Νέες φυτεύσεις στο Λεμονοδάσος. ΑΝΟΙΞΗ.1

Γράφει ο Τάσος Γκούμας – 

Ετοιμάσαμε πρώτα το χωράφι, βγάλαμε τις παληές ρίζες, κάναμε τις γούβες, τις αφήσαμε καμμιά 15αριά μέρες να λιαστούν και τις προάλλες, Κυριακή 17-05-2015, φυτέψαμε τα δενδρύλια.

Ο Σταύρος Κοντογιαννόπουλος διάλεξε μια ποικιλία, την ‘Ζαμπετάκη’’.

Δεν έχει σχέση με το πολύ καλό ουζάδικο με την Παράδοση, τους ξεχωριστούς μεζέδες και το ωραιότατο περιβάλλον, αλλά θεωρείται εξέλιξη της ‘’Αδαμοπούλου’’.

Και οι δύο ποικιλίες διατηρούνται στον Δενδροκομικό Σταθμό Πόρου, που εμείς οραματιζόμαστε να τον κάνουμε γήπεδο, παραλία για μπάνιο και άλλα ‘’οραματιστικά’’ και παραγωγικά.

Η ποικιλία αυτή προτιμάται επειδή παρουσιάζει σημαντική παραγωγή εκτός της κύριας παραγωγής και κατά συνέπεια καλύτερες τιμές.

Επίσης η ποικιλία αυτή θεωρείται ότι παρουσιάζει σημαντική αντοχή στην Κορυφοξήρα όχι όμως τόση όση η παραδοσιακή μας Καρυστινή.

Η προπομπός αυτής της ποικιλίας, η ‘’Αδαμοπούλου’’ βρέθηκε στο Σταθμό ανάμεσα σε άλλα δενδρύλλια ποικιλίας Lisbon που μας ήλθαν από την Καλλιφόρνια μέσω του Σταθμού Εσπεριδοειδών Χανίων.

2Όμως, φυτεύοντας ποικιλίες ξένες από τις παραδοσιακές του Λεμονοδάσους αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στην διατήρηση του πολύτιμου γενετικού υλικού του, γιατί όπως γράψαμε και σε προηγούμενο σημείωμά μας δεν βρίσκονται δενδρύλια ποικιλίας ‘’Καρυστινή’’, που είναι και η παραδοσιακή μας και η οποία είναι και πολύφορη και παραγωγική και μεγάλης αντοχής σε διάφορες ασθένειες και κυρίως στην Κορυφοξήρα.

Την πλήρωση αυτού του κενού θα μπορούσε να καλύψει το Σταθμός, αν είχε προσωπικό.

Τώρα ο μόνος υπάλληλος στο Σταθμό είναι η κ. Δώρα Αγοραστού που προσπαθεί να καλύψει ότι είναι απολύτως αναγκαίο.

Βοηθούν δύο συνταξιούχοι γεωπόνοι ο Γεράσιμος Μαγριπής και ο Νίκος Δρέττας, εννοείται χωρίς αμοιβή.

Εδώ, λοιπόν, ένα όνειρο 30 ετών τουλάχιστον των Λεμονοδασιτών, έγινε πραγματικότητα.

Πότισμα, που μπορεί να γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με σωλήνες και ρυθμιζόμενους σταλάκτες.

Χωρίς αυτή τη δυνατότητα δεν ήταν δυνατή η φύτευση ή ανανέωση των λεμονοπερίβολων.

Η δυνατότητα αυτή έγινε πραγματικότητα χάρις στην υπεύθυνη και συνεπή προσπάθεια του Τ.Ο.Ε.Β., του συλλόγου ‘’Φίλοι του Λεμονοδάσους’’ και των ανθρώπων που εργάζονται εκεί.

Έπονται και άλλες ενδιάμεσες επιτυχίες.

3

 

Το Σταύρο βοήθησαν αφιλοκερδώς με πολύ χαρά και αίσθηση προσφοράς προς το Λεμονοδάσος οι:

Ζαχαρίας Ασημομύτης, Γκίκας Γάτσινος, Θανάσης Πολλάλης και Αναστάσης Γερασίμου. Με την άσπρη φόρμα ο ιδιοκτήτης.

Στις 6.30 το πρωί, βρίσκονταν στο χωράφι.

4

Εδώ το ‘’δεκατιανό’’. Δηλαδή το κουλατσιό στις 10.00 για να πάρουν κουράγιο και να συνεχίσουν.

Κερνάει το ‘’αφεντικό’’.

 

Αυτή η ανανέωση λεμονοπερίβολων είχε πολλές 10ετίες να συμβεί.

Και μαθαίνουμε ότι εκτός των τεσσάρων λεμονοδασιτών που αναφέραμε στο προηγούμενο σημείωμά μας και άλλοι φυτεύουν νέα δένδρα και μπολιάζουν.

 

Αν πάμε έτσι σε λίγα χρόνια το Λεμονοδάσος θα είναι και πάλι καταπράσινο.

 

 

Τάσος Γκούμας

 
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ανδριανόπουλος Χαράλαμπος says:

    Εύγε σε όλους,πρωτεργάτες,σύλλογο,εθελοντές.Εάν ως τώρα νιώθαμε εκείνη τη γνωστή αμηχανία όταν μας ρωτούσαν για το Λεμονοδάσος,πλέον θα αισθανόμαστε υπερήφανοι καθώς θα το περιγράφουμε ή θα το δείχνουμε καμαρώνοντας.

  2. Γιάννης Γκούμας says:

    Οι ιστορίες από το Λεμονοδάσος ήταν πολύ ωραίες και οι μύθοι που έχουν πλαστεί ή θα μπορούσαν να πλαστούν γύρω από αυτές, όπως πλάστηκε μία πριν 2 χρόνια στα πλαίσια παιχνιδιού, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες να τις διηγούμαστε όταν μας ρωτούν. Σύντομα θα μπορούμε και να δείχνουμε το μέρος που πηγάζου αυτές οι ιστορίες.

    Σε σχέση με τον δενδροκομικό σταθμό που διατηρείται με νύχια και δόντια, ναι μεν έχει κυκλοφορήσει η δικαιολογία του γηπέδου, σαν δήθεν εύκολη λύση από ανθρώπους που έχουν άγνοια πολεοδομικού σχεδιασμού και συγκοινωνίας, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και γενικότερη προσπάθεια μηδενισμού της εγχώριας παραγωγής και έρευνας στην χώρα μας, λόγω ξένων συμφεφόντων βλαβερών για μας. Αυτοί που χωρίς να σκεφτούν θέλουν να καταργήσουν το σταθμό για ένα άχρηστο γήπεδο έξω από την πόλη, κάνουν, πιθανότατα οι περισσότεροι από αυτούς άθελά τους, κακό στην Ελλάδα!

Σχολιάστε