Η Οδύσσεια μιας ελιάς στον Πόρο…



Η ιστορία της άτυχης ελιάς ξεκινάει ως εξής: το πρωί της Παρασκευής 26.11.2010 οι καταστηματάρχες της παραλίας κοντά στην Αγροτική Τράπεζα βλέπουν έκπληκτοι ένα συνεργείο του Δήμου να ανοίγει μια μεγάλη τρύπα, εμβαδού περίπου ενός τετραγωνικού μέτρου, στο πεζοδρόμιο μπροστά από τα μαγαζιά τους, σπάζοντας την ποριώτικη πέτρα που το καλύπτει. Σκοπός των εργασιών, τις οποίες δεν φαινόταν να συντονίζει άνθρωπος του Δήμου Πόρου, ήταν το φύτεμα μιας ελιάς στην διανοιγόμενη τρύπα. Ορισμένοι καταστηματάρχες αντέδρασαν, ρωτώντας αν οι εργασίες είχαν τις προβλεπόμενες άδειες και εκφράζοντας άλλες εύλογες απορίες, όπως γιατί στο σημείο αυτό, ποιος αποφάσισε το φύτεμα και …γιατί ελιά και όχι άλλο δέντρο (π.χ. μια ωραία φραγκοσυκιά). Καθώς οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν ήταν ξεκάθαρες, κατέφτασε στο σημείο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Δημήτρης Μωρόπουλος! Από την παρέμβασή του προέκυψε ότι οι εργασίες πράγματι γίνονταν κατ’ εντολή του Δήμου, χωρίς και πάλι να καταλάβει κανείς πώς το συνεργείο του Δήμου προέβαινε σε εργασίες χωρίς άδεια και μάλιστα υπό την καθοδήγηση εξωυπηρεσιακού παράγοντα.
Την πρακτική λύση στο ζήτημα που ανέκυψε, αν δηλαδή θα φυτευτεί η ελιά ή όχι, έδωσε ένα ξαφνικό εμπόδιο, που κανείς δεν θα μπορούσε να έχει προβλέψει: Κάτω από το πεζοδρόμιο, όσο και αν φαίνεται παράξενο, υπήρχε ένας αγωγός, που κάποια υπηρεσία (πιθανότατα ο ίδιος ο Δήμος!) είχε περάσει στο παρελθόν, αδιαφορώντας για αυτούς που στο μέλλον θα ήθελαν να σκάψουν για να φυτέψουν ελιές (ή και άλλα δέντρα). Ακόμα και το φρεάτιο που ήταν ένα μέτρο πιο πέρα δεν είχε καμία σήμανση που να εφιστά την προσοχή στους ανυποψίαστους φυτευτές ελιών ότι κάποιοι αγωγοί καταλήγουν σε αυτό και ότι το καπάκι δεν είναι απλώς ένα διακοσμητικό του πεζοδρομίου. Αναπόφευκτα το εκσκαφικό σκεπάρνι χτύπησε στον αγωγό σταματώντας έτσι άδοξα την απόπειρα φυτέματος της ελιάς. Η ουσία είναι ότι μετά από την απροσδόκητη αυτή εξέλιξη, ο αγωγός επιδιορθώθηκε, η τρύπα μπαζώθηκε και μια ξύλινη παλέτα καλύπτει προς το παρόν την επιφάνειά της.
Όσο για την καημένη την ελίτσα, παραμένει μέσα σε μία γλάστρα λίγα μέτρα παραπέρα, μέχρι οι αρμόδιοι να αποφασίσουν πού θα την φυτέψουν.




Σχολιάστε