Ζουν ανάμεσα μας κάποιοι που δηλητηριάζουν ζώα…Πληροφορούμαστε, πως συνεχίζονται οι «φόλες» σε γάτες σε γειτονίες του Πόρου. Κάποια πράγματα τελικά, δεν αλλάζουν ποτέ, γιατί δεν παίρνουμε την απόφαση να τα αλλάξουμε, εμείς οι ίδιοι. Μοναχά όταν αντιληφθούμε όλοι μας, πως το να δηλητηριάζεις ζώα είναι έγκλημα που δεν τιμά τον πολιτισμό μας, και που τιμωρείται από το Νόμο, ίσως να αλλάξει κάτι.
Για όσους όμως νοιάζονται, υπάρχουν περιπτώσεις που η δηλητηρίαση δεν είναι θανατηφόρα, αρκεί να αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Επίσης, υπάρχουν ενέργειες που μπορούμε όλοι να κάνουμε ώστε σιγά – σιγά να εξαλειφθεί αυτό το απαράδεκτο και τριτοκοσμικό φαινόμενο.

1. Καταγγείλετε τους δράστες. Αν γνωρίζετε ότι κάποιος δηλητηρίασε ζώα ΄σκοπεύει να το κάνει, καταγγείλετέ τους στην αστυνομία. Η δηλητηρίαση είναι έγκλημα, μην τους αφήνετε ατιμώρητους.
2. Μην συμβάλετε στην διαιώνηση του προβλήματος-να είστε υπεύθυνοι ιδιοκτήτες. Φροντίζετε το κατοικίδιό σας να μη γίνεται ενοχλητικό και να αναστατώνει τους γείτονές σας.
3. Βοηθήστε το θύμα. Αν βρείτε ένα ζώο δηλητηριασμένο, καλέστε κτηνίατρο και ακολουθείστε τις οδηγίες που υπάρχουν στο άρθρο.
4. Υποστηρίξτε ένα Φιλοζωικό Σωματείο και πάρτε εθελοντικά μέρος στα προγράμματά. Ακόμα και μία ώρα την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει ,ώστε να υποφέρουν λιγότερα ζώα.
5. Διαδώστε τα βήματα για να σωθεί το δηλητηριασμένο ζώο και τις αυστηρές ποινές που προβλέπει ο νόμος 3170/2003.
6. Ειδοποιείστε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ελάτε αμέσως σε επαφή με τα ΜΜΕ ,αν στην περιοχή σας γίνουν μαζικές δηλητηριάσεις.
7. Γράψτε στον Δήμαρχο ή στους Βουλευτές του νομού σας.Ζητήστε τους να λάβουν μέτρα κατά των δηλητηριάσεων και να φροντίσουν να εφαρμοστεί ο νόμος.
Τι να κάνετε αν βρείτε ζώο που έχει δηλητηριαστεί
Το ζώο όταν δηλητηριάζεται παρουσιάζει συμπτώματα όπως:
• Υπερβολική σιελόρροια, μυϊκό τρόμο, και συνήθως είναι έλλειψη συντονισμού κινήσεων, έντονος εμετός, διάρροια, παραλήρημα, φοβερούς σπασμούς, αγωνιώδες βλέμμα, κατάρρευση και σπασμοί, αφόδευση, εμετό.
• Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με τι δηλητήριο έχει πάρει και σε τι ποσότητα.
• Συμβουλευθείτε ΑΜΕΣΑ έναν κτηνίατρο και ενημερώστε τον για το τι προκάλεσε τη δηλητηρίαση αν έχετε ετικέτα ή μπουκάλι από το δηλητήριο.
• Η θεραπεία ποικίλει αλλά υπάρχει περίπτωση να μην έχει δηλητηριαστεί παρά να έχει επιληπτική κρίση, ή γαστρεντερίτιδα κτλ.
• ΜΗΝ του χορηγείτε εμετικό πρακτικό ξύδι-λάδι.Το 50% πεθαίνουν από την αναρρόφηση στους πνεύμονες.
• Κρατάτε πάντα μαζί σας στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι Φαρμακείο με τα απαραίτητα
• Μην πανικοβληθείτε! Μείνετε ψύχραιμοι για να το βοηθήσετε.
Ποιά δηλητήρια χρησιμοποιούνται συχνότερα στην Ελλάδα

Εντομοκτόνα, Βαρφαρίνη (ποντικοφάρμακο) και τριμμένα γυαλιά αναμεμειγμένα με γευστικότατο φαγητό κονσέρβα, λουκάνικα, ωμό κρέας. Τα τριμμένα γυαλιά συνήθως δίνονται μέσα σε κιμά. Τα δηλητήρια αυτά προκαλούν αφάνταστο πόνο στα ζώα. Για τα δύο πρώτα υπάρχουν αντίδοτα. Για τα τριμμένα γυαλιά όχι. Η στρυχνίνη δεν περιλαμβάνεται διότι δεν πωλείται στην Ελλάδα.

Συμπτώματα για να καταλάβετε οτι ένα ζώο έχει δηλητηριαστεί:

Οργανοφωσφορικά δηλητήρια (εντομοκτόνα σε υγρό ή σκόνη):

Έντονη σιελόρροια, έντονη δακρύρροια, μύσις (σμίκρυνση) της κόρης του οφθαλμού, μυϊκά τινάγματα, ασθματική αναπνοή, τρέμουλο, σπασμοί, κώμα.

Θεραπεία:

Πηγαίνετε το ζώο σε κτηνίατρο το γρηγορότερο. Εντούτοις για να δώσετε την δυνατότητα στο ζώο να επιβιώσει θα πρέπει να μάθετε να του δίνετε τις πρώτες βοήθειες:
1. Προκαλέστε εμετό: Δώστε αλάτι ή σόδα φαγητού από το στόμα διαλυμένο σε χλιαρό νερό (30 -60cc διαλύματος). Μετά τον εμετό, ταμπλέτες ενεργού άνθρακα καθυστερούν την απορρόφηση του δηλητηρίου, αλλά αυτή την στιγμή τις βρίσκουμε δύσκολα στην Ελλάδα. ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Εάν το ζώο δείχνει σημάδια νευρικότητας όπως τρέμουλο, ζάλη, κατάρρευση, ΜΗΝ προσπαθήσετε να δώσετε εμετικό, μπορεί να προκληθεί πνευμονία από αναρρόφηση. Συνεχίστε με το επόμενο στάδιο.
2. Δώστε στο ζώο χάπια ενεργού άνθρακα που καθυστερούν την απορρόφηση του δηλητηρίου.Παράδειγμα: Norrit.
3. Κάνετε ένεση ατροπίνης (1 φιαλίδιο σε γάτα ή μικρόσωμο ζώο, 2 ή 3 φιαλίδια σε μεγαλόσωμο ζώο). Η ενδοφλέβια χορήγηση έχει την γρηγορότερη απορρόφηση, η ενδομυϊκή απορροφάται πιο αργά και η υποδόρια ακόμα αργότερα.
Δηλητηρίαση από Βαρφαρίνη (ποντικοφάρμακο):

Η Βαρφαρίνη είναι αντιπηκτικό που καταστρέφει τη βιταμίνη Κ και προκαλεί αιμορραγίες. Μερικές φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα για μερικές μέρες. Κατόπιν εμφανίζονται στο σώμα ή τα ούλα κηλίδες κόκκινες, μοβ ή σκούρες μπλε, σημάδια εσωτερικής αιμορραγίας. Τα ούλα θα είναι πολύ αναιμικά. Το ζώο μπορεί να αιμορραγεί από την μύτη, το στόμα, το πέος, τον πρωκτό και εσωτερικά.

Θεραπεία:

Το αντίδοτο είναι το Κονάκιον (Βιταμίνη K1) για να βοηθηθεί η πήξη του αίματος σε ενέσιμο διάλυμα, δόσης 5-20mg. ανάλογα το μέγεθος και βάρος του ζώου. Η ένεση γίνεται υποδόρια με τη μικρότερη δυνατή βελόνα,ώστε να ελαχιστοποιηθεί η αιμορραγία. Η θεραπεία πρέπει να συνεχιστεί καθημερινά για μία εβδομάδα.

Δηλητηρίαση με Τριμμένα Γυαλιά:

Η πιο θανατηφόρα και σκληρή μέθοδος, χωρίς αντίδοτο. Όμως το ζώο πρέπει να μεταφερθεί σε κτηνίατρο το γρηγορότερο για να γίνει προσπάθεια διάσωσης.

Το κουτί των πρώτων βοηθειών πρέπει να περιέχει: νερό, αλάτι, ατροπίνη, κονάκιον, σύριγγες και οδηγίες .
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Όταν ένα ζώο έχει δηλητηριαστεί από εντομοκτόνα ή τριμμένα γυαλιά είναι πολύ ευαίσθητο στο φως και τον θόρυβο, προστατέψτε το. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την Βαρφαρίνη. Επειδή όμως συνήθως δεν γνωρίζουμε για τι δηλητήριο πρόκειται το καλύτερο είναι, κατά την μεταφορά σε κτηνίατρο, να έχετε το ζώο, σκεπασμένο ήσυχο και άνετο.

Εαν το ζώο έχει ήδη πεθάνει, μπορείτε να κάνετε κάτι για την κατάσταση:
Νόμος 1197 (1981) «όποιος σκοτώνει, κακοποιεί ή απειλεί ζώα που προστατεύονται από την ισχύουσα νομοθεσία ή τα εγκαταλείπει τιμωρείται σύμφωνα με το Άρθρο 8 του ποινικού κώδικα».
Νόμος 3617 (1992): «Κανείς δεν μπορεί να υποβάλλει οποιοδήποτε ζώο, σε αναίτιο πόνο, αγωνία ή στρες. Κανείς δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπει το κατοικίδιο του»
Η εφαρμογή αυτού του νόμου έχει ανατεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών (Δήμοι, Κοινότητες) και στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως (Αστυνομία). Μπορείτε λοιπόν να αναφέρετε το περιστατικό στον Δήμο και στην Αστυνομία της περιοχής. Δεν είστε υποχρεωμένοι να ξέρετε ποιος δηλητηρίασε τα ζώα. Κάντε μήνυση κατ’ αγνώστων. Τοξικολογική εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αποδεικτικό στοιχείο. Να επιμένετε επίσης να καταγραφή το γεγονός στο βιβλίο συμβάντων.
Επίσης θα πρέπει να αναφέρετε το γεγονός στον κτηνίατρο και ζωοφιλικό σύλλογο της περιοχής και εάν μπορείτε, να έχετε φωτογραφίες του περιστατικού.
Εάν ξέρετε ποιος δηλητηρίασε τα ζώα μπορείτε να κινηθείτε δικαστικά. Οι αποδείξεις που χρειάζεστε είναι:
1. ένας μάρτυρας
2. όνομα και διεύθυνση του ατόμου που δηλητηρίασε τα ζώα.
3. Τοξικολογική εξέταση – αναφορά του αιτίου του θανάτου, από το Τοξικολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εάν ζείτε εκτός Θεσσαλονίκης ρωτείστε την Αστυνομία για το κοντινότερο νόμιμο Τοξικολογικό Εργαστήριο. Εάν έχουν χρησιμοποιηθεί τριμμένα γυαλιά, δείγμα από το στομάχι του ζώου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τοξικολογική εξέταση.
Πως να αποφύγετε τον δηλητηριασμό των ζώων
• Στειρώστε τα αδέσποτα της γειτονιάς σας, ώστε να μην γεννηθούν νέα θύματα.
• Μην αφήνετε κουταβάκια στον δρόμο, δεν θα επιβιώσουν, προσπαθήστε να βρείτε σπίτια γι’ αυτά.
• Στειρώστε το δικό σας ζώο για να αποτρέψετε την γέννηση ανεπιθύμητων σε σας ζώων. Πολλά εγκαταλελειμμένα ζώα προέρχονται από σπίτια. Ποιος τα εγκαταλείπει; όχι βέβαια η μητέρα τους!
• Προστατέψτε το δικό σας ζώο. Πολλά ζώα δηλητηριάστηκαν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι ή σε μια βόλτα.
• Μην εγκαταλείπετε το κατοικίδιο σας. Ο νόμος το απαγορεύει, δεν θα επιβιώσει στον δρόμο, πιθανότατα θα πεθάνει δηλητηριασμένο.
Πως μπορείτε να κινηθείτε εναντίον κάποιου που είδατε να τοποθετεί δηλητήριο
Βρείτε κάποιον μάρτυρα. Μαζέψτε το δηλητήριο και στείλτε το για τοξικολογική ανάλυση. Αναφέρετε το περιστατικό στην Αστυνομία μέσα σε 24 ώρες, εάν μπορείτε, δώστε το όνομα και την διεύθυνση του ατόμου που είδατε. Αυτή η περίπτωση μπορεί να εκδικασθεί με Αυτόφωρη διαδικασία μέσα σε 48 ώρες (Αυτόφωρο).

Μπορείτε επίσης να κινηθείτε απέναντι σε οποιονδήποτε απειλεί να δηλητηριάσει ζώα
Αναφέρετε το γεγονός στην Αστυνομία.
Θα βοηθούσε εάν είχατε μάρτυρα (όχι συγγενικό σας πρόσωπο).
Δώστε το όνομα και την διεύθυνση του ατόμου που απειλεί (εάν το ξέρετε) και ζητείστε από την Αστυνομία να επισκεφθεί το άτομο αυτό σαν προειδοποίηση. Εάν η απειλή εκτοξεύθηκε εναντίον αδέσποτου ζώου, πείτε στην Αστυνομία ότι είστε μέλος Ζωοφιλικού Σωματείου, ότι τα ζώα προστατεύονται, στειρώνονται και εμβολιάζονται και δεν αποτελούν απειλή για την γειτονιά. Να επιμείνετε να καταγραφεί το γεγονός. Αναφέρετε την απειλή και στον τοπικό Δήμο.

Μελέτη μιας περίπτωσης: Τον Σεπτέμβριο 2002 κάποιο ανώνυμο άτομο τοιχοκόλλησε στο Καβούρι το εξής κείμενο: «Προειδοποίηση. Προς τις Ζωόφιλες της περιοχής. Επειδή η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο και εν ονόματι του νόμου περί κοινής προστασίας, εάν δεν μαζέψετε τα αδέσποτά σας μέσα σε 3 μέρες, θα προβούμε σε ανάλογες ενέργειες!!! (φόλες κλπ). Οι κάτοικοι της περιοχής.»
Για το θέμα αυτό έγιναν οι ακόλουθες ενέργειες. Αναφορά στην αστυνομία και τον Δήμο Βουλιαγμένης. Επίσκεψη και ενημέρωση των τοπικών ξενοδοχείων για τον επικείμενο κίνδυνο. Η Αστυνομία είπε ότι θα παρακολουθεί με μόνιτορ την περιοχή. Τοιχοκολλήθηκαν αγγελίες στην περιοχή οι οποίες προειδοποιούσαν τους κατοίκους για τον κίνδυνο και τους συμβούλευαν να προσέξουν πάρα πολύ τα παιδιά και τα ζώα τους. Εννέα σκυλιά είχαν πεθάνει μια εβδομάδα πριν και έτσι αυτή η απειλή ελήφθη πολύ σοβαρά από όλους. Έγινε αυτοψία σε ένα σκυλί και το δηλητήριο αναγνωρίσθηκε. Είναι υγρό εντομοκτόνο που στεγνώνοντας παίρνει κρυσταλλική διάφανη μορφή και μυρίζει υπόγλυκα. Ο θάνατος είναι αργός και τρομερά επίπονος.

Προετοιμαστείτε!
Έχετε μαζί σας κουτί πρώτων βοηθειών με εμφιαλωμένο νερό, αλάτι, ατροπίνες και σύριγγες . Βάλτε αυτά τα πράγματα σε μια πλαστική σακούλα στο αυτοκίνητό σας ή στην τσάντα σας. Ρωτείστε τον κτηνίατρό σας πώς να δώσετε τις πρώτες βοήθειες και σε τι ποσότητες. Μπορεί να σώσει την ζωή του ζώου σας.

Να θυμάστε:
Oι άνθρωποι που δηλητηριάζουν ζώα είναι δολοφόνοι και εγκληματίες, μην τους αφήνετε ατιμώρητους.
Πηγή: http://mycat.e-steki.gr/showthread.php?t=23672

*Αφιερωμένο στον Τίγρη και τον Whitey
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Πάνος Θεοχάρης says:

  Τις περισσότερες φορές οι δράστες είναι γνωστοί, αλλά οι αποδήξεις άφαντες…

  Έτσι υπάρχουν συμπολίτες μας που έχουν ακόμα και παρατσούκλια λόγο των συνηθειών τους (πχ “πόντικας”), αλλά ακόμα και με αποδείξεις πολύ δύσκολα θα καταγγείλει τον άνθρωπο που του λες καλημέρα κάθε μέρα απέναντι από το σπίτι σου.

  Είναι θέμα παιδείας, και αυτή δίνεται στα σχολεία, και εκεί πρέπει να εστιάσουμε, μπορεί οι παλαιές γενιές να μην τα αγαπάνε, να μην τα σέβονται, αλλά οι νέες να διορθώσουν τα κακώς κείμενα μας.

 2. Μάρθα Λεωνίδου says:

  Είναι απαράδεκτο και πολύ θλιβερό να βλέπεις πόσο άπονοι μπορεί να είναι οι άνθρωποι απέναντι σε πλάσματα που έχουν εδω και εκατομμύρια χρόνια το ιδιο δικαίωμα να ζούν πανω στην γή, όπως και αυτοί! Χωρίς να σκέφτονται ότι η ζωή είναι ιερή σε όλες της τις μορφές και η αγριότητα έχει μόνο μία αποτρόπαια μορφή, οποιος και αν είναι ο αποδέκτης της.

  Συμφωνώ με τον Κο Θεοχάρη ότι “είναι θέμα παιδείας, και αυτή δίνεται στα σχολεία, και εκεί πρέπει να εστιάσουμε, μπορεί οι παλαιές γενιές να μην τα αγαπάνε, να μην τα σέβονται, αλλά οι νέες να διορθώσουν τα κακώς κείμενα μας”. Θα έλεγα επίσης ότι οι νέοι θα πρέπεινα εκπαιδεύσουν τους μεγαλύτερους που, πολλοί από αυτούς, λόγω των ηθών και της άγνοιας που επικρατούσαν κάποτε, δεν δείχνουν τον πρέποντα σεβασμό απέναντι σε πλάσματα που έχουν το ίδιο δικαίωμα στην ζωή, όπως και αυτοί.

  Αλλά και η Πολιτεία γενικότερα θα πρέπει να κάνει το καθήκον της σε όλα τα επίπεδα. Ο καινούργιος νόμος περι προστασίας των ζώων, παρά τις ελλείψεις του, επιβάλλει βαρειές ποινές στους δολοφόνους και κακοποιητές ζώων. Θα πρέπει όμως η Πολιτεία να ευαισθητοποιήσει και τα δικαστήρια και τις αστυνομικές αρχές, με λίγα λόγια ο νόμος θά πρέπει να εφαρμόζεται πάντοτε.

  Παρακαλώ τους αναγνώστες να διαβάσουν μια επιστολή που έστειλα σε όλα τα επίπεδα των αρχών της πολιτείας όταν γινόταν συζήτηση για τον καινούργιο νόμο. Θα βρούν στην επιστολή αυτήν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για το θέμα και ίσως συνειδητοποιήσουν ότι η δολοφονία και η κακοποίηση ζώων είναι απειλή και για την ίδια την κοινωνία που επιτρέπει τέτοιες αγριότητες.

  Ιδού η επιστολή, ίσως και σας κάνει να δείτε μερικά πράματα λιγο διαφορετικά. (Μην φανταστείτε βέβαια ότι μου απάντησε κανείς απο αυτούς, παρ’ότι τις επιστολές τις έστειλα συστημένες με απόδειξη παραλαβής).

  Μάρθα Λεωνίδου
  45, Square des Latins Α Ν Τ Ι Γ Ρ ΑΦΟ
  1050-Bruxelles
  Belgique

  Βρυξέλλες, 21 Φεβρουαρίου 2011

  Προς τον
  Πρωθυπουργό της Ελλάδος
  κ. Γ. Α. Παπανδρέου
  Μέγαρο Μαξίμου
  Ηρώδου Αττικού 19
  Τ.Κ. 106 74 ΑΘΗΝΑ

  Θέμα: -Κακοποιήσεις, εξαφανίσεις και δολοφονίες ιδίως αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα.
  -Προτάσεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων για τα Θέματα των Ζώων, οι οποίες υποβλήθηκαν προς την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κα Μιλένα Αποστολάκη τον Ιανουάριο του 2011.

  Κυριε Πρωθυπουργέ,

  Επ’ ευκαιρία του προσφατου μαζικού και αποτρόπαιου δηλητηριασμού αθώων αδέσποτων ζώων στην περιοχή του Εθνικού κήπου, στην Αθήνα, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω οτι τα τελευταία χρονια, οι αφάνταστα σκληρές κακοποιήσεις, οι εξαφανίσεις και οι ανάλγητες, και πολλές φορές διεστραμένα εφευρετικές δολοφονίες (ιδίως αδέσποτων) ζώων στην Ελλάδα αντί να μειώνονται, πληθαίνουν και έχουν τώρα πλέον αγγίξει εφιαλτικές διαστάσεις.

  Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει ότι, μέχρι στιγμής, αφενός η σχετική ισχύουσα νομοθεσία (που πρέπει οπωσδήποτε να βελτιωθεί επι το αυστηρότερον) συχνά δεν εφαρμόζεται καθόλου ή εφαρμόζεται σκανδαλωδώς χαλαρά. Και αφετέρου, οτι η ελληνική πολιτεία δεν έχει κατανοήσει σε τι βαθμό η κακοποίηση και η αγρια δολοφονία ανυπεράσπιστων ζώων είναι επιβλαβής για την ίδια την κοινωνία που επιτρέπει τέτοιου είδους αγριότητες.

  Γιατι βέβαια, πολλές και σοβαρές επιστημονικές μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι κακοποιητές και δολοφόνοι ζώων συχνά έχουν παρόμοιες διαθέσεις και έναντι των ανθρώπων. Και μολονότι η νομοθεσία για εγκλήματα κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των ανθρώπων αποτελεί γενικά (αλλά όχι πάντα) τροχοπέδη για την διάπραξη τέτοιων εγκλημάτων(1), οι θαρραλέοι κακοποιητές και δολοφόνοι ζώων έχουν όμως εναν τομέα στον οποίο συχνά διαπρέπουν ταυτόχρονα: την βία εντός της οικογενείας τους. Σημειωτέον οτι πολλοί κατά συρροή δολοφόνοι επεδίδοντο στα παιδικά τους χρόνια σε κακοποιήσεις και δολοφονίες ζώων……

  Σας παρακαλώ λοιπόν ένθερμα να δώσετε ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το φαινόμενο της αυξανόμενης αγριότητας ηθών που επιδεικνύει ενα μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Και να λάβετε τα κατάληλα μέτρα στο πλαίσιο των αρμοδιότήτων σας, ως όργανο του κράτους, για την αντιμετώπιση αυτής της ζοφερής καταστασης. Επειδή η ζωή είναι ιερή σε όλες της τις μορφές και η αγριότητα έχει μόνο μία αποτρόπαια μορφή, οποιος και αν είναι ο αποδέκτης της.

  1) Στο πλαίσιο αυτό, σας συνιστώ να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις Προτάσεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων για τα Θέματα των Ζώων που αφορούν την μεταρρύθμιση της ισχύουσας νομοθεσίας, οι οποίες υποβλήθηκαν στην υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κα Μιλένα Αποστολάκη.

  2) Επιπλέον, ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα εκ μέρους της ηγεσίας του κράτους θα ευαισθητοποιούσε τις υπηρεσίες που ειναι επιφορτισμένες με την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και θα διευκόλυνε το έργο τους έναντι ενδεχόμενων χλευασμών ή απειλών εκ μέρους των απανταχού “διακεκριμένων” ή επίδοξων κακοποιητών ή δολοφόνων ζώων. Ακόμη και έναντι των συγκαταβατικών, ειρωνικών σχολίων ορισμένων “έντιμων και φιλήσυχων” πολιτών ή/και “καλών χριστιανών” που θεωρούν ότι η προστασία της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της αξιοπρέπειας των ζώων είναι άκρως περιττή, μπροστά στα άλλα δεινά που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Προφανώς θέλουν να αγνοούν ότι οι αιτίες και για τα μέν και για τα δε ειναι κοινές.

  Σ’αυτούς τους “έντιμους και φιλήσυχους” πολίτες υπενθυμίζω ότι ήταν ο πρόεδρος ενός ζωοφιλικού σωματείου (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals) που είχε την ευαισθησία, το σθένος και την νομική επιδεξιότητα να εισαγάγει και να κερδίσει το 1874 στα δικαστήρια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής την πρώτη δίκη για κακοποίηση παιδιού (υπόθεση της μικρής Mary Ellen Wilson). Ο ίδιος, με μερικούς άλλους, ίδρυσε αμέσως μετά την δίκη αυτήν (1875) το σωματείο για την πρόληψη κακοποίησης παιδιών (New York Society for the Prevention of Cruelty to Children), το πρώτο στο είδος του παγκόσμια.

  Και στους “καλούς χριστιανούς” το εξής εδάφιο των Γραφών (μεταξύ πολλών άλλων): “Ουχί πέντε στρουθία πωλείται ασσαρίων δύο; και εν εξ αυτών ουκ εστίν επιλελησμένον ενώπιον του Θεού” (βλ. Λουκάς 12,6, cf Ματθαίος 10,29).

  Και τελικά, ας μην ξεχνάμε, ότι στην εποχή της πληροφορικής τα νέα κυκλοφορούν γρήγορα ανά τον κόσμο. Αν η παρούσα κατάσταση συνεχιστεί χωρίς δυναμική αντίδραση εκ μέρους των αρμοδίων φορέων της ελληνικής πολιτείας, οι φορείς αυτοί κινδυνεύουν κάποια στιγμή να βρεθούν ενώπιον πολλών χιλιάδων υπογραφών από πολίτες από όλες τις χώρες της γής οι οποίοι θα παρακαλούν τις ελληνικές αρχές να κάνουν το καθήκον τους σε αυτόν τον τομέα.

  Με εκτίμηση,

  Μάρθα Λεωνίδου

  (1) Αν η νομοθεσία για την κακοποίηση και την δολοφόνία ζώων γίνει πολύ αυστηρότερη (όπως είναι σε πολλές προηγμένες χώρες) και, επιπλέον, οι αρμόδιες αρχές του κράτους την εφαρμόζουν, είναι σίγουρο ότι η σημερινή ζοφερή κατάσταση στην Ελλάδα θα αλλάξει ριζικά.

  Αντίγραφα:

  1)Κο Κ. Σκανδαλίδη
  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  Αχαρνων 2, TK 104 38 Αθηνα
  2)Κα Μ. Αποστολάκη
  Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  Αχαρνων 2, TK 104 38 Αθήνα
  3)Κα Α. Μπομπολάκη
  Εκπρόσωπο της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων
  sinfilozoikon@gmail.com
  4)Κο Γ. Ραγκούση
  Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
  Σταδίου 27 , Τ.Κ 10183 Αθηνα
  5)Κο Χ. Καστανίδη
  Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  Λεωφόρος Μεσογείων 96, Τ.Κ 11527 Αθηνα
  6)Ko X. Παπουτσή
  Υπουργός Προστασίας του Πολίτη
  Π. Κανελλοπούλου 4, Τ.Κ. 101 77, Αθήνα
  7) Κο Γ. Καμίνη
  Δήμαρχο Αθηναίων
  Αθηνάς 63, 10552 Αθήνα
  8)Κο Ν. Κακλαμάνη
  Δημοτικό σύμβουλο επικεφαλής της παράταξης “Αθήνα, Πόλη της Ζωής μας”
  Αθηνάς 63, 10552 Αθήνα
  9)Κο Ν. Σοφιανό
  Δημοτικό σύμβουλο επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας”
  Αθηνάς 63, 10552 Αθήνα
  10)Κα Ε. Πορτάλιου
  Δημοτική σύμβουλο επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτή Πόλη”
  Αθηνάς 63, 10552 Αθήνα
  11)Κο Γ. Αμυρά
  Δημοτικό σύμβουλο επικεφαλής της παράταξης  “Επιμένουμε Αθήνα”
  Αθηνάς 63, 10552 Αθήνα
  12)Κο Ν. Μιχαλολιάκο
  Δημοτικό σύμβουλο επικεφαλής της παράταξης “Ελληνική Αυγή για την Αθήνα”
  Αθηνάς 63, 10552 Αθήνα
  13)Κο Π. Κωνσταντίνου
  Δημοτικό σύμβουλο επικεφαλής της παράταξης “Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας”
  Αθηνάς 63, 10552 Αθήνα

Σχολιάστε