Οι ανεμογεννήτριες στην Τροιζηνία (Το κείμενο γράφτηκε πριν 3 χρόνια)Γράφει ο Τάσος Γκούμας –

Εισαγωγή, εν είδει Σάτιρας.

 ‘’Η σάτιρα επιχειρεί τον εμπαιγμό κάποιας έννοιας ή προσώπου, που ο σατιρικός θεωρεί ότι αξίζει τέτοια αντιμετώπιση με σκοπό συχνά τη βελτίωση του.

Εδώ, λοιπόν, κάτι σπουδαίο μπαίνει στο Γαλατά. Μπροστά πάει το περιπολικό για να ανοίγει το δρόμο. Κάτι μεγάλο θάναι.

anem1

Νάτο. Ξεπροβάλλει.

anem2

Α! Eίναι τα, κατά Θ. Πάγκαλο, (ξέρετε, τον συντονιστή της ασυντόνιστης Κυβέρνησης), σύγχρονα έργα τέχνης. Λίγο μεγάλα για έργα τέχνης εσωτερικού χώρου, αλλά για τον κήπο μας και ιδιαίτερα αν είναι μεγαλούτσικος, κάνουν. Θα ‘ναι καμιά 40αριά μέτρα.

anem3Εδώ πανοραμικά.

Επιτέλους, λοιπόν, ήλθαν!

Η από μακρού αγωνία μας μήπως ματαιωθεί το έργο, επειδή κάποιοι περιθωριακοί έβαλαν εμπόδια στο Σ.τ.Ε, πήρε τέλος.

Έτσι θα γίνει πραγματικότητα η δημιουργία ενός ΠΑΡΚΟΥ, που η Τροιζηνία δεν διέθετε. Ενός Αιολικού Πάρκου (και όχι ενός Εωλ-ικού, όπως μερικοί αγράμματοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι κ.α. μπερδεύουν).

(Θα έλεγα όμως ότι στην περίπτωσή μας ο όρος Εωλ-ικό θα ήταν πιο δόκιμος).

anem4

Να και η εγκατάσταση του πρώτου κομματιού του έργου τέχνης, καπέλο στην καταπράσινη πλαγιά. Είναι 24-Μαΐου του σωτήριου (από κάθε πλευρά) έτους 2011.

Πλήρης αλλοίωση του περιβάλλοντος. Ποιος θα αγοράσει γη να φτιάξει κάτι;

Υποβαθμίστηκε η αξία όχι μόνο της κορυφογραμμής αλλά ολόκληρου του Βουνού.

anem5

anem6

 

 

Και εδώ οι ανεμογεννήτριες απολαμβάνουν τη θέα του Λεμονοδάσους Πόρου. Ωραία.

————————————————————————————————-

Πέρσυ του Προφήτη Ηλιός ένας κτηνοτρόφος στο Ορθολίθι μου είχε πεί: ‘’Πάει το ξεπαρθενέψανε το βουνό’’.  Ένας απλός κτηνοτρόφος!

Εκεί λοιπόν στο Όρθολίθι παρατήρησα ότι η βάση της κοντινότερης στο εκκλησάκι ανεμογεννήτριας θα ήταν καμιά 20αριά μέτρα πιο κάτω. Δηλ. η κορφή της θα είναι ίσως 50μ. πάνω από το εκκλησάκι.

Έλεος.

Δηλ. αν βάλουν 100 ανεμογεννήτριες θα κλείσει η Μεγαλόπολη, ενώ αν βάλουν 99 δεν θα κλείσει;

Άς τονε βρε παιδί μου τον Προφ. Ηλία να υπάρχει στα ψηλότερα σημεία. Είναι ζήτημα παράδοσης. Είναι ζήτημα αίσθησης.

Δεν καταλαβαίνεις ντιπ;

Θα υπάρξουν λοιπόν με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών τα εξής ευχάριστα αποτελέσματα:

Πρώτο. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες θα έχουν ένα πάρκο να πάνε τα εγγόνια τους περίπατο, να παίξουν. Το ότι σ’ αυτό το πάρκο θα υπάρχουν καλώδια, στύλοι ΔΕΗ, φαρδείς δρόμοι καταμεσίς στο βουνό, χαντάκια, μπετά, (υπολογίζεται 1000 τόνοι μπετό ανά ανεμογεννήτρια), δεν πειράζει. Θα μάθουν τα παιδιά μας να παίζουν σ’ αυτό το περιβάλλον και όχι στα χωράφια, στα περβόλια, στις αυλές, στο δάσος.

Δεύτερο. Λύνεται το πρόβλημα, του φαινομένου του θερμοκηπίου, που απειλεί τον πλανήτη. Οι Κινέζοι, και οι Ινδοί που έχουν ντουμανιάσει την Υφήλιο, μόλις μάθουν ότι εμείς οι Τροιζήνιοι, διαθέσαμε την εξαιρέτου φυσικού κάλλους οροσειρά μας για να μειωθούν οι ρύποι, θα ανακουφιστούν, καθώς θα σταματήσει η διεθνής πίεση να μειώσουν τους δικούς τους.

Τρίτο. Η Κίνα και η Ινδία με πληθυσμό πάνω-κάτω 2 δις ψυχές και ανάπτυξη 10%, αρνούνται να προσυπογράψουν την μείωση των ρύπων γιατί, όπως υποστηρίζουν, η ανάπτυξη περνάει μέσα από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ εμείς με πληθυσμό 10 εκ. και ανάπτυξη –5,5%, με χρέος μέχρι τα μπούνια, που μας ζητάνε να πουλήσουμε την Πατρίδα μας, θέλουμε να πουλήσουμε την ΔΕΗ και τα λιγνιτικά κοιτάσματα που παράγουν φθηνό ρεύμα σε ξένους και να εγκαταστήσουμε ανεμογεννήτριες ασύμφορες, επιδοτούμενες από το Λαό. Γι αυτό και η Ελλάδα μας πρέπει να απαιτήσει κάποιο μετάλλιο, κάποια διεθνή διάκριση αλτρουισμού και προσφοράς στην παγκόσμια κοινότητα, ιδιότητες που χαρακτηρίζουν βέβαια και τους πολιτικούς μας, όχι όλους βέβαια, που οδηγούν σωστά τη χώρα. Το καλό τιμόνι στην διακυβέρνηση της χώρας φαίνεται και από την παρούσα συγκυρία, που ο Ελληνικός Λαός αισθάνεται υπερηφάνεια και αισιοδοξία για το μέλλον.

Τέταρτο. Η υπουργός μας κ. Μπιρμπίλη, θα  βρεθεί στη ευχάριστη θέση να ματαιώσει τον σχεδιασμό ίδρυσης νέων λιγνιτικών μονάδων. (Αυτό ήταν πέρσυ σε εκδήλωση στην Πτολεμαΐδα. Φέτος με υπουργό τον επιτυχημένο Παπακωνσταντίνου, φυλαχτείτε)

anem7

Όπως διαβάζουμε στην Ελευθεροτυπία της 21-Ιουν.2010:‘’Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, η μονάδα ΙΙ (της Πτολεμαΐδας) θα τεθεί επίσης εκτός λειτουργίας, μόλις γίνει και η ανάθεση της «Πτολεμαΐδα 5». Θα ακολουθήσει η σταδιακή απόσυρση των Μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και του ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ μέχρι το 2015. Η σταδιακή αντικατάσταση των παλαιών λιγνιτικών μονάδων, με νέες λιγνιτικές, σύγχρονης τεχνολογίας, αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση τόσο της οικονομικής απόδοσης της ΔΕΗ όσο και της περιβαλλοντικής της συμπεριφοράς !!!  

Αυτά εξαγγέλονταν όμως πριν ένα περίπου χρόνο με την έναρξη εφαρμογής του Μνημονίου.

Τώρα όμως, εναγωνίως επιδιώκουμε να ξεπουλήσουμε και την ΔΕΗ και τα λιγνιτικά κοιτάσματα στους ξένους, κατ’ επιταγήν της Τρόικας, οι οποίοι ξένοι προφανώς για λόγους περιβαλλοντικούς θα κλείσουν τα λιγνιτοεργοστάσια και θα βάλουν ανεμογεννήτριες!

Δηλαδή εμείς πουλάμε στους ξένους τις μονάδες της ΔΕΗ και τα κοιτάσματα λιγνίτη που παράγουν φθηνό ρεύμα, για να μας το πουλήσουν μετά αυτοί σε διπλάσια ή και τριπλάσια τιμή και ε π ι δ ο τ ο ύ μ ε τις ανεμογεννήτριες που παράγουν πανάκριβο ρεύμα. Και αυτό το βαφτίσαμε   α π ε λ ε υ θ έ ρ ω σ η ενέργειας και πράσινη ανάπτυξη. Βγάλε συμπέρασμα!

Τάχουμε χάσει.

Προφανώς και πρέπει να εκμεταλλευτούμε εμείς τα λιγνιτικά μας κοιτάσματα.

Προφανώς και πρέπει εμείς να εκμεταλλευτούμε το δικό μας πετρέλαιο.

Προφανώς και πρέπει εμείς να εκμεταλλευτούμέ το δικό μας φυσικό αέριο.

Προφανώς και χρειαζόμαστε Πατριωτικά κόμματα να κυβερνήσουν την Ελλάδα.

Γιατί άραγε οι ξένοι ζητάνε λιγνίτη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο;

Θάναι κουτόφραγκοι. Και μεις οι έξυπνοι που τα καταφέραμε να μας πάρουν ήδη το πετρέλαιο και το αέριο και τώρα πάνε να μας φάνε και το λιγνίτη.

Πέμπτο. Αναπτερώθηκε το εθνικό μας φρόνημα, ημών των ειλικρινών φορολογουμένων, επειδή η κυβέρνηση, διέθεσε τα χρήματά μας όχι μόνο χωρίς τόκους, αλλά και χωρίς επιστροφή του κεφαλαίου, στο βωμό της ευγενούς πράσινης ανάπτυξης, οπότε μπορούμε να θεωρηθούμε (οι φορολογούμενοι) ως οι νέοι Εθνικοί Ευεργέτες, σαν τον Αβέρωφ, τον Συγγρό, τον Ζάππα, κλπ. Αφού δηλ. δεν βρίσκονταν ιδιώτες επενδυτές να διαθέσουν τα όμορφα χρήματά τους για τον ιδεαλιστικό αυτό σκοπό, βρεθήκαμε εμείς, που μας περισσεύουν και είμαστε και ποιο έξυπνοι.

(Στη θέση ‘’εθνικοί ευεργέτες’’ μπορείτε να βάλετε άλλο χαρακτηρισμό. Δεν επιτρέπεται να βάλετε λέξεις όπως, κορόιδα, χαζοί, κόπανοι, κωθώνια του Ναυτικού και άλλα τέτοια).

 

Υπάρχουν βέβαια και μερικοί που γκρινιάζουν και δεν θέλουν τις ανεμογεννήτριες (τις χερσαίες) όπως:

 

1. Το ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας) που έχει κρίνει οριστικώς και αμετακλήτως ότι τα αιολικά πάρκα είναι βιομηχανικές εγκαταστάσεις, που δεν επιτρέπεται να εγκαθίστανται επί ή πλησίον ευαίσθητων οικοσυστημάτων, όπως βουνών, ακτών, νησιών κλπ. (Πηγή: www.environ-sustain.gr/seminarA.html)

2. Ο κ. Μιχαήλ Δεκλερής, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ., και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας σημειώνει:

Από νομική άποψη,  ‘’η έννομη αξία της καθαρής ενέργειας έ π ε τ α ι της προστασίας του πολύτιμου φυσικού κεφαλαίου της χώρας. Τυχόν εγκαθιστάμενες στους τόπους προτίμησης των επενδυτών, συνεπάγονται καταστροφή του αντίστοιχου πολιτιστικού, αισθητικού και φυσικού κεφαλαίου των νησιών μας, η οποία, βεβαίως, αποκλείεται από το Σύνταγμα του 1975 με το άρθρο 24 και την πάγια νομολογία του ΣτΕ για την προστασία των μικρών νησιών, ως ευαίσθητων οικοσυστημάτων.

3. Μελέτη του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου και του ΚΑΠΕ (ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ)

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (KAΠE) είναι το εθνικό κέντρο για τις Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας (AΠE), διαθέτει 120 και πλέον επιστήμονες, έμπειρους και εξειδικευμένους στους τομείς που δραστηριοποιείται.

Διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει εκπροσώπους της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού καθώς και του ΣΕΒ -Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και του ΕΒΕΑ -Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

 

Η μελέτη αυτή, εκτός των άλλων, σημειώνει ότι οι βασικές κατευθύνσεις μεταξύ των άλλων στην έρευνα για το σχεδιασμό των σύγχρονων Ανεμογεννητριών είναι:

Μείωση της στάθμης του παραγόμενου θορύβου με έμφαση στην τονικότητα
Μείωση της οπτικής όχλησης
Υπεράκτιες εφαρμογές

 

Δέχεται δηλ. η μελέτη τα προβλήματα θορύβου, οπτικής όχλησης, και βλέπει σαν κατεύθυνση τα πλωτά Αιολικά πάρκα.

Το πλήρες άρθρο βρίσκεται στην ιστοσελίδα:

 

4. Ο κ. Ν. Αθανασιάδης Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ σημειώνει:

‘’Οι Ανεμογεννήτριες λοιπόν αποτελούν μικρούς ηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής κατανεμημένους ανά την χώρα και συνδεδεμένους με το εθνικό ηλεκτρικό δίκτυο το οποίο και τροφοδοτούν’’.

Ο καθ. Αθανασιάδης αναφερόμενος στις έρευνες και εφαρμογές για Ελληνικής κατασκευής και παραγωγής ανεμογεννήτριες αναφέρει:

‘’Εγκρίθηκε από την ΓΓΕΤ (Γενική Γραμματεία ΄Ερευνας και Τεχνολογίας, Ιούλιος 1995–προσοχή στην ημερομηνία έχει σημασία πότε γίνονταν αυτά) το Ερευνητικό – Πειραματικό Πρόγραμμα ΕΠΕΤ ΙΙ, #573 με Ανάδοχο το ΚΑΠΕ και συμμετέχοντες: το ΕΜΠ, το Πανεπ. Πατρών, την ΔΕΗ και δύο κατασκευαστικούς φορείς, την ΠΥΡΚΑΛ Α.Ε. (για την κατασκευή της ανεμογεννήτριας μας 450KW) και την ΓΕΩΒΙΟΛΟΓΙΚΗ Α.Ε. (για την κατασκευή πτερυγίων ανεμογεννητριών). Σύμβουλος στο πρόγραμμα, ο γράφων Ν. Αθανασιάδης, μελετητής της ανεμογεννήτριας και επιβλέπων της κατασκευής της. Η Μελέτη και ο Σχεδιασμός των πτερυγίων είναι το προϊόν της συνεργασίας του ΕΜΠ, του Πανεπ. Πατρών και του ΚΑΠΕ για τις δοκιμές της δυναμικής αντοχής τους. Κατασκευαστής τους η ΓΕΩΒΙΟΛΟΓΙΚΗ Α.Ε.

Ο καθηγητής Αθανασιάδης συμπληρώνει ότι η 20ετής έρευνα είχε ως αποτέλεσμα την κατασκευή και τοποθέτηση στη Λαυρεωτική και εμπορικών εκδόσεων των ανεμογεννητριών ισχύος 500KW και 600KW.

Όπως προκύπτει από τα εδώ εκτεθέντα, οι δύο τελευταίες ανεμογεννήτριες ΟΑ 500 και ΟΑ 600 οι τύποι των οποίων φέρονται για εμπορική διάθεση στην αγορά είναι προϊόντα μιας 20/ετούς προσπάθειας. Πρόκειται δε για μονάδες υψηλών προδιαγραφών τόσο ως προς την εν γένει δομή τους όσο και ως προς το τεχνολογικά εξελιγμένο σύστημα λειτουργίας και ασφαλείας τους με ιδιαίτερα πλεονεκτήματα στην συνεργασία τους με τα ηλεκτρικά δίκτυα τα οποία τροφοδοτούν, ιδίως δε τα ασθενή. Ελπίζουμε συνεπώς ότι ο τύπος τους θα τύχει του ενδιαφέροντος των επενδυτών για εγκαταστάσεις εντός Ελλάδος είτε και στο εξωτερικό. Αλλά και κάτι περισσότερο: ότι δηλαδή αποτελούν το προϊόν μιας ολοκληρωμένης εγχώριας τεχνολογίας ως προς την σύλληψη της ιδέας, τον σχεδιασμό και την κατασκευή και όχι μια απλώς εισαγόμενης με “φατούρας”. Θα πρέπει δε να μην παραβλέπεται η ιστορικά διαπιστωμένη αλήθεια ότι, χώρες με αυτόφωτη ανάπτυξη της τεχνολογίας της εποχής τους, είναι εκείνες στις οποίες συμβαδίζουν με αυτήν και η οικονομική, η εργασιακή, η κοινωνική και η ανάπτυξη του λόγου της τέχνης και των επιστημών.
30, Σεπτεμβρίου 2001
Ν. Αθανασιάδης
Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ

Μαθαίνουμε λοιπόν ότι στην Ισπανία, όταν άρχισε η εγκατάσταση ανεμογεννητριών μπήκε ο όρος ότι οι ανεμογεννήτριες που θα έμπαιναν θα ήταν Ισπανικής κατασκευής. Επίσης μάθαμε, περί τον Απρίλη του 2011, ότι οι Αμερικανοί διαμαρτυρήθηκαν στους Κινέζους επειδή οι τελευταίοι επιδοτούσαν ανεμογεννήτριες υπό την προϋπόθεση ότι για την κατασκευή τους θα χρησιμοποιούνταν Κινέζικα εξαρτήματα. Φανταστείτε τι τεράστιο παιχνίδι παίζεται παγκοσμίως για την ‘’Καταπράσινη Ενέργεια’’.

Εμείς εδώ τι όρο βάλαμε; Να είναι Ελληνικές ή να είναι εισαγόμενες; Αυτές στις Αδέρες μάλλον είναι Ισπανικές. Έξυπνοι οι Έλληνες. Επιδοτούμε ξένες βιομηχανίες. Έ! Αφού μας περισσεύουν τα λεφτά, να μην υστερήσουμε περιβαλλοντικώς και πολιτιστικώς!

5. Το M.I.T. (Massachusetts Institute of Technology, Το τεχνολογικό ινστιτούτο Μασσαχουσέτης) λέει ότι προκειμένου να αποφευχθεί η οπτική και ηχητική όχληση έχει προχωρήσει η έρευνα για πλωτά αιολικά πάρκα από το εργαστήριο Μηχανολογίας και Ναυπηγικής στο ΜΙΤ, όπου καθηγητής είναι ο δικός μας Παύλος Σκλαβούνος, ο οποίος βλέπει το μέλλον να ανήκει στα πλωτά αιολικά πάρκα.

Σε άλλη συνέντευξη στην ‘’Καθημερινή’’ ο κ. Σκλαβούνος λέει:

Ο Αίολος μπορεί να δώσει λύση στο Αιγαίο

 

anem8aStop Climate Change! Forum
Νοέμβριος 18, 2009, 09:43:45

Oι νορβηγικές εταιρείες Statoil και Statkraft αναπτύσσουν επίσης τις επιπλέουσες ανεμογεννήτριες που σκοπεύουν να τοποθετήσουν μεταξύ Nορβηγίας και Bρετανίας, σε απόσταση 200 μιλίων από την ακτή.

Πηγή: http://www.ecocity.gr/main.php?cat=65&art=1218

anem8

 

Πλωτές ανεμογεννήτριες, σαν τις εικονιζόμενες, που έχουν τοποθετηθεί ανοιχτά του βελγικού λιμανιού Ζεεμπρούγκε στη Βόρειο Θάλασσα, θα μπορούσαν να ηλεκτροδοτήσουν ολόκληρο το Αιγαίο. Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο καθηγητής Nαυπηγικής του ΜΙΤ, Παύλος Σκλαβούνος, ο οποίος δίνει λύση στο δίλημμα: «Aισθητική ρύπανση των ακτών ή αναξιοποίητη αιολική ενέργεια.

συνδυάζει το πλεονέκτημα των ισχυρών ανέμων με το σχετικά χαμηλό ύψος των κυμάτων. Είναι επίσης δυνατόν να κατασκευαστούν (οι πλωτές) κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα, χωρίς να υπάρχει ούτε η οπτική ούτε η ηχητική όχληση.

6. Αυτό το βλέπει και η υπουργός μας κ. Μπιρμπίλη ,που (στο ίδιο φύλλο της ‘’Ε’’ που προαναφέραμε) έκανε μία εκτενή αναφορά στο θέμα των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, τονίζοντας το ιδιαίτερο βάρος που δίνεται από πλευράς κυβέρνησης. Η διαδικασία που προτείνεται στο συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου, είναι ακριβώς η διαδικασία που ακολουθείται στην Αγγλία, στην Ισπανία, τη Γερμανία και την Πορτογαλία. Η τεχνολογία για τα θαλάσσια πάρκα είναι μία ραγδαία εξελισσόμενη τεχνολογία, ιδιαίτερα για τα μεγάλα βάθη, που είναι χαρακτηριστικό των ελληνικών θαλασσών.

7. Άρθρο του κ. Ανδρ. Χριστοδουλάκη στο ‘’ΒΗΜΑ’’, Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010(!)

‘’Πρόσφατα οι άνθρωποι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ξαφνιάστηκαν (ακούστε ρε παιδιά.- Ξαφνιάστηκαν!!!) διαπιστώνοντας ότι έχουν τα χέρια τους αιτήσεις για δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα τα οποία αν λειτουργούσαν σήμερα θα ήταν τα μεγαλύτερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι επενδύσεις προγραμματίζονται να γίνουν στο Θρακικό Πέλαγος και ανοιχτά της Λήμνου αντίστοιχα.

Το άρθρο αναφέρεται σε επιχειρηματίες που επενδύουν όχι απλώς στην αιολική ενέργεια αλλά στην πιο εξειδικευμένη και αποδοτική μορφή της, στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, αυτά δηλαδή που είναι εγκατεστημένα μέσα στη θάλασσα.
Τεχνικά το έργο είναι περίπλοκο αλλά οι ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη εξαντλήσει την τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί στη Βόρεια Θάλασσα με πρωταγωνιστές Δανούς και Σουηδούς-. Έχουν μάλιστα προσαρμόσει και δικές τους πατέντες στην ιδιαιτερότητα των ελληνικών θαλασσών. Ευνόητο είναι ότι οι καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο Πέλαγος είναι πολύ πιο ευνοϊκές από ό,τι στη Βαλτική ή στη Βόρεια Θάλασσα και η επένδυση δεν έχει το ρίσκο της κακοκαιρίας τουλάχιστον όσο μια αντίστοιχη στη Βόρεια Ευρώπη:  Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=312749&ct=16&dt=31/01/2010#ixzz13AJDmK2R

8. Η Ευρώπη δείχνει τον δρόμο
Η ΓΗΡΑΙΑ Ήπειρος άνοιξε τον δρόμο και είναι πρωτοπόρος στα υπεράκτια (θαλάσσια) αιολικά πάρκα. Η ΕΕ ηγείται παγκοσμίως στα υπεράκτια αιολικά, με 828 ανεμογεννήτριες και συνολική ισχύ 2.056 ΜW σε 38 διαφορετικά πάρκα σε εννέα χώρες. Η Βρετανία και η Δανία βρίσκονται στην κορυφή με μερίδιο 44% και 30% αντιστοίχως.   http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=312749&ct=16&dt=31/01/2010#ixzz13AIQeS8x

Hμερομηνία :  20-05-10.

Ειδικά στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο γερμανικό σχέδιο. Αφορά τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η ενέργεια αυτή θα μεταφέρεται στη συνέχεια σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μέρος του σχεδίου -το συνολικό ύψος του οποίου φθάνει τα 400 δισ. ευρώ- με παρέμβαση του Σόιμπλε, σχεδιάζεται να μεταφερθεί από τη Βόρεια Αφρική και να αναπτυχθεί στην Ελλάδα.

9. Ακόμα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανειλημένως, έχει αναφερθεί στην αξιοποίηση της ηλικακής ενέργειας στην Ελλάδα.

Αναφέρει στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 31 Ιουλίου 2011 ότι: ‘’Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να αξιοποιηθεί πιο αποτελεσματικά στην Ελλάδα απ’ ό,τι στη Γερμανία. Η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες στο διαμετακομιστικό τομέα. Βρίσκεται στο μέσο του άξονα μεταξύ Δυτικής Ευρώπης και αραβο-ασιατικού χώρου.

Ειδικά στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο γερμανικό σχέδιο. Αφορά τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η ενέργεια αυτή θα μεταφέρεται στη συνέχεια σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μέρος του σχεδίου -το συνολικό ύψος του οποίου φθάνει τα 400 δισ. ευρώ- με παρέμβαση του Σόιμπλε, σχεδιάζεται να μεταφερθεί από τη Βόρεια Αφρική και να αναπτυχθεί στην Ελλάδα’’.

Παρά την παραδοχή ότι η Γερμανία υστερεί δραματικά στις δυνατότητες για παραγωγή ενέργεια από τον Ήλιο μαθαίνουμε από την ‘’Ε’’ της Τετάρτης 22 Σεπτ. 2010:

{‘’Περίσσευμα ηλιακής ενέργειας ρίχνει τις ενεργειακές τιμές στη Γερμανία’’

‘’Η ηλιακή ενέργεια σχεδόν διπλασιάστηκε φέτος στην Γερμανία την ίδια ώρα που ένα πλεόνασμα φυσικού αερίου στέλνει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλά 5 μηνών.

Η ισχύς των εργοστασίων που μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική στη μεγαλύτερη ενεργειακή αγορά της Ευρώπης θα αυξηθεί σε 18.000 μεγαβάτ από 9.786 μεγαβάτ σύμφωνα με προβλέψεις του Μπλούμπεργκ.

Καμία άλλη πηγή ενέργειας δεν πρόκειται να αυξηθεί τόσο γρήγορα, διογκώνοντας το πλεόνασμα που δημιουργήθηκε μετά την περσινή ύφεση, δήλωσε η UBS AG.

“Αυτό που είναι καινούργιο και ξεχωριστό στη Γερμανία φέτος είναι η διαβολική ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας” δήλωσε ο Sigurd Lie, κεντρικός αναλυτής στη μονάδα Imarex της νορβηγικής ερευνητικής εταιρίας ASA Nema σε ενεργειακά θέματα. “Το γεγονός αυτό μείωσε τις τιμές παρά την αύξηση της ζήτησης”. }

Αλλά όλα αυτά τα παραπάνω: ΣτΕ, ΜΙΤ, ΕΜΠ, ΚΑΠΕ, Δανία, Σουηδία, Αγγλία Ευρώπη, κλπ, Σόιμπλε και τα ρέστα, εμείς οι Έλληνες, τα μασάμε. (Ποιος είναι Ρε, αυτός ο Σκλαβούνος; Ποιος είναι Ρε, αυτός ο Δεκλερής; Ποιος είναι Ρε, αυτός ο Αθανασιάδης και τι μας νοιάζει Ρε, τι κάνουν οι Άγγλοι, οι Σουηδοί, οι Δανοί, η Ευρώπη, ποιος Ρε είναι αυτός ο Σόιμπλε;

Καλύτεροι είναι αυτοί από μας;

 

Ας δούμε και μερικά ερωτηματικά σχετικά με τις ανεμογεννήτριες:

Γιατί άραγε να χρειάζεται η επιδότηση, που ανέρχεται σε 35-55% (χωρίς υπερτιμολογήσεις) από ότι διαβάζουμε, για να επενδύσουν οι επιχειρηματίες;

Η απάντηση είναι ότι το παραγόμενο ρεύμα από τις ανεμογεννήτριες είναι σημαντικά ακριβότερο από το παραγόμενο από τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ και επομένως δεν υπάρχει προθυμία από μέρους της ΔΕΗ να το αγοράσει.

Και γιατί να ‘ναι ακριβό;

Αφού στήσαμε την ανεμογεννήτρια, ο καλός αγέρας τη γυρίζει χωρίς μας ζητάει πληρωμή. Ούτε γράσο δεν χρειάζεται. Παράγει ρεύμα τζάμπα. Που είναι λοιπόν κόστος; και πως υπολογίζεται;

Το κόστος λοιπόν φίλε μου, βρίσκεται σε δυο μεγέθη. Στο υψηλό κόστος κατασκευής και στο πόσα χρόνια θα λειτουργούν. Αν τα χρόνια είναι πολλά το κόστος παραγωγής ρεύματος είναι μικρό. Αν δουλεύουν λίγα το κόστος είναι μεγάλο, και αν η εγκατάσταση είναι ακριβή το κόστος είναι μεγάλο αν είναι φθηνή το κόστος είναι μικρό.

Βλέπουμε εδώ στην Τροιζηνία δύο χρόνια τώρα έργα, δρόμους στα κατσάβραχα, χαντάκια στο βουνό και στους δρόμους, στύλους κεραίες στις βουνοκορφές, νέο υποσταθμό της ΔΕΗ, άσφαλτο να καλύψουμε τα χαντάκια, και τώρα εισαγόμενες ανεμογεννήτριες.

ΛΕΦΤΑ. Μιλάμε για ΛΕΦΤΑ.

Και εμείς οι φορολογούμενοι, οι μέτοχοι(!!!), ιδέα δεν έχουμε πόσα να είναι. Ούτε και πόσα χρόνια θα δουλεύουν.

Ωραίοι μέτοχοι είμαστε. Έξυπνοι!!!

Πάντως η Green Planet υποστηρίζει ότι το όριο ζωής των ανεμογεννητριών δεν ξεπερνά τα 20-25 χρόνια.

Αν συνεχιστεί η κατασκευή τους, ( που στην ουσία είναι συνέχιση των επιδοτήσεων, αφού εκεί αποβλέπουν οι « επενδύσεις » ), αυτό που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, θα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο παλιοσιδηρικών και βουνά φορτωμένα με χιλιάδες τόνους μπετόν και χιλιάδες μέτρα υπόγειων και υπέργειων καλωδιώσεων.

(Πηγή: /live-sustainably.blogspot.com/2007/10/blog-post.html, Green Planet.gr).

Προς επίρρωση να δούμε τι συμβαίνει στην Κύθνο που ήταν η μετά τυμπανοκουσιών πρωτοπόρα στην Ευρώπη στις Α/Γ:

Πηγή ‘’Kykladesnews’’.

‘’Σε αχρηστία φαίνεται να βρίσκεται εδώ και χρόνια το αιολικό πάρκο της Κύθνου, μία προσπάθεια που είχε ξεκινήσει πριν από 24 χρόνια και είχε καταστήσει την Ελλάδα πρωτοπόρο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην αιολική ενέργεια’’.

Πράγματι, βάσει των επίσημων στοιχείων, η αιολική ενέργεια αγγίζει-και αυτό περιστασιακά-μόλις το 5%, δηλαδή στην Κουκουβάγια της Κύθνου παράγει 0,50 Μεγαβάτ, ενώ στη Χώρα μόλις 0,16 Μεγαβάτ.
Το 1982 και με μεγάλες προσδοκίες, εγκαταστάθηκε στην Κύθνο το πρώτο πάρκο αιολικής ενέργειας της Ευρώπης. Το αποτέλεσαν πέντε ανεμογεννήτριες των 20 Κιλοβάτ η καθεμία. Το πάρκο αναβαθμίστηκε το 1990 και οι ανεμογεννήτριες αντικαταστάθηκαν από άλλες 5 με ισχύ 33 Κιλοβάτ η κάθε μία. Αυτές λειτουργούν σήμερα με σημαντικά προβλήματα, καθώς δεν υπάρχουν πλέον ανταλλακτικά και η αποδιδόμενη ισχύς τους δεν ξεπερνά τα 165 Κιλοβάτ.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη απογοήτευση για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας στο νησί προήλθε από τη μεγαλύτερη σε ισχύ ανεμογεννήτρια των 500 Κιλοβάτ, η οποία εγκαταστάθηκε το 1994 και είχε δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες όταν μάλιστα κοντά της εγκαταστάθηκε φωτοβολταϊκό σύστημα 100 Κιλοβάτ. Για αρκετά χρόνια η ανεμογεννήτρια κατάφερνε να κλείνει τον ντιζελοσταθμό του νησιού και ο ηλεκτρισμός που χρειαζόταν εξασφαλιζόταν από αυτήν, όμως η κατάσταση έχει πλέον αλλάξει.

Πάει και η πρωτοπορεία, παν’ όλα . . . . .

Μετά όμως την πρόοδο που σημειώνεται στις πλωτές, ίσως η τεχνολογική απαξίωση των χερσαίων ανεμογεννητριών θα είναι πολύ συντομότερη.

Γνωρίζοντας όμως ότι Αμερική, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Κίνα ξοδεύουν τεράστια ποσά στις έρευνες για την χρησιμοποίηση του υδρογόνου ως καυσίμου, που σαφώς είναι καθαρή ενέργεια, τότε συνάγει κανείς τα συμπεράσματά του.

Το Μ.Ι.Τ.  (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασσαχουσέτης) υποστηρίζει ότι η εποχή χρήσης του υδρογόνου θα έλθει μετά από 40-50χρόνια.

Έτσι λοιπόν ενώ οι βιομηχανικά αναπτυσσόμενες χώρες, (Κίνα, Ινδία) οι οποίες όχι μόνο δεν χρωστάνε αλλά έχουν και περίσσευμα χρημάτων, χρησιμοποιούν τα ορυκτά καύσιμα ως τον σημαντικότερο συντελεστή για ανάπτυξη, εμείς οι καταχρεωμένοι που πουλάμε ότι πολύτιμο για το Λαό και το Έθνος έχουμε, μέχρι και νησιά μας ζητάνε, για να πάρουμε τη δόση μας, πουλάμε τα εργοστάσια και τα λιγνιτικά κοιτάσματα με τα οποία έχουμε φθηνό ρεύμα και άρα φθηνή ενέργεια για την βιομηχανική και άλλη ανάπτυξη και για οικιακή χρήση και δίνουμε χρήματα-επιδότηση για την εγκατάσταση εισαγόμενων, ασύμφορων στη λειτουργία μονάδων παραγωγής ρεύματος.

Κλείνουμε, λοιπόν, σχολεία και στο εξωτερικό και εδώ, αφήνουμε τα νοσοκομεία χωρίς υλικά, κόβουμε συντάξεις από τα φτωχαδάκια που ψάχνουν στους σκουπιδοτενεκέδες, κάτι να φάνε, στέλνουμε τα παιδιά μας και ιδιαίτερα τους απόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ μετανάστες στο εξωτερικό και από κει, αντί κάθε διαθέσιμο χρηματικό πόρο που έχουμε να τον διαθέσουμε για την εγχώρια παραγωγή, επιδοτούμε τις ξένες βιομηχανίες.

Ακόμα και ο Λαός έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι πρέπει να αγοράζει Ελληνικά προϊόντα για να βγούμε γρηγορότερα από την Κρίση και κυκλοφορεί χαρτιά και μηνύματα στο Διαδίκτυο, όπου πληροφορεί ποια είναι τα Ελληνικά και ποια τα ξένα, ώστε οι Έλληνες να ξέρουν τι θα αγοράσουν και η Κυβέρνηση είναι υπερήφανη που απλουστεύει τις διαδικασίες για να μπορεί να επιδοτεί στο fast-truck (τάκα-τάκα και κατά παράβαση των υπό της ίδιας της Πολιτείας θεσμοθετημένων κανόνων), ξένες βιομηχανίες με σκοπό και να παράγουμε πανάκριβο ρεύμα και για να ζημιώνουμε το περιβάλλον, τον φυσικό μας πλούτο

———————————————————————————————-

και ΓΙΑΤΙ στις Αδέρες

Δεδομένου ότι όλα τα ανθρώπινα κατασκευάσματα έχουν όριο ζωής ή λειτουργίας, κάποτε κι αυτές θα σταματήσουν να δουλεύουν.

Τι θα γίνει μετά;

Με δεδομένη την αντοχή στο χρόνο αυτών των κατασκευών, 1000 τον. μονομπλόκ μπετά η κάθε μία, εκατοντάδες τόννοι ατσάλι, θα τις βλέπουνε οι επόμενες γενιές στη βουνοκορφή για 500 και βάλε χρόνια, άχρηστες, και δεν θα μπορούν να αποκαταστήσουν, το βουνό στην προτέρα του μορφή, για να το χαρούν και για να αναπτύξουν δραστηριότες άλλης μορφής.

Ας ρίξουμε και μια ματιά στον όρο ‘’Πράσινη ανάπτυξη’’ που μας έχουν πρήξει τα κανάλια και μας κράδαινε ως διέξοδο στο αδιέξοδο ο τέως Πρωθυπουργός μας ΓΑΠ.

Πράσινη ανάπτυξη δεν σημαίνει μόνο ανανεώσιμες μορφές παραγωγής ενέργειας. Σημαίνει και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο φυσιολατρικός, ο οικολογικός, ο αγροτοτουρισμός, ο αρχαιολογικός.

Ας μου εξηγήσει λοιπόν κάποιος, γιατί δεν προσφέρεται η Αδέρα για τέτοιας μορφής πράσινη ανάπτυξη;

Της λείπει ο θέα; Η ήρεμη καταπράσινη πλαγιά; Ο αέρας; Το ήπιο κλίμα; Το χαμηλό δάσος της κουμαριάς, του σχίνου, του πουρναριού; Τα ρέματα με τα πλατάνια; Τα μονοπάτια; Οι διαδρομές;

Οι Αδέρες είναι από τα ωραιότερα βουνά. Ήπιες στο ανάγλυφο, καλός καιρός, θέα φανταστική-ορατό το σύμπλεγμα των νησιών του Σαρωνικού. Το μάτι σου φτάνει με διαυγή ατμόσφαιρα, στο μισό Αιγαίο. Περίπατοι σε ομορφότατα μονοπάτια μέσα στο χαμηλό δάσος.

Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην αναπτυχθεί, από την επόμενη γενιά έστω, μια αξιοποίηση διαφορετική και όχι μια βιομηχανική ζώνη. Μοτέλ, μικρά ξενοδοχεία, οικισμοί παραθεριστικοί ή δεύτερης κατοικίας ακόμα και κατασκηνώσεις.

Θάθελα κάποιος να μας πει ποια συγκριτική μελέτη ή έστω απλός προβληματισμός υπήρξε, που να κατέληξε στο ότι στις Αδέρες είναι προτιμώμενη η μετατροπή της κορυφογραμμής σε βιομηχανική ζώνη, από το να δημιουργηθούν υπεράκτιες μονάδες ανεμογεννητριών, στη θάλασσα, και να αφεθεί το βουνό ελεύθερο για πράσινη ανάπτυξη με τη μορφή του εναλλακτικού τουρισμού; (Τώρα ζητάω ψύλλους στ’ άχυρα. Αυτοί ζητάνε να γίνει κάνα έργο, ότι και νάναι).

Γιατί λοιπόν σε άλλα βουνά ορεινός τουρισμός, περίπατοι, εκδρομές, και όχι στις Αδέρες;

Ακριβώς, όταν με το καλό καταλάβουμε και χωνέψουμε, ότι υπάρχει όριο κορεσμού για τον, δίπλα στη θάλασσα τουρισμό, η επέκταση των τουριστικών δραστηριοτήτων στο βουνό θα είναι φυσική διέξοδος.

Και βέβαια, δεν χρειάζεται να τα αξιοποιήσουμε(!) όλα εμείς, εδώ και τώρα.

Ας αφήσουμε και κάτι για τα παιδιά μας, που μας κοιτάνε εμβρόντητα σε τι χάλι έχουμε φέρει την Πατρίδα.

Μπορεί να είναι εξυπνότερα από μας, που τα έχουμε κάνει ρόιδο. Η δέσμευση της ελευθερίας επιλογών των μελλοντικών γενεών δεν είναι δικαίωμα της παρούσας γενιάς.

—————————————————————————————

Η επίθεση που δέχεται το Τροιζηνιακό Περιβάλλον, στην εξαιρέτου φυσικού κάλλους Τροιζηνία, από τη μια στον Πόρο και στα Μέθανα, με το να παίρνονται αποφάσεις χωρίς να ζητείται η συνεργασία και έκφραση γνώμης από τους τοπικούς φορείς και την τοπική Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, για διάφορα μεγάλα έργα.

Είναι σωστή η θέση πολιτειακών παραγόντων, ότι το πρόβλημά μας είναι πολιτικό και όχι οικονομικό, και γι αυτό το αποτυχημένο πολιτικό σύστημα δεν έχει την εμπιστοσύνη του Λαού.

Γι αυτό η Πολιτεία δεν επιχειρεί να συνεργαστεί με τον Πολίτη, όπως έπραξε στα Μέθανα και στον Πόρο, γιατί ξέρει πολύ καλά ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη.

Αυτά λοιπόν τα προβλήματα επίθεσης στο περιβάλλον της Τροιζηνίας  θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν καλύτερα, αν οι δύο Δήμοι, Πόρου και Τροιζήνας, συνεργάζονταν για να την αποκρούσουν.

Μην κοιτάτε που ο, πανθομολογουμένως, αποτυχημένος ‘’Καλλικράτης’’ μας χώρισε στα δύο. Τα προβλήματα είναι κοινά. Είναι άσχετα των διοικητικών συνόρων, τα οποία αλλάζουν ανάλογα με τις ορέξεις των ‘’παραγόντων’’ μας.

Οι δύο Δήμοι θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα αν συνεργαστούν για να αποκρούσουν την, από το παράθυρο, χωροθέτηση βιομηχανικών ζωνών χωρίς να προηγηθούν θεσμοθετήσεις χρήσεων γης, που έχουν σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση της αξίας τεράστιων περιοχών.

Άραγε στο κόστος εγκατάστασης αυτών των εγκαταστάσεων έχει συνυπολογιστεί η μείωση της αξίας της γης της γύρω περιοχής; Μπα! άσ’ το. Αυτά είναι για σοβαρούς ανθρώπους.

Στο σημείο αυτό να θυμηθούμε ότι στο πρώτο χωροταξικό για προσδιορισμό των χώρων εγκατάστασης ανεμογεννητριών του Γ. Σουφλιά, η Τροιζηνία ήταν εκτός. Προφανώς γιατί ήταν ‘’εξαιρέτου φυσικού κάλλους’’ αναγνωρισμένη με το Φ.Ε.Κ. 849/25-Σεπτ-1979, με υπογραφή του τότε υπουργού Πολιτισμού Δημ. Νιάνια.

(Για όσους δεν θυμούνται. Ο Δημήτριος Γ. Νιάνιας, διδάκτωρ Φιλοσοφίας (Οξφόρδη, Αθήνα), ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας, Λογικής και Ιστορίας των Πολιτισμών, διετέλεσε μεταξύ άλλων: Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Ευγενίδου, Υφυπουργός Τύπου, Υπουργός Πολιτισμού και Επιστημών, Βουλευτής (1974-1989), Ευρωβουλευτής (1989-1994), Αντιπρόεδρος του «Συναγερμού των Ευρωπαίων Δημοκρατών» (1989-1994), Πρόεδρος της Επιτροπής Eξωτερικών Σχέσεων Ε/Κ και Xωρών Μέσης Ανατολής (Mασρέκ). Κάτοχος του Μεταλλίου «Ευρωπαϊκής Αξίας»).

Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος έκανε ένα λάθος: Δεν όρισε ότι η προστασία του Τροιζηνιακού Περιβάλλοντος δεν επαφίεται στη Βουλή αλλά στον πατριωτισμό των Ελλήνων και ιδιαίτερα των Τροιζηνίων.

Μετά, λοιπόν από το πρώτο χωροταξικό του Σουφλιά που δεν επέτρεπε ανεμογεννήτριες στην Τροιζηνία, τι έγινε και άλλαξε; Άλλαξαν τα χαρακτηριστικά της βιομηχανικής ζώνης ή η Τροιζηνία έπαψε να είναι ‘’εξαιρέτου φυσικού κάλλους’’;

Αυτό που πιστεύουμε στο Καφενείο είναι, ότι συνέβη το σύνηθες. Κάποιος ή κάποιοι ενδιαφέρθηκαν για το ‘’καλό’’ του τόπου και μεσολάβησαν για να εγκαταστήσουμε τα σύγχρονα έργα τέχνης στις Αδέρες.

Μεθαύριο τα παιδιά μας θα μας ρωτήσουν: Πότε, ρε σεις, προλάβατε να τα ‘’αξιοποιήσατε’’ όλα;

Ασκέλι, Λεμονοδάσος, Αλική, Υδροφόρο ορίζοντα, Αδέρες, ακτές του Πόρου, ακτές των Μεθάνων και να δούμε και τι άλλο. Ακούγεται ότι ζητήθηκε για ιχθυοκαλλιέργεια και η περιοχή της ‘’Πλάκας’’.

Μόνο ότι έχουν το θράσος να ζητάνε τέτοιες περιοχές απαράμιλλης ομορφιάς για βιομηχανική εκμετάλλευση, καταλαβαίνουμε τι ‘’δεκτικοί’’ είναι αυτοί που αποδέχονται και εγκρίνουν.

Είναι ανάγκη να σταματήσουν αυτά τα ‘’έργα’’ ΤΩΡΑ.

Γιατί μη νομίζετε ότι ο κατήφορος έχει τέλος. Αν δεχθούμε την μετατροπή χώρων της Τροιζηνίας σε βιομηχανικές περιοχές, γιατί να μην ξεπεταχτούν και τίποτα φουγάρα μεθαύριο. Θα βρεθούν τίποτα πατριώτες να φροντίσουν γι αυτό.

Διαβάζω ωστόσο στα ‘’ΝΕΑ’’ της 19-05-2011, ότι η Κυβέρνηση για να κάμψει την αντίδραση των τοπικών πληθυσμών στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αποφάσισε να αφαιρεί από το λογαριασμό του ηλεκτρικού  ρεύματος το ποσό των 350Ευρώ κατ’ έτος.

Πως μου φαίνεται, ότι η Κυβέρνηση ακολουθεί τη μέθοδο των ‘’εξερευνητών’’ στην Αφρική που χάριζαν καθρεφτάκια και πολύχρωμες χάντρες για να παίρνουν από τους ιθαγενείς διαμάντια και χρυσάφι.

Έτσι μου φαίνεται. Μας βλέπουν σαν Ιθαγενείς.

Η πράσινη ανάπτυξη αλλά και η πράσινη ελπίδα είναι μία και μόνη:

Το ξερίζωμα από τις ψυχές μας και από τη εξουσία όλων εκείνων, που για το προσωπικό και κομματικό όφελος δεν υπηρέτησαν την Πατρίδα.

Αν δεν ξεκουμπιστούν, αν δεν φέρουν πίσω τα κλεμμένα, αν δεν πάνε φυλακή επειδή ζημίωσαν το Λαό και το Έθνος, άσπρη μέρα δεν θα δούμε.

Και επειδή ο Ελληνικός Λαός ζει αιώνες τώρα και θα ζήσει άλλους τόσους, μπορούμε να το κάνουμε.

Θα μου πείτε ότι έπεσα εκτός θέματος-μιλάγαμε για τις ανεμογεννήτριες.

Καθόλου.

Το θέμα είναι πολύπλοκο, θα έλεγα και πολυπλόκαμο και υπάρχουν ένα σωρό κι άλλες άγνωστες πλευρές που έχουν μεγάλη σημασία.

Π.χ. αν γίνονται η αν δεν γίνονται υπερτιμολογήσεις στα δημόσια και ιδιωτικά έργα, οπότε υπάρχει το ερώτημα, σε ποιους πάνε τα λεφτά του Λαού, κλπ.

Πρέπει, πατριώτες, να στείλουμε ένα αίτημα-κείμενο σ’ όλους τους φορείς της Τροιζηνίας, αφού ενημερωθούμε από όλες τις πλευρές, να αποφασίσουμε εμείς για το μέλλον της και όχι οι αποτυχημένοι κυβερνητικοί και οι εργολάβοι.

 

Ας δούμε αυτούσια την αντίδραση Πολιτών και συλλόγων στη Μάνη.

www.mani.org.gr/fonimanis/2002/01_02_02anem.htm

ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Από τους μυθικούς χρόνους ο Όλυμπος και ο Ταΰγετος είναι τα γνωστά βουνά της Ελλάδας και αναμφισβήτητα ο Ταΰγετος θεωρείται και από τα ωραιότερα του κόσμου.

Σε αυτό το βουνό λοιπόν, στην ομορφότερη, στην διαχρονικά ιερότερη και ίσως στην πλέον ιστορική περιοχή του, την περιοχή της Παναγίας της Γιάτρισσας, ο Δήμαρχος Σμύνους κ. Κουτρουβίδης και το Δημοτικό Συμβούλιο συναίνεσαν να γίνει μεγάλο βιομηχανικό «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ».

Ας σημειωθεί δε ότι από την Λακωνική και Μεσσηνιακή πλευρά του Ταΰγετου είναι ο μοναδικός Δήμος που το αποδέχθηκε.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
Είναι ένας καθαρά βιομηχανικός χώρος αποτελούμενος από τερατώδεις ανεμογεννήτριες με πυλώνες, ύψους 50-75 μέτρα με πτερωτή (έλικες) διαμέτρου 40μ. και με τελικό ύψος που φτάνει στα 70-95μ., όσο δηλαδή ένας ψηλός λόφος. Οι ανεμογεννήτριες θα συνδέονται με δρόμους συνολικού μήκους 15 χλμ. περίπου, απαραίτητο για τη διέλευση βαρέων οχημάτων. Σε κάθε ανεμογεννήτρια θα υπάρχει υποσταθμός για τη μεταφορά ρεύματος στον κεντρικό σταθμό και από εκεί δίκτυα υψηλής τάσης και που πυλώνες που θα φεύγουν για να συνδεθούν με τα κεντρικά δίκτυα της ΔΕΗ.

Επιπλέον στο χώρο θα γίνουν κι άλλες παρεμβάσεις, ώστε να τον παραμορφώσουν καθοριστικά. Και ο θόρυβος (βόμβος) είναι αισθητά ενοχλητικός και σε απόσταση 800μ.

Αυτός λοιπόν ο χώρος που σίγουρα θα αποτελέσει στο μέλλον πόλο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής καταστρέφεται. ΜΟΝΟ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ ΚΑΙ ΒΕΒΗΛΟΙ θα μπορούσαν να επιτελέσουν αυτό το ΑΝΟΣΙΟΥΡΓΗΜΑ.

Για τις επιπτώσεις στον άνθρωπο, στην πανίδα, χλωρίδα και στο μικροκλίμα της περιοχής οι γνώμες διίστανται και αυτό λόγω της ολιγόχρονης εφαρμογής τους. Από την διεθνή νομοθεσία απαγορεύεται η εγκατάσταςή τους σε βιότοπους, περάσματα πουλιών, αρχαιολογικούς χώρους, τοπία ιδιαιτέρου κάλλους, σε κατοικημένες περιοχές (σε απόσταση 500μ.) και σε θρησκευτικά μνημεία. Οι κάτοικοι περιοχών της Αγγλίας που ζουν δίπλα σε Αιολικά Πάρκα τα ονομάζουν ΚΤΗΝΩΔΕΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ.

Πρόσφατα, τον Ιανουάριο ο κ. Δήμαρχος προσκάλεσε στο Δημαρχείο τους Δημότες για να συζητήσουν και να ενημερωθούν από την κατασκευάστρια εταιρεία. Παρευρέθη πολύς κόσμος, εκπρόσωποι της εκκλησίας και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων που έλαβαν και το λόγο. Από τους παρόντες δημοτικούς συμβούλους, οι 5 τάχθηκαν «κατά» και ένας δεν έλαβε θέση. Στο τέλος της συζήτησης όλοι δια βοής αντιτάχθηκαν στη δημιουργία του Αιολικού Πάρκου.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΝ, ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

1.Πολιτιστικός Σύλλογος απανταχού Καστανιωτών «Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ»
2.Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Σελεγουδίου «ΑΡΠΥΤΕΣ»
3.Πολιτιστικός Σύλλογος Άγιο Νικολαϊτών Αθήνας
4.Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου Γυθείου Λακωνίας «ΜΠΑΡΔΟΥΝΙΑ»
5.Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός – Μορφωτικός Σύλλογος «ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΛΟΥΡΙΑ»
6.Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Αρχοντικού Αθήνας «Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ»
7.Πολιτιστικός Σύλλογος Άρνας Λακωνίας «Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ»
8.Σύλλογος απανταχού Αρνιωτών Λακωνίας «ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ»
9.Σύλλογος Γυθειατών Αττικής «Η ΚΡΑΝΑΗ»
10.Πολιτιστικός – Μορφωτικός Σύλλογος Γυθείου
11.Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ»- παρ/μα Γυθείου
12.Συλλογος Παραθεριστών Δάσους Βασιλικής Ταϋγέτου «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»

Ας προσθέσουμε και μια αντιστασιακή διάσταση στο θέμα, γιατί, ας φαίνεται κάπως ρομαντικό αλλά για το κατάντημά μας ευθύνεται η έλλειψη Εθνικής αντίστασης στην βουλιμία των ενδιαφερομένων μόνο για το κέρδος και τον εαυτό τους, εκείνων που συμβιβάζονται με ότι τους ‘’επιβάλλεται’’,  οι οποίοι ποτέ δεν πολέμησαν για μια ιδέα, σαν αυτήν της Πατρίδας

Ηλεκτρονική Έκδοση enet.gr, 15:48 Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

«Όχι» των αντιστασιακών στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Γυάρο

Την αντίθεσή του στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Σύρου με την οποία ζητά να γίνουν νομοθετικές αλλαγές ώστε να επιτραπεί η εγκατάσταση ενός μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών στη Γυάρο, εκφράζει με επιστολή του προς το δήμαρχο ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

anem9

 

 

Δηλώνει ότι θα προβεί σε κάθε ενέργεια που θα απαιτηθεί για να αποτραπεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί και κατηγορεί το δημοτικό συμβούλιο ότι “υιοθετεί την ‘σύγχρονη’ αντίληψη, πως σε αυτό τον τόπο τα πάντα πωλούνται έναντι πινακίου”.

Τάσος Γκούμας

Tags: ,
Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Γιώτα says:

  Είναι τραγικά οδυνηρό και παράλληλα εγκληματικό, σήμερα, μετά απο τόσα χρόνια δηλαδή εγκατάστασής τους, να υπάρχει ετούτη η σιωπηρή αδιαφορία εκ μερους των πολιτών του τόπου! Συγκινητικό, επίσης, για μερίδα ημών των ευαισθητοποιημένων στο περιβάλλον, ίσως και φανατικά “ρομαντικών” για την ομορφιά της περιοχής μας, να μεταφερόμαστε στο τότε, στο ξεκίνημα της άλωσης της κορυφογραμμής και στους άνισους αγώνες. Γιατί πώς να τα βάλεις με το χρήμα και το κεφάλαιο; Συμπλέω απόλυτα με τον κτηνοτρόφο, που νιώθει και βιώνει το μεγαλείο της φθοράς, που ζεί και αισθάνεται, καλύτερα απ΄τον καθένα κομματάκι κομματάκι της φύσης Και οπωσδήποτε δικαιούται να την πονάει! Οι ευθύνες ανήκουν στην χαμένη αισθητική, που έπαψε προ πολλού να δημιουργεί και να απολαμβάνει! Συρρικνωθήκαμε στη σκιά της μιζέριας και των αιωλων ανεμογεννητριών. Σας χαιρετώ και συγχαίρω για την εγγραφή σας και περιβαλλοντική σας ευαισθησία!

 2. John Smith says:

  Μακάρι σ’ αυτή την ζωή να είχαμε και την πίτα ολόκληρη, και τον σκύλο χορτάτο.

  http://www.tanea.gr/news/greece/article/4728/?iid=2

  http://newpost.gr/post/24899/o-karkinos-toy-ligniti-epistrefei-se-treis-perioxes-tis-elladas

  http://www.oikologos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=321:0383&catid=34:climate&Itemid=202

  Και το τραγικό ?

  Οι δήθεν οικολογικές οργανώσεις δεν πολυασχολούνται με τις ανεμογεννήτριες….

  http://greeklignite.blogspot.gr/2014/03/wwf-greenpeace.html

  Ούτε η WWF, ούτε και η greenpeace που μάλιστα έχει φτιάξει και εκδοχή του logo της με ανεμογεννήτριες !!!

  http://www.greenpeace.org/greece/el/news/2013/iounios/lignitis-xiliades-zoes-xamenes/

  Τι συμφέροντα εξυπηρετούν όσοι δεν θέλουν να εκμεταλλευτούμε τον φυσικό μας πλούτο, τον λιγνίτη, αλλά θέλουν τις εισαγόμενες ανεμογεννήτριες ?

  Είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλα τα αιολικά πάρκα της ΔΕΗ είναι σε αχρηστία ενώ δίπλα οι ιδιωτικές ανεμογεννήτριες δουλεύουν νύχτα μέρα ?

  Μπράβο κύριε Γκούμα !

 3. φ.τ. says:

  Υπάρχουν ευαισθητοποιημένοι πολίτες που αντιδρούν στις ανεμογεννήτριες αλλα δεν ειδα κανέναν ενάντια στα φωτοβολταικα. Μήπως επειδη απ τα φωτοβολταικά περιμένουν να κονομήσουν;

  Δεν ειδα κανενα να αντιδρα στα αυθαιρετα της περιοχής ‘’εξαιρέτου φυσικού κάλλους’.

  Ο κτηνοτροφος θεωρει οτι βιάζονται τα βουνά μας με τις ανεμογεννήτριες. Δεν λέει τίποτα για τις επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης βόσκησης όμως στη βλάστηση. Δεν λέει τιποτα για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου απο τη κτηνοτροφία.

  Μήπως μας ενοχλούν ολα αυτα τα οποία δεν γεμιζουν την πορτοφόλα μας, ενω για οτι φερνει λεφτα στις τσεπες μας αγνοούμε τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις;

  Στα μέρη μου αυτο το λεν και υποκρισία.

 4. Γιάννης Γκούμας says:

  Γενικότερα το θέμα με τις ανεμογεννήτριες είναι σκοπίμως παραπληροφορημένο και φυσικά καμία πλευρά δεν θέλει να το δει από όλες τις πλευρές, είτε γιατί δεν θέλει είτε γιατί δεν μπορεί.

  Ξεκινόντας από τις προδιαγραφές για τα αιολικά πάρκα, αυτά όταν λέμε ότι τοποθετούνται μακριά από κατοικημένες περιοχές, εννούμε μακρία από υφιστάμμενους οικισμούς και σχέδια πόλης. Η όχληση υπάρχει, αλλά δεν είναι δυνατόν να προστατεύουμε κάθε σπίτι εκτός σχεδίου με μία ακτίνα 2-3 χιλιομέτρων που λένε οι προδιαγραφές. Η λύση είναι να γίνει σχέδιο πόλης και να ορισθούν χρήσεις γης. Αλλά σε όποιον το πεις θα φας ξύλο. Έχει δίκιο ο Smith για την πίτα και το σκύλο.

  Ως προς τις οκγώδεις ανεμογεννήτριες, αυτές έχουμε δει για αυτές μιλάμε. Νεότερες τεχνολογίες τις αγνοούμε. “Πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι!” λέει μία ρύση.

  Σχετικά με την όχληση του φυσικού περιβάλλοντος, δεν έχει αποτυπωθεί διαταραχή οικοσυστημάτων ιδιαίτερη από ανεμογεννήτριες, ενώ το αδικαιολόγητα εκτεαμένο ηλεκτρικό δίκτυο σε όλη την ελληνική ύπαιθρο, έχει προκαλέσει μερικές πυρκαγιές κατά καιρούς (οι εμπρησμοί δεν μετράνε).

  Θα μου πεις, τι θα γίνει με τον κόσμο που μένει στην ύπαιθρο!
  Για αυτούς θα πω το εξής… κάναμε τις πόλεις μας άσχημες, και συμπεριφερόμαστε ο ένας στον άλλο σαν ζώα. Αυτοί οι άνθρωποι αντί να παλέψουν για τον τόπο που μένουν και να απαιτήσουν να γίνει καλύτερος σηκωθήκανε και φύγανε σαν κατατρεγμένοι.
  Αντί να προσέχουμε το σπίτι μας και τον τόπο μας, τα χαλάμε και σκορπάμε λευτά σε δίκτυα (δρόμους, φως, νερό, τηλέφωνο, κλπ) βενζίνες, και δεν φροντίζουμε να γίνουμε άνθρωποι ή να κάνουμε ανθρώπους με το ζόρι μερικούς που μας χαλάνε την πιάτσα.

  Όσο για το ευτράπελο με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τα ζωντανά, ας μην αναπνέουμε ούτε εμείς μπας και σωθούμε.

Σχολιάστε