Καμμένα στη Ντάριζα και στα ΒλαχέικαΚαμμένα Εικ 5«Πέρασε κι όλας ένας χρόνος», όπως λέει και το παληό άσμα και οι ‘’αρμόδιοι’’ δεν έχουν ακόμα βρει τρόπο να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία, την παραγωγή.

Φαίνεται, υπάρχει πρόβλημα και στον ορισμό της Πραγματικής οικονομίας. Τι να είναι άραγες αυτό το ‘’πράγμα’’;

Γράφει ο Τάσος Γκούμας –  Φωτ. Γιάννης Ευαγγ. Κούλης. (http://gianniskoulis.smugmug.com/)

 

Εικ. 1. Ντάριζα, Βλαχέικα. Κρανίου τόπος.

Εικ. 1. Ντάριζα, Βλαχέικα. Κρανίου τόπος.

Εδώ ζουν και οικογένειες που είχαν σαν αποκλειστική εργασία την καλλιέργεια του ελαιοκτήματός τους που κάηκε ολοσχερώς.

Πως θα ζήσουν τώρα; Και πως θα παράγουν προϊόν;

 

Εικ. 2.  Απελπισία.

Εικ. 2. Απελπισία.

Να μια ευκαιρία για την Πολιτεία να δείξει ότι αντιλαμβάνεται τι σημαίνει πραγματική οικονομία. Οικονομία για αγροτική παραγωγή, εργασία στην ύπαιθρο με όλες τις αντίξοες συνθήκες.

Ο υπουργός Γεωργίας της τέως συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Σαμαρά, Κουβέλη, και της εναπομεινάσης Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Τσαυτσάρης Αθανάσιος-σοβαρός άνθρωπος-, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του είχε δηλώσει: Να ξαναξεκινήσουμε την Γεωργία -στυλοβάτη της Οικονομίας.

Κ Α Λ Α   Ξ Υ Π Ν Η Τ Ο Υ Ρ Ι Α.

Για να γίνει αυτό χρειάζονται σαν επί μέρους:

 • Πρωθυπουργός και υπουργοί εκλεγμένοι απ’ το Λαό μιας θητείας και μετά να επιστρέφουν στις προηγούμενες δουλειές τους, χωρίς κανένα προνόμοιο από την θητεία τους και χωρίς αύξηση της περιουσίας τους κατά τον χρόνο παραμονής στην εξουσία.
 • Επιστροφή στη διάρθρωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας στην πριν το 1997 κατάσταση. (Γι αυτό χρειάζονται κάποιες ενημερώσεις. Ίσως αργότερα).
 • Εδραίωση της εμπιστοσύνης μεταξύ αγροτών και κυβέρνησης για κοινή προσπάθεια.
 • Προστασία της εγχώριας παραγωγής γεωργικών προϊόντων από τα ‘’Ελληνοποιούμενα’’ (!!!) εισαγόμενα.
 • Προστασία των αγροτικών προϊόντων μας από εισαγωγές από τρίτες χώρες, όπως οι Βόρειοι προστατεύουν τα δικά τους βιομηχανικά.

Απλά πράγματα.

Χρειάζεται όμως μια βασική προϋπόθεση:

Να μάθουμε να ψηφίζουμε ανθρώπους με ήθος, ανεξαρτήτως κομμάτων.

Οι αγρότες, λοιπόν, είναι ανυπεράσπιστοι απέναντι σε θεομηνίες, παγετούς, ανομβρίες, κατακλυσμούς, καύσωνες και στην λεγόμενη ‘’ελεύθερη’’ αγορά.

Αθρόες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων από τρίτες χώρες, ‘’Ελληνοποιήσεις’’ εισαγομένων, χάσμα μεταξύ τιμών παραγωγού και καταναλωτή, εκμετάλλευση και ένα σωρό άλλα.

 Εικ. 3. Αυτές οι εληές είναι καμμένες από τι ρίζα. Σπάνιο για πυρκαϊά.


Εικ. 3. Αυτές οι εληές είναι καμμένες από τι ρίζα. Σπάνιο για πυρκαϊά.

Για να γίνει επαναφύτευση και καρποφορία θέλει 10 χρόνια. Από πού θα ζούν οι αγρότες αυτά τα χρόνια που θα δουλεύουν για να επανασυστήσουν τους ελαιώνες;

*Μιας λοιπόν και η ιθύνουσα κάστα δεν έχει ακόμα βρει τον τρόπο για να βοηθήσει τους αγρότες θα πρότεινα να ακολουθήσει τον ίδιο που χρησιμοποίησε για να βοηθήσει τις Τράπεζες. *

*Όπως θυμάμαι καλά, ο Καραμανλής έδωσε 20δις. και ο Παπανδρέου άλλα 60, εν μια νυκτί.. Ακολούθησε και ο τεχνοκράτης Παπαδήμος. Το 25% σαν ζεστό χρήμα και το υπόλοιπο ως κρατική (διάβαζε λαϊκή εγγύηση). Μέχρι σήμερα οι Τράπεζες, (αναγράφεται στο Τύπο), έχουν πάρει 200δις. Και παρ’ όλες τις δωρεές χρήματος απ’ το Λαό για να εφαρμόσουν την περιπόθητη ρευστότητα δεν το έχουν πράξει. Αντίθετα, όταν πρόκειται για τις επαναφυτεύσεις ελαιώνων οι φωτισμένοι κυβερνήτες μας, μη έχοντας εμπιστοσύνη στους αγρότες, όπως έχουν στους τραπεζίτες, λες και οι αγρότες μπορούν να πάρουν τα χωράφια τους και να τα πάνε στους φορολογικούς παραδείσους, απαιτούν πρώτα να
φυτέψουν και μετά να δώσουν χρήματα. *

*Γιατί δεν έκαναν το ίδιο με τις Τράπεζες; Τόση εμπιστοσύνη τους είχανε; ‘’Πρώτα κάν’ τε ρευστότητα και μετά θα σας χαρίσω χρήματα του κοσμάκη’’. *

Ο Λαός λοιπόν, που δίνει τα λεφτά τα οποία χαρίζουν οι κυβερνώντες, δεν θα έχει αντίρρηση να δωθούν χρήματα και στους άγρότες για να παράγουν και όχι για να εισπράττουν τόκους, όπως οι τράπεζίτες και τα golden boys.

Εικ. 4. Εφιαλτικό τοπίο.

Εικ. 4. Εφιαλτικό τοπίο.

Άλλο ένα ενθαρυντικό στοιχείο ότι οι αγρότες θα υποστηριχτούν είναι ότι, ο μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς, που πήρε το ‘’υγειές’’ κομμάτι της συχωρεμένης κρατικής (διάβαζε Λαϊκής) ΑΤΕ, ήταν στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και άρα σοσιαλιστής!!! Επομένως, ευχαρίστως θα δώσει άτοκα δάνεια, (αν χρειαστεί με την εγγύηση του δημοσίου, δηλ. και πάλι του Λαού), για να βοηθήσει την πραγματική οικονομία και τις οικογένειες που καταστράφηκαν, ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται και να παράγουν.

Μήπως είναι πιο *γόνιμο** *να *δανείζουμε* τους παραγωγούς προϊόντων, από το να *χαρίζουμε, χωρίς επιστροφή*, τα χρήματά μας στις Τράπεζες;

*Εδώ, λοιπόν, στους αγρότες, και γενικά στους εργαζόμενους, στην βιομηχανία, στην βιοτεχνία, με εφαρμογή νέων τεχνολογιών που μπορούμε να αναπτύξουμε, με συνθήκες γεωφυσικές και ανθρώπινου δυναμικού που έχουμε εμείς οι Έλληνες, είν’ ή ζωή και η προκοπή του Έθνους.*

Τάσος Γκούμας.
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Γιάννης Γκούμας says:

  Έτσι για να μην τα μπερεύουμε….
  Οι τραπεζίτες παίρνουν τα χρήματα χωρίς να κάνουν τίποτα. Οι μεγαλο-εργολάβοι κάτι κάνουν αλλά συνήθως κοστίζει πολύ λιγότερο, αλλά επιλέγουν αυτοί τα έργα και τις μελέτες που υποβάλλονται. Η λύση…. να πείσουμε κάποιον από αυτούς ότι θα φάει φυτεύοντας ελιές.

  Η δεύτερη λύση: να αλλάξουμε πολιτικούς και να συνεχίσουμε να τους αλλάζουμε μέχρι να πετύχουμε έναν καλό.

Σχολιάστε