Επανεμφάνιση της επιδημίας εγκεφαλοπάθειας στα ψάρια της θάλασσας του Πόρου;Διαβάζουμε στο www.protovouliaporos.gr
Η ασθένεια εγκεφαλοπάθειας των ψαριών NODAVIRUS φαίνεται πως είναι παρούσα και φέτος στη θάλασσα του Πόρου, καθώς από τις αρχές του καλοκαιριού, δεκάδες κεφαλόπουλα και λαβράκια έχουν βρεθεί πεθαμένα ή ημιθανή κυρίως στην περιοχή του λιμανιού. Πρόκειται για μια ασθένεια η οποία αποτελεί παγκόσμια μάστιγα για τους ελεύθερους και εκτρεφόμενους πληθυσμούς όλων των ειδών των ψαριών, προκαλώντας μαζικές θνησιμότητες που αγγίζουν και το 100% ειδικά στα λαβράκια και τις στήρες. Η ασθένεια πλήττει τους καλοκαιρινούς μήνες τα ψάρια του αφρού, όπως τα λαβράκια και τα κεφαλόπουλα, ενώ με την πτώση της θερμοκρασίας, το Φθινόπωρο, πλήττει τα ψάρια του βυθού, όπως τις στήρες, τους ροφούς και τις σφυρίδες.
Επί χρόνια το φαινόμενο αυτό στον Πόρο αποδιδόταν σύμφωνα με το «λαϊκό μύθο» σε ένα (υποτιθέμενο) σφουγγάρι του βυθού, που (υποτίθεται) προκαλούσε προσωρινό «φούσκωμα» των ψαριών, τα οποία δεν πέθαιναν, αλλά μετά από λίγο επανερχόντουσαν στην κανονική τους κατάσταση. Βεβαίως μια τέτοια εξήγηση δεν θα μπορούσε να ευσταθεί επιστημονικά. Υποκαθιστώντας τους κρατικούς μηχανισμούς που όφειλαν να ερευνήσουν το φαινόμενο, το Νοέμβριο του 2009 η «Πρωτοβουλία για τη Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου» περισυνέλλεξε δείγματα στηρών που βρέθηκαν ημιθανείς σε βόρειες ακτές του Πόρου και, σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, τα απέστειλε στο «Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τις Ασθένειες των Ιχθύων», καθώς και σε εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού. Και τα δύο κέντρα, αφού εξέτασαν το δείγμα, απάντησαν εγγράφως ότι απομονώθηκε ο ιός της ιογενούς νευρικής νέκρωσης (Betanodavirus, VNN/VER), δηλαδή η εγκεφαλοπάθεια NODAVIRUS. Όπως μας ενημέρωσε μάλιστα το «Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τις Ασθένειες των Ιχθύων» ο ιός αυτός «έχει εμφανιστεί στη χώρα μας για πρώτη φορά το 1995 και έκτοτε προκαλεί περιοδικά θνησιμότητες τόσο σε άγρια όσο και σε εκτρεφόμενα ψάρια».
Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία (Chiara Maltese, Giuseppe Bovo, “Viral Encephalopathy and Rinopathy”, 2007), ο ιός εξαπλώνεται είτε οριζόντια είτε κάθετα μεταξύ των ελευθέρων ψαριών και των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας. Μπορεί δηλαδή, είτε να μεταδίδεται ταυτόχρονα και στις δύο ομάδες εξαιτίας περιβαλλοντικών συνθηκών, είτε να μεταδίδεται από εσωτερικό παράγοντα των ιχθυοκαλλιεργειών (π.χ. ιχθυοτροφές ή ψάρι φορέας) στα εκτρεφόμενα είδη, και ύστερα να εξαπλώνεται στους άγριους πληθυσμούς. Στην περίπτωσή μας, το γεγονός ότι το φαινόμενο παρατηρείται για πολλοστή φορά στην θαλάσσια περιοχή του Πόρου και των Μεθάνων, όπου υπάρχει υπερσυγκέντρωση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, και όχι σε άλλες κοντινές ή μακρινές θαλάσσιες περιοχές, σίγουρα υποδηλώνει κάτι για την αιτία του. Και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αντιμετώπιση του προβλήματος, παρότι περιοδικά συντελείται ένας ολοκληρωτικός αφανισμός συγκεκριμένων ειδών ψαριών από την θάλασσά μας, με άγνωστες επιπτώσεις για το θαλάσσιο οικοσύστημα. Το ίδιο δυστυχώς φαίνεται ότι συμβαίνει και φέτος.
Επισημαίνουμε τέλος ότι, όπως μας ενημέρωσε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Πειραιά, τα ημιθανή αυτά ψάρια είναι ακατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο και δεν επιτρέπεται η αλίευση/ περισυλλογή τους για τον σκοπό αυτό.
Σχολιάστε