Προστάτευσε το πράσινο του νησιού- γίνε Εθελοντής Πυροσβέστης



Η προστασία των δασών του νησιού μας και ολόκληρης της Τροιζηνιάς είναι καθήκον όλων μας και η αλήθεια είναι ότι διαχρονικά, οι ποριώτες έχουν αποδείξει ότι νοιάζονται για τα δάση του νησιού. Από τον Ιούνιο του 2011, με πρωτοβουλία της μειοψηφίας, ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου, η δημιουργία Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου στο νησί. Σήμερα η δημιουργία του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πόρου είναι στο τελικό στάδιο υλοποίησης. Ήδη έχουν κατατεθεί 12 αιτήσεις εθελοντών κατοίκων του Πόρου και αναμένονται ακόμα περισσότερες τις επόμενες ημέρες.
Για την διευθέτηση των διαδικαστικών θεμάτων δημιουργίας του Κλιμακίου έγιναν 2 συνεχόμενες συσκέψεις στο Δημαρχείο Πόρου με συμμετοχή Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπροσώπων του Δήμου και αρκετών εθελοντών.
Ο Δήμος Πόρου, προτίθεται να παραχωρήσει το κατάλληλο οίκημα για τη στέγαση του Κλιμακίου καθώς και 2 πυροσβεστικά οχήματα για τις ανάγκες του. Το εθελοντικό πυροσβεστικό κλιμάκιο πόρου θα έχει σαν επικεφαλής μόνιμο αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος και θα λειτουργεί καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, με τακτικές περιπολίες και άμεση συνδρομή όποτε αυτή χρειαστεί. Επίσης για πρώτη φορά οι εθελοντές πυροσβέστες θα εκπαιδευτούν για κατάσβεση τόσο δασικών όσο και αστικών πυρκαγιών, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα επέμβασης και διάσωσης σε τροχαία και άλλα ατυχήματα. Αυτό θα αναβαθμίσει πάρα πολύ το αίσθημα ασφάλειας που θα αισθάνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Πόρου.

Πώς και γιατί πρέπει να γίνει κάποιος εθελοντής πυροσβέστης

Ο εθελοντής πυροσβέστης πλέον αποτελεί επίσημο θεσμό του κράτους και για το λόγο αυτό η πιστοποίηση τους γίνεται κατόπιν ειδικής εκπαίδευσης από το Πυροσβεστικό Σώμα. Μετά το πέρας της εκπαίδευσης, απονέμεται ειδική υπηρεσιακή ταυτότητα εθελοντή πυροσβέστη, καθώς και ο απαραίτητος εξοπλισμός (ρουχισμός κλπ). 
Οι εθελοντές διακρίνονται σε μάχιμους και οδηγούς πυροσβεστικών οχημάτων, είναι πλήρως ασφαλισμένοι σε περίπτωση ατυχήματος και υπάγονται στις διατάξεις περί αστικής ευθύνης, όπως ακριβώς και οι μόνιμοι του Πυροσβεστικού Σώματος.
Το παράδειγμα των πρώτων 12 εθελοντών του Πόρου πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή λειτουργία του Κλιμακίου. Ας σημειωθεί πως το εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πόρου, θα λειτουργεί παράλληλα και σε άμεση συνεργασία με το προσωπικό πυρασφάλειας του Δήμου Πόρου και του Πυροσβεστικού Σταθμού Τροιζηνίας.
Για να γίνει κάποιος εθελοντής Πυροσβέστης αρκεί να είναι 18 έως 55 ετών να κατοικεί μόνιμα στο Δήμο Πόρου ή στην ευρύτερη περιοχή και πρέπει να υποβάλει μια απλή αίτηση στο Δήμο Πόρου ή στο Πυροσβεστικό Σταθμό Τροιζηνίας με τα εξής δικαιολογητικά:
Γνωμάτευση του πλησιέστερου τοπικού νοσοκομείου ή Κέντρου Υγείας που να πιστοποιεί τη καλή κατάσταση της υγείας
Απολυτήριο τουλάχιστον δημοτικού σχολείου
Άδεια οδήγησης για τους οδηγούς
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον Δήμο Πόρου, ή στη Πυροσβεστική Υπηρεσία Τροιζηνίας στο τηλέφωνο 22980 35199




Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. spiros says:

    θα ειναι τουλαχιστον ντροπη για το νησι και τους κατοικους του το να μην βρεθει ικανος αριθμος εθελοντων για την προστασια του. Το να προστατευεις τον τοπο που ζεις ειναι σαν να προστατευεις το ιδιο σου το σπιτι. Ας αφησουμε την απαθεια κι ας ασχοληθουμε με κατι πραγματικα χρησιμο

Σχολιάστε