Σχέδια για νέες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας – Επιβεβαιώνονται οι φόβοι ότι ο Πόρος θα γεμίσει κλουβιάΠριν ένα περίπου χρόνο, η Δημοτική Αρχή του Δημήτρη Στρατηγού, έκανε μια πολιτική στροφή 180 μοιρών, στο θέμα των ιχθυοτροφείων.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 10ης Αυγούστου 2011, η παράταξη του Δημάρχου Πόρου, υπερψήφιζε πρόταση με την οποία συμφωνούσε με την “παραμονή όλων των αδειοδοτούμενων μονάδων”, στον Πόρο.
“Ο Πόρος είναι κορεσμένη περιοχή για την ανάπτυξη νέων μονάδων, όμως δεν έχουμε πρόβλημα με τις μονάδες που ήδη λειτουργούν στον Πόρο”, έλεγαν τότε οι συνεργάτες του κ. Στρατηγού, οι οποίοι ωστόσο αρνήθηκαν να αντικαταστήσουν τη λέξη “αδειοδοτούμενων” με τη λέξη “αδειοδοτημένων”, ώστε αυτό που λένε να συμφωνεί με αυτό που ψήφισαν.
Προς ενίσχυση των ισχυρισμών της παράταξης Στρατηγού, συνέτειναν και οι επίσημες ανακοινώσεις της εταιρίας ΔΙΑΣ, η οποία δήλωνε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν έχει σκοπό να εγκαταστήσει στον Πόρο ούτε ένα ιχθυοτροφείο, εκτός από αυτά που ήδη λειτουργούσαν.
Ελάχιστες μέρες αργότερα, στις 29.8.2012 η ΔΙΑΣ εγκατέστησε για πρώτη φορά στον Πόρο δύο απολύτως νέες μονάδες μπροστά από τον Βιολογικό Καθαρισμό.
“Δεν είναι καινούργιες μονάδες, αλλά τα επιπλέον κλουβιά που υπήρχαν στις παλιές” έλεγαν με μία φωνή οι ιχθυοτρόφοι και οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας, αφού και οι μονάδες ήταν απολύτως καινούργιες και τα επιπλέον κλουβιά στα οποία αναφερόντουσαν ήταν οι παρανομίες που διατηρούσαν επί εφτά χρόνια οι υφιστάμενες μονάδες κατά παράβαση των αδειών τους.
Για όποιον δεν είχε πειστεί μέχρι τότε για το τι ακριβώς “παίχτηκε” τον Αύγουστο του 2011, σήμερα, 15 μήνες αργότερα, έρχεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αίτηση έγκρισης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για ίδρυση μιας ακόμα τεράστιας μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας, έκτασης 20 στρεμμάτων και ετήσιας δυναμικότητας 230 τόνων στη θέση Πλάκα βορείως της νήσου του Πόρου (στο βράχο του παπα – Νικόλα για όσους γνωρίζουν την περιοχή).

Ο κ. Στρατηγός και οι σύμβουλοί του μπορούν άραγε να μας απαντήσουν αν πρόκειται για καινούργια μονάδα, ή μήπως και αυτή την είχαν υπολογίσει στις υφιστάμενες του Αυγούστου 2011; Μήπως ήρθε η ώρα να παραδεχτούν την αλήθεια ότι συμφωνούν με την εγκατάσταση της μονάδας αυτής, όπως και κάθε άλλης που μπορεί να αδειοδοτηθεί στον Πόρο, δηλαδή κάθε αδειοδοτούμενης όπως λέει η απόφαση που ψήφισαν τον Αύγουστο του 2011; Αλλιώς, ας μας ενημερώσουν σε ποιες ενέργειες έχουν προχωρήσει για να αποτρέψουν την εγκατάσταση της νέας μονάδας, ή έστω για να δηλώσουν απλώς ότι διαφωνούν με αυτή.

Με αυτή την εξέλιξη επιβεβαιώνονται εκείνοι που φώναζαν ότι η «υφιστάμενη» κατάσταση δεν θα παραμείνει η ίδια, μετά τον χαρακτηρισμό του Πόρου ως ΠΟΑΥ (ανάμεσα σε αυτούς και το porosnews).
Η διατύπωση γνώμης για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της νέας μονάδας, θα συζητηθεί αύριο Τρίτη 6/11 στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Ένσταση εναντίον της έχει υποβάλει μόνο η “Πρωτοβουλία για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου”, αλλά όχι ο Δήμος Πόρου. Μάλιστα, τους προηγούμενους μήνες, ο Δήμος Πόρου απέσυρε και την εξουσιοδότηση που είχε δώσει εγγράφως το 2010 στην Πρωτοβουλία για να προσβάλει τις πράξεις αδειοδότησης της εν λόγω μονάδας στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκ μέρους του.

Για πολλούς οι μάσκες έπεσαν τον Αύγουστο του 2011 όμως το τελευταίο χαρτί της διατήρησης του επιχειρήματος της «υφιστάμενης» κατάστασης, πλέον κάηκε. Οι εξελίξεις αποδεικνύουν περίτρανα τον πραγματικό ρόλο του Δ. Στρατηγού και των συμβούλων του στο παιχνίδι που παίχτηκε εις βάρος των Ποριωτών στο καυτό θέμα των ιχθυοτροφείων.
Σχολιάστε