Διχάζει την Τροιζηνία ο Άνεμος της Πράσινης ΑνάπτυξηςΗ κατασκευή αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή της Τροιζηνίας, διχάζει για ακόμη μια φορά τους κατοίκους των όμορων δήμων.
Πριν λίγα χρόνια, οι έντονες και καλά συντονισμένες αντιδράσεις τοπικών φορέων και κατοίκων της περιοχής έβαλαν, προσωρινά, φρένο στα σχέδια για κατασκευή αιολικών πάρκων στις Αδέρες της Τροιζηνίας, που βρίσκονται απέναντι από τον Πόρο κι επάνω από τον Γαλατά.
Σήμερα, οι αντιδράσεις έχουν ενταθεί, καθώς τα έργα κατασκευής των πάρκων, έχουν ξεκινήσει στις Αδέρες κι όπως ισχυρίζονται κάτοικοι της περιοχής, γίνονται νύχτα, προφανώς για την αποφυγή αντιδράσεων.
Τρείς τοπικοί σύλλογοι, επιχειρούν να κινητοποιήσουν τους πολίτες της περιοχής και προσφάτως, μοίρασαν έντυπο ενημερωτικό υλικό, στους παρευρισκόμενους, επισκέπτες και πολίτες, στο φεστιβάλ τουριστικών σκαφών στον Πόρο.
Το βασικότερο επιχείρημα των διαφωνούντων, είναι η αισθητική αλλοίωση της περιοχής, που θα υποβαθμιστεί, με αποτέλεσμα, να πληγεί ανεπανόρθωτα η τουριστική ανάπτυξη.
Να σημειώσουμε ότι η περιοχή αυτή, χαρακτηρίζεται ως περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (ΦΕΚ 849/8/25-9-79).
Μια ακόμη παράμετρος που ενισχύει τόσο την επιχειρηματολογία, όσο και την καχυποψία των διαφωνούντων, είναι η διαφθορά που έχει παρατηρηθεί σε εταιρίες που κινούνται στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε χώρες της Ευρώπης.
Σε άρθρο των «New York Times», αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Στην Ευρώπη επιχορηγήσεις ύψους έξι δισεκατομμυρίων ευρώ δίνονται σε διάφορα προγράμματα «πράσινης ενέργειας». Αυτό το πακέτο ενίσχυσης θα ολοκληρωθεί έως το 2013. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό για ένα νέο κλάδο που σύμφωνα με τους ερευνητές, ακόμα και αν δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστος, προωθείται και ενισχύεται οικονομικώς επειδή «μοιάζει» να είναι φιλικός προς το περιβάλλον[…]
Σίγουρα το εύκολο και υψηλό κέρδος λειτουργεί ως μαγνήτης για απατεώνες, διεφθαρμένους πολιτικούς και επιχειρηματίες που θέλουν κυριολεκτικώς να πωλήσουν αέρα…»
Το θέμα, επανέρχεται στην επικαιρότητα, μετά την νέα πολιτική, που προσανατολίζεται να εφαρμόσει στους τομείς περιβάλλοντος και ανάπτυξης η κυβέρνηση, με την εισήγηση του νομοσχεδίου – για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) – από την υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη.
Το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), περιέχει τρεις βασικές ρυθμίσεις και έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση.
Πιο συγκεκριμένα, στόχος του υπουργείου είναι:
1. Φθηνότερο ρεύμα για τους κατοίκους περιοχών όπου λειτουργούν μονάδες ΑΠΕ.
2. Συντόμευση των διαδικασιών για την αδειοδότηση νέων μονάδων, και καθορισμός αριθμητικών στόχων για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο.
Με τις ρυθμίσεις του, υπό συζήτηση, νομοσχεδίου του υπουργείου, καταρρίπτονται, εν μέρει, οι ισχυρισμοί των αντιδρώντων, ότι δηλαδή, οι κάτοικοι των περιοχών δεν θα επωφεληθούν οικονομικά (μέσω τιμολογίων) από την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων στην περιοχή τους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον Δήμο Τροιζήνας το μερίδιο των δημοτών από το όλο εγχείρημα, θα φτάσει το ποσοστό του 1,5%, ενώ άλλο 1,5% θα περάσει στον Δήμο. Οψόμεθα!
Στην Τροιζηνία πάντως, εικάζεται ότι αν δοθεί πράσινο φώς στην δημιουργία, αρχικά, μικρών αιολικών πάρκων, η κατάσταση θα ξεφύγει από τον έλεγχο και θα εγκατασταθούν συνολικά, 180-190 ανεμογεννήτριες σε όλη την οροσειρά των Αδερών, αλλά και σε βουνά, που ορίζουν το στολίδι του ορίζοντα του Πόρου, την «Κοιμωμένη».
Το θέμα θεωρείται αρκετά σοβαρό, αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι της αισθητικής παρέμβασης, από τις ανεμογεννήτριες, στο φυσικό περιβάλλον και η κατάσταση, θα είναι, ίσως, μη αναστρέψιμη.

Αγωνία και προβληματισμός για την κοινή γνώμη

Εν τω μεταξύ, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συλλόγων και φορέων στον Πόρο, όπου κατατέθηκαν προβληματισμοί, κυρίως σε ότι αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα προκαλέσουν τα αιολικά πάρκα, εις βάρος του τουρισμού.
Παρά την κατ’ αρχήν αποδοχή των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής τάσσεται – όπως φάνηκε –
υπέρ ηπιότερων μορφών ενέργειας όπως τα βολταϊκά, τα υδροηλεκτρικά, το φυσικό αέριο, που είναι οικονομικότερα και πιο φιλικά στο περιβάλλον.
Πάντως, η τοπική κοινωνία, εκφράζει τους προβληματισμούς της και για έναν επιπρόσθετο λόγο. Την ανησυχία της για την μελλοντική αλόγιστη δημιουργία αιολικών πάρκων, κάτι που σίγουρα θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία, τόσο του Πόρου, όσο και της Τροιζήνας.

Tags:
Σχολιάστε