Επιτυχής η εγκαινίαση της Έκθεσης “Αρχαιότητες του Πόρου και του Αργοσαρωνικού”Την Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012, οι φίλοι των αρχαιοτήτων έδωσαν ραντεβού στον Πόρο για τα εγκαίνια της Έκθεσης ΄΄Αρχαιότητες του Πόρου και του Αργοσαρωνικού΄΄ που υλοποιήθηκε με την συνεργασία του Ινστιτούτου Ενάλιων Αρχαιολογικών Ερευνών, του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών και της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και θα είναι ανοικτή μέχρι τις 31 Αυγούστου.
Ο Δήμος Πόρου, ως διοργανωτής θέλησε να δώσει την ευκαιρία σε κατοίκους και επισκέπτες να γνωρίσουν το έργο που πραγματοποιούν οι αρχαιολογικοί φορείς στον τόπο μας στο σύνολό του μέσα από την εντυπωσιακά οργανωμένη έκθεση που κέρδισε τις εντυπώσεις, και από την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε από τους εκπροσώπους των φορέων.
Ο Δήμαρχος Πόρου Δημήτρης Στρατηγός καλωσόρισε τους παρισταμένους και απηύθυνε χαιρετισμό, τονίζοντας την οφειλή που έχει ο Δήμος μας προς τους φορείς και τα μέλη της αρχαιολογικής κοινότητας που με την αφοσίωση και το πάθος τους έχουν παράξει σημαντικό έργο, καταδεικνύοντας την μακραίωνη ιστορία του τόπου και τον σημαντικό ρόλο που υπείχε διαχρονικά, ευχαριστώντας τους προσωπικά και εκ μέρους του λαού του Πόρου τόσο για την ομοψυχία που επέδειξαν όλοι οι αρχαιολογικοί φορείς για την προστασία του πολιτισμικού περιβάλλοντός μας όσο και για το ότι κατάφεραν να μεταστρέψουν την άρνηση και την επιφύλαξη με την οποία αντιμετωπίζονταν από τους κατοίκους, σε αποδοχή και σεβασμό.
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν ο Πρόεδρος του Ι.ΕΝ.Α.Ε. – καθηγητής Προϊστορίας στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων κ. Γιάννος Λώλος ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Δήμο Πόρου για τη συνεργασία αναφέρθηκε στο έργο του Ινστιτούτου σε ολόκληρη την Ελλάδα και τον Αργοσαρωνικό, ο γενικός γραμματέας του ΙΕΝΑΕ και υπεύθυνος της αρχαιολογικής έρευνας που διεξάγεται στο Μόδι, κ. Χρήστος Αγουρίδης, ο οποίος παρουσίασε τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους που χρησιμοποιούν στην υποθαλάσσια έρευνα της περιοχής μας, τις εργασίες και τα ευρήματα.
Η αρχαιολόγος κ. Λένα Κλίντμπεργκ, ως εκπρόσωπος του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, το οποίο και εκπονεί το Ερευνητικό Πρόγραμμα ΄΄Καλαυρεία΄΄ στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού του Ποσειδώνα αναφέρθηκε στο έργο που επιτελέστηκε τα τελευταία 15 χρόνια από όλα τα μέλη της ομάδας με τη χρηματοδότηση του Ερευνητικού Κέντρου της Εθνικής Τράπεζας της Σουηδίας που λήγει το 2012 και για την πρόθεσή τους να διατηρήσουν στην ίδια καλή κατάσταση τον αρχαιολογικό χώρο, αναφέροντας πως μετά από τόσα χρόνια σε αυτόν τον τόπο νιώθουν δικαιολογημένα πως είναι κατά το ήμισυ ΄΄Ποριώτες΄΄.
Η Έφορος της ΚΣΤ΄ ΕΠΚΑ κ. Στέλλα Χρυσουλάκη αναφέρθηκε στο έργο της τέως Αρχαιολόγου κ. Κονσολάκη, εστιάζοντας στις αρχαιολογικές έρευνες που έγιναν στην βραχονησίδα Μόδι και στη θέση Κάβος Βασίλη και την διάθεσή της για να γίνει ακόμα πιο αισθητό το έργο της ΚΣΤ΄ Εφορείας στο νησί του Πόρου σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή.
Τέλος, κλήθηκε στο βήμα ο αρχαιοδίφης κ. Άδωνις Κύρου να απευθύνει χαιρετισμό. Ο κ. Κύρου μετέφερε στους παρισταμένους τα αισθήματα αγάπης που από νέος έτρεφε για την αρχαιολογική έρευνα και για την περιοχή, καθώς και την πεποίθησή του πως η χώρα μας σε στεριά και θάλασσα έχει τέτοιο αρχαιολογικό πλούτο που ένιωσε πως είναι καθήκον του να συμβάλει στην ανακάλυψη και προβολή του, παρακινώντας τους παρισταμένους να παρακολουθήσουν το παράδειγμά του.
Αμέσως μετά, ακολούθησε η προβολή του τρέιλερ της νέας ταινίας με στιγμιότυπα από τις έρευνες στο Μόδι που προκάλεσε το ενδιαφέρον του κοινού και εν συνεχεία προβλήθηκε η βραβευμένη ταινία ΄΄Δοκός, το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο΄΄,
Η έκθεση που θα διαρκέσει ως τις 31 Αυγούστου, έχει ελεύθερη είσοδο και θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά από τις 19.30 – 21.30.
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Παν. Χατζηπέρος says:

    ΗΤΑΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ!!!!
    Η προσέλευση “ΠΕΝΙΧΡΗ”…………
    Πιστεύω οτι πρέπει να δίδεται μεγαλύτερη και ποικιλότροπη δηόσιότητα.

  2. Γιάννης Γκούμας says:

    Τώρα το είδα πάω να την δω και εγώ. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να στήνεται μία περιοδική έκθεση τέτοια κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Με κάποια προβολή στο χώρο του απόπλου των πλοίων.

Σχολιάστε