Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων – Η Στρατηγική της Περιφέρειας για τους Υγροτόπους του Αργοσαρωνικού και την Ψήφτα1607047_10153267458192598_4597021580866286638_n

Από το 1997 που η 2α Φεβρουαρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, η Γραμματεία της Σύμβασης Ραμσάρ παρακινεί τις κρατικές υπηρεσίες, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, άλλους οργανισμούς και ομάδες πολιτών να συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία και την αξία των υγροτόπων.

Στον Αργοσαρωνικό, συναντούμε έναν αριθμό υγροτόπων, με σημαντικότερο εκείνον της Ψήφτας Τροιζηνίας.

Τον Νοέμβριο του 2014, στο πλαίσιο του έργου ORIENTGATE που υλοποίησαν η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής και το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, εκτιμήθηκαν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους υγροτόπους της Αττικής με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας και κλιματικών μοντέλων, και συντάχθηκε Στρατηγική για τους Υγροτόπους της Αττικής, ως απόκριση στην ανάγκη διατήρησής τους ενόψει της κλιματικής αλλαγής.

Η διάδοση της Στρατηγικής αποσκοπεί να μεταφέρει τη γνώση, να προβληματίσει και να ευαισθητοποιήσει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, και να καταστήσει σαφές ότι καθένας έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης και μπορεί να συμβάλει στη συνετή χρήση και την αειφορική διαχείριση των υγροτόπων, με τρόπο ωφέλιμο για την οικονομία και την κοινωνία.

Στη σχετική Μελέτη για την Στρατηγική για τους Υγροτόπους της Αττικής, προβλέπονται   παρεμβάσεις αποκατάστασης σε νησιωτικούς υγροτόπους της Περιφέρειας Αττικής. Σύμφωνα με την απογραφή των νησιωτικών υγροτόπων από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση-Ελλάς, στα πέντε νησιά της Περιφέρειας Αττικής υπάγονται εννέα νησιωτικοί υγρότοποι: ένας στο Αγκίστρι, τέσσερις στην Αίγινα, ένας στη Μετώπη, ένας στον Πόρο και δύο στη Σαλαμίνα. Με την εξαίρεση των τεχνητών λιμνίων Παχειάς Ράχης στην Αίγινα, οι υπόλοιποι είναι παράκτιοι και φυσικοί.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Saronicmagazine.com
Σχολιάστε