Πεζοπορικός Τουρισμός: Το παρελθόν συναντάει το μέλλον στα μονοπάτια του ΠόρουΣτον Πόρο βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες ο συνεργάτης της «Paths of Greece» Σπύρος Κίνιας, προκειμένου να καταγράψει και να μελετήσει τα μονοπάτια του νησιού και του Λεμονοδάσους.

Ο έμπειρος σπηλαιολόγος έχει «οργώσει» την Καλαυρία, έχοντας στον πλευρό του τους εθελοντές Β. Παπαθυμιόπουλο και Α. Πάνου και έχει καταγράψει τα μονοπάτια με αισθητικό, περιβαλλοντικό, ιστορικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον, προκειμένου αυτά να ενταχτούν στη συνέχεια στο δίκτυο των Μονοπατιών που θα σημαδοτηθούν, θα προβληθούν και θα αποτελέσουν το πρωτογενές προϊόν της ανάπτυξης του Πεζοπορικού Τουρισμού που σχεδιάζει ο Δήμος Πόρου.

Στα πλαίσια της μελέτης των μονοπατιών του νησιού και του Λεμονοδάσους, ο Σπύρος Κίνιας συναντήθηκε την Πέμπτη 25 Μαΐου στο Μπιστρό Odyssey στο Ασκέλι, με ντόπιους πεζοπόρους, κάτοικους και παλιούς ρετσινάδες της περιοχής της Καλαυρίας και του Λεμονοδάσους, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων κα πληροφοριών, αναφορικά με παλιά παραδοσιακά και άγνωστα μονοπάτια, που χρησιμοποιούσαν οι ρετσινάδες και οι αγρότες της περιοχής.

Η συνάντηση ήταν ιδιαιτέρως εποικοδομητική, καθώς ο Σπύρος Κίνιας είχε ήδη μελετήσει επιστάμενα τις προηγούμενες μέρες την περιοχή και κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πρεσβύτερων ρετσινάδων και να επικοινωνήσει με αποτελεσματικό τρόπο μαζί τους, αποκομίζοντας χρήσιμες πληροφορίες για παραδοσιακά και χαμένα, στο χρόνο, μονοπάτια της περιοχής.

Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι της Καλαυρίας, του Λεμονοδάσους και οι παλιοί ρετσινάδες, δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους για την προσπάθεια που γίνεται από τον Δήμο Πόρου και την Κοιν.Σ.Επ “Paths of Greece”, προκειμένου να αναδειχτούν τα ιστορικά αυτά μονοπάτια, που αποτέλεσαν κάποτε το δίκτυο μεταφορών των κατοίκων και των αγροτών της περιοχής.

Η μελέτη και καταγραφή των μονοπατιών του Πόρου και του Λεμονοδάσους συνεχίζεται και μόλις ολοκληρωθεί και υλοποιηθεί, ο Πόρος θα αποκτήσει μια σημαντική τουριστική, κοινωνική και περιβαλλοντική υποδομή, που έχει ήδη αγκαλιαστεί από μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας.

 
Σχολιάστε