Δασαρχείο Πόρου: Δεν συντρέχουν λόγοι κήρυξης της «Κοιμωμένης» ως διατηρητέο μνημείο της φύσηςanemogenΤον αγώνα για τη σωτηρία της «Κοιμωμένης» συνεχίζει να δίνει ο Ποριώτης συγγραφέας κ. Γιάννης Σουλιώτης. Ο κ. Σουλιώτης μας έστειλε το ακόλουθο μήνυμα ενημερώνοντας μας για τις ενέργειες του και τις απαντήσεις που έχει λάβει μέχρι σήμερα.

Aγαπητέ Κύριε Κανατσίδη, λόγω του ότι ήρθατε αρωγός από την πρώτη στιγμή,στην προσπάθεια μου για τη διάσωση της Κοιμωμένης, θεωρώ υποχρέωσή μου να σας ενημερώσω, καθώς και όλους τους Ποριώτες και φίλους του μοναδικού αυτού και εκπάγλου κάλλους φυσικού μνημείου,για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των προσπαθειών μας. Ύστερα από υπόδειξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ότι το Δασαρχείο Πόρου είναι ο αρμόδιος φορέας ,υπέβαλα προσωπικά, πέρυσι (19-10-2012) αίτηση για “ανακήρυξη της Κοιμωμένης σε διατηρητέο μνημείο της φύσης”. Το αίτημα αυτό έμελλε να ταξιδέψει από τον Πόρο, στον Πειραιά, σε τρία Υπουργεία στην Αθήνα, λόγω αναρμοδιότητας ΟΛΩΝ αυτών των φορέων όπως μας δήλωσαν, αλλά και ενημερωτικά στο Γραφείο Πρωθυπουργού, Υπουργού Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Γεν.Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μέχρις προ ολίγων ημερών ,δηλ. ένα χρόνο περίπου μετά, όταν μου περιήλθε η συνημμένη επιστολή του Δασαρχείου Πόρου ,με την οποία γίνεται “διαβίβαση του αιτήματος προς τους αρμόδιους φορείς με αρνητική εισήγηση”
Με δική μου επιστολή, που παραθέτω, ζητώ να μας πληροφορήσουν ποιοι είναι, επιτέλους, αυτοί “οι αρμόδιοι φορείς”, προκειμένου να μας διευκολύνουν στο έργο μας.
Με ευχαριστίες για τη φιλοξενία και φιλικούς χαιρετισμούς
Γιάννης Σουλιώτης.

Πατήστε για μεγέθυνση

Πατήστε για μεγέθυνση

IMGP5316
Εμείς απλά αναρωτιόμαστε: Τον Ν. του 1979,που τροποποιήθηκε 5-6 φορές, και ο οποίος χαρακτήρισε την περιοχή της επαρχίας Τροιζήνας ως εξαίρετου φυσικού κάλλους”(περιλαμβανομένης και της Κοιμωμένης)
Κανείς δεν τον είχε κοιτάξει;
Κανείς δεν είχε διάβασε ή ακούσει το τι έχουν πει οι: Σεφέρης, Φράιρ, Λακαριέρ, Δραγούμη, Μέριλ, κ.ά…
Κανείς δεν είχε δει τα έργα του Παρθένη, Σαγκάλ, Λούσιαν Φρόιντ….για την Κοιμωμένη;
Μήπως χρειάζεται την υπόθεση να δει ο Εισαγγελέας πριν αυτό το μοναδικού κάλλους φυσικό μνημείο εξαφανισθεί δια παντός κάτω από τόνους σιδήρου;
Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ΑΡΙΣ ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Αγαπητέ μου φίλε Μπάμπη,
  Όταν διάβασα το συγκεκριμένο κείμενο αποφάσισα να μη γράψω κάποιο σχόλιο, γιατί πολλοί φίλοι συμπατριώτες τα παίρνουν προσωπικά και δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Μετά όμως σκέφτηκα τα εξής:
  1.Εγώ δεν είμαι από εκείνους που αδιαφορούν ή αντιμετωπίζουν τα σοβαρά θέματα με απάθεια και πάντα λέω σθεναρά τη γνώμη μου κι ας μην είναι αρεστή αυτή, ακόμα και σε φίλους ή και σε ανθρώπους που θαυμάζω. Αυτό πιστεύω να το έχεις διαπιστώσει κι εσύ, φίλε μου Μπάμπη.
  2.Το θέμα της “Κοιμωμένης” είναι παρα πολύ- επαναλαμβάνω παρα πολύ- σοβαρό και ως παρα πολύ σοβαρό πρέπει να αντιμετωπιστεί, αν θέλουμε να έχουμε κάποιο θετικό αποτέλεσμα.
  3.Η απλή καταγραφή μιας σύμφωνης -ή μη- γνώμης δεν βοηθάει πολύ. Παντα χρειάζεται και η σχετική πρόταση.

  Κατά την ταπεινή γνώμη μου, λοιπόν, η… διάσωση της “Κοιμωμένης” θα πρέπει να αποτελέσει συλλογική κινητοποίηση όλων των αρμοδίων τοπικών, κυρίως, φορέων και παραγόντων, δηλαδή των Δήμων, των πολιτιστικών και επαγγελματικών σωματείων και Συλλόγων, όλων των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης, των Εντύπων και Ηλεκτρονικών Εφημερίδων (Τροιζηνία, Καλαυρία, Porosnews κλπ) των ραδιοσταθμών, των εν ζωή συγγραφέων και σχολιαστών και ποιητών και λογοτεχνών, αλλά και των επιστημόνων και πολιτικών της περιοχής μας.
  Γι’ αυτό είναι ανάγκη να γραφτούν κείμενα με ντοκουμέντα, να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές και τότε πια να υποβληθούν αρμοδίως.
  Ποιοι είναι οι…”αρμοδίως”; Αν αποδειχθεί ότι, σύμφωνα με την προσφιλή μέθοδο, ο ένας παραπέμπει στον άλλον, τότε υπάρχει και το World Heritage Center, που εδρεύει στη Γαλλία (Βλέπετε: Ms Dominique Morisse, Programme Specialist, World Heritage Partnership for Conservation Initiative (PACT), World Heritage Center, Unesco, Paris, France, e-mail: Wh-inf@unesco.org, όπου θα μπορούσε να υποβληθεί επίσημο και συλλογικό- όχι ατομικό- πλήρης φάκελος με το συναφές αίτημα, δεόντως αιτιολογημένο και υπογεγραμμένο.
  Τώρα τελευταία στον Πόρο έχουν ιδρυθεί- και πολύ σωστά- σωματεία φίλων του Λεμονοδάσους, του αείμνηστου Χρήστου Φουρνιάδη, της Βιβλιοθήκης. Αναρωτιέμαι αν στα καταστατικά τους συμπεριλαμβάνεται και κάποιο άρθρο σχετικά με τη διάσωση της Κοιμωμένης ή ακόμα καλύτερα με το σθεναρό και επίμονο αίτημα της ανακήρυξης της Κοιμωμένης ως μνημείου φυσικού κάλλους. Εάν όχι και εάν πάλι θεωρηθούν αυτά τα σωματεία ως αναρμόδια, τότε ίσως θα ήταν σοφό να ιδρυθεί ένας “Σύλλογος φίλων της Κοιμωμένης”.
  Αυτό το έργο δεν είναι εύκολο και θα χρειαστεί να υπάρξει και κάποιος επικεφαλής, ένας μπροστάρης δηλαδή, που θα συντονίζει τις απαιτούμενες ενέργειες, θα τις παρακολουθεί, θα τις ελέγχει και θα οργανώνει τα επόμενα βήματα. Προσωπικά και ένθερμα και ανεπιφύλακτα προτείνω τον κ. Γιάννη Σουλιώτη.
  Το ζήτημα επαναλαμβάνω είναι συλλογικό. Απαιτεί συνεργασία όλων. Οι ατομικές προσπάθειες, όχι μόνο δεν έχουν θετικό αποτέλεσμα, αλλά μπορούν να παρερμηνευθούν ίσως δε και να επιφέρουν απρόσμενα δεδικασμένα.
  Όσοι ενδιαφέρονται για την Κοιμωμένη καλό θα ήταν να σχολιάσουν όλα τα παραπάνω, σε πρώτη φάση, να πουν τη γνώμη τους και να ανακινηθεί το όλο ζήτημα, που, σε προηγούμενη ανάρτηση, είχε ξεπεράσει τα 50 σχόλια.
  Με τιμή
  ΑΡΙΣ. ΠΑΝ. ΑΝΤΑΝΗΣ
  ΔΗΜΟΤΗΣ ΠΟΡΟΥ
  (ΚΑΙ… ΘΑΥΜΑΣΤΗΣ ΤΗΣ “ΚΟΙΜΩΜΕΝΗΣ”)

 2. Γιώτα Πλιάκου says:

  Μια ζωή κοντόφθαλμοι παραμένουμε αγαπητέ κ.Σουλιώτη! Αλλά, έστω κι έτσι τυφλοί, μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα της τύφλωσής μας! Ελάχιστα παρέμειναν να θαυμάζουμε, όπως ελάχιστες και αξίες μας πλέον! Είμαι μαζί σας σε όποιους αγώνες για το Ωραίο!

 3. Γιάννης Γκούμας says:

  Το δασαρχείο είναι αρμόδιος φορέας προστασίας των δασών και περιοχών χλωρίδας ιδιαίτερης. Αν η κοιμωμένη δεν είναι τέτοια περιοχή θα πρέπει να αναζητήσετε άλλο φορέα και ίσως να πρέπει να απευθυνθεί κανείς στο ΥΠΕΚΑ και το ΥΠΠΟ για ιδιαίτερη μεταχείρηση της περιοχής. Στην εποχή του ΤΑΙΠΕΔ και των “fast track” δεν νομίζω να έχει κάποιο νόημα όμως.
  Ας ψηφίσουμε κάτι άλλο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ την επόμενη φορά (ο καθένας ότι θέλει αλλά όχι μνημόνεια έ;)

 4. Θερμές ευχαριστίες για τα καλοπροαίρετα σχόλια.
  Επιτρέψετέ μου να πω ότι ΔΕΝ είμαι μόνος στην προσπάθεια μου αυτή. Ευτυχώς! Ο Σύλλογος Γυναικών Πόρου και ο Σύλλογος Τροιζηνίων στην Αθήνα και στον Πειραιά από κοντά μου, καθώς και ένα πλήθος “ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗΣ “Ποριωτών και όχι μόνο.
  Σας πληροφορώ ότι έχουν ενημερωθεί ΟΛΟΙ οι φορείς εθνικοί και ξένοι.Μόνο που από τους δικούς μας δεν είναι ακόμη γνωστό ποιος είναι ο πραγματικά αρμόδιος!
  Θα συμφωνήσω απόλυτα ότι το πρόβλημα είναι συλλογικό.Ο ΠΟΡΟΣ είναι ο ΜΟΝΟΣ θεατής-θαυμαστής αυτού του υπέροχου μοναδικού στον κόσμο μνημείου. Ας ξεσηκωθεί σύσσωμος λοιπόν! Ας σωθεί το ΚΑΛΛΟΣ!

Σχολιάστε