραφίες: Χάρης Λεβέντης
Πως αισθανθήκατε όταν πρωτοπάτησε ο άνθρωπος στο φεγγάρι; Αν εκστασιαστήκατε από χαρά σημαίνει πως είστε ένα με την ανθρωπότητα και δεν σκέφτεστε ανεξάρτητα από αυτήν.
Μπράβο, τώρα βρήκατε και την απόδειξη πως κανείς δεν είναι απαραίτητα και πλήρως αυτόνομος εδώ πάνω. Η πλάκα είναι ότι αυτό ισχύει για όλα τα έμβια όντα συλλογικά αλλά αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.
Ας μην το δυσκολεύουμε.
IMGP0292
Το καταστροφικό λάθος που κάνουν όλοι είναι πως αντί της λέξης «αυτόνομος» χρησιμοποιούν παπαγαλίζοντας την λέξη «ελεύθερος».
Εάν λοιπόν ψάχνετε την ρίζα της ανατροπής που έκανε την δημοκρατία να δείχνει πως έχασε το βραβείο της πιο ριζοσπαστικής ιδέας, αυτή βρίσκεται στην (κατά)χρήση της γλώσσας, την ισοπέδωσή της δηλαδή. Στην πιστότητα των ερμηνειών. Η δημοκρατία βέβαια δεν είναι το ιδανικό αλλά το μέσο.
IMGP0279
Το ιδανικό είναι το παιχνίδι και η χαρά και ο χορός. Η ευτυχία δηλαδή. Δεν την βιώνουν όλοι.
Κάποιοι δεν έζησαν ανέμελα την παιδική τους ηλικία, δεκτόν, αλλά πρέπει να έχουν στο νου τους τα παραπάνω λόγια αν δεν θέλουν να τους θυμίσουν οι υπόλοιποι κάποια από αυτά.
IMGP0272

Πόρος: ένα τουριστικό θέρετρο, αλλά τίποτα δεν μπορούσε να μας κάνει να φανταστούμε την αγάπη που έχουν οι παραθεριστές και οι ταξιδιώτες για το μέρος αυτό και τις φυσικές ομορφιές του. Κάνοντας μία βόλτα στο μικρό Νεώριο, την μία από τις παραλίες που διαχειρίζονται ιδιώτες στον Πόρο, δεν μπορείς να διανοηθείς πόσο τυχερός είσαι που ο καλός Πόρος προνόησε και έφτιαξε και ένα δασάκι παρακεί. Σε καιρούς καύσωνα πρέπει να είναι παράδεισος εκεί μέσα.
IMGP0262
Εκτός από δροσιά βέβαια είχε και άλλα τερτίπια απ’ ό,τι φάνηκε. Η αλήθεια ήταν ολοφάνερη και καρφωμένη επάνω στα δέντρα: o τουρισμός δεν είναι ούτε αγαθό ή ανάγκη, ούτε κερδοφόρα επιχείρηση όπως μπορεί να πληροφορούνται οι περισσότεροι στις μέρες μας. Είναι γνωστικό μέσο και όργανο συναίσθησης και κατανόησης που υποβοηθά την ειρηνευτική διαδικασία. Ως ειρηνευτική διαδικασία εννοούμε την επίτευξη ισορροπίας και αρμονίας ανάμεσα στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά πλαίσια διαβίωσης. Προσφέρει γόνιμο έδαφος ανταλλαγής ιδεών, πρακτικών και μεθόδων αλλά και πρακτική λύση στις προκλήσεις της γήινης δραστηριότητας.
IMGP0257

Γνωρίζουμε τώρα τελευταία πόσο σημαντική είναι η αλληλεγγύη και η συνεύρεση αλλά και η δικτύωση των ανθρώπων σε ομάδες κοινών στόχων, σε συνεταιρισμούς και λέσχες/συλλόγους ειδικού ενδιαφέροντος. Ως αγαπησιάρηδες «τουρίστες» λοιπόν κάποιοι επισκέπτες του νησιού μας, θεώρησαν πρέπον να αφήσουν τα ενθύμια της διαμονής τους πίσω στον τόπο κατανάλωσης τους. Τα εκθέματα αυτού του ρεπορτάζ θυμίζουν ένα πράγμα: πως τον τουρισμό, τον προσκαλείς ανάλογα με αυτό που είσαι και κατ’ επέκταση αναζητάς. Εμείς, φαίνεται, προσκαλούμε μπάζα. ‘Ουαί!’ αν δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πως και αυτό υπόκειται στο «πάντα ρει».
Κάποτε ήταν η αρχαίο-λαγνεία και οι χλαμύδες η «ατραξιόν». Αυτά ήθελαν οι αγγλοσάξονες γείτονες ως πιο καταπιεσμένοι καθολικοί και αυτά πήραν;
IMGP0285
Τώρα;
Είμαστε έτοιμοι, ώριμοι και υπεύθυνοι αρκετά ώστε να ορίσουμε ενωμένοι και συλλογικά, ποιες από τις νέες προοπτικές που ανοίγονται είναι ικανές να μας προσφέρουν τα συστατικά ενός χαρούμενου αύριο ή θα πάμε με την πρώτη ζαριά πάλι;
IMGP0287

Πίσω στο δασάκι μας, χρειάστηκε σίγουρα πολλή αφελή αγάπη εκ μέρους των δημιουργών του εκθετηρίου, αλλά … καθόλου συναίσθηση όπως ούτε συμπόνοια. Τι διαλέγουμε λοιπόν; Έναν πλανήτη που λέγεται Ελλάδα άνετο αρκετά για τις άχρηστες σημαίες ιδιοκτησίας του κάθε ακατοίκητου ή έναν τόπο ορόσημο για όποιον τον διαβαίνει, όπως και κάθε άλλο σημείο στην παραδείσια Γη; Ένα μεγάλο βήμα για τον θεό, ένα μικρό βήμα για το πνεύμα. Χωρίς εξυπνάδες.
IMGP0289

Υ.Γ
Τον «τουρισμό», τα άλλα κύτταρα της ύπαρξής μας δηλαδή, τα προσκαλείς όταν πραγματικά χαίρεσαι και χρειάζεσαι την παρουσία τους. Όταν χρειάζεσαι να αξιοποιήσεις την εργατικότητα τους σε εργασίες που εσύ σνομπάρεις, όταν πρέπει να εμπλουτίσεις την διατροφή σου με νέα συστατικά και συνταγές, να ανανεώσεις την μεθοδολογία της παιδείας που προσφέρεις, αλλά και για να προσφέρεις κάτι από τα δώρα της ζωής σου, λίγη Ελλάδα δηλαδή.
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Angela Makri Dekoulou says:

    ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!!

Σχολιάστε