Δεν θέλουν ρε παιδιά το ΠΡΑΣΙΝΟ1Γράφει ο Τάσος Γκούμας –
Και πάλι α σ ε λ γ ο ύ ν πάνω στο ανασκολοπισμένο σώμα της Αρτίμου.
Πρώτα αντικατέστησαν τη φυσική ακτή της Αρτίμου, την ωραιότερη και ιστορικότερη παραλία της περιοχής, απόληξη του Λεμονοδάσους στη θάλασσα, με το “τοιχείο του αίσχους”.
Αυτό το τοιχείο φιάξανε, υπερήφανοι. (Μετά από διαμαρτυρίες το μπλαστρώσανε με κάτι κιτρινωπές πλάκες. Μάταια. Ο κόσμος έφυγε απ’ την παραλία. Ο κόσμος θέλει φύση. Δεν θέλει μπετά. Οι εργολαβίες τον αφήνουν αδιάφορο. Κακώς.)
2
Εδώ, όπως κατάντησε η Άρτιμος μετά την κατασκευή και του τέταρτου κατά σειράν τοιχείου.
Χάλια. (Εδώ φαίνεται και το πρώτο έργο ηλεκτροφωτισμού. Το αυθαίρετο)

Πάμε λοιπόν και ‘μεις να προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε ότι μπορούσαμε από το περιβάλλον, ξαναφυτεύοντας καλαμιές εκεί που υπήρχαν για 500 ίσως χρόνια, και να κρύψουμε ότι ήταν δυνατόν από το ‘’τοιχείο του αίσχους’’ και από το δεύτερο έργο ηλεκτροφωτισμού, που έμπηξε γιγάντιους στύλους, λες και ήταν η εθνική Αθηνών-Κορίνθου, στον εύθραυστο χώρο της Αρτίμου.

Πριν 3 λοιπόν χρόνια, φυτέψαμε μερικοί φίλοι τις καλαμιές πάνω απ’ το τοιχείο και τις ποτίζαμε όλο το Καλοκαίρι χωρίς ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΣΕΣ.
Μόνοι μας.

3
Και φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο. Να έχει κρυφτεί το τοιχείο απ’ την πλευρά του δρόμου, αλλά οι στύλοι; Που! Θεόρατοι. Μέχρι τον Ουρανό.

Και έρχεται η καλή μας Περιφέρεια με το συνεργείο κάποιου εργολάβου και τις ξεκολώνει. Μπράβο.
4
Να και πάλι το αποτέλεσμα:
5
Κρανίου τόπος.

Να ξεκουμπιστεί εκείνος που έδωσε την εντολή να ξεριζωθούν οι καλαμιές, να πάει να τις φυτέψει. ΧΩΡΙΣ ΛΕΦΤΑ.
Όπως κάναμε και μεις.
Και για να έχουμε καλό ρώτημα, το ‘’έργο’’ είχε τις απαραίτητες άδειες; Δεν είδαμε καμμιά πινακίδα να αναγράφει τον αριθμό της άδειας.
Υπήρχαν οι απαιτούμενες εκ του νόμου εγκρίσεις;
Γιατί για τα προηγούμενα ‘’έργα’’ πολύ αμφιβάλλω αν υπήρξαν.
Και βέβαια το θέμα δεν είναι νομικό.

Είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ και ΗΘΙΚΟ.

Είναι η παντελής αδιαφορία της Πολιτείας για το Περιβάλλον, και η μοναδική έγνοια της να κάνει ‘’κάνα έργο’’. Δηλ. μπετά, φώτα, πλακοστρώσεις και τα ίδια και τα ίδια παντού.
Δεν αλλάζει μυαλό, ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ.

Ευτυχώς που ο Δήμος Πόρου πήρε την Ιστορική απόφαση να απορρίψει το ‘’έργο τσιμενταρίσματος των μονοπατιών του Λεμονοδάσους’’.

Αλλά η Περιφέρεια δεν φαίνεται να ορρωδεί προ ουδενός.

Καλά θα κάνει να ρωτάει και να ενημερώνει, όταν πρόκειται να αναθέσει καμμιά εργολαβία στο Λεμονοδάσος.

Αλλιώς θα έχει το θλιβερό προνόμοιο να χαρακτηριστεί σαν εχθρός του Περιβάλλοντος και του Λεμονοδάσους.
Comments (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΤΣΑΣ says:

  Αγαπητέ Κε Γκούμα,
  Νομίζω ότι έχετε παρεξηγήσει τη σκοπιμότητα του έργου αυτού.Τα τοιχεία στις φωτογραφίες είναι οι κερκίδες γηπέδου. Ο αγωνιστικός χώρος είναι η Ποσειδωνία που βρίσκεται κάτω από το γαλάζιο σεντόνι και το άλλο Σάββατο έχει τελικό Σπάροιεναντίον Χάννων.Ας τους χειροκροτήσουμε….

 2. NIKOS KALOYTZHS says:

  AN MEGALOSES ME GAIDOYRIA,MOYLARIA, SKOYPIZOSOYN ME PETRA KAI FILOI SOY HTAN SKORPIOI KAI FIDIA SKEFTESAI SAN GAIDOYRI,MILAS SAN MOYLARI KAI TSIMPAS OPOY BRHS SAN SKORPIOS KAI SERNESAI SAN FIDI..KAI EMEIS MILAMAI GIA POLITISMO,OMORFIA,PARADOSH,ISTORIA K.L.P.
  SYGNOMH POY BRIZO TA ZOAKIA ALLA KAI H POLLH EYGENIA PROS
  TOY KAΘE EIDOYS LAMOGIA BLAFTEI
  KAI JEROYN OTI OSO MILAMAI ME EYGENIA AYTOI

 3. Γιάννης Γκούμας says:

  Εντύπωση προκαλεί που ενώ πήγανε να ξυλώσουν τις καλαμιές αφήσανε τις κολώνες με τις λάμπες οι οποίες παρεπιπτόντως ήταν στο ίδιο σημείο, κατακόρυφό επίπεδο και ενοχλούσαν κατά τη νομαρχία και αυτές ίσως, ότι μπορεί να ενοχλούσε ο καλαμιώνας (ότι απέμεινε από αυτόν).
  Από την άλλη αν σκεφτεί κανείς ότι οι κολώνες είναι αυθαίρετες και τα καλάμια όχι, δεν μου κάνει τόσο εντύπωση που τις αφήσανε. Όταν η κεντρική διοίκηση και εξουσία φαίνεται να ζει για την παρανομία και την αντισυνταγματικότητα (εικασίες κάνω από αυτά που βλέπω γύρων μου, πώς αλλιώς να αιτιάσω αυτό που συμβαίνει σήμερα), σε αυτά θα κολήσει;
  Και αυτοί που τους στηρίζουν στις εκλογές κάθε φορά, ποια είναι η άποψή τους για το θέμα;

 4. ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΤΣΑΣ says:

  Εδώ με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ξηλώσανε δέντρα γιατί ήταν επικίνδυνα να πέσουν ή ξεριζώθηκαν από μόνα τους. Λες και τα δέντρα αποφασίσανε να «αυτοκτονήσουν» γιατί βαρέθηκαν αυτή τη ζωή που είχαν χωρίς νερό, λίπασμα, κλάδεμα.
  Δεν μας λένε ότι πρώτα έβαλαν τον φορτωτή και μετά κάλεσαν τους υπεύθυνους. Τόσοι γεωπόνοι υπάρχουν στην Διεύθυνση Γεωργίας στον Πόρο. Τους ζήτησαν την άποψη τους πρίν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια; Προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν έφταιγε ο χειριστής του σκαπτικού μηχανήματος που έκοψε τις ρίζες των δέντρων αλλά έφταιγαν τα δέντρα που είχαν επιφανειακές ρίζες. Και σαν να μην έφτανε αυτό τα δέντρα που τελικά παρέμειναν τσιμεντώθηκαν μέχρι τον κορμό (μάλλον για να μην πέσουν και αυτά). Δεν καταλαβαίνουν ότι όσο πιο πολύ πιέζεις τα δέντρα και γενικότερα την φύση τόσο εντονότερα αντιδρούν.
  Περιμένω να δω όταν ξεκινήσει η διαμόρφωση της πλατείας του Αγ. Νικολάου αν θα ξεριζώσουν και εκεί τα πλατάνια που υπάρχουν. Γιατί και εκεί οι ρίζες έχουν σηκώσει την πλακόστρωση και έχουν σπρώξει τους τοίχους. Μπορεί και τα πλατάνια αυτά να έχουν την τύχη των δύο Φίκων Ρόδου που «θάφτηκαν» στην ανατολική πλευρά του Γαλατά, σκεπάστηκαν με το χώμα και αφέθηκαν να τα φάνε τα σκουλήκια.
  Τυχαίο το όνομα των δέντρων; Όλοι οι δρόμοι στην Ρόδο και την Κω είναι καλυμμένοι με τα αυτά τα δέντρα. Εκεί όμως αποτελούν στοιχείο της κληρονομιάς και του πολιτισμού τους για αυτό τα κλαδεύουν, τα ποτίζουν και βάζουν τις καρέκλες των καταστημάτων τους από κάτω για να πίνουν τον καφέ τους ή να τρώνε το φαγητό τους οι επισκέπτες.

 5. ΘΑΛΕΙΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ says:

  ΜΙΑ ΖΩΗ ΦΙΛΕ ΤΑΣΟ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΕΒΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΝΟΜΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ. ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ, ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΕΧΩ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΘΕΙ ΜΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ.ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΦΤΑΕΙ. ΟΥΤΕ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ.ΟΙ ΑΝΙΣΤΟΡΙΤΟΙ ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΟΝΤΑΙ ΠΟΤΕ.

 6. Γιάννης Δρούγκας says:

  Αγαπητοί Κώστα και Τάσο, γιατι εκπλήσσεστε με την υπάρχουσα κατάσταση? Τι είναι αυτό που θα έκανε εμας τους κατοίκους αυτού του προικισμένου τόπου να δώσουμε σημασία και την αναλογούσα αξία στο περιβαλλον που ζούμε? Το “ωραίο”, το “όμορφο” είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις προσωπικές αξίες και εικόνες του καθένα μας. Νομίζω οτι το περιβάλλον δεν θα μπορούσε να αποτελεί κριτήριο ποιότητας ζωής για μεγάλο μέρος των κατοίκων αυτού του υπέροχου τόπου. Και είναι μάλλον τραγικό να σου προσφέρει η φύση απλόχερα τόση ομορφιά, και εσύ να κάνεις οτι ειναι δυνατον για να την καταστρέφεις.
  Αν κάνει κάποιος το “λάθος” να επισημάνει κάποια λανθασμενη (κατα την αποψή του πάντα)κατάσταση, γίνεται…εχθρός του χωριού!
  Πείτε μου ειλικρινά, εαν γνωρίζετε, πότε,οι άρχοντες, κάλεσαν δημότες του τόπου αυτού που γνωρίζουν κάποια θέματα πιο εμπεριστατωμένα, να ζητήσουν τη γνώμη τους? Έτσι απο ενδιαφέρον. Πότε? Το “γιατί” δέχεται πολλες ερμηνείες.
  Λοιπόν ας το λάβουμε σοβαρά υπ όψιν. Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΊΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΡΕΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΤΗΝ ΝΟΙΩΘΕΙ ΟΙΚΕΙΑ. ΕΤΣΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΖΕΙ. ΝΑ ΜΗΝ ΤΑΡΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΙΡΒΑΝΑ.

 7. peinter says:

Σχολιάστε