Η εξέλιξη της προσπάθειας για το Λεμονοδάσος τα τρία τελευταία χρόνιαΕικόνα0295Το ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας για το Λεμονοδάσος χρονολογείται από το 2010 περίπου.

Ξεκίνησε με κάποια άρθρα μαζί με φωτογραφίες από το Λεμονοδάσος και έδωσε την ευκαιρία να επιβεβαιωθεί και να αναδειχθεί η αγάπη και το ενδιαφέρον όχι μόνο των Ποριωτών, των Λεμονοδασιτών, αλλά και άλλων πολλών, ακόμα και από το εξωτερικό, που είχαν αναμνήσεις απ’ αυτό.

Η συμμετοχή που αναπτύχθηκε μέσα από τις σελίδες του Porosnews ήταν πολύ ενθαρρυντική για την συνέχιση της προσπάθειας.

Ο Μπάμπης ο Κανατσίδης απ’ την πρώτη στιγμή μας είπε ότι θα ήταν τιμή του να υποστηρίξει το θέμα.

Ακολούθησε η συγκρότηση της ‘’Ομάδας πρωτοβουλίας για τη διάσωση του Λεμονοδάσους’’ η οποία συγκροτήθηκε από τους:

 

 1. Δώρα Αγοραστού
 2. Τάσο Γκούμα
 3. Νίκο Δρέττα,
 4. Μαρίνα Δωρή
 5. Γιάννα Καρνέζη-Κώνστα
 6. Σπύρο Καρνέζη,
 7. Ελένη Καρλαγκίνη,
 8. Γιάννη Κυριακάκη,
 9. Γιώργο Κωστελένο
 10. Μάκη Μαγριπή,
 11. Γιάννη Μανιάτη,
 12. Χριστίνα Ροή,
 13. Γιώργο Ταρταράκη,
 14. Μαρία Φλουράκη.

 

 

photo1-400x300Η ομάδα αυτή που είχε την τύχη να περιλαμβάνει στελέχη με πολύ σημαντική εμπειρία, γνώσεις, ενασχόληση και διατριβή με την καλλιέργεια της Λεμονιάς, ασχολήθηκε με την προσέγγιση των προβλημάτων του Λεμονοδάσους που αφορούσαν τόσο την κατάσταση των φυτειών όσο και άλλα προβλήματα που υπάρχουν.

Η ομάδα κατέληξε στη διατύπωση ενός υπομνήματος με προτάσεις για την διάσωση του Λεμονοδάσους που είναι οι ακόλουθες:

 

1. Ανάληψη ευθύνης από μέρους του Δήμου Πόρου για τον έλεγχο, με χρήση νέας τεχνολογίας, του νόμιμου της οικοδομικής δραστηριότητας στο Λεμονοδάσος.

2. Βοήθεια από το Δήμο στον Τ.Ο.Ε.Β. Λεμονοδάσους, για την επισκευή του υφισταμένου παραδοσιακού συστήματος άρδευσης, την συμπλήρωσή του, τουλάχιστον στο κεντρικό δίκτυο, με παράλληλο υπόγειο δίκτυο κλειστών αγωγών ώστε να επιτευχθεί ορθολογικότερη χρήση του νερού του Λεμονοδάσους και η απάλειψη των απωλειών νερού, οπότε θα περισσεύει νερό και για ύδρευση.

3. Καθορισμός στόχου για διατήρηση και επαναχρησιμοποίηση του Λεμονοδάσους με αναστήλωση των μνημείων του, με δημιουργία τόπων προορισμού, με συγγραφή και προβολή της Ιστορίας του και με ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

4. Παρέμβαση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς ώστε με την συγκυρία της ‘’Τριστέζας’’ να καθοριστούν κανόνες ανανέωσης-ανασύστασης των λεμονοπερίβολων με νέα δένδρα, που να συνδυάζουν την αντοχή σε επικίνδυνες ασθένειες και την διατήρηση των υφισταμένων ποικιλιών.

photo13Για την επίτευξη αυτών των στόχων ο Δήμος να έχει την βοήθεια τόσο της ομάδας πρωτοβουλίας, όσο και όλων των άλλων πολιτών που θέλουν, ή θα θελήσουν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια.

 

Ο Γιάννης Μανιάτης είδε το θέμα και με την καλή συνεργασία που έχει με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Πόρου ‘’Ποριώτισσα’’, μας έφερε σε επαφή με το σύλλογο ο οποίος οργάνωσε μια ξεχωριστή βραδυά για το Λεμονοδάσος.

Τη βραδυά αυτή διερμηνεύτηκαν και αναπτύχθηκαν διεξοδικά οι προβληματισμοί και οι προτάσεις που προαναφέραμε, καθώς και οι εσφαλμένες παρεμβάσεις που μέχρι τώρα έχουν γίνει στην περιοχή, από τους Γιάννη Μανιάτη, Μάκη Μαγριπή, Τάσο Γκούμα, Γιώργο Κωστελένο και Δημήτρη Ρεΐζη.

Είχαμε την αγαθή τύχη να φιλοξενήσουμε στο τραπέζι των παρουσιαστών της βραδυάς και τον Δήμαρχο Πόρου κ. Δημήτρη Στρατηγό, ο οποίος με την πράξη του αυτή δυνάμωσε την δουλειά μας και δεσμεύτηκε από τη θέση του να μην υπάρξει τσιμεντοποίηση του Λεμονοδάσους, που χαρακτηρίζεται ως δύσκολη απόφαση και καθοριστική για το μέλλον του Λεμονοδάσους.

Τη βραδυά αυτή οι προτάσεις που τέθηκαν από την ομάδα πρωτοβουλίας έτυχαν της καθολικής αποδοχής των παρεβρισκομένων και προσυπογράφηκαν με πρώτο υπογράψαντα τον Δήμαρχο Πόρου.

Το κείμενο αυτό με τη βοήθεια του συλλόγου γυναικών εκτέθηκε προς συλλογή υπογραφών σε Πόρο και Γαλατά, και ευτύχησε να συγκεντρώσει περίπου 500, μεταξύ των οποίων και επιφανών συμπολιτών μας.

7 Εικόνα0117Ακολούθησε μια σειρά εκδηλώσεων για το Λεμονοδάσος που δεν είχαν ξαναγίνει:

–          Το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού που διοργανώθηκε από τον πολιτιστικό σύλλογο Γαλατά ‘’Φίλοι της Παράδοσης’’. Έχει πολύ ενδιαφέρον ο μύθος του παιχνιδιού που συνταιριάστηκε με την ιστορία και τα μνημεία του Λεμονοδάσους.

–          Η Ανάσταση στον Άγιο Σεραφείμ το 2012 και 2013.

–          Μουσική βραδιά με την ευγενική προσφορά στελεχών του Δήμου Πόρου.

–          Αγώνες δρόμου από παιδιά που διοργανώθηκε πάλι από τον πολιτιστικό συλλογο Γαλατά ‘’Φίλοι της Παράδοσης’’. Μια εκδήλωση που έχει την προοπτική να γίνει θεσμός.

Η κινητικότητα αυτή είναι αμείωτη αφού υπάρχουν ευνοϊκές εξελίξεις για την επαναλειτουργία του κέντρου ‘’Καρδάση’’ που θα επανεφέρει σημείο προορισμού για τους επισκέπτες.

Οι ως τότε ενθαρυντικές εξελίξεις μας οδήγησαν στον επόμενο στόχο που ήταν η δημιουργία ενός συλλόγου φίλων του Λεμονοδάσους.

Είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε θετική ανταπόκριση από πολλούς για συμμετοχή στην ιδρυτική ομάδα του συλλόγου, κάτι που ενδυνάμωσε σημαντικά τις προσπάθειές μας.

Πρέπει να πούμε ότι είχαμε την ευχέρεια να απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που έχουν κύρος, υπευθυνότητα, αξιοπρέπεια, ανεξάρτητη σκέψη και βούληση και βασικό κίνητρο την αγάπη για το Λεμονοδάσος, και γενικότερα για το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής μας.

photo2Η  σύνθεση της γενικής συνέλευσης από ιδρυτικά μέλη με αυτά τα χαρακτηριστικά δίνει εξ αντικειμένου δύναμη και δυνατότητες στο σύλλογο.

Είναι όμως εποικοδομητικό να δούμε τι γίνεται σε μια οργάνωση που χρόνια, 10ετίες τώρα ίσως και περισσότερο, εργάζεται για το Λεμονοδάσος φροντίζοντας την κύρια πηγή ζωής του – το πότισμα-, που χωρίς αυτό δεν θα είχαμε σήμερα Λεμονοδάσος.

Αναφερόμαστε στον Τ.Ο.Ε.Β. (Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων) Λεμονοδάσους.

Οι άνθρωποι αυτοί που στελέχωναν τα Διοικητικά Συμβούλια, έφερναν σε πέρας κάθε Καλοκαίρι το πότισμα με πενιχρά μέσα, χωρίς σημαντική βοήθεια, όπως απλόχερα δίνεται σε άλλους φορείς.

Όλα αυτά ήταν για μας άγνωστα πριν πάρουμε την απόφαση να συμμετάσχουμε στο Δ.Σ. του Τ.Ο.Ε.Β. και να γνωρίσουμε εκ του σύνεγκυς το τι συνέβαινε.

Έτσι λοιπόν μέλη του συλλόγου μας ήταν αυτά που ενεργοποιήθηκαν στην Γ.Σ. του Τ.Ο.Ε.Β. και συγκρότησαν το νέο Δ.Σ.

Στα πρώτα του βήματα το νέο Δ.Σ. ασχολήθηκε, εναγωνίως θα λέγαμε, για να ενημερωθεί σε ζητήματα τρέχοντα αφού όπως είπαμε όλοι οι σύμβουλοι ήταν νέοι.

Ο στόχος για καλύτερο πότισμα παρέμενε, όπως περιγράφεται στο Ψήφισμα, αλλά δεν μπορούσε να προωθηθεί η επαναχρησιμοποίηση του υπάρχοντος υπόγειου δικτύου κλειστών αγωγών από την αρχή της περιόδου γιατί χρειάζονταν χρονοβόρες δοκιμές, επισκευές, και τα δέντρα ήθελαν άμεσα πότισμα.

photo3Έτσι ξεκίνησε η εργασία του ποτίσματος με τον παληό τρόπο, με τα κοντίτα.

Η πορεία του Δ.Σ. συνεχίστηκε με διάφορες δυσκολίες και έγινε δυνατή η επαναχρησιμοποίηση τμήματος του υφιστάμενου υπόγειου δικτύου  που εθεωρείτο από πολλούς, τόσο ιδιώτες όσο και  φορείς, ως άχρηστο προς το τέλος της περιόδου ποτίσματος.

Με την χρησιμοποίηση του τμήματος αυτού των κλειστών αγωγών επιτεύχθηκε ο περιορισμός των απωλειών νερού κατά 200 κ.μ. ημερησίως και η μείωση του μεταξύ δύο ποτισμάτων χρονικού διαστήματος σε 30 ημέρες.

Ευχάριστη και ενθαρρυντική διαπίστωση είναι ότι το δίκτυο στο 1/3 του που το δουλέψαμε είναι γερό και μόνο σε ένα σημείο υπήρχε σπάσιμο το οποίο και αποκαταστάθηκε με ίδια μέσα και χωρίς σχεδόν καθόλου κόστος.

Η αποκατάσταση λειτουργίας του δικτύου και η παραπέρα αξιοποίησή του συνεχίζεται, ώστε ο στόχος να είναι:

 • Αυτόνομο πότισμα με μετρητές,
 • μηδενική απώλεια νερού,
 • συχνότερο και φθηνότερο πότισμα.

Παράλληλα με την χρησιμοποίηση του δικτύου κλειστών αγωγών ο Τ.Ο.Ε.Β. προώθησε τον εξοπλισμό και της δεύτερης γεώτρησης ιδιοκτησίας του.

Για το σκοπό αυτό ψάξαμε και βρήκαμε μελέτη που είχε ήδη εκπονηθεί αρκετά παληότερα, ώστε να μην υποχρεωθούμε για καινούργια μελέτη. Και επειδή η μελέτη που αναφερόμαστε είχε εκπονηθεί από την ίδια υπηρεσία που εισηγείται την έγκριση του απαιτούμενου κονδυλίου, η έγκριση τελικά δεν ήταν χρονοβόρα.

Έχει εγκριθεί ποσό 58.000 Ευρώ και χρειάζεται επίδειξη ενδιαφέροντος από εμάς για να προωθηθεί, ώστε η γεώτρηση να ενεργοποιηθεί το επόμενο καλοκαίρι.

photo8Με τη λειτουργία και της δεύτερης γεώτρησης θα επιτευχτεί καλύτερος εφοδιασμός του Λεμονοδάσους με νερό και διαφύλαξη του ταμιευτήρα για περισσότερα χρόνια.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων η διοίκηση του Τ.Ο.Ε.Β. βρίσκεται σε συνεργασία με τις υπηρεσίες Τεχνικών Υπηρεσιών και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας.

Υπάρχουν κι άλλες δουλειές που πρέπει να γίνουν όπως π.χ. η σύνδεση του δικτύου κλειστώ αγωγών με τις δεξαμενές, στην προοπτική να είναι το δίκτυο πάντα γεμάτο με νερό, ώστε να επιτευχθεί το αυτόνομο πότισμα.

Ίσως φαίνεται ότι πήρε πολύ χρόνο η έκθεση της πορείας του Τ.Ο.Ε.Β., αλλά τα λίγα λεπτά που δαπανήσαμε για να περιγράψουμε τις δουλειές που γίνονται, αντιστοιχούν σε πολλές μέρες δουλειάς των ανθρώπων που τις έκαναν.

Άλλωστε έχουμε πει ότι η προσπάθεια για τη διάσωση του Λεμονοδάσους θα διαρκέσει πολύ, ας πούμε 10 χρόνια, επίμονης εργασίας και δεν λύνεται π.χ. με μια εργολαβία.

Οι άλλες δράσεις που περιγράφονται στις προτάσεις του ψηφίσματος αλλά και στο Καστατικό μας θα πάρουν περισσότερο χρόνο γιατί προϋποθέτουν τη συνεργασία των Λεμονοδασιτών και αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, που δεν είναι δεδομένη.

Όσον αφορά το σύλλογό μας η προσωρινή διοικούσα είχε την αποστολή να οδηγήσει τις διαδικασίες ίδρυσης του σωματείου μέχρι την έγκριση του Καταστατικού και την ευθύνη για τη συνέχιση της προσπάθειας να παραλάβει το πρώτο εκλεγμένο Δ.Σ.

Όμως, επειδή τα προβλήματα δεν περιμένουν προθεσμίες και κανονισμούς, μέλη του υπό ίδρυση συλλόγου μας έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί μαζί με τον Τ.Ο.Ε.Β στα θέματα που αναφέραμε.

photo9Πέρα από αυτά, ο σύλλογος μας διοργάνωσε μία πρώτη συνάντηση των ιδρυτικών μελών του στο ιστορικό παρεκκλήσι της Παναγίτσας της Αρτίμου.

Το πολύ παληό αυτό παρεκκλήσι, ίσως από αρχαίας εποχής, επιλέχτηκε ως σύμβολο στην αφετηρία των δραστηριοτήτων του συλλόγου μας.

Εκτός από αυτές τις δράσεις, ήδη προβήκαμε στην πρώτη επαφή με μηχανικούς αρχιτέκτονες και πολιτικούς, που έχουμε την τύχη να έχουμε στο σύλλογό μας.

Σ’ αυτή τη σύσκεψη διατυπώθηκαν προβληματισμοί και ερωτηματικά από διαφορετικές οπτικές, γιατί όπως προβλέφτηκε και στο Ψήφισμα, τα προβλήματα του Λεμονοδάσους είναι ποικίλων τύπων.

Διατυπώθηκαν ερωτήματα όπως:

–  Τι είναι σήμερα το Λεμονοδάσος;

–  Τι έκταση έχει;

–  Αν μπορούν να θεσμοθετηθούν κάποιοι όροι δόμησης που να προσιδιάζουν στο Περιβάλλον και να εξυπηρετούν και τους στόχους διατήρησής του κ.α.

Η οριοθέτηση του Λεμονοδάσους δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού μπορεί να εκδηλωθούν αντιδράσεις τόσο θετικές όσο και αρνητικές, επειδή ορισμένες πιθανές καταστάσεις που ενδεχομένως προκύψουν, όπως π.χ. τα Π.Ο.Π. (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης) ή θέσπιση ειδικών όρων δόμησης, πιθανόν να τις προκαλέσουν.

Οι μηχανικοί που συγκροτούν αυτή την άτυπη, προς το παρόν, ομάδα είναι με αλφαβητική πάντα σειρά οι:

 

 1. Γιώργος Βασιλακόπουλος
 2. Γιάννης Γκούμας
 3. Ανδρέας Δανόπουλος
 4. Νίκος Δημητριάδης
 5. Δημήτρης Διαμαντόπουλος
 6. Βούλα Διδώνη
 7. Κατερίνα Κυριακάκη
 8. Μαρία Φλουράκη.

photo5Να αναφέρουμε ότι ο Ανδρέας Δανόπουλος εργάστηκε για το θέμα της οριοθέτησης του Λεμονοδάσους και ήδη έχει διατυπώσει μια πρώτη πρόταση για τα όριά του.

 

Η ομάδα των γεωτεχνικών που έχουμε την τύχη να είναι και ιδρυτικά μας μέλη είναι:

 

1.  Η Δώρα Αγοραστού και ο Μάκης Μαγριπής που εργάζονται στο Δενδροκομικό Σταθμό Πόρου και ο γεωπόνος Κώστας Κεραμίδας, για πολλά χρόνια διευθυντής του Σταθμού, και ειδικευμένος σε θέματα ιώσεων των εσπεριδοειδών.

2.  Ο Τάσος Γκούμας,

3.  Ο Νίκος Δρέττας, που εργάζεται στο Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης Πόρου.

4.  Ο φυτωριούχος, ερευνητής και συγγραφέας Γιώργος Κωστελένος

 

Η ομάδα ασχολήθηκε με το θέμα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι φυτείες λεμονιάς και έκανε τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα το οποίο παρουσιάστηκε στη βραδυά της Λεμονιάς.

Κλείνοντας, να εκφράσουμε τις απαραίτητες θερμές ευχές μας για το μέλλον.

 

Ο σύλλογος έχει και άλλα στελέχη με γνώσεις και δυνατότητες, όπως νομικούς, οικονομολόγους, εκπαιδευτικούς κ.λ.π., καθώς και ανθρώπους που μας θυμίζουν την Ποριώτικη παράδοση και με τη βοήθεια τους ο σύλλογός μας θα έχει τη δυνατότητα να παράξει έργο.

 

Τάσος Γκούμας

Γιάννης Κυριακάκης

Γιάννης Μανιάτης

 
Σχολιάστε