Η Αναφορά της «Πρωτοβουλίας για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Πόρου» για τα δοχεία με τη φορμόληΣύμφωνα με δημοσίευμα της KOUTOUZIS NEWS πρόκειται να διεξαχθεί εισαγγελική έρευνα για την παρουσία – και την εν συνεχεία εξαφάνιση – φορμόλης στον Πόρο. Διαβάστε εδώ την αναφορά του Συλλόγου «Πρωτοβουλία για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Πόρου»

“Αξιότιμη κ. Προϊσταμένη,

Το βράδυ της Παρασκευής 4 Ιουνίου 2010 παρατηρήθηκε από κατοίκους του Πόρου η ύπαρξη 64 τριαντάκιλων δοχείων φορμόλης (σχεδόν δύο τόνοι) επί του οδοστρώματος πολυσύχναστου δρόμου μπροστά ακριβώς από το Λύκειο Πόρου. Όπως διαπιστώθηκε από μέλη των προεδρείων των Συλλόγων «Πολιτών και Καταναλωτών Πόρου» και «Πρωτοβουλία-Πόρος» που προσήλθαν και επαλήθευσαν το συμβάν, επρόκειτο για καινούριες και γεμάτες συσκευασίες, οι οποίες βρίσκονταν τοποθετημένες ανά δεκαέξι σε τέσσερις παλέτες μεταφοράς. Κάθε δοχείο έφερε δύο αυτοκόλλητες ετικέτες στις οποίες υπήρχαν οι σημάνσεις «ΤΟΞΙΚΟ» και «ΔΙΑΒΡΩΤΙΚΟ», με τα αντίστοιχα πορτοκαλί χρώματος εικονίδια (νεκροκεφαλή). Επίσης αναγράφονταν μεταξύ άλλων: «Επικίνδυνο συστατικό. Τοξικό όταν εισπνέεται, σε επαφή με το δέρμα και σε περίπτωση κατάποσης. Προκαλεί εγκαύματα. Ύποπτο καρκινογέννεσης» και «Φυλάσσεται κλειδωμένο και μακριά από παιδιά». Τέλος αναγράφονταν τα πλήρη στοιχεία παραγωγής και ο αριθμός παρτίδας ΕΑ 004200510 (επισυνάπτονται σχετικές φωτογραφίες – Συνημμένα υπ’ αριθμ. 1-2).
Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 5 Ιουνίου 2010, μεταξύ 14:00 και 15:00, έγινε δεύτερη επίσκεψη στο σημείο όπου εξακολουθούσαν να βρίσκονται τα δοχεία, ακριβώς ως είχαν (επισυνάπτεται φωτογραφία – Συνημμένο υπ’ αριθμ. 3) και αμέσως αποφασίστηκε η αναφορά των γεγονότων στο Αστυνομικό Τμήμα Πόρου εκ μέρους των δύο Συλλόγων. Ωστόσο, μέχρι τις 17:00, οπότε και τελικά αντιπροσωπεία των δύο Συλλόγων προσήλθε στο Αστυνομικό Τμήμα, τα δοχεία είχαν ήδη απομακρυνθεί από το σημείο.
Όλα τα ως άνω γεγονότα αναφέρθηκαν, δια ένορκων καταθέσεων των Προέδρων των δύο Συλλόγων, οι οποίοι κάλεσαν την αστυνομική αρχή να εντοπίσει άμεσα την προέλευση και τον προορισμό της επικίνδυνης ουσίας, προτού αυτή χρησιμοποιηθεί. Προσκομίσθηκε επίσης σειρά φωτογραφιών, φωτοαντίγραφο των ετικετών και ο Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EC Regulation No 2032/2003 articles 8 (3), 9(5) και EU 070622 22.06.2007 withdraw notice) ο οποίος θεσπίζει από τις 22.09.2007 την απαγόρευση χρήσης της φορμαλδεϋδης (βασικού συστατικού της φορμόλης) λόγω καρκινογένεσης, ως συντηρητικού, απολυμαντικού, βιοκτόνου, δηλαδή όλων των πιθανών χρήσεων από κάθε πιθανό αποδέκτη μια τέτοιας μεγάλης ποσότητας στο νησί του Πόρου (γεγονός που αυταπόδεικτα καθιστά παράνομη και εγκληματική την ανεύρεσή της στο νησί). Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε ειδικά στις ένορκες καταθέσεις και εκφράσθηκαν έντονες ανησυχίες, τόσο για την κατάληξη της ουσίας στο περιβάλλον, όσο και για τη χρήση της σε προϊόντα της καταναλωτικής τροφικής αλυσίδας (μιας και στο Πόρο δεν λειτουργούν άλλου είδους βιομηχανικές μονάδες, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μια τόσο μεγάλη ποσότητά της ουσίας).

Επισημαίνουμε και τα ακόλουθα κρίσιμα για την υπόθεση στοιχεία:
Τον Μάρτιο του 2008 πολίτες του Πόρου είχαν περισυλλέξει και προσκομίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου όμοιες ετικέτες φορμόλης από περιοχή όπου λειτουργούν μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στον Πόρο, καταγγέλλοντας την πιθανή χρήση της ουσίας από τις μονάδες, γεγονός το οποίο αρνήθηκαν κατηγορηματικά οι παριστάμενοι εκπρόσωποί τους.
Είναι ευρέως γνωστό και ρητά αποδεκτό από τις εταιρίες εμπορίας της ουσίας και από την επιστημονική θεωρία του κλάδου της ιχθυολογίας, ότι στην Ελλάδα η ουσία χρησιμοποιείται ευρέως (παράνομα) για την παρασιτοκτονία – βιοκτονία των ιχθύων υδατοκαλλιέργειας, μέσω «λουτρών» τους σε θαλάσσια ύδατα στα οποία διαλύεται.
Στον Πόρο υπάρχουν τέσσερις εν λειτουργία μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, οι οποίες και αποτελούν τις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες στο νησί (ήδη δε οι νόμιμοι εκπρόσωποι των εταιριών αυτών έχουν παραπεμφθεί στο αρμόδιο δικαστήριο για την κατ’ εξακολούθηση υποβάθμιση του περιβάλλοντος του Πόρου λόγω της συστηματικής παραβίασης των περιβαλλοντικών όρων),ενώ δεν υπάρχουν άλλες βιομηχανικές μονάδες (ή άλλες παραγωγικές μονάδες μεσαίου μεγέθους).
Ο χώρος εναπόθεσης και εντοπισμού των δοχείων είναι χώρος που κατεξοχήν χρησιμοποιείται από το μοναδικό πρακτορείο μεταφορών του Πόρου για την μεταφόρτωση φορτίων από την Αθήνα.
Για τα παραστατικά των μεταφερθέντων, μέσω κάθε πρακτορείου μεταφορών, φορτίων τηρούνται πλήρη και αναλυτικά παραστατικά, από τα οποία προκύπτει τόσο ο αποστολέας και όσο και ο παραλήπτης τους.
Κάθε πρακτορείο μεταφοράς και κάθε εταιρία παραγωγής και εμπορίας βιομηχανικών ή άλλων προϊόντων τηρεί πλήρες αρχείο μεταφορών και αποστολών, από το οποίο μπορεί να εξακριβωθεί αν το αναφερόμενο συμβάν αποτελεί μοναδική ή εξακολουθητική περίπτωση αποστολής της ουσίας προς τον ίδιο αποδέκτη, τόσο στον Πόρο, όσο και ενδεχομένως αλλού στην Ελλάδα. Σημειώνουμε ότι ο έλεγχος και προηγούμενων αποστολών προς τον ίδιο αποδέκτη αποκτά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι η παραγγελία και χρήση της φορμόλης σε μια τέτοια ποσότητα υποδηλώνει την την τακτική και όχι τη μεμονωμένη χρήση της από τον αποδέκτη της.

Είναι αυτονόητο, ότι τυχόν εξακρίβωση ότι η ουσία χρησιμοποιήθηκε ως συντηρητικό, απολυμαντικό ή βιοκτόνο σε οποιαδήποτε παραγωγική διαδικασία, θα σημαίνει την πιστοποίηση της συντέλεσης ενός τεράστιου περιβαλλοντικού εγκλήματος, ενώ, αν, επιπλέον, αφορά ειδικά σε παραγωγή τροφίμων, θα αποκτήσει διαστάσεις διατροφικού σκανδάλου με ανυπολόγιστες συνέπειες στη δημόσια υγεία.

Παρά το γεγονός ότι, όπως προαναφέραμε, το συμβάν καταγγέλθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Πόρου, εντός των χρονικών ορίων της αυτόφωρης διαδικασίας, προκειμένου να γίνουν οι κατά τα άρθρα 242-243 Κ.Π.Δ. αναγκαίες προανακριτικές πράξεις για τη βεβαίωση αξιοποίνων πράξεων και τηn ανακάλυψη των δραστών αυτών, έως και σήμερα δεν έχει εντοπισθεί το ως άνω φορτίο και ο παραλήπτης αυτού.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Παρακαλούμε για την δική Σας άμεση παρέμβασή, προκειμένου να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την εξακρίβωση α) της προέλευσης και (πρωτίστως) του προορισμού των ανωτέρω δοχείων με τη τοξική ουσία φορμόλη και της χρήσης για την οποία προοριζόταν η ουσία αυτή, και η οποία, πλέον, το πιθανότερο είναι ότι έχει ήδη χρησιμοποιηθεί, και β) της συχνότητας της χρήσης της φορμόλης στον Πόρο, όπου αυτή διαπιστωθεί ότι γίνεται (και άρα ποια ποσότητα και κάθε πότε διαχέεται έως σήμερα στο περιβάλλον του Πόρου και -ενδεχομένως- καταλήγει στην καταναλωτική τροφική αλυσίδα). Παρακαλούμε για την κατά προτεραιότητα διερεύνηση της παρούσας καταγγελίας, καθώς πρόκειται για μείζονος σημασίας υπόθεση που, όπως προαναφέρθηκε, πιθανότατα να συνιστά τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα και μέγιστο διατροφικό σκάνδαλο.

Αθήνα, 10 Ιουνίου 2010
Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος”
Κοινοποίηση:
1. κ. Εμμανουήλ-Ρούσσο Παπαδάκη – Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου.
2. Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Ε.Π.).
3. Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.
4. Υπουργείο ΠΕΚΑ – Γραφείο Υπουργού.
5. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Γραφείο Υπουργού.
6. Υπουργείο Δημόσιας Τάξης – Γραφείο Υπουργού.
7. Υπουργείο Υγείας – Γραφείο Υπουργού.
8. Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας – Γραφείο Υπουργού.
9. Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.
10. Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Αττικής – Γραφείο Γενικού Γραμματέα
Νομαρχία Πειραιά, γραφείο Νομάρχη.
11. Νομαρχία Πειραιά – Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.
12. Νομαρχία Πειραιά – Υπόψη αρμόδιων Διευθύνσεων για θέματα Περιβάλλοντος, Προστασίας του Καταναλωτή, Υγειονομικών Ελέγχων και Δημόσιας Υγείας.
13.Δήμος Πόρου.
14.Α.Τ. Πόρου.
15.Συνήγορος Καταναλωτή.
16.Ελληνικό γραφείο WWF.
17.Ελληνικό γραφείο GREENPEACE.
Σχολιάστε