«Αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με παραπλανητικά δημοσιεύματα εβδομαδιαίας εφημερίδας»ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ»:
“Επειδή τον τελευταίο καιρό γίνεται μια συστηματική προσπάθεια παραπληροφόρησης αναφορικά με το ζήτημα των παράνομων ιχθυοκαλλιεργειών, με αποκορύφωμα τη δωρεάν διανομή εβδομαδιαίας εφημερίδας με παραπλανητικά δημοσιεύματα σε όλα τα σπίτια του νησιού μέσω του ταχυδρόμου (γεγονός που θα καταγγείλουμε αρμοδίως), υποχρεωνόμαστε να ενημερώσουμε για τα εξής:
Στο φύλλο της 12.7.2010 η εφημερίδα παρουσιάζει το γνωστό υπερασπιστή της υδατοκαλλιέργειας, καθηγητή Ν. Μάργαρη, σαν να αρθρογραφεί σε αυτήν, δημοσιεύοντας κείμενό του με το οποίο «αντικρούει» την μοναδική επιστημονική Μελέτη που έχει γίνει ποτέ σχετικά με την επίδραση των ιχθυοκαλλιεργειών στο θαλάσσιο περιβάλλον του Πόρου. Στην πραγματικότητα το κείμενο αυτό χρονολογείται από το 2008 (!) και αποτελεί γνωμάτευση δια αλληλογραφίας του κ.Μάργαρη προς την εταιρία «ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ», την οποία εν συνεχεία η «ΔΙΑΣ» επέδωσε με εξώδικο στους Δημοτικούς Συμβούλους και το Δήμαρχο Πόρου, προκειμένου να μην λαμβάνουν αποφάσεις κόντρα στα συμφέροντά της. Το ίδιο ισχύει και για τα δύο κείμενα που «ανακάλυψε μέσω ρεπορτάζ» και δημοσίευσε η ίδια εφημερίδα στις 26.7.2010, εμφανίζοντάς τα ως «Μελέτες που δίνουν απαντήσεις». Δεν πρόκειται για μελέτες, αλλά για απλές επιστολές προς τη «ΔΙΑΣ», που επίσης αποτελούν μέρος του ίδιου εξωδίκου.
Κανείς από τους συντάκτες των παραπάνω επιστολών δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι του στον Πόρο για επιστημονικούς σκοπούς, ούτε έχει κάνει ποτέ κάποια μελέτη σχετικά με τα ιχθυοτροφεία του Πόρου. Η μόνη τους ενασχόληση με τον Πόρο είναι ότι, σε όλες τις περιπτώσεις που έχουμε ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει αποφάσεις κατά των συμφερόντων των εταιριών ιχθυοκαλλιέργειας, έχουν αποστείλει (τουλάχιστον δύο φορές ο καθένας) τέτοιες απαράδεκτες από δεοντολογική και μεθοδολογική άποψη επιστολές/ «γνωματεύσεις», οι οποίες και αποτελούν τα μοναδικά επιχειρήματα των (υποδίκων σημερα) ιδιοκτητών των εταιριών αυτών.

Αν η εν λόγω εφημερίδα έκανε πραγματικό ρεπορτάζ, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να «ανακάλυπτε» τι έχουν να πουν σήμερα οι ίδιοι κύριοι για τα πορίσματα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι όλες οι μονάδες του Πόρου λειτουργούν παράνομα, υπερβαίνοντας τις άδειές τους σε παραγωγή και σε έκταση έως και κατά 500%. Ποια είναι η γνώμη τους άραγε για την ποινική δίωξη που άσκησε ο Εισαγγελέας και την παραπομπή σε δίκη όλων των υπευθύνων όλων των ιχθυοτροφείων του Πόρου, για την κατ’ εξακολούθηση υποβάθμιση του περιβάλλοντος του νησιού; Τι έχουν να πουν για τις τεράστιες ποσότητες της καρκινογόνου φορμόλης που χρησιμοποιεί η «ΔΙΑΣ» επί χρόνια, όπως επιβεβαίωσε και δημοσίως ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος; Και τέλος ποια είναι η σχέση των δύο καθηγητών με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλιεργειών;
Το ποιος εξυπηρετεί λοιπόν «ιδιοτελείς σκοπούς εναντίον του κοινωνικού οφέλους» (όπως αναρωτιέται η εφημερίδα) είναι απολύτως σαφές σε όλους και δεν χρειαζόντουσαν αυτά τα δημοσιεύματα (ούτε η παράνομη διανομή τους) για να το διαπιστώσουμε.”
Σχολιάστε