Κρανίου τόπος Δάριζα και ΒλαχεϊκαΑπό τις μεγαλύτερες πυρκαγιές που έχει δει ο τόπος ήταν η φωτιά στη Δάριζα που σήμερα το μεσημέρι τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. Πηγές αναφέρουν ότι η φωτιά έχει κάψει μέχρι τώρα περίπου 20 χιλιάδες στρέμματα ελαιόδεντρα. Ο Δήμος Πόρου, εξέδωσε σήμερα δελτίο τύπου, αναφορικά με τις κινήσεις του δημάρχου, ωστόσο θα περιμένουμε για αναλυτικότερο δελτίο τύπου με τη συνολική αποτίμηση της ζημιάς. Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα της ιστοσελίδας mellon.gr από αύριο Τετάρτη 22 Αυγούστου θα ξεκινήσουν την καταγραφή των ζημιών από τη φωτιά τα δύο συνεργεία της αντιπεριφέρειας νήσων στην περιοχή της Τροιζηνίας. Ο αντιπεριφερειάρχης νήσων Δημήτρης Κατσικάρης είπε στο mellon.gr: Μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών με απόφασή μου θα κηρύξω την περιοχή πυρόπληκτη προκειμένου να αρχίσουν να καταβάλλονται οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους. Οι ιδιοκτήτες των πληγέντων εκτάσεων δεν είναι υποχρεωτικό να είναι παρόντες κατά την αυτοψία. Για πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στούς Δήμους Τροιζηνίας και Πόρου.
Η ανακοίνωση του Δήμου Πόρου αναφέρει:

Η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στη θέση Δάριζα του Δήμου Πόρου, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και επεκτάθηκε σε εκτάσεις του Δήμου Τροιζηνίας, με αποτέλεσμα να κατακάψει χιλιάδες στρέμματα με καλλιεργήσιμες και δασικές εκτάσεις, αγροικίες και επιχειρήσεις στα όρια και των δύο δήμων.
Στο σημείο της πυρκαγιάς μετέβη άμεσα ο Δήμαρχος Δημήτρης Στρατηγός, Δημοτικοί Σύμβουλοι και το προσωπικό του Δήμου Πόρου με πυροσβεστικά μέσα και εθελοντές πυροσβέστες, προκειμένου να συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ παράλληλα είχε τεθεί σε επιφυλακή λόγω επικινδυνότητας και το νησί του Πόρου.
Με παρέμβαση του Δημάρχου επισπεύθηκαν οι διαδικασίες για την αποστολή πυροσβεστικών αεροπλάνων από την Πολιτεία και βυτιοφόρων από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας.
Η φωτιά μαινόταν όλη τη νύχτα και τέθηκε σήμερα μετά το μεσημέρι υπό μερικό έλεγχο. Στην κατάσβεση μετέχουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Αθανάσιο Ρούμπο, και από αέρος επιχειρούν 3 αεροπλάνα τύπου καναντέρ και ένα ελικόπτερο.
Comments (12)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Αναστασία Στάικου says:

  Ο Δήμαρχος Πόρου καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο είναι υποχρεωμένοι να διοικούν σωστά τον Δήμο και να προστατεύουν την ζωή, την υγεία και την περιουσία των Δημοτών του. Προς τούτο, θα πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός και πρόγραμμα σε κάθε ενέργεια, σε κάθε πρόβλημα, που τυχόν ανακύψει. Τα συγχαρητήρια και οι ζητωκραυγές ταιριάζουν σε τέτοιους άρχοντες, και όχι στον ποδαρόδρομο που εξασκείται ο καθένας. Δυστυχώς, οι άρχοντες του Δήμου Πόρου, αν και ήσαν παρόντες κατά την χθεσινή καταστροφική πυρκαγιά, παρέμειναν ανίκανοι να προασπίσουν με τα μέσα που διέθεταν, ως Δήμος, την περιουσία των Δημοτών τους, αρκούντο δε, απλώς, στην φυγάδευσή τους, αδιαφορώντας για τον εγκλωβισμό πολλών εξ αυτών, για τον οποίο (εγκλωβισμό) ήσαν ενημερωμένοι. Δεν ενδιαφέρθηκαν να παράσχουν τη δυνατή βοήθεια προς τους συμπολίτες τους, παρά το γεγονός ότι ήταν εφικτότατο και διαπιστωμένα δυνατόν. Άφησαν τους συμπολίτες τους στην τύχη τους και στο έλεος της φωτιάς και των ανέμων, καλυπτόμενοι από τις διαταγές που δήθεν έδινε ο Περιφερειάρχης από την κορυφή του όρους Αδέρες, ο οποίος δεν είχε καμία γνώση για τα τεκτενόμενα στην περιοχή του Δήμου Πόρου. Αν αυτό το είδος της βοήθειας των αρχόντων του τόπου μου αξίζει συγχαρητήρια και χειροκροτήματα, λυπάμαι, διότι πραγματικά έχω μεγαλώσει και ζω με άλλες αξίες και είμαι παντελώς ξένη και απόμακρη από τέτοιο βανδαλισμό των αρχών και αξιών της κοινωνίας μας. Δεν απορώ βέβαια, δυστυχώς, διότι από το μικρό πετραδάκι, δηλαδή από τον απλό δημόσιο υπάλληλο μέχρι την κορυφή, οδηγήθηκε το ελληνικό κράτος στην σημερική καταστροφική κατάσταση.
  Λυπάμαι που δεν μπορώ να κλάψω δημόσια για την κατάντια του τόπου μου και την κατάντια των ανθρώπων που διοικούν αυτόν…!!!

 2. Giannis says:

  το σπιτι του βαρδινογιαννη δεν μας ειπατε καηκε? αφησατε τα βλαχεικα στο ελεος

 3. Μαρία says:

  Πραγματικά λυπάμαι και ντρέπομαι που ο Δήμος μας δεν κατάφερε να προστατέψει τις περιουσίες μας.Τον ιδρώτα και το αίμα του πατέρα μου,που σε ηλικία 76 ετών και με προβλήματα υγείας βλέπει την γή που καλλιεργούσε αδιάκοπα τόσα χρόνια να καίγεται.Η πυροσβεστική παρούσα αλλά θεατής αυτής της καταστροφής.Η φωτιά έκαψε τα πάντα.Έφτασε μέχρι την θάλασσα.Αδιαφόρησαν για τις περιουσίες μας,αλλα το σπίτι του βαρβινογιάννη το έσωσαν.Ντροπή

 4. Αγαπητή κα Στάικου, Γιάννη και Μαρία, λυπάμαι πραγματικά για τις καταστροφές που υπεστήκατε (για την κα Στάικου έμαθα πως έχασε περισσότερα από 250 δέντρα και μεγάλης αξίας αρδευτικά συστήματα). Επειδή έζησα από κοντά τη μεγάλη καταστροφή για περισσότερες από 7 ώρες θα μου επιτρέψετε να σας αναφέρω ορισμένα πράγματα χωρίς καμία διάθεση να ωραιοποιήσω την μεγάλη καταστροφή.

  Με την αναφορά της είδησης η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι Δήμοι Πόρου και Τροιζηνίας κινητοποιήθηκαν αμέσως και μετέβηκαν στο σημείο της πυρκαγιάς οχήματα και προσωπικό. Επειδή αναφερθήκατε στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, στα μέτωπα της φωτιάς πραγματικά βρέθηκε από την αρχή ο Δήμαρχος Πόρου και Δημοτικοί Σύμβουλοι των 2 Δήμων (ενδεικτικά αναφέρω Ε.Κουτουζή, Δ.Μωρόπουλος, Κ.Φύτρας, Β.Καράμπαμπας, Σ.Καρνέζης, Δαρσινός κλπ). Κατά τη διάρκεια της κόλασης που ζήσαμε όλοι μας, δεν είδα ούτε στο ελάχιστο αδιαφορία, ούτε ανικανότητα ούτε ποδαρόδρομο κανενός από τους παριστάμενους, το αντίθετο, είδα πολύ προσπάθεια και αγώνα.

  Προσωπικά παρέμεινα και βοηθούσα ένα όχημα της Π.Υ Ναυπλίου με 2 πυροσβέστες (τα στοιχεία τους στη διάθεση σας) για περισσότερες από 4 ώρες επιχειρώντας μαζί τους και προσπαθώντας να μην περάσει η φωτιά από το δρόμο στο Φουρκαρί / Μαρτζουρέικα. Εκεί ήταν συνολικά 4 οχήματα της Π.Υ ανά 200 μέτρα το καθένα και μόνο από 2 πυροσβέστες πλήρωμα. Όποιος έχει πάει σε φωτιά γνωρίζει πως δεν μπορείς να κάνεις εγκατάσταση σε δάσος (πυρόσβεση με μάνικες) μόνο με 2 άτομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να σε κυκλώσει η φωτιά. Για το λόγο αυτό σε κάθε όχημα πήγαν από 1-3 πολίτες εθελοντές να καλύψουν τα κενά. Η αίσθηση της πύρινης λαίλαπας είναι τουλάχιστον τρομακτική. Πυροσβέστες και πολίτες σβήναμε τη φωτιά και οι υδροφόρες των Δήμων μας ανεφοδίαζαν συνεχώς γιατί το νερό τελειώνει πολύ γρήγορα. (το όχημα που ήμουν εγώ ,έριξε περισσότερους από 20 τόνους νερό σε 4-5 ώρες). Όχι απλά δεν υπήρξε αδιαφορία, αλλά αντίθετα υπερπροσπάθεια σε αντίξοες συνθήκες. Είναι εξωπραγματικό να σε πνίγει ο καπνός και να μην μπορείς να αναπνεύσεις, ενώ η φωτιά σε πλησιάζει γρήγορα.

  Σε οποιαδήποτε φωτιά, επικεφαλής δεν είναι ούτε ο Δήμαρχος, ούτε οι Αντιδήμαρχοι, ούτε οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ούτε κανένας υπάλληλος του Δήμου. Μόνο ο παρόντας ανώτερος αξιωματικός της Πυροσβεστικής έχει την γνώση και την αποστολή να κατευθύνει και να συντονίζει τους συμμετέχοντες και τα μέσα για να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα. Έτσι και στη συγκεκριμένη φωτιά όλοι παίρναμε οδηγίες από τους πυροσβέστες, χωρίς να προβάλουμε “τίτλους” ή “θέσεις”. Επικουρικά οι Δήμαρχοι συντόνιζαν το έργο των Δημοτικών οχημάτων και προσωπικού πάντα υπό τις οδηγίες της Π.Υ. και με γνώμονα τη προστασία της ανθρώπινης ζωής.

  Τέλος για να μην σας κουράζω, τεράστια συμβολή είχαν οι απλοί πολίτες και οι Εθελοντές Πυροσβέστες των 2 Δήμων που επιχειρούσαν συνεχώς ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους. όλες όμως οι προσπάθειες ήταν τελικά πολύ ισχνές σε σχέση με τη δύναμη της φωτιάς. Ο ισχυρός άνεμος μετέφερε το μέτωπο από τη Δάριζα μέχρι τα Βλαχέικα σε λιγότερο από 2 ώρες, Τα αεροπλάνα που έφτασαν δεν μπορούσαν να προσθαλασσωθούν εύκολα λόγω κυματισμού, τα οχήματα δεν μπορούσαν να κινηθούν εύκολα λόγω πυκνής βλάστησης και χαράδρων (μάλιστα ένα πυροσβεστικό ανατράπηκε σε μια δύσβατη περιοχή και 2 πυροσβέστες τραυματίστηκαν).

  Πραγματικά λυπάμαι για την τρομερή καταστροφή τόσο για τις περιουσίες όσο και για την ίδια την Φύση. Όμως ας μην ρίχνουμε το ανάθεμα άκριτα. Την ίδια ώρα που καίγονταν περιουσίες και υπήρχε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές, πολλοί έπιναν καφέ με θέα τους καπνούς και σχολίαζαν “τι κάνει επιτέλους ο Δήμος για τη φωτιά;”. Εύχομαι να μην ξαναζήσουμε ποτέ κάτι τέτοιο, αλλά αν τύχει να ξανασυμβεί, ας πάμε ακόμα περισσότεροι να βοηθήσουμε τους πυροσβέστες.

  Δημήτρης Συξέρης
  Δημοτικός Σύμβουλος Πόρου

 5. Giannis says:

  αγαπητε κ. συξερη δν ειναι ακριβως τα πραγματα οπως τα λετε. καταρχην κανενας δν σας ζητησε να πατε εσεις να σβησετε την φωτια κ αν το κανατε εθελοντικα ειλικρινα μπραβο σας. εμεις σαν οικογενεια απο τα βλαχεικα ειχαμε απωλιες 600 ελιες και ολο το αρδευτικο συστημα μαζι με τους πινακες κτλ της γεωτρησης μιλαμε για μεγαλη ζημια. τα χαιρια του δημου σας τα ειδαμε και μετα την φωτια οπου κανεις δεν περασε απο τα βλαχεικα να ρωτησει αν χρειαζεται ο κοσμος κατι. και μιλαμε για ενα χωριο 10 σπιτια ολα κ ολα εκ των οποιων τα 3 καηκαν. τα σπιτια αυτα ηταν πανω στον κεντρικο δρομο 30 μετρα απο την θαλασσα οχι πανω σε καμμια βουνοκορφη να μην μπορουν να πανε τα οχηματα της πυροσβεστικης. ντρεπομαι για λογαριασμο σας δν κανατε τπτ απολυτως ειμασταν 2-3 μερες χωρις ρευμα και χωρις νερο γτ ο δημος φυσικα ουτε για αστειο δν ασχοληθηκε μ αυτο. μας εφεραν νερο με υδροφορα απο το κρανιδι την οποια εμεις πληρωσαμε 130 ευρω παρακαλω. να τον χαιρεστε τον δημαρχο σας για να κανει καμμια δηλωση στον σκαι καλος ειναι και δειξτε του στον χαρτη που ειναι τα βλαχεικα γτ μαλλον δεν εχει περασει απεναντι απο το νησι

 6. Αναστασία Στάικου says:

  Κύριε Συξέρη,
  Αντιλαμβάνομαι τους λόγους που σας ώθησαν στην ανακοίνωση – αντίδρασή σας, αλλά είναι προτιμότερο και σοφότερο να σιωπούμε, όταν δεν γνωρίζουμε πλήρως μία υπόθεση…!!! Με τις τέτοιου είδους αντιδράσεις, δεν καλύπτονται οι πλημμέλειες, ούτε οι αδυναμίες και οι ελλείψεις!!!
  Δεν παραγνωρίζεται, από οποιονδήποτε σώφρονα άνθρωπο, η σοβαρότητα της καταστάσεως και οι αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν. Όμως, ως γνωστόν, γι’ αυτές τις περιπτώσεις «θεωρητικά» εκπονούνται τα προγράμματα, εκπαιδεύονται οι υπάλληλοι, οι εθελοντές και εν γένει οι εντεταλμένοι. Για την εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης πρέπει επιπλέον, να δίδεται ψυχή και να επικρατεί η λογική!!
  Λυπάμαι που είμαι υποχρεωμένη να σας παραθέσω ενδεικτικά τα κατωτέρω, και απαντήστε μου :
  – Ποιες ήταν οι σημαντικές και απαραίτητες ενέργειες που προέβη ο Δήμος Πόρου (Δήμαρχος και Δημοτικοί Σύμβουλοι) για την αντιμετώπιση της λαίλαπας της πυρκαγιάς ;
  – Πότε και από πού ενημερώθηκε η Πολιτική Προστασία και πότε ζητήθηκε βοήθεια ;
  – Ως Δημοτική Αρχή, με πρόγραμμα αντιμετώπισης τέτοιων έκτακτων αναγκών, είχατε επιστασία και παρακολούθηση του μετώπου της πυρκαγιάς ; Ενημερώσατε τους πολίτες και δη τους δημότες σας για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζαν και πώς έπρεπε να ενεργήσουν ;
  – Είχατε ζητήσει την βοήθεια εκ θαλάσσης (πλωτά λιμενικού κ.α.), για να φυγαδεύσετε τους πολίτες, και ακόμα, για να έχετε εικόνα του μετώπου της πυρκαγιάς ;
  – Αλήθεια, γνωρίζετε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχα με τον Δήμαρχο Πόρου, για τις εκκλήσεις βοηθείας που ζητούσα, για τις πληροφορίες αλλά και την εξυπηρέτηση που παρείχα ως ιδιοκτήτρια εκμεταλλεύσιμης αγροτικής εκτάσεως ;
  Μήπως γνωρίζετε ότι η ζημία που υπέστην από 1.100 δένδρα (όχι 250) αρδευτικό σύστημα, περίφραξη κ.α., θα ήταν, αν όχι ανύπαρκτη, τουλάχιστον πολύ πολύ μικρότερη, αν οι πυροσβέστες, οι εθελοντές και το βυτιοφόρο του Δήμου Πόρου, που βρισκόταν στην είσοδο της ιδιοκτησίας μου, μου παρείχαν την στοιχειώδη βοήθεια ;
  Μήπως γνωρίζετε ότι οι εθελοντές, κ. Χατζηπέρος και Ζεντέλης, με ένα μικρό βυτιοφόρο, που γέμισε νερό από δική μου δεξαμενή, έλαβε εντολή να φύγει και να μην βοηθήσει ;
  – Μήπως γνωρίζετε ότι μέλος του κλιμακίου της πυροσβεστικής που κατόπιν εκκλήσεώς μου εισήλθε στην ιδιοκτησία μου (με τον εξάδελφό μου, Γ. Κουτουζή), δήλωσε ότι πράγματι μπορούν να επιχειρήσουν αποτελεσματικά ; Γι’ αυτό ενημερώθηκε η Δημοτική Αρχή ; O πύραρχος από την κορυφή του όρους, που ευρίσκετο, ενημερώθηκε ;

  – Μήπως γνωρίζετε, πώς κατάφεραν ο σύζυγός μου, κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος και οι προσληφθέντες από εμένα αλλοδαποί εργάτες, να περισώσουν το ήμισυ του αγροκτήματος, με τα μέσα που διέθεταν, ενώ οι αρμόδιοι δεν μπορούσαν ;
  Τελικώς, ως πληροφορήθηκα, το βυτιοφόρο του Δήμου Πόρου προσέφερε τις υπηρεσίες του τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας στην ιδιοκτησία Γ. Μπουρλόκα, σε ιδιαίτερα επικίνδυνη και δύσβατη περιοχή, σε περιοχή του Δήμου Τροιζηνίας, ενώ σε εμένα δεν δόθηκε οποιαδήποτε βοήθεια, παρά τις εκκλήσεις μου. Μήπως πράγματι υπήρχαν άλλοι λόγοι εκ μέρους της δημοτικής αρχής που με εγκατέλειψε ;
  Ό,τι να συμβαίνει όμως, είναι χρησιμότερη η σιωπή καθόσον η συγγνώμη χρειάζεται ψυχή, συνείδηση και παλικαριά!!!

  Υ.Γ. Να γνωρίζετε ότι ουδέποτε μιλώ ή ασχολούμαι με έωλους ισχυρισμούς, αλλά πάντοτε τεκμηριωμένα.

 7. Αξιότιμη κα Στάικου,

  Ευχαριστώ ιδιαίτερα για την απάντηση σας στο σχόλιο μου(και όχι ανακοίνωση-αντίδραση όπως αναφέρετε, επίσης ευχαριστώ και το Porosnews που ανέδειξε από 17ο σε Κύριο το συγκεκριμένο θέμα, μετά το 2ο σχόλιο της κας Στάικου, γιατί είναι σίγουρα πολύ σημαντικό ζήτημα για τους Δημότες μας.

  Δεν είναι του χαρακτήρα μου να σιωπώ όταν αναφέρεται κάποιος στο πρόσωπο μου και έτσι έπραξα τη στιγμή που αναφερθήκατε στο Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου, του οποίου είμαι μέλος.

  Κατανοώ απόλυτα τον θυμό σας, έπειτα από μια τόσο μεγάλη ζημιά που υπεστήκατε, ενδεχομένως σε ανάλογη περίπτωση η δική μου αντίδραση να ήταν πολύ πιο ακραία. Όμως θα προσπαθήσω να απαντήσω στα ερωτήματα που θέσατε, χωρίς να εκπροσωπώ τον Δήμο Πόρου ή το Δημοτικό Συμβούλιο (αυτό είναι αρμοδιότητα του Δημάρχου και του Προέδρου του Δ.Σ αντίστοιχα), και σίγουρα χωρίς να προσπαθήσω να δικαιολογήσω κανέναν για τυχόν ελλείψεις και παραλείψεις.

  -Ο Δήμος Πόρου αμέσως μετά την είδηση της φωτιάς, επικοινώνησε με την Π.Υ Τροιζηνίας, ενεργοποίησε τα δικά του οχήματα και προσωπικό και κατόπιν επικοινώνησε ως ώφειλε με την Πολιτική Προστασία για αποστολή ενισχύσεων (οχήματα και αεροσκάφη που πράγματι ήρθαν)
  -Για μια ακόμα φορά θα σας αναφέρω κάτι που είναι διεθνώς γνωστό: Την ευθύνη για οποιαδήποτε κατάσβεση φωτιάς την έχει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ η Πυροσβεστική Υπηρεσία και όχι ο εκάστοτε Δήμαρχος/Δημοτικό Συμβούλιο. Η Π.Υ και ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ συντονίζει τις δυνάμεις – Κρατικές, Δημοτικές και Ιδιώτες Εθελοντές – και ζητά συνδρομή άλλων υπηρεσιών (π.χ Λιμενικό που αναφέρετε).
  -Θα ήταν ευχής έργον έξω από κάθε ιδιοκτησία (και όχι μόνο από τη δική σας) να υπήρχε από ένα πυροσβεστικό όχημα ή βυτιοφόρο. Όμως από ότι καταλαβαίνουμε όλοι μας σε μια έκταση 20.000 και πλέον στρεμμάτων πυρκαγιάς δεν ήταν μάλλον εφικό κάτι τέτοιο.

  -Όσον αφορά το μικρό ιδιωτικό βυτιοφόρο των εθελοντών (στο οποίο επέβαινε προς τιμή του και ο γιός του συζύγου σας), από ότι με πληροφόρησε ο κ. Ζεντέλης, δεν έλαβε εντολή από κανέναν για να φύγει από το κτήμα σας, αλλά με δική τους πρωτοβουλία μετέβηκαν σε άλλο σημείο, στο οποίο υπήρχαν πεσμένα δέντρα και στύλοι της ΔΕΗ μέσα στον κεντρικό δρόμο και με αλυσοπρίονο τα απομάκρυναν από το οδόστρωμα για να διευκολυνθεί η πρόσβαση της Π.Υ.
  -Το μέλος του κλιμακίου της Πυροσβεστικής που εισήλθε όπως λέτε στο κτήμα σας, αφού “γνωμοδότησε” πως μπορεί να επιχειρήσουν αποτελεσματικά, γιατί δεν έδωσε τη σχετική εντολή στις πυροσβεστικές δυνάμεις;
  -Νομίζω πως η αναφορά σας για “άλλους λόγους” της Δημοτικής Αρχής στην μη κατάσβεση της πυρκαγιάς στό κτήμα σας, είναι τουλάχιστον ατυχής.
  -Η σιωπή σίγουρα καλή, ο διάλογος όμως είναι καλύτερος, ακόμα και όταν μας ενοχλεί.
  -Σέβομαι τη γνώμη σας τόσο σαν καταξιωμένη επιστήμονα, όσο και σας πολίτη του Δήμου μας, όμως επιτρέψτε μου να έχω και εγώ την δική μου γνώμη και άποψη, τη στιγμή που ήμουν παρών στη συγκεκριμένη καταστροφή και να μην σιωπώ όταν κατηγορούμαι άδικα.

  Τέλος αν έχετε στοιχεία για οποιαδήποτε πλημμέλεια, αβλεψία ή σοβαρή παράλειψη από μέρους των Πυροσβεστικών ή Δημοτικών Αρχών, είναι προτιμότερο να τα καταθέσετε στον Αρμόδιο Εισαγγελέα.

  Με εκτίμηση

  Δημήτρης Συξέρης
  Δημοτικός Σύμβουλος Πόρου

 8. Πάνος Θεοχάρης says:

  Με κάθε σεβασμό στον πόνο των συμπατριωτών μου για τις ζημιές που υπέστησαν, δυστυχώς βλέπουμε το κλασσικό νεοελληνικό παράδειγμα.

  Μνήμες από την Ηλια έρχονται στο μυαλό μου.

  Εκεί που τις πρωτες ωρες κάηκαν δεκάδες συναθρωποι μας σε μια φωτιά που λόγο του αέρα εξαπλωνόταν με απιστευτο ρυθμό (όπως και εδω)…

  Εκεί που ο ατομικισμός κυριευσε και ο καθένας ήθελε ένα αεροπλάνο για το σπιτι του.

  Δυστυχώς στις φωτιές επιχειρούν όλο και λιγότεροι, ενω τα περιμένουμε όλα από το κράτος.

  Εμείς οι ιδιοι ειμαστε πρωτα απο όλα απροετοίμαστοι (συντοπίτης μας μου ελεγε οτι ζητησε απο τους Ινδούς του να αρχισουν να ποτιζουν και αυτοί τα παράτησαν κι έφυγαν), ενω οι απαιτήσεις μας ειναι πάντα στα ύψη.

  Δυστυχώς οι φωτιές δεν σβήνουν ούτε εύκολα ούτε με μαγικούς τρόπους. Πολλές φορές δε, η ΠΥ επιλέγει που θα αναχαιτήσει την φωτιά με επιτυχία παρά να σωσει τμερικες εκατοντάδες δέντρα εδω και εκεί καινα χάσει χιλιάδες,στρέμματα παρακάτω…

  Δεν φταινε οι αρμόδιοι (η Π.Υ. δηλαδή) για την ζημιά σας κ. Στάικου, η φωτιά φταίει…

  Και για να μην μεινω μόνο στην κριτική, θα σας πω ένα παράδειγμα γνωστού που έσωσε την περιουσια του στην τελευταία μεγάλη φωτιά στην βόρεια Αττική.
  Εκτός από την πισινα σπιτι του, ειχε και δυο δεξαμενές 25κυβικα θαμμένες σστον κήπο, μια πετρελαιοκινητη αντλια,και 2 κανονάκια από πλοία. Όταν άρχισε να φτάνει η φωτιά στο σπιτι του, ενω οι γειτονες ειχαν ήδη εγκαταλείψει τα σπιτια τους, φόρεσε εκεινος και ο πατέρας του τις δυο μάσκες που ειχαν και άρχισαν με τα κανονάκια να βρέχουν τα δέντρα των γειτόνων τους. Μετά από μισή ωρα και δεκάδες κυβικά νερού ειχαν σωσει όχι μόνο το σπιτι τους αλλά και των γειτόνων τους, και βοηθόντας την Π.Υ. αναχαιτησαν την φωτιά στον λόφο τους. Συνολικό κόστος ? 5-6.000€ εξοπλισμού και προνοητικότητα !

 9. Αναστασία Στάικου says:

  Κύριε Συξέρη,
  Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, αλλά θα μου επιτρέψετε να επιμείνω ότι ουδεμία απάντηση έλαβα στα ερωτήματά μου και, εν πάσει περιπτώσει, δεν είστε υποχρεωμένος να μου τη δώσετε, όπως ο ίδιος αναφέρετε.
  Όταν δολιχοδρομούμε, λέγοντας διάφορες θεωρίες και απόψεις, δεν σημαίνει ότι δίνουμε λύση, ή ότι απαντούμε ουσιαστικά στο πρόβλημα. Επίσης, γνωρίζω κάλλιστα ποια είναι τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες εκάστης υπηρεσίας, καθόσον γνωρίζετε πολύ καλά τα καθήκοντά μου. Επομένως, θα σας παρακαλούσα να μην ξαναπροσπαθήσετε να με συμβουλεύσετε επ’ αυτών.
  Οι δικαιολογίες, από οπουδήποτε και αν προέρχονται, δεν είναι επιθυμητή κατάσταση σε μία καταστροφή, τουναντίον δείχνουν δειλία και ό, τι άλλο αυτό συνεπάγεται. Θεωρώ ότι δεν είστε από αυτούς, παρακαλώ κρατηθείτε στο ύψος σας, διότι, όπως ήδη σας ανέφερα στην προηγούμενη αναφορά μου, ποτέ δεν μιλάω αυθαίρετα και με έωλους ισχυρισμούς. Αυτά που αναφέρω σε εσάς τα έχω αναφέρει και στην Αρχή του τόπου μου.
  Μου προτείνατε, επίσης, και μου υποδείξατε, μάλιστα, να προσφύγω στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή. Θέλω να πιστεύω ότι δεν το εννοείτε, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι, αν αναφερθώ εκεί που μου υποδείξατε, θα το πράξω τεκμηριωμένα, όπως ήδη έχω πράξει κατά το παρελθόν και , εάν δεν υπήρχε το παραδικαστικό κύκλωμα, πολλοί σήμερα εκ των τοπικών αρχόντων δεν θα βρίσκονταν σε αυτές τις θέσεις! Επίσης, σας ενημερώνω ότι για πολλά θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία του Πόρου, τα οποία γνωρίζω από ανθρώπους που έχουν προσφύγει σε εμένα, όχι απλώς ως κακώς κείμενα, αλλά ως εγκληματικές παραλείψεις της δημοτικής αρχής, θα καταγγελθούν αρμοδίως. Θα σας παρακαλούσα να μην με προκαλέσετε άλλο, διότι προς υπεράσπιση της τιμής και της αξιοπρέπειας μου, θα αφιερώσω το χρόνο μου να αποδείξω τα όσα σας αναφέρω ενώπιον των αρμοδίων ποινικών αρχών και τότε βέβαια, οι περισσότεροι από τους δημοτικούς άρχοντες θα με παρακαλούν να σταματήσω και να δείξω επιείκεια, ή ακόμα πλείστοι εξ αυτών θα με συκοφαντούν ψευδώς και με κακοήθεια, για να με σταματήσουν. Αυτά ήδη είναι πεπραγμένα του παρελθόντος. Ξέρουν τον τρόπο και θα τα επαναλάβουν. Όμως, επειδή ήδη ξέρω τις εμπλοκές που υπάρχουν, δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο του παρελθόντος. Πιστεύω ότι από αυτά που σας αναφέρω αντιλαμβάνεσθε ότι γνωρίζω πολλά και σιωπώ. Παρακαλώ να πράξετε το ίδιο και μην θίγεσθε αδίκως.

 10. Αναστασία Στάικου says:

  Κύριε Θεοχάρη,
  Σας διαβεβαιώνω ότι , ως εκ της πείρας μου εκ της εργασίας μου, δεν υπάρχει ατύχημα ή καταστροφή άνευ της συνδρομής ανθρώπινου λάθους. Αυτό είναι κανόνας.
  Θεωρώ ότι δεν έχετε άποψη των όσων διαδραματίστηκαν στην περιοχή τον χρόνο του συμβάντος. Επίσης, προφανώς δεν αντιληφθήκατε τις προηγούμενες ανακοινώσεις μου μέσω της Porosnews, στις οποίες ρητά αναφέρεται ότι με προσωπική πρωτοβουλία του συζύγου μου, του εξαδέλφου μου και των από εμένα προσληφθέντων Ινδών εργατών, διασώθηκε το μέγιστο της περιουσίας μου. Επομένως, δεν χρειαζόταν καν να μου αναφέρετε το παράδειγμα του γνωστού εφοπλιστή, διότι ήδη το είχα κάνει πράξη. Σας διαβεβαιώ ότι δύναμαι να διαχειριστώ την περιουσία μου, όχι περιμένοντας από το Δημόσιο, ή από τους άλλους, αλλά στηρίζομαι στις δικές μου δυνάμεις, κάνοντας αυτοέλεγχο, και όχι γενικώς κριτική από την πολυθρόνα. Οι ευθύνες των αρμοδίων και επιχειρησάντων στο πεδίο της τραγικής καταστροφής είναι δεδομένες και θα σας παρακαλούσα ως συνειδητό πολίτη, να τα ελέγξετε με αποφασιστικότητα και να μην δικαιολογείτε εκ του ασφαλούς τους υπεύθυνους ,γιατί έτσι δεν προσφέρετε στην δημόσια ζωή, αντίθετα παρέχετε κάλυψη στις ανομίες, που θέλω να πιστεύω ότι δεν το επιθυμείτε. Ακόμα και στην περίπτωση της καταστροφής της δικής μου ιδιοκτησίας, προείχε και έλαμψε η ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ οι εντεταλμένοι , τους οποίους και εγώ πληρώνω, όπως και εσείς, έλαμψαν δια της απουσίας τους!
  Σας ευχαριστώ και σας παρακαλώ να μην συνεχίσουμε την αντιδικία δια του διαδικτύου, όταν μάλιστα εσείς μιλάτε θεωρητικά και εγώ εν τοις πράγμασι.

 11. Πάνος Θεοχάρης says:

  Αγαπητή κυρία Στάικου,

  Πράγματι δεν ήμουν στην φωτιά, όπως δεν είσασταν κι εσείς. Δυστυχώς ήμουν ένας από τους εκατοντάδες συμπολίτες μου που αντί να πάνε να βοηθήσουν στην φωτιά, προτίμησαν να καθήσουν στην παραλία και να λένε “πωπω φωτιά”… (τουλάχιστον δεν έλεγε που είναι το κράτος).

  Μου είπαν, άκουσα, διάβασα, φιλτράρισα όλα αυτά, και σχημάτισα άποψη, όπως κάνατε κι εσείς.

  Προφανώς οι δικές μου εμπειρίες και πληροφορίες διαμόρφωσαν κατέλειξαν σε διαφορετική άποψη από την δική σας.

  Πλην όμως, όλοι έχουμε δικαίωμα να έχουμε άποψη, ασχέτως αν είναι σωστή (για τους άλλους), ακόμα και αν είναι τεκμιριωμένη ή όχι, είτε έχουμε προσωπικές συμπάθειες, αντιπάθειες, παρελθόν, μέλλον.

  Ειδικά στο ίντερνετ, όπως και σε ένα τραπέζι, ο καθένας αναφέρει την άποψη του, ακούει την άποψη των άλλων, κρίνει, δέχεται και απορρίπτει, και συζητά.

  Εσείς όμως προφανώς υπό το συναισθηματικό βάρος της οικονομικής σας ζημιάς δεν συζητάτε, αλλά αντιδικείτε όπως γράφετε, και δεν έχω καμία όρεξη να έρθω σε αντιδικία μαζί σας, οπότε δεν πρόκειτε να συνεχίσω να συμμετάσχω σε μια αντιδικία…

  Υ.Γ.: ο φίλος μου δεν είναι εφοπλιστής (δυστυχώς)

 12. Γιάννης Γκούμας says:

  Παρακολουθώ την συζήτηση και βλέπω ότι γίνεται πολύς λόγος για το ποιος είναι υπεύθυνος για να σβήσει η φωτιά. Κανέναν όμως δεν απασχόλησε το να μην μπει η φωτιά. Θα συμφωνήσω με την κα Αναστασία ότι δεν άναψε μόνη της, αλλά θα ήθελα και την άποψη του κόσμου να πρόκειται για λάθος όταν ισχύουν τα παρακάτω:
  -Έχω ακούσει (δεν ήμουν παρών), πως έχουν ανάψει 6-7 φωτιές στο σημείο αυτό, τα τελευταία 15 χρόνια
  -Η φωτιά άναψε ακριβώς κατακαλόκαιρο, κοντά στο δεκαπενταύγουστο, ημέρα που είχε πολύ ισχυρούς ανέμους
  -το ίδιο τριήμερο ανάψανε περίπου 300 φωτιές πανελλήνια

  Κατ’αρχήν για να κλείσουμε το θέμα της ευθύνης πυρόσβεσης, την ευθύνη την έχει ο αρχηγός της ΠΥ με βασικό μέλημα να μην χαθούν ζωές. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.
  Για το θέμα της προστασίας από την φωτιά, δεν είναι λογικό να έχει κάθε ιδιοκτήτης χωραφιού από 10 πισίνες και βυτία για να καλύψει εκτάσεις τόσο τεράστιες (άλλο να προστατεύεις ένα κτίριο και άλλο ένα χωράφι). Για να καθυστερήσεις τη φωτιά θες κάτι να μην καίγεται συνήθως σε πλατιές ζώνες, όπως δρόμοι, φράχτες από κάκτους ίσως (φραγκοσυκιές φυτρώνουν εύκολα – δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο φυτρώνει και χορτάρι από κάτω τους όμως για να διαδώσει την φωτιά από κάτω.
  Τέλος το να μην μπαίνουν τόσες πολλές φωτιές κάθε καλοκαίρι πρέπει να καταπολεμήσουμε την αιτία. Η αιτίες που μπαίνουν είναι οι ακόλουθες:
  -οικοδόμηση
  -φωτοβολταϊκά, και άλλες ΑΠΕ
  -βόσκηση
  -καλλιέργειες
  Αν λοιπόν είχαμε τελειώσει το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες πριν από 15-20 χρόνια (Τρίτσης) που απέβλεπε στην απαγόρευση της τωρινής αναρχίας που ο καθένας κάνει ότι θέλει, δεν θα μπαίνανε τόσες φωτιές.
  Επίσης ότι είναι κατασκευασμένο σε δάσος (κατά τους χάρτες και όχι ότι καεί, κάηκε), κατεδαφίζεται άμεσα, με 10ήμερη προειδοποίηση και φυλάκιση σε όποιον συληφθεί να μένει ακόμα μέσα.
  Αλλά όλα αυτά δεν υπάρχει περίπτωση να τα θεσμοθετήσουν τα πρόσωπα που ήταν τότε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Αν θέλετε να κατηγορήσετε κάποιους, αυτοί και οι ψηφοφόροι τους είναι εύκαιροι. (Οι ψηφοφόροι τους δεν φταίνε όλοι το ίδιο… κάποιοι τους ψηφίζουν από άγνοια ακόμα, γιατί δεν τα έχουν συνδιάσει όλα αυτά στο μυαλό τους ακόμα).

Σχολιάστε