Πεζοπορικός Τουρισμός: Το παράδειγμα της Σίφνου (βίντεο)o-couple-arguing-900

Με αφορμή την παρουσίαση του Σχεδιασμού Ανάπτυξης του Πεζοπορικού Τουρισμού στον Πόρο,  που θα πραγματοποιηθεί από την «Paths of Greece», την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016 στο Κτήριο Συγγρού στις 6μμ, σας παρουσιάζουμε το επιτυχημένο παράδειγμα της Σίφνου.

To Sifnos Trails είναι ένα πρόγραμμα του Δήμου Σίφνου που υλοποιήθηκε το 2015. Ο Δήμος Σίφνου θέλησε να αναβαθμίσει το δίκτυο μονοπατιών του νησιού, και συνεργάστηκε σε αυτό με την Κοιν.Σ.Επ. Paths of Greece. Οι παλιές σημάνσεις αφαιρέθηκαν και στη θέση τους τοποθετήθηκαν νέες σημάνσεις πολύ πιο ανθεκτικές και ομοιόμορφες σε όλα τα μονοπάτια. Η Σίφνος έχει τώρα ένα δίκτυο επαγγελματικά και άρτια σηματοδοτημένων μονοπατιών που ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα του Αιγαίου!

Στόχος του προγράμματος Sifnos Trails είναι να βοηθήσει τους επισκέπτες του νησιού να εξερευνήσουν με ασφάλεια και ευκολία το φυσικό και πολιτισμικό πλούτο του νησιού.

Το πρόγραμμα έχει χρηματοδοτηθεί πλήρως από το Δήμο Σίφνου.

«Με τη συνεργασία του Δήμου Σίφνου, της Paths of Greece και της εταιρείας Anadigit, και με την ευγενική χορηγία της Aegean Speed Lines, δημιουργήθηκε μια εφαρμογή που ξεναγεί στα περιβαλλοντικά και πολιτισμικά μνημεία του νησιού μέσω του δικτύου μονοπατιών. Η εφαρμογή αντιλαμβάνεται το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο πεζοπόρος, και αν είναι δίπλα σε κάποιο σημείο ενδιαφέροντος, με ένα κουδούνισμα τον παρακινεί να διαβάσει πληροφορίες και να δει φωτογραφίες. Η εφαρμογή λειτουργεί χωρίς τη χρήση ίντερνετ, είναι απολύτως δωρεάν και περιέχει πληροφορίες σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά) και σύντομα και σε γερμανικά. Όσοι την έχουν χρησιμοποιήσει έως τώρα έχουν ενθουσιαστεί! Στόχος της εφαρμογής είναι αφ’ενός να δείξουμε πως το δίκτυο της Σίφνου είναι πολύ καλά οργανωμένο και σέβεται τον πεζοπόρο, αλλά κυρίως να εμπλουτίσουμε την εμπειρία των περιπατητών, οι οποίοι θα περπατούν τώρα μαθαίνοντας!», αναφέρει ο κ. Τσαραβόπουλος της Paths of Greece στην huffingtonpost.gr.

o-sifnos-trails-900

Επιπλέον, κάθε διαδρομή που ξεκινά στην Σίφνο συνοδεύεται εκτός από την αντίστοιχη σηματοδότηση και από ένα QR code, το οποίο μέσω της εφαρμογής δίνει στον επισκέπτη όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη διαδρομή, όπως για παράδειγμα, πόσα χιλιόμετρα είναι και ποια αρχαιολογικά μνημεία θα συναντήσει κανείς όταν τη διανύσει.

Εδώ και αρκετά χρόνια έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες ανάδειξης των μονοπατιών της Σίφνου, αλλά καμία δεν αντιμετώπισε το νησί στο σύνολό του, και καμία δεν προσπάθησε να δώσει μια «ταυτότητα» στο μοναδικό αυτό δίκτυο μονοπατιών. Το 2015, μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών, ο Δήμος Σίφνου, σε συνεργασία με την Paths of Greece και εθελοντές, όπως η κα Εμμανουέλλα Μαγκανάρη, η οποία με πολλή προσωπική εργασία και μόχθο βοήθησε στο στήσιμο του νέου δικτύου, αναδιαμόρφωσε το δίκτυο αυτό, εναρμόνισε τη σήμανση σε όλες τις διαδρομές, και το δίκτυο απέκτησε την ταυτότητα του. Ταυτόχρονα έγιναν και γίνονται πολλές δράσεις προβολής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και ήδη φαίνονται ξεκάθαρα τα πρώτα σημάδια αύξησης των επισκεπτών, οι οποίοι φεύγουν από το νησί ενθουσιασμένοι.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Μπαμπούνης: «Ήδη πέρυσι τον Οκτώβριο είχαμε 100 άτομα από ορειβατικούς ομίλους, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από την Γαλλία».

Στο βίντεο που ακολουθεί, διαπιστώνουμε με τον καλύτερο τρόπο, τι σημαίνει για τον επισκέπτη η ανακάλυψη ενός τόπου, μέσα από το περπάτημα.

Το συγκεκριμένο τουριστικό προϊόν της Σίφνου, εμφανίζεται ιδιαιτέρως ελκυστικό, ακόμη και σε εκείνους που δεν είναι φανατικοί φίλοι της πεζοπορίας.

Φανταστείτε να αναδειχτεί με κάτι αντίστοιχο, ο φυσικός παράδεισος που ονομάζεται Πόρος.

Από από τα σοκάκια του Πόρου μέχρι τον Αγ. Θανάση και τους Αγ. Ανάργυρους. Από τον Ρώσικο μέχρι την Ντάνα. Από τον Ναό του Ποσειδώνα, μέχρι τη Βαγιωνιά…

Στα μονοπάτια των ρετσινάδων και του πολιτισμού.
Σχολιάστε