Συνεχίστηκε η δίκη των ιχθυοτρόφων του Πόρου – χωρίς εκπροσώπηση ο Δήμος ΠόρουΣυνεχίστηκε χθες, Δευτέρα 2.7.2012, η δίκη όλων των υπευθύνων όλων των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας του Πόρου, οι οποίοι κατηγορούνται για πολυετή υποβάθμιση του περιβάλλοντος του Πόρου από το 2005 μέχρι το 2010. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε στις 9 το πρωί και διεκόπη (για την Τετάρτη) στις 8 το βράδυ, κατέθεσαν οι μάρτυρές, μεταξύ των οποίων, ο πρ. πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτών και Καταναλωτών Πόρου, Β. Καραδόντης και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δ. Πόρου, Δημήτρης Πάνου.

Από την μεριά των κατηγορουμένων κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, οι καθηγητές Πανεπιστημίου Ν. Μάργαρης, Σπ. Κλαουδάτος και Χρ. Νεοφύτου, οι οποίοι σε γενικές γραμμές δήλωσαν ότι η ιχθυοκαλλιέργεια δεν έχει αρνητικές περιπτώσεις στο περιβάλλον, χωρίς όμως να προσκομίσουν κάποια Μελέτη που να αφορά στον Πόρο. Σε ό,τι αφορά τον κ. Μάργαρη, όπως προέκυψε από στοιχεία που προσκόμισε η πολιτική αγωγή (Γ. Δημητριάδης), έχει διαχρονικά σπεύσει με προθυμία να υπερασπιστεί την εταιρία ΔΙΑΣ σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητά της στον Πόρο, καθώς είχε στείλει επανηλειμμένα γνωματεύσεις δια αλληλογραφίας, καθώς και ένα γενικόλογο μη -ακαδημαϊκό κείμενο 5 – 6 σελίδων με τον παραπλανητικό τίτλο «Μελέτη» και υποτιθέμενο τόπο εκπόνησης τον Πόρο (το 2008 προς όλους τους δημοτικούς συμβούλους Πόρου) το οποίο μάλιστα έφερε το λογότυπο της ΔΙΑΣ. Από την άλλη, οι κ. Κλαουδάτος και Νεοφύτου, ως διοργανωτές Συνεδρίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το οποίο έγινε με τη χορηγία της ΔΙΑΣ, μόλις πέρυσι, είχαν βραβεύσει, από κοινού με τον κατηγορούμενο πρώην Γενικό Διευθυντή της ΔΙΑΣ κ. Τσουκαλά, τον έτερο κατηγορούμενο πρώην ιδιοκτήτη της ΔΙΑΣ, κ. Πιττάκα.

Σε ό,τι αφορά τον Δήμαρχο Δ. Στρατηγό, η αδιανόητη στάση του συνεχίστηκε και χθες, με ακόμα πιο απροκάλυπτο τρόπο. Αυτή τη φορά δεν άργησε το ιπτάμενο από τον Πόρο, ούτε έπιασε η κίνηση τον δικηγόρο του Δήμου. Απλώς ο Δήμος παρουσιάστηκε …χωρίς δικηγόρο, αφού ο εξουσιοδοτημένος κ. Ν. Μπούρας είχε ενημερώσει από την Παρασκευή ότι δεν θα μπορούσε να έρθει τη Δευτέρα και η δημοτική αρχή φρόντισε να μην εξουσιοδοτήσει άλλο δικηγόρο για να παρασταθεί στη δίκη. Θυμίζουμε ότι όταν ο κ. Στρατηγός ήθελε να αντικαταστήσει τον κ. Αντωνιάδη για να ορίσει τον κ. Μπούρα, εξέδωσε, προκειμένου να προλάβει τη δίκη, με διαστημική ταχύτητα τρεις διαδοχικές αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής, τις δύο τελευταίες μάλιστα με διαδικασίες μαϊμού, χωρίς καν να συνεδριάσει το όργανο. Όταν λοιπόν ήθελε να μην έχει δικηγόρο στη δίκη ο Δήμος τον κ. Αντωνιάδη, έφτασε στο σημείο μέχρι και να παρανομήσει για να εμφανίσει στο δικαστήριο την απαιτούμενη απόφαση. Όταν όμως έπρεπε να ορίσει δικηγόρο για να παρασταθεί στη χθεσινή συνεδρίαση, δεν έκανε τίποτα.
Έτσι ο κ. Στρατηγός, ο οποίος ήταν παρών καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, άκουγε αδιαμαρτύρητα τους συνεργάτες της ΔΙΑΣ να αναπτύσσουν τον βασικό τους ισχυρισμό ότι η υφιστάμενη και μελλοντική επέκταση της εταιρίας σε όλο τον βόρειο Πόρο (η οποία παρεμπιπτόντως αναλύθηκε κατά τρόπο τρομακτικό σε ό,τι αφορά το μέλλον του νησιού: δημιουργία βιομηχανικής ζώνης με παραγωγή και εγκαταστάσεις χωρίς όριο) έγινε κατόπιν καλέσματος και άτυπης συμφωνίας με τη δημοτική αρχή του νησιού. Ο ισχυρισμός αυτός έμεινε χωρίς αντίκρουση, αφού οι μάρτυρες που μετείχαν ή μετέχουν ακόμα στη δημοτική αρχή, δηλαδή ο Πρόεδρος του ΔΣ Γκ. Μάγειρας και ο πρώην σύμβουλος Γ. Μάνδηλας (που το 2008 φώναζαν «όχι στα ιχθυοτροφεία» και χεριοκροτούνταν από τους Ποριώτες) επέλεξαν να μην εμφανιστούν στη δίκη και να καταδικαστούν σε λιπομαρτυρία.
Έτσι τι να κάνει ο κ. Στρατηγός, για να αντικρούσει τον ισχυρισμό της ΔΙΑΣ; Να σηκωθεί από το κοινό και να φωνάξει ότι αυτό είναι ψέμα, διακόπτοντας το δικαστήριο; (όχι ότι αυτό δεν θα ήταν μια αναμενόμενη ανθρώπινη αντίδραση για έναν Δήμαρχο που του καταλογίζουν μπροστά στα μάτια του διαπλοκή και εξαπάτηση των δημοτών του). Αν είχε εξουσιοδοτημένο δικηγόρο, εκείνος θα όφειλε να ζητήσει εξηγήσεις από όσους κατέθεσαν τον ισχυρισμό αυτόν. Αλλά είπαμε, ο Δήμαρχος φρόντισε να μην εκπροσωπείται ο Δήμος από εξουσιοδοτημένο δικηγόρο…
Σχολιάστε