Ζητείται διαφάνεια για τις ανεμογεννήτριεςΓρίφος εξακολουθεί να παραμένει το θέμα της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στην περιοχή της Τροιζηνίας. Η δημοτική αρχή κρατά στα συρτάρια του δημαρχείου όλα τα έγγραφα που αφορούν στις ανεμογεννήτριες και δεν ενημερώνει το δημοτικό συμβούλιο, παρά το γεγονός ότι έχει ζητηθεί από τους εκπροσώπους της μειοψηφίας εγγράφως να της δοθούν όλα τα σχετικά έγγραφα, οι αδειοδοτήσεις, η αλληλογραφία και οι περιβαλλοντικές μελέτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις Αδέρες θα εγκατασταθούν 11 ανεμογεννήτριες συμφερόντων Γ. Μπόμπολα, άλλες 10 από εταιρεία συμφερόντων Γιώργου Φειδάκη και Βίκτωρα Ρέστη, 6 ανεμογεννήτριες στην περιοχή του Ευαγγελισμού, συμφερόντων Α. Βγενόπουλου, 18 στην περιοχή Ορθολίθι στο Καρατζά από εταιρεία συμφερόντων Γ. Μπόμπολα. Τώρα έκανε αίτηση η εταιρεία Trinity Αιολική Α.Ε. για την ανάπτυξη αιολικού πάρκου στη θέση Ανάθεμα – Ράχη Αγίου Δημητρίου Τροιζηνίας. Εκπρόσωπος εμφανίζεται ο Γεώργιος Χαρμπής, ο οποίος δηλώνει ότι η εταιρεία του ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει 8 ανεμογεννήτριες, ισχύος 3 MW η κάθε μία. Επισημαίνεται ότι η θέση για την οποία ζητείται η εγκατάσταση είναι ιδιοκτησία του Τοπικού Συμβουλίου Τροιζηνίας, που είναι ήδη νοικιασμένη σε βοσκό, την οποία χρησιμοποιεί για τα ζώα του ως βοσκότοπο.
Σε συνεδρίαση που έγινε πρόσφατα στην Τροιζήνα, ο εκπρόσωπος της εταιρείας Trinity ζήτησε την συναίνεση από το Τοπικό Συμβούλιο. Οι Παναγιώτης Γαλουτζής και Γιώργος Μπουτσιφάκος ψήφισαν υπέρ της εγκατάστασης της ανεμογεννήτριας και κατά τάχθηκε ο Αθανάσιος Μητρώκας. Ο πρόεδρος της Τροιζήνας, Π. Γαλουτζής ζήτησε για ενοίκιο 500.000 ευρώ (!) το χρόνο, ενώ ο εκπρόσωπος της εταιρείας τόνισε ότι προτίθεται να δώσει 1.500 ευρώ για κάθε μεγαβάτ. Δηλαδή 36.000 ευρώ(!).
Το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο, άλλα δεν συζητήθηκε, επειδή ζητήθηκε η αναβολή του θέματος από τη μειοψηφία, προκειμένου να ενημερωθεί πλήρως για τα δεδομένα. Ο Σάββας Αθανασίου ως εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης ζήτησε να προσκομισθεί στο σώμα το έγγραφο 1164/5 Μαρτίου 2010 του Δήμου Τροιζηνίας και ότι άλλο έγγραφο υπάρχει σχετικά με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην περιοχή της Τροιζηνίας. Το βασικό ερώτημα που προκύπτει από την υπόθεση αυτή, είναι πως δόθηκε άδεια για εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε χώρο που δεν της έχει ακόμα παραχωρηθεί. Αλήθεια, ποιος θα μας απαντήσει;
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι εταιρίες έχουν πάρει 62 άδειες για εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Πηγή: Raporto 10/6
Σχολιάστε