Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδοςΜε την Πρωτομαγιά ξεκίνησε και η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, από 1/5 εώς 31/10 απαγορεύεται από το νόμο κάθε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο, ακόμη και για αγροτικές εργασίες. Την απαγόρευση οφείλουν να τηρούν οι πολίτες για την αποφυγή του κινδύνου πυρκαγιάς. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι υπεύθυνη για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων αλλά και την εφαρμογή των σχετικών κυρώσεων για οποιονδήποτε παραβεί το μέτρο.
Στην περιοχή του Πόρου και της Τροιζηνίας, η αρμόδια Υπηρεσία είναι το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Τροιζήνας που με τα οχήματα τους, ξεκινούν τις 24ωρες περιπολίες σε Πόρο – Τροιζηνία και Μέθανα. Το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα ενισχυθεί και από τους εθελοντές πυροσβέστες, αρκεί φυσικά να προχωρήσει η προσπάθεια οργάνωσης του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πόρου και να μη μείνει στα «στα χαρτιά». Με το κράτος να βρίσκεται σε… μερική αποσύνθεση, εν μέρει και λόγω προεκλογικής περιόδου, η πρόσληψη των Εποχικών Πυροσβεστών βρίσκεται ακόμη στον αέρα.
Οι πυρκαγιές όμως, ούτε προειδοποιούν, ούτε παίρνουν χαμπάρι από εκλογές. Τελευταίο συμβάν προχθές το πρωί 29/4, που εκδηλώθηκε μια εστία σε αγροτεμάχιο στην περιοχή Μπέλεσι. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση τριών οχημάτων της Πυροσβεστικής, η έκταση που κάηκε ήταν μόλις δύο στρέμματα.
Αυτή την φορά η ζημιά δεν ήταν μεγάλη. Όμως κατά καιρούς έχουν σημειωθεί μεγάλες πυρκαγιές στην περιοχή μας λόγω μη τήρησης της απαγόρευσης τόσο από την απροσεξία των αγροτών που προσπαθούν να κάψουν κλαριά εν μέσω καύσωνα, ή με ανέμους 5 μποφόρ στην περιοχή, όσο κι από τα γυμνά καλώδια της ΔΕΗ.
Ας ελπίσουμε ότι φέτος το μέτρο θα τηρηθεί και ότι οι πυρκαγιές δεν θα οφείλονται σε ανθρώπινο παράγοντα.
Σχολιάστε