Π.Ο.Α.Υ o Πόρος – Θα παραιτηθεί ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο;Ένα βήμα πριν τη θεσμοθέτησή του, βρίσκεται το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες, αλλά και η δημιουργία βιομηχανικής ζώνης στον Πόρο, αφού αύριο πρωί συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας για να διατυπώσει την τελική του γνωμοδότηση.
Μετά την γνωμοδότηση του Συμβουλίου (η οποία δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα), το Σχέδιο της ΚΥΑ θα προωθηθεί στους οχτώ συναρμόδιους Υπουργούς (Γ. Παπακωνσταντίνου, Ν. Σηφουνάκης, Χ. Καστανίδης, Ε. Βενιζέλος, Μ. Χρυσοχοϊδης, Κ. Σκανδαλίδης, Ι. Ραγκούσης και Π. Γερουλάνος), μετά την υπογραφή αυτών, το Χωροταξικό Πλαίσιο θα θεσμοθετηθεί.
Βρήκαμε στο kefaloniapress.gr, την τελική μορφή του χάρτη του Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών, τον οποίο υπέβαλε για γνωμοδότηση το ΥΠΕΚΑ στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας.
Ο Χάρτης που αναδημοσιεύουμε από το kefaloniapress.gr, είναι ο χάρτης που έχει προκύψει μετά από τη διαβούλευση και αφού (υποτίθεται) ελήφθησαν υπόψη οι θέσεις των φορέων που αντέδρασαν στις προβλέψεις του Πλαισίου, και δεν αναμένεται να υποστεί επιπλέον αλλαγές.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια επανάληψη του αρχικού χάρτη, καθώς ούτε μία από τις περιοχές που επί μήνες διακηρύττουν την άρνησή τους να μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες δεν εξαιρέθηκαν από τις Π.Ο.Α.Υ.
Σε μερικές από τις περιοχές αυτές βέβαια, μίκρυναν οι χρωματισμοί που επισημαίνουν την έκτασή των περιοχών που χαρακτηρίζονται ως «ιδιαίτερα ανεπτυγμένες» (κατηγορία Α), χωρίς ωστόσο η μείωση να είναι ουσιαστική (αποχρωματίζεται το πέλαγος και όχι οι ακτές), ενώ δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι οι Π.Ο.Α.Υ που θα θεσμοθετηθούν δεν θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.
Όπως τονίζει και το kefaloniapress.gr,, οι χρωματικές αυτές αλλαγές κρίνονται απόλυτα «υποκριτικές και παραπλανητικές».

Στον Πόρο, η περιοχή που αποτυπώνεται ως ήδη «ιδιαίτερα αναπτυγμένη» (Κατηγορία Α) έχει μικρύνει και ταυτίζεται με την πραγματική ανάπτυξη των μονάδων, ωστόσο δεν αποτυπώνονται τα όρια της Π.Ο.Α.Υ. ώστε να μπορούμε να διαπιστώσουμε αν μίκρυναν τα όρια του γνωστού χάρτη της Π.Ο.Α.Υ. , τα οποία καταλαμβάνουν όλη την ακτογραμμή από το Μόδι μέχρι το Λιμανάκι της Αγάπης και το μεγαλύτερο χερσαίο κομμάτι της Καλαυρίας.

Αντίθετα άκρως ανησυχητική είναι η αναφορά στην εισήγηση του ΥΠΕΚΑ προς το Χωροταξικό Συμβούλιο, ότι οι μονάδες που είναι εγκατεστημένες στις ζώνες που προβλέπονται από τις υφιστάμενενες Μελέτες Π.Ο.Α.Υ. του Ε.Π. «Αλιεία» 2000-2006, θεωρούνται εκ προοιμίου ότι υπάγονται στο καθεστώς των ΠΑΣΜ, δηλαδή στο μεταβατικό στάδιο πριν τη θεσμοθέτηση Π.Ο.Α.Υ. και υπόκεινται στις υποχρεώσεις που προβλέπονται για τις περιοχές αυτές.

Αξίζει να σημειωθεί πως την επίβλεψή της μελέτης του Ειδικού Πλαισίου Υδατοκαλλιεργειών ανέλαβε κοινή επιτροπή απαρτιζόμενη από τα τρία συναρμόδια υπουργία (Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας) μαζί με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ).
Ο ΣΕΘ άλλωστε, ήταν ο φορέας που χρηματοδότησε τη σχετική μελέτη λόγω, έλλειψης πόρων εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ.
Η λαϊκή ρήση «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» ταιριάζει γάντι σε αυτή την περίπτωση, αφού η Β’ Φάση της πρότασης της ΚΥΑ για το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών , υποβλήθηκε στις 30/6/2010 από τον ΣΕΘ.
Επιπλέον, σύμφωνα με την εισήγηση του ΥΠΕΚΑ, ο φορέας διαχείρισης των Π.Ο.Α.Υ. θα ασκεί τη διαχείρισή των βιομηχανικών αυτών ζωνών, όπως ρητά κατονομάζονται οι υπό θεσμοθέτηση Π.Ο.Α.Υ.

Και τώρα περιμένουμε τις αντιδράσεις.
Θα παραιτηθεί σύσσωμο το Δ.Σ. Πόρου μαζί με τον Δήμαρχο, όπως έχει δεσμευτεί;
Θα προσφύγει η Δημοτική Αρχή του Πόρου κατά της απόφασης, στα αρμόδια Ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια;
Και ποια θα είναι η αντίδραση της προσφάτως συσταθέντος «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας»;

Τέλος, να σημειωθεί ότι στα Μέθανα η ζώνη αποκλειστικής ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών θεσμοθετείται σε ολόκληρη την βορειοανατολική και ανατολική μεριά μέχρι τον Ισθμό των Μεθάνων, καθώς και δυτικά αυτού από το Λιμάνι των Μεθάνων μέχρι την παραλία της Tακτικούπολης.

M.K.
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Πάνος Θεοχάρης says:

  Εγώ από την άλλη ελπίζω να σταματήσουν να ασχολούνται με την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ, και να δουν πως θα ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα του νησιού, και όχι με τα προβλήματα της μειοψηφίας.

  Με τον συγκεκριμένο χάρτη τελειώνει μια και καλή η εκστρατεία τρομοκράτησης και παραπληροφόρησης της αντιπολίτευσης όπου προσπαθούσαν να πείσουν τον κόσμο μέσω διαφόρων MME ότι θα γεμίσουμε κλουβιά. Ο χάρτης δείχνει αυτά που λέει η μελέτη του 2003, που η αντιπολίτευση σκόπιμα δεν ήθελε να διαβάσει. Αν και ακόμα και αν δεν υπήρχε ο χάρτης αυτός, υπάρχουν και έγγραφες απαντήσεις της κεντρικής διοίκησης για την απάτη του χάρτη που κυκλοφόρησε και τις κορώνες τρομοκράτησης της αντιπολίτευσης.

  “Επιπλέον, σύμφωνα με την εισήγηση του ΥΠΕΚΑ, ο φορέας διαχείρισης των Π.Ο.Α.Υ. θα ασκεί τη διαχείρισή των βιομηχανικών αυτών ζωνών, όπως ρητά κατονομάζονται οι υπό θεσμοθέτηση Π.Ο.Α.Υ.”

  Όχι κύριοι, δεν είναι σύμφωνα με την εισήγηση του ΥΠΕΚΑ, το λέει μέσα το σχέδιο ΚΥΑ, ο φορέας θα διαχειρίζεται, θα ελέγχει τα νερά, θα βγάλει κανονισμούς, θα χωροθετεί την περιοχή, γι’ αυτό και ο Δήμος πρέπει να μετάσχει στον φορέα, και όχι να προχωρήσει σε ανούσιες παραιτήσεις. Σας τα έχω ξαναγράψει, τα έχω ξαναπεί, αλλά το “αίμα” πουλάει ποιο εύκολα.

  Αντί να υπάρχει θετική αντιμετώπιση για το θέμα, αντί να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και να δούμε πως θα το γεμίσουμε μέχρι επάνω, εδώ προσπαθούμε να το δούμε όχι απλά μισοάδειο, αλλά εντελώς άδειο, και να δεν έχει αδειάσει εντελώς, βλέπουμε πως θα το στεγνώσουμε….

  Αντί να αντιμετωπιστεί θετικά η είδηση, αντί να είναι τίτλος ότι ναι, πράγματι είναι μικρότερη η έκταση, δεν θα μας φάνε τα 2/3 του νησιού όπως μας τρομοκρατούσε η αντιπολίτευση, αντί να εστιάσετε στο γεγονός ότι ο φορέας θα ασκεί έλεγχο και διαχείριση, έχετε μείνει στο μικροκομματικό, και στην άσκηση της αντιπολίτευσης για την αντιπολίτευση….

  Μας φάγατε να ξεσικωθούμε, και ορίστε, φώναζε όλος ο κόσμος και δεν έγινε τίποτα. Ο ίδιος ο Δημητριάδης είπε σε ΔΣ ότι το ξέρει ότι δεν θα γινει τίποτα, αλλά επέμενε να προχωρά σε κινήσεις διχασμού για πολιτικά οφέλη.

  Ακόμα και εδώ ο συγγραφέας του άρθρου, και πάλι τα μικροπολιτικά του οφέλη κοιτάει (καθότι το Porosnews είναι βαθύτατα αντιπολιτευόμενο), ασχολείται με το δέντρο, και όχι με το δάσος.

  Εγώ θα πρότεινα να προτρέψουμε τον δήμαρχο και την παράταξη του, αντί να μιλάνε για παραιτήσεις, να πάνε στην Δίας και να πάρουνε κάνα φράγκο για να συμμετάσχουμε σε 2-3 σοβαρές τουριστικές εκθέσεις στο εξωτερικό (Αγγλία, Γερμανία), με καλή προετοιμασία, καθότι ο τουρισμός είναι το μεγάλο πρόβλημα του νησιού.

  Για μένα ο μόνος λόγος που θα έπρεπε να παραιτηθούν είναι αν συνεχίσουν να ασχολούνται με τις ιχθυοκαλλιέργειες αντί να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα του νησιού, και το πραγματικό μέλλον του νησιού, τον Τουρισμό.

  Όλα τα άλλα είναι γυαλιστερά φομπιζού και καθρεπτάκια για τους ιθαγενείς…

Σχολιάστε