Κίνδυνος!!! Δύο Τόνοι Φορμόλη Αγνοούνται στον ΠόροΕνημερωτικό Δελτίο του Συλλόγου “Πρωτοβουλία Πόρος”

“Το βράδυ της Παρασκευής 4 Ιουνίου 2010 εντοπίστηκαν “παρατημένα” σε πολυσύχναστο δρόμο, μπροστά στο Λύκειο Πόρου, 64 τριαντάκιλα δοχεία με την απαγορευμένη καρκινογόνο ουσία Φορμόλη. Κάθε δοχείο έφερε αυτοκόλλητες ετικέτες με σήμανση “ΤΟΞΙΚΟ” και “ΔΙΑΒΡΩΤΙΚΟ” και εικονίδια νεκροκεφαλών. Επίσης ανέγραφαν: “Επικίνδυνο συστατικό. Ύποπτο καρκινογέννεσης. Φυλάσσεται κλειδωμένο και μακριά από παιδιά”, καθώς και τα πλήρη στοιχεία παραγωγής (αριθμό παρτίδας). Τα δοχεία εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας την επόμενη ημέρα.
Μέλη των Συλλόγων “Πολιτών και Καταναλωτών” και “Πρωτοβουλία-Πόρος”, πρόλαβαν να φωτογραφίσουν τα δοχεία και να αποκολλήσουν ετικέτες τους. Αμέσως (Σαββάτο ώρα 17.00), και εντός της διορίας του αυτοφώρου, οι πρόεδροι των Συλλόγων υπέβαλαν την σχετική αναφορά στο αστυνομικό τμήμα Πόρου, παρέχοντας όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον αποδέκτη της επικίνδυνης ουσίας και κυρίως στον άμεσο εντοπισμό της προτού χρησιμοποιηθεί. Ωστόσο, τρείς μέρες μετά, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί και εκφράζουμε τις έντονες ανησυχίες μας, τόσο για την κατάληξη της ουσίας στο περιβάλλον, όσο και για τη χρήση της σε προϊόντα της καταναλωτικής τροφικής αλυσίδας (μιας και στον Πόρο δεν λειτουργούν άλλου είδους βιομηχανικές μονάδες, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μια τόσο μεγάλη ποσότητα της). Ακόμα περισσότερο όμως ανησυχούμε ότι η παραγγελία δυο τόνων φορμόλης υποδηλώνει την τακτική και όχι τη μεμονωμένη χρήση της από τον αποδέκτη της. Επισημαίνουμε ότι κάθε πιθανή χρήση της φορμόλης για διαδικασίες που αφορούν σε παραγωγή τροφίμων έχει απαγορευθεί από το 2007 λόγω καρκινογέννεσης, γεγονός που αυταπόδεκτα καθιστά παράνομη και εγκληματική την χρήση της στον Πόρο.
Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΟΣ!!!
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΟΡΟΥ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΜΕΣΟ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΤΗΣ, ΠΡΟΤΟΥ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ή ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΟΥΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ. ”
Σχολιάστε