Συνεχίζεται το σκάνδαλο της ΚΥΑ και από την κυβέρνηση ΠαπαδήμουΔελτίο τύπου εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη της Υδατοκαλλιέργειας, μετά το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής που έγινε στις 9 Φεβρουαρίου:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 11.2.2012

Οι μεθοδεύσεις της Ελληνικής Πολιτείας, αναφορικά με την ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών έχουν ξεπεράσει κάθε όριο! Παρά τη γενική κατακραυγή για το περιεχόμενο και τον τρόπο θεσμοθέτησης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών, η τρικομματική κυβέρνηση Παπαδήμου και ο Υπουργός κ. Τ. Γιαννίτσης ολοκληρώνουν την εφαρμογή του «business plan» για τη μετατροπή των ελληνικών θαλασσών σε ένα απέραντο ιχθυοτροφείο, αφού με δύο διατάξεις που, κατ’ επιταγήν της ΚΥΑ (ά9. παρ.3α), εντάσσονται στο νέο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την Τοπική Ανάπτυξη, την Αυτοδιοίκηση κτλ» (ά.7, παρ.1&4), επαναφέρουν στις μη αιρετές Αποκεντρωμένες Διοικήσεις την αρμοδιότητα εκμίσθωσης ιχθυοτροφείων, καταργώντας τον Καλλικράτη, ο οποίος προέβλεπε ότι από 1.1.2012 θα μεταβιβαζόταν στις αιρετές Περιφέρειες και διαψεύδοντας το ΥΠΕΚΑ, το οποίο με ανακοίνωσή του στις 17.11.2011, είχε ενημερώσει ότι «την αποκλειστική ευθύνη για την εγκατάσταση των μονάδων έχουν οι Περιφέρειες της χώρας στις οποίες έχουν αποκεντρωθεί οι αρμοδιότητες».

Οι κάτοικοι των θιγόμενων περιοχών έχουμε μάθει το παραμύθι εδώ και χρόνια: «Για την αδειοδότηση των ιχθυοτροφείων φταίνε οι κακές Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και όχι οι καλές αιρετές Περιφέρειες (και πρ.Νομαρχίες), οι οποίες γνωμοδοτούν αρνητικά». Για να συνεχιστεί το παραμύθι, έπρεπε η αρμοδιότητα να επανέλθει στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ώστε να μην αναγκαστούν οι Περιφέρειες να αδειοδοτούν ιχθυοτροφεία και να μην αποκαλυφθεί ότι τόσα χρόνια διαφωνούσαν εκ του ασφαλούς μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους. Οι μάσκες έπεσαν όμως στα μέσα του 2011, όταν ούτε ένα από τα 8 Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας δεν γνωμοδότησε αρνητικά για το Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών, παρότι τα δημοτικά συμβούλια των ίδιων περιοχών με ομόφωνα ψηφίσματα είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά. Και οι μάσκες έπεσαν πάλι στις 7.2.2012, που η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας υπέβαλε υπόμνημά στους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας δεκάδες κατ’ άρθρο αλλαγές στο επίμαχο σχέδιο νόμου, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στις αρμοδιότητες για τις υδατοκαλλιέργειες που υφαρπάζονται μέσα από τα χέρια των Περιφερειών! Προφανώς οι κύριοι Περιφερειάρχες ανακουφίστηκαν ιδιαίτερα που έφυγε από τα χέρια τους η καυτή πατάτα! Μπορούν να συνεχίσουν να μας δουλεύουν, και να «εκφράζουν αρνητική γνώμη» για τις νέες άδειες και τις αυξήσεις παραγωγής κατά 1000% που ήδη ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε όλη την Ελλάδα (Κέρκυρα, Επίδαυρος, Ευβοϊκός, Σαλαμίνα κ.α.).

Χαρακτηριστική είναι η απόφαση που ψήφισε στις 9.2.2012, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής: Αφού απέρριψε τις προτάσεις της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής (βλ. www.syntonistikiepitropi.gr «οι Ενέργειές μας»), για λήψη απόφασης που θα ζητούσε (1) την απόσυρση της ΚΥΑ, (2) τη δεσμευτική σύμφωνη γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη θεσμοθέτηση γενικού χωροταξικού σχεδιασμού, ως προαπαιτούμενα του χωροταξικού σχεδιασμού για της υδατοκαλλιέργειες και (3) τη διατήρηση των αρμοδιοτήτων αδειοδότησης ιχθυοτροφείων, ψήφισε τελικά να ζητηθεί η «αναστολή της ΚΥΑ μόνο για την Περιφέρεια Αττικής» (από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση προφανώς, στην οποία συναίνεσε να εκχωρήσει την αρμοδιότητα!).

Πρέπει να γίνει κατανοητό, γιατί το ίδιο ισχύει για όλη την Ελλάδα: οι Περιφερειάρχες, χάρισαν όλες τις αρμοδιότητες για την εγκατάσταση και επέκταση ιχθυοτροφείων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, για να μπορούν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να εκδίδουν άδειες και να μπορούν οι Περιφέρειες να παριστάνουν ότι διαφωνούν! (αντί να διατηρήσουν οι ίδιες την αρμοδιότητα και να μην εκδίδουν νέες άδειες). Έτσι, και μονάδες θα ιδρύονται και το δούλεμα θα συνεχίζεται!!!
Μ΄ έναν σμπάρο δυο τρυγόνια…

Υ.Γ. Το Νομοσχέδιο δεν έχει ψηφιστεί ακόμα, ας κάνει ο καθένας ό,τι μπορεί για να εξαιρεθούν οι δύο επίμαχες διατάξεις.

Ομιλία Γιάννη Δημητριάδη στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Από 1:07:20
Σχολιάστε