Ιχθυοκαλλιέργειες στο Σαρωνικό : Οι επιπτώσεις!Απόλυτα επιτυχημένη χαρακτηρίστηκε από τους διοργανωτές η ημερίδα με θέμα “Ιχθυοκαλλιέργειες στο Σαρωνικό: Οι επιπτώσεις” που έγινε την Κυριακή στο ξενοδοχείο “Δανάη”.
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πραγματικά μεγάλη, κάτι που έδειξε ότι υπάρχει ευαισθητοποίηση στο συγκεκριμένο θέμα. Μεγάλη η συμμετοχή και των ψαράδων, ενός επαγγελματικού κλάδου που βάλλεται έντονα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Όμως αυτό που συνέτεινε στην επιτυχία της διοργάνωσης ήταν η παρουσία των 4 βασικών ομιλητών.
Ο Δήμαρχος Επιδαύρου Κώστας Γκάτσιος είπε τα πράγματα με το …όνομά τους (στην κυριολεξία) σε ότι αφορά τις κυβερνητικές αποφάσεις, ενώ παρουσίασε τη δραματική κατάσταση που έχουν προκαλέσει στην Επίδαυρο οι μονάδες υδατοκαλλιεργειών.

Ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου “Περιβός” Μάρκος Ακύλας από τη Σαλαμίνα, παρουσίασε με απόλυτη τεκμηρίωση μια σειρά από προβλήματα που δημιουργούν στο περιβάλλον και στον άνθρωπο οι ιχθυοκαλλιέργειες αλλά και τα ψάρια ιχθυοτροφείου.

Ο κ. Μανώλης Τσακίρης, Δημοτικός Σύμβουλος Ύδρας και πρόεδρος του Συλλόγου “Υδραίικη Φώκια” συγκινησιακά φορτισμένος μίλησε για όσα αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια των αγώνων του για να μην εγκατασταθούν ιχθυοκαλλιέργειες στη νήσο Δοκό.

Εντύπωση προκάλεσαν όσα είπε η δρ. Επιστήμης της Θάλασσας κα Αγγελίνα Μεταξάτου, η οποία με στοιχεία κατήγγειλε σειρά από σκάνδαλα με χρηματοδοτήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε εταιρείες χρεοκοπημένες, παιχνίδια με το χρηματιστήριο κλπ.
Την εκδήλωση χαιρέτησε εκ μέρους της Συντονιστικής των Φορέων της Αίγινας, η κα Στέλλα Τρίμη (μέλος τους Εξωραϊστικού Συλλόγου Πέρδικας), ενώ χαιρετισμό πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Θ. Σακκιώτης τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι η Αίγινα παραμένει σταθερή με ομοφωνία κατά των ιχθυοκαλλιεργειών.
Την εκδήλωση χαιρέτησε επίσης ο κ. Γιάννης Δημητριάδης, Δημοτικός Σύμβουλος Πόρου και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Πανελλήνιας Συντονιστικής για τις Ιχθυοκαλλιέργειες.
Παρόντες στην εκδήλωση οι οποίοι πραγματοποίησαν και σύντομες παρεμβάσεις: ο Ευρωβουλευτής του Κ.Κ.Ε. κ. Γ. Τούσσας, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κος Θ. Δρίτσας, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ κ.κ. Στ. Μπαγιώργος και Γ. Κακουλίδης ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο κ. Ν. Κατσαφάδος πολιτευτής της Ν.Δ. Σύντομη παρέμβαση πραγματοποίησε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κώστας Διάκος.
Από την τοπική πολιτική σκηνή, εκτός από τον Δήμαρχο στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: ο πρ. του Δ.Λ.Τ. κ. Τ. Βάρτζελης, ο πρώην Δήμαρχος κ. Π. Κουκούλης (που στην παρέμβασή του ξεκαθάρισε την αρνητική του στάση στο θέμα αυτό), οι δημοτικοί σύμβουλοι: Ν. Πτερούδης, Στ. Κοττάκης, Γιωρ. Πούντος, Δημ. Καλαφάτης και Ν. Οικονόμου (ο οποίος είναι και μέλος της συντονιστικής επιτροπής Φορέων).
Από τους πολίτες, τοποθετήθηκαν οι κ.κ. Π. Κουκούλης, Στ. Κοττάκης, Γιάν. Παπαδόπουλος, Αγ. Λύτρας, ενώ ερωτήσεις υπέβαλαν οι κ. Μ. Μουτσάτσος και Αλ. Κράους.
Τέλος επιστολές στήριξης της προσπάθειας απέστειλαν οι Βουλευτές Δ. Καρύδης (ΠΑΣΟΚ), Π. Μελάς από τη Ν.Δ. και Β. Οικονόμου (ανεξάρτητος), ενώ χαιρετισμούς απέστειλαν ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σπ. Σπυρίδων.
Οι επιστολές βουλευτών
Τρεις Βουλευτές έστειλαν χαιρετισμό στην ημερίδα των ιχθυοκαλλιεργειών: Οι επιστολές τους αναφέρουν τα εξής:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ
Βουλευτής Α΄ Πειραιά & Νησιών – ΠΑΣΟΚ
Πειραιάς, 8-1-2012
Χαιρετισμός στην Ημερίδα της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Αίγινας κατά των Ιχθυοκαλλιεργειών με θέμα «Ιχθυοκαλλιέργειες στον Σαρωνικό-Οι επιπτώσεις»
Aγαπητοί Φίλοι,
Η κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2011, με την οποία εγκρίθηκε « Το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες» πρέπει να αποσυρθεί γιατί είναι αυθαίρετη και έωλη. Δεν έλαβε υπόψη της τις θέσεις των ενδιαφερόμενων φορέων, Δημοτικών και Περιφερειακών Οργάνων και επικαλείται την γνώμη του Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης η οποία σύμφωνα με καταγγελίες δεν δόθηκε ποτέ.
Χωρίς ενδοιασμούς υπέγραψα τη διακήρυξη διαμαρτυρίας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Δήμων και Φορέων περιοχών που θίγονται από την, χωρίς κανόνες και προϋποθέσεις, ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2011, στο ξενοδοχείο «Caravel», προκειμένου να επανέλθει το δίκαιο και η τάξη σε ένα πολύ σοβαρό θέμα για το μέλλον των παράκτιων περιοχών της χώρας και των νησιών μας.
Ο Αργοσαρωνικός θίγεται βάναυσα από το συγκεκριμένο σχέδιο και γι’ αυτό πρέπει να αντιδράσουμε για να επικρατήσει ο κοινός νους και η λογική.
Αγαπητοί Φίλοι,
Οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι ένας σημαντικός τομέας της εθνικής οικονομίας και μάλιστα συμβάλλει στην εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας Η ανάπτυξη όμως των ιχθυοκαλλιεργειών πρέπει να γίνει με κανόνες, προϋποθέσεις και ιδιαίτερο σεβασμό στο περιβάλλον, στις περιοχές φυσικού κάλους, νατούρα, στους ιστορικούς και παραδοσιακούς οικισμούς και σε καμία περίπτωση να μην επιβαρύνεται αρνητικά η τουριστική ανάπτυξη των παράκτιων και θαλάσσιων περιοχών που αποτελούν την κύρια οικονομική δραστηριότητα και το μεγάλο φυσικό πλούτο των νησιών του Αργοσαρωνικού.
Είμαι από αυτούς που πιστεύουν στην συνύπαρξη διαφορετικών κλάδων της οικονομίας. Είμαι αντίθετος τόσο με την πλήρη άρνηση όσο και με την ασυδοσία στο θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και των κρατικών οργάνων τόσο για την έλλειψη ελέγχων στη λειτουργία τους όσο και για την αυθαίρετη επέκτασή τους.
Aγαπητοί Φίλοι,
Kαμιά οικονομική δραστηριότητα δεν μπορεί να επιτύχει αν έχει αντίθετη την πλειοψηφία των τοπικών κοινωνιών. Είμαι στο πλευρό της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων της Αίγινας. Ζητούμε να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι θέσεις των τοπικών φορέων, των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών.
Η ομόφωνη αρνητική γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και των Δημοτικών Αρχών δεν αποτελεί λεπτομέρεια.
Η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία πρέπει να αποσύρουν την Κοινή Υπουργική απόφαση και μέσα από ουσιαστικό διάλογο να βρουν κοινές αποδεκτές λύσεις με την κοινωνία των πολιτών. Διαφορετικά καμιά επενδυτική δραστηριότητα στις ιχθυοκαλλιέργειες δεν μπορεί να έχει παρόν και μέλλον.
Με τιμή,
ΚΑΡΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α΄ Πειραιά και Νήσων
———————————————————————————-
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ
Βουλευτής Α΄Πειραιά – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Πειραιάς, 5/01/2012
Προς τη
Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Αίγινας
κατά των Ιχθυοκαλλιεργειών
Κυρίες και κύριοι, Φίλες και φίλοι,
Σας εύχομαι για το νέο έτος χρόνια πολλά με υγεία και δύναμη.
Λυπάμαι πολύ που, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων την ίδια ώρα στον Πειραιά, δεν θα μπορέσω να παρευρεθώ στην εκδήλωση που διοργανώνετε κατά των Ιχθυοκαλλιεργειών στο Σαρωνικό.
Προσωπικά, είμαι κάθετα αντίθετος με την απόφαση Υπουργών στις 4/11/2011, που αφορά το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες στην Ελλάδα.
Η απόφαση αυτή υλοποιούμενη θα οδηγήσει σε περιβαλλοντική καταστροφή πολλών περιοχών της χώρας μας και ιδιαίτερα της όμορφης τουριστικής περιοχής των νησιών του Σαρωνικού.
Τέτοιες αποφάσεις σήμερα επιβάλλεται να λαμβάνονται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για το καλό της κάθε τοπικής κοινωνίας και όχι να δημιουργούν νέα, μεγαλύτερα προβλήματα.
Ήμουν και είμαι υπέρ της ανάπτυξης των νησιών μας, αλλά εκείνης της ανάπτυξης που βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και δεν το υποβαθμίζει.
Τις απόψεις μου αυτές τις έχω εκφράσει και στην εκδήλωση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων που θίγονται από την ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας που έγινε στο ξενοδοχείο CARAVEL το Νοέμβριο.
Τόνισα και τότε ότι οι επενδύσεις στις Υδατοκαλλιέργειες θα πρέπει να γίνουν μετά από μελέτη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής και με τη σύμφωνη γνώμη των Τοπικών Φορέων, έτσι ώστε να μην προκαλέσουν περιβαλλοντικές αλλοιώσεις και τουριστική υποβάθμιση με έντονες οικονομικές επιπτώσεις.
Σε μια περίοδο που η χώρα χρειάζεται οικονομική τόνωση και ο τουρισμός είναι η βασική πηγή εσόδων, δεν επιτρέπεται με τίποτα να θίγεται η τουριστική κίνηση – και όχι μόνο – των νησιών του Σαρωνικού από τις Υδατοκαλλιέργειες.
Θα είμαι πάντα κοντά σας σε κάθε ενέργεια που αποβλέπει στο καλό της Αίγινας και γενικά της περιοχής του Σαρωνικού.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Παναγιώτης Μελάς
Βουλευτής Ν.Δ.
Αναπλ.Τομεάρχης Υγείας
—————————————————————

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
Αθήνα, 05 Ιανουαρίου 2012
Χαιρετισμός στην ημερίδα της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων της Αίγινας κατά των ιχθυοκαλλιεργειών
Η πρόσκληση που μου απηύθυνε η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων της Αίγινας κατά των ιχθυοκαλλιεργειών με τιμά ιδιαίτερα. Δυστυχώς το πρόγραμμά μου δεν μου επιτρέπει να παρευρεθώ και να παρακολουθήσω την πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα που διοργανώνετε. Όπως σίγουρα θα γνωρίζετε έχω ήδη καταθέσει σχετική ερώτηση στην Βουλή (Αρ. Πρωτ. 3127/20-12-2011), όπου μεταξύ άλλων αιτούμαι την ανάκληση της βεβιασμένης και χωρίς κοινωνική συναίνεση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών. Ο χρόνος, ο τρόπος και η ευρύτερη συγκυρία (ελάχιστα πριν τον σχηματισμό της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ), αποδεικνύουν ότι πρόκειται για βεβιασμένη ενέργεια που για μια ακόμη φορά θα προκαλέσει αδικαιολόγητες κοινωνικές αντιπαραθέσεις. Ειδικά για το νησί της Αίγινας θεωρώ δικαιολογημένες τόσο τις αντιδράσεις όσο και κυρίως την ανησυχία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια εκτεταμένη ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών. Σας διαβεβαιώνω ότι θα είμαι στο πλευρό σας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων σας. Παρακαλώ να μου κοινοποιήσετε τα συμπεράσματα της ημερίδας που διοργανώνετε καθώς και τις σκέψεις σας για κοινή δράση προκειμένου να αποτρέψουμε ενδεχόμενη υποβάθμιση της Αίγινας.
Με εκτίμηση,
Βασίλης Οικονόμου
Βουλευτής Αττικής

• Source: ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ says:

    ΑΦΟΥ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΑΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΦΤΑΣΑΜΑΙ ΣΤΟ +5 ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΑΙ ΤΗ ΔΙΔΙΚΑΣΙΑ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΑΙ? ΑΛΛΑ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ (ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ ) ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΧΑΘΟΥΜΑΙ ,ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ. <>

Σχολιάστε