Προβλήματα και στην Ύδρα από τις ιχθυοκαλλιέργειεςΑρχίζουν να «φορτώνουν» και οι Υδραίοι με τις ιχθυοκαλλιέργειες, με την είδηση ότι μονάδα κοντά στο νησί, βρέθηκε να έχει δέκα φορές περισσότερους κλωβούς από ότι προέβλεπε η άδεια της! Η επιχείρηση ελέγχθηκε από το λιμενικό ύστερα από καταγγελία και, λόγω τns σοβαρότητας των παραβάσεων, n υπόθεση διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα.
Όπως διαβάζουμε στην «Καθημερινή» 8/5, έλεγχος πραγματοποιήθηκε από τη λιμενική αρχή Ύδρας στις 6 Μαρτίου, ύστερα από ανώνυμη καταγγελία, και αφορά μονάδα ιχθυοκαλλιέργεια s που βρίσκεται στο νησάκι Τρίκερι, ανάμεσα στην Ύδρα και τις Σπέτσες. Όπως διαπίστωσαν οι άνδρες του λιμενικού, n επιχείρηση είχε 32 μεγάλου μεγέθους κλωβούς εκτροφής ψαριών, αντί για 3 μεγάλου μεγέθους και 6 μικρού μεγέθους κλωβούς που προέβλεπε n άδειά τns. Επιπλέον, σε έναν από τους κλωβούς διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν τόνοι, ένα είδος απειλούμενο για τη σύλληψη και εκτροφή, για το οποίο πρέπει να ακολουθείται από τον νόμο ειδική διαδικασία. Η εταιρεία δεν είχε τη σχετική άδεια, παρά μόνο άδεια λειτουργίας μονάδας για τσιπούρες, λαβράκια και φαγκριά.
Όπως ήταν επόμενο, n υπόθεση εστάλη στον εισαγγελέα. Η είδηση προκάλεσε αναστάτωση στο γραφικό νησί του Σαρωνικού. «Κανείς σώφρων άνθρωπος δεν είναι αντίθετος στη λειτουργία μιας παραγωγικής μονάδας που λειτουργεί με σύγχρονες προδιαγραφές. Όμως όταν οι παραβάσεις είναι σημαντικές, είναι επόμενο να μας προκαλεί ανησυχία», λέει στην «K» ο κ. Μανώλης Τσακίρης, από τον Σύλλογο Οικολόγων Ύδρας «Η Υδραίισα Φώκια». «Ευχόμαστε να υπάρξει τρόπος να ελεγχθούν από την Πολιτεία οι συνέπειες των παραβάσεων». Αντίθετα, καθησυχαστικά είναι ο δήμαρxos του νησιού, Άγγελος Κοτρώνης. «Η ιχθυοκαλλιέργεια αυτή βρίσκεται μακριά από την Ύδρα και δεν επηρεάζει το νησί μας», αναφέρει. «Δεν έχουμε ενδείξεις ότι έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα».
Προβλήματα αν δεν τηρηθούν οι όροι
Δεν είναι n πρώτη φορά που ιχθυοκαλλιέργειες στη χώρα μας βρίσκονται στο στόχαστρο τοπικών κοινωνιών, αλλά και περιβαλλοντικών οργανώσεων, λόγω φαινομένων μη σύννομης λειτουργίας επιχειρήσεων του κλάδου. Σύμφωνα με τη WWF, n υδατοκαλλιέργεια είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο θαλάσσιο περιβάλλον, αν δεν εφαρμοστεί με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσει. Ανάμεσα στα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν είναι ο ανταγωνισμός με τα φυσικά οικοσυστήματα, n ρύπανση, n εισβολή ξενικών ειδών στα φυσικά οικοσυστήματα λόγω διαφυγής, τα παράσιτα, οι ασθένειες, n επιδείνωση τns υπεραλίευσης λόγω τns χρήσης ψαριών για ιχθυοτροφή, n αλίευση ψαριών από απειλούμενους άγριους πληθυσμούς (όπως ο ερυθρός τόνος) για πάχυνση και η προσέλκυση θηρευτών (όπως φώκιες και καρχαρίες) γύρω από τους κλωβούς, οι οποίοι συχνά θανατώνονται.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Σχολιάστε