Ξεκίνησε η δίκη των ιχθυοτρόφων του Πόρου – Αδιανόητη η στάση του Δ. ΣτρατηγούΞεκίνησε χθες στο Β΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά η μεγάλη δίκη όλων των υπευθύνων των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας του Πόρου. Οι υπεύθυνοι όλων των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, ανάμεσά τους οι Δ. Γρίβας, πρώην δημοτικός σύμβουλος Πόρου, Στ. Πιττάκας, πρώην ιδιοκτήτης της ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ και Αρ. Μπελλές, ιδιοκτήτης της ΝΗΡΕΥΣ, κατηγορούνται για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος του Πόρου για όλα τα έτη από το 2005 μέχρι το 2010 (δηλαδή από το τελευταίο χρόνο μη παραγραφής των σχετικών αδικημάτων μέχρι το χρόνο της άσκησης της ποινικής δίωξης).
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι με ενέργειές τους (οι οποίες είναι η υπέρβαση των επιτρεπόμενων κλωβών και της επιτρεπόμενης παραγωγής έως 500% και η μη σύννομη διαχείριση των νεκρών και άρρωστων ψαριών) «προκάλεσαν μεταβολή στο περιβάλλον που ήταν πιθανό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία, στην ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων τις περιοχής».

Από τα πλέον αξιοσημείωτα της δίκης, ήταν η στάση του Δημάρχου Δ. Στρατηγού, ο οποίος εκπροσώπησε τον Δήμο Πόρου, που με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2008 είχε δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη (δηλαδή ζητάει την καταδίκη των κατηγορουμένων). Ωστόσο, ο κ. Στρατηγός, κατά την κατάθεσή του, δήλωσε άγνοια στα περισσότερα ερωτήματα και δεν κατόρθωσε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. Αντίθετα, δήλωσε ότι σήμερα οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στον Πόρο δεν δημιουργούν πρόβλημα και λειτουργούν σύννομα, με αποκορύφωμα την ψευδή διαβεβαίωσή του στο δικαστήριο ότι η παρανόμως λειτουργούσα μονάδα στο Καλάμι έχει δήθεν απομακρυνθεί και δεν λειτουργεί πια (στις 13.9.2011 είχε δηλώσει στο ΔΣ ότι η Πυρκαλή είναι μια παραλία ιδανική για λουόμενους – τελικά μήπως δεν υπάρχουν ιχθυοτροφεία στον Πόρο;).
Επιπλέον, ο κ. Στρατηγός, παρότι ο Δήμος είναι πολιτικώς ενάγων και εναντίον του κ. Γρίβα, δεν εμφανίστηκε στην δίκη του, η οποία προηγήθηκε, και δεν μαρτύρησε εναντίον του, καταπατώντας τη σχετική εντολή του ΔΣ, ενώ ο δικηγόρος του Δήμου Ν. Μπούρας, με τον οποίο η δημοτική αρχή πρόσφατα αντικατέστησε τον προηγούμενο δικηγόρο Ν. Αντωνιάδη, δεν παραστάθηκε καν εναντίον του κ. Γρίβα, αφού έφτασε καθυστερημένος στο δικαστήριο, δηλώνοντας ότι βρήκε κίνηση στο δρόμο…

Παρά την στάση του κ. Στρατηγού, οι δύο πολύωρες καταθέσεις του επικεφαλής της αντιπολίτευσης και της «Πρωτοβουλίας για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου», Γ. Δημητριάδη, ο οποίος επίσης έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, καθώς και η νομική παράσταση των κ. Ν. Αντωνιάδη και Γ. Κυπριωτάκη, κάλυψαν κάθε κενό και υπερασπίστηκαν επαρκώς τα συμφέροντα του Πόρου.
Η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα στις 9.00, οπότε και αναμένονται οι ετυμηγορίες.
Σχολιάστε