Διάσωση και αξιοποίηση ΛεμονοδάσουςΑπό τον αναγνώστη μας κ. Κώστα Σταϊκο λάβαμε το ακόλουθο μέιλ, το οποίο και δημοσιεύουμε αυτούσιο:

Προς:ΗλεκτρονικήΕφημερίδα«POROSNEWS
Ειδήσεις του Πόρου και της Τροιζηνίας

Κοιν.: ΔΗΜΟΣ ΠΟΡΟΥ
Υπόψη: Δημάρχου Πόρου,
Κ. Δημήτρη Στρατηγού

ΘΕΜΑ: Διάσωση και αξιοποίηση Λεμονοδάσους

Αγαπητοί Τροιζήνιοι,
θα ήθελα να θέσω ορισμένες ιδέες και σκέψεις μου στη διάθεσή σας με σκοπό βέβαια να αξιοποιηθούν από τους αρμόδιους και κυρίως από το Δήμαρχο του Πόρου.
Το Λεμονοδάσος ενώ όλοι το αναφέρουμε και το αγαπάμε και επίσημα χαρακτηρίστηκε ως περιοχή «απείρου κάλλους», στην πράξη αφέθηκε αβοήθητο και έφθασε στην απαράδεκτη σημερινή του κατάσταση. Και ενώ θα μπορούσε να συμβάλλει στην οικονομική βοήθεια του τόπου μας και μάλιστα με το υπέροχο έδαφός του και το κλίμα του, πιο πολύ ίσως από άλλες δραστηριότητες, αφέθηκε στην τύχη του.
Και πράγματι προ 30ετίας περίπου 300-350 ιδιοκτήτες είχαν ένα καλό εισόδημα και αρκετοί άνθρωποι έβρισκαν εργασία σε περιστασιακές ή μόνιμες απασχολήσεις. Όμως ακόμη και τώρα τα εισοδήματά τους είναι δυνατόν να επεκταθούν με καλλιέργειες οπωροκηπευτικών και βιολογικών προϊόντων, χωρίς δηλητήρια, χημικά φυτοφάρμακα και χωρίς θερμοκήπια. Η καλλιέργεια θα μπορούσε να γίνει από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες ή από υπενοικιαστές καλλιεργητές με τη ρητή υποχρέωση να φυτεύονται και αρκετές λεμονιές στα κενά κάθε χρόνο.
Ποιο είναι όμως το απαραίτητο στοιχείο για να συμβούν όλα αυτά; Το ΝΕΡΟ! Το νερό που υπάρχει δεν είναι αρκετό για να ανακάμψει το Λεμονοδάσος. Απαιτούνται τουλάχιστον 3 (τρεις) γεωτρήσεις μέσα στο Λεμονοδάσος, ούτως ώστε κάθε 15 ημέρες να ποτίζονται οι λεμονιές και τα οπωροκηπευτικά με μικρές πλαστικές δεξαμενές και ένα ποτιστικό σύστημα που θα τροφοδοτεί με τις απαιτούμενες ποσότητες. Σε κάθε περίπτωση το κόστος άντλησης θα κατέβει πάρα πολύ λόγω του μικρού βάθους των νέων γεωτρήσεων και άρα και των μικρών μοτέρ που θα τοποθετηθούν, ενώ παράλληλα η υπάρχουσα δεξαμενή του λεμονοδάσους θα μπορούσε να νοικιαστεί στο Δήμο με ρητή υποχρέωση να γεμίζει η δεξαμενή στους μύλους. Το αποτέλεσμα θα είναι να ανθήσει πάλι ο τόπος, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίες και να εξιλεωθεί η γενιά μας για την απραξία.
Βεβαίως θα μου υπενθυμίσουν πολλοί «ότι υπάρχει απαγόρευση για γεωτρήσεις» εντός του λεμονοδάσους. Θα τους απαντήσω όμως ότι αυτό πιθανόν να ήταν σωστό όταν τα νερά ήταν τρεχούμενα επιφανειακά. Σήμερα όμως δεν ευσταθεί κάτι τέτοιο, οι γεωτρήσεις είναι απολύτως απαραίτητες και σε κάθε περίπτωση το νερό που δεν αντλείται πηγαίνει στη θάλασσα.
Μαθαίνω ότι θα γίνουν πλακόστρωτα δρομάκια δια περιπάτους, εξαιρετικό ακούγεται, αλλά πρώτα να γίνει λεμονοδάσος. Που σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί καθόλου τσιμέντο, παρά μόνο πέτρες-και όχι πλάκες- ικανοποιητικού πάχους, ώστε οι διαδρομές που θα καθοριστούν να είναι στέρεες και φυσικά ενταγμένες στο τοπίο. Και εφόσον νόμιμα γίνεται να αφαιρεθούν ολίγα χρήματα (να μη γίνουν 2-3 απομακρυσμένοι δρομίσκοι) και με ιδιώτες γεωτρυπανιστές με πολύ χαμηλό κόστος να ανοιχτούν οι γεωτρήσεις, πάντοτε με την αρωγή του Δήμου Πόρου.
Θέλει όμως αρετή, τόλμη, προσπάθεια, εργασία και πάνω από όλα το κοινό όραμα και όχι το συμφέρον Στρατηγέ (Δήμαρχε).
Ιδού πεδίον δράσης λαμπρόν.

Λεμονοδάσος, 29.10.2012

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Στάικος Κώστας.

Υ.Γ. Υπάρχουν και στοχευμένα ευρωπαϊκά προγράμματα που μπορούν να αξιοποιηθούν!
Comments (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Τάσος Γκούμας says:

  Αγαπητέ Κώστα,
  Η εκδήλωση αγάπης και ενδιαφέροντος για το Λεμονοδάσος που βγαίνει από το άρθρο σου είναι και επίκαιρη και ωφέλιμη.
  Η θέση σου ότι το πιο καίριο και επιτακτικό να λυθεί ζήτημα ειναι το πότισμα, φέτος αναδείχτηκε σαφώς με την περιπέτεια που τράβηξαν τα παιδιά του ΤΟΕΒ και οι νεροποτιστάδες παρ’ όλες τις φιλότιμες και υπεράνθρωπες πολλές φορές προσπάθειές τους για να καταφέρουν να το ποτίσουν.
  Και η συνήθης κατάληξη είναι ότι ορισμένοι, ευτυχώς λίγοι, αντί να συνδράμουν και να πουν ένα ευχαριστώ σ’ όλους που αγωνίστηκαν άσκησαν και κριτική.
  Η επικαιρότητα της επισήμανσής σου και η αναγκαιότητα της επίλυσης του προβλήματος του ποτίσματος γίνεται αδυσώπητα επιτακτική, αν λάβουμε υπ’ όψιν τις φοβερές ζέστες του φετεινού καλοκαιριού και την παρατεταμένη ανομβρία μέχρι και σήμερα.
  Ήδη ο ΤΟΕΒ έχει ζητήσει και προμηθευτεί το σχέδιο του υπάρχοντος δικτύου κλειστών αγωγών που μπορεί να επιφέρει, αν γίνει δυνατόν να χρησιμοποιηθεί, σημαντικότατες οικονομίες στο νερό.
  Εκτός των ανωτέρω θάλεγα, Κώστα, να βλέπαμε την δυνατότητα όσο και την χρησιμότητα ίδρυσης και άλλων μορφών οργάνωσης όσων νοιάζονται για το Λεμονοδάσος, όπως π.χ. ενός συλλόγου και ενός συνεταιρισμού.
  Θάλεγα να το επιχειρήσουμε γιατί όπως είπε και ένας σπουδαίος άνθρωπος: ‘’Αν δεν προσπαθήσεις κάτι είσαι ήδη χαμένος, ενώ αν προσπαθήσεις μπορεί να χάσεις αλλά υπάρχει και η πιθανότητα να κερδίσεις’’.
  Ας το σκεφτούμε.

 2. Μ.Μ.ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ says:

  Πολύ ωραία το θέσατε Κε. Γκούμα για την ίδρυση κάποιου συλόγου ή συνεταιρισμού για την διάθεση των λεμονιών αλλά και άλλων θεμάτων για τα οποία οι έξω των πυλών τα βλέπου καθαρά ρομαντικά και φυσιολατρικά αλλά στην ουσία το θέμα είναι και οικονομικό.

 3. Γιάννης Γκούμας says:

  Θα πρέπει να γίνει γνωστό στο κοινό επίσης ότι υπάρχει εκτός από το υπέργειο δίκτυο ποτίσματος και υπόγειο το οποίο καλύπτει ολόκληρη την έκταση του Λεμονοδάσους, αλλά υπέστει δολιοφθορές τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του (κατά την ΥΕΒ).
  Επίσης φέτος μόνο ο μισός όγκος νερού που δρομολογήθηκε για πότισμα έφτασε τελικά στα κτήματα, ενώ ανακαλύφθηκαν πέτρες και άλλες φθορές και στο υπέργειο δίκτυο.
  Πέρα από την έλλειψη του νερού υπάρχουν και άνθρωποι που μισούν το Λεμονοδάσος και το καταστρέφουν, πέρα από αυτούς που θα ρίξουν μερικούς τόνους μπετό σε ένα φυσικό τοπίο.

 4. Παναγιώτης Χατζηπέρος says:

  Πολύ σωστές οι προτάσεις.
  Υπάρχει δεύτερη γεώτρηση η οποία πρέπει ν’ αξιοποιηθεί.

 5. sapounakis says:

  πηγες λενε οτι θα γινει μετατροπη απο τσιμεντο σε paves οκ γιατι οχι αλλα αυτη η τεχνοτροπια που εχει καλο αισθητικο αποτελεσμα αν γιναει σωστα εχει μειονεκτηματα
  δεν αντεχει τισ κλισεις
  η κυληση αμαjιων επανω με καποια ταχυτητα δημιουργει θορυβο
  ειναι ανουσια σε μονοπατι διοτι γλιστρανε δεν μπορεισ ουτε να τρεξεις ευχαριστα ουτε να ποδηλατησεις ουτε να πας με καροτσι
  το μονοπατι εξ ορισμου ειναι χωματινο και περα απο τα χωματοφοβικα ταμπου μας ειναι αναπαυτικο στο ποδι τελικα
  οι φορεισ που διαχειριζονται παρνηθα και υμητο δεν εχουν βαλλει πουθενα τσιμεντο η paves … απλα συντηρουν διατηρουν τα σκαλακια που υπαρχουν και μεχρι εκει

Σχολιάστε