Δικαίωση για τον Πόρο και σωτηρία για το θαλάσσιο περιβάλλον η απόφαση ΚατσικάρηΗ απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, κ. Δ. Κατσικάρη, να προβεί στην οριστική διακοπή λειτουργίας δυο μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στον Πόρο, είναι αποτέλεσμα που συνδυάζεται από τον πολυετή αγώνα της «Πρωτοβουλίας για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου» και το πολιτικό θάρρος του κ. Κατσικάρη. Αυτό τονίζεται στην ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου» (7/7).
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται το γεγονός ότι ο κ. Κατσικάρης είναι ο μοναδικός έως σήμερα δημόσιος λειτουργός που εφαρμόζει στις ιχθυοκαλλιέργειες την περιβαλλοντική νομοθεσία, σε αντίθεση με άλλους αρμόδιους πολιτικούς φορείς, που τόσα χρόνια, είτε σφύριζαν αδιάφορα, ή εξακολουθούσαν παρανόμως να εκδίδουν άδειες.
Πιο συγκεκριμένα η «Πρωτοβουλία» αναφέρει:

“Δικαίωση της «Πρωτοβουλίας για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου» και της δημοτικής παράταξης «Αλλαγή Πορείας» σηματοδοτεί η χθεσινή απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, κ. Δ. Κατσικάρη, για οριστική διακοπή της λειτουργίας των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας που λειτουργούν στις θέσεις Καλάμι και Πυρκαλή (πρόκειται για πάγιο αίτημά μας, το οποίο οι παρατάξεις της μειοψηφίας έφεραν στο Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου, προκειμένου να υποβληθεί αρμοδίως και από τον Δήμο, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει παρότι υπερψηφίστηκε με ψήφους 12 – 4 στις 15.6.2011).
Ο κ. Κατσικάρης είναι ο μοναδικός έως σήμερα δημόσιος λειτουργός που εφαρμόζει στις ιχθυοκαλλιέργειες την περιβαλλοντική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία (Ν.1650/1986, ά. 30, παρ.2) «αν μία επιχείρηση προκαλεί… υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας της… (ή) οριστική… αν… παραλείπει να συμμορφωθεί…». Οι συγκεκριμένες μονάδες από το 2005 και μετά έχουν βρεθεί σε εφτά (!) ελέγχους να έχουν υπερβάσεις μέχρι και 500%. Ωστόσο καμία αρμόδια αρχή δεν εφάρμοσε έως σήμερα το νόμο, αφήνοντάς τες να λειτουργούν ανενόχλητες (όπως και τη μονάδα στη θέση Μπίστι, για την οποία ισχύουν τα ίδια): Ο μέχρι πρότινος αρμόδιος για την απαγόρευση λειτουργίας τους, Νομάρχης Πειραιά, δεν την επέβαλε ποτέ, οι διαδοχικοί αρμόδιοι για την ανάκληση των αδειών τους, πρώην Περιφερειάρχες και ο νυν Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, όχι μόνο δεν τις ανακάλεσαν ποτέ, αλλά εξακολουθούν παρανόμως να εκδίδουν νέες, ενώ το τοπικό Λιμεναρχείο επί χρόνια δήλωνε ψευδώς αναρμοδιότητα.

Η «Πρωτοβουλία» μας όλα αυτά τα χρόνια, με σειρά ενεργειών της προς όλους τους ανωτέρω αξιωματούχους, αξιώνει το αυτονόητο: την εφαρμογή του Νόμου! Συγχαρητήρια στον κ. Κατσικάρη που, μετά από σχετική αίτησή μας στις 8.6.2011, ήταν ο πρώτος και ο μόνος μέχρι σήμερα που το έπραξε. Η απόφασή του (η οποία μένει να εφαρμοστεί και στην πράξη) είναι καθοριστική για την σωτηρία του θαλάσσιου περιβάλλοντος του νησιού μας και αποτελεί ανεκτίμητο όπλο στη μεγάλη μάχη που δίνει ο Πόρος για την εξαίρεσή του από τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών. Για πρώτη φορά στον πολυετή αγώνα μας αναγνωρίζουμε απόλυτη συνέπεια λόγων και έργων από αρμόδιο αξιωματούχο και οφείλουμε να την επαινέσουμε.
Σχολιάστε