Απαντήσεις από την «Πρωτοβουλία για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου» για την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου για τα ιχθυοτροφείαΗ «Πρωτοβουλία για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου» απέστειλε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου:

«Η εταιρία ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ συνεχίζει τους εκβιασμούς της προς την Πολιτεία με στόχο την καταπάτηση των νόμων και την αύξηση της δραστηριότητάς της στη θάλασσα του Πόρου. Για άλλη μια φορά επιστράτευσε τους εργαζόμενους της, για να ζητήσει από τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, Δημήτρη Κατσικάρη, να παρανομήσει και να επιτρέψει τη συνέχιση της λειτουργίας των παράνομων μονάδων της στους κόλπους Καλάμι και Πυρκαλή. Πρόκειται για τις μονάδες οι οποίες σε όλους τους ελέγχους που διεξήχθησαν από το 2005 και μετά έχουν βρεθεί να έχουν παράνομες επεκτάσεις και υπερπαραγωγή έως και 500%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα τελευταία 7 χρόνια οι μονάδες αυτές παρήγαγαν όσα, με βάση τις περιβαλλοντικές τους μελέτες, θα παρήγαγαν σε 25. Ο κ. Κατσικάρης όπως τον υποχρεώνει ο νόμος (και αφού το ζήτησε και το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου με ομόφωνη απόφασή του), αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας τους επειδή η ΔΙΑΣ αρνιόταν επί 7 χρόνια να συμμορφωθεί στις υποδείξεις των αρμοδίων υπηρεσιών, οι οποίες κάθε χρόνο βεβαίωναν τις ίδιες παραβάσεις και την καλούσαν χωρίς ανταπόκριση να λειτουργήσει νόμιμα. Οι συγκεκριμένες μονάδες μάλιστα θα έκλειναν έτσι κι αλλιώς, ανεξάρτητα από την απόφαση Κατσικάρη, αφού οι άδειες τους δεν είχαν ανανεωθεί και τα 2 τελευταία χρόνια λειτουργούσαν χαριστικά με παράταση αδείας και μόνη επιτρεπόμενη δραστηριότητα την «εξαλίευση του υφιστάμενου ιχθυοπληθυσμού» με ταυτόχρονη απαγόρευση εισαγωγής νέου γόνου. Ακόμα και αυτή την απαγόρευση η ΔΙΑΣ έχει ομολογήσει ότι την παραβίασε.

Πέραν των παραπάνω, στις μονάδες αυτές οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν στην παραγωγική διαδικασία τεράστιες ποσότητες καρκινογόνου φορμόλης – μόνο μέσα σε 2,5 χρόνια έχουν διοχετευθεί στον Πόρο 77.000 κιλά – θέτοντας σε κίνδυνο πρωτίστως την υγεία των ίδιων, των κατοίκων του Πόρου και των καταναλωτών των προϊόντων της εταιρίας.

Η Πολιτεία, παρά τις χρόνιες παρανομίες της ΔΙΑΣ, φρόντισε εγκαίρως να την «επιβραβεύσει» με δύο άδειες νέων μονάδων, οι οποίες εγκαταστάθηκαν το καλοκαίρι του 2011 (μπροστά από την μονάδα του Βιολογικού Καθαρισμού), λίγο μετά την απόφαση Κατσικάρη για κλείσιμο των δύο παλιών. Παρ’ όλα αυτά, οι δύο παλιές μονάδες μέχρι σήμερα δεν έχουν κλείσει και η ΔΙΑΣ, με τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, βρέθηκε να έχει τριπλάσια δραστηριότητα, αφού κάθε μία από τις νέες μονάδες έχει έκταση και παραγωγή ισοδύναμη με των δύο μαζί που πρέπει να κλείσουν. Ακόμα και μετά το λουκέτο των δύο παλιών μονάδων δηλαδή, η αδειοδοτημένη παραγωγή της ΔΙΑΣ στη συγκεκριμένη περιοχή θα είναι διπλάσια από ότι προηγουμένως. Τι ζητάει λοιπόν η εταιρία; Όχι να μην μειωθούν οι άδειές της, αλλά να αυξηθούν και να της επιτρέπεται να παρανομεί! Ζητάει να συνεχίσει να λειτουργεί και τις τέσσερις μονάδες, να μην τιμωρείται όταν παραβιάζει τις άδειές της και να λειτουργεί χωρίς άδειες όταν αυτές λήγουν!

Τα περί απώλειας θέσεων εργασίας που προβάλλονται από την ΔΙΑΣ είναι απολύτως ψευδή και προσχηματικά και αποτελούν μέρος του εκβιασμού της εταιρίας προς την Πολιτεία και προς τους ίδιους τους εργαζομένους της, τους οποίους εξαναγκάζει με αυτό τον τρόπο να προβαίνουν σε ακραίες ενέργειες και δημόσιες απειλές για να υπερασπιστούν τους δικούς της σκοπούς.

Καλούμε δημοσίως τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, Δημήτρη Κατσικάρη, ο οποίος απέδειξε ότι στην σημερινή Ελλάδα της απόλυτης ανομίας υπάρχουν ακόμα δημόσιοι λειτουργοί οι οποίοι τηρούν τη νομιμότητα, να δώσει στη δημοσιότητα τα απογραφικά δελτία παραγωγής και τις καταστάσεις εργαζομένων της ΔΙΑΣ κατά την τελευταία δεκαετία στον Πόρο, ώστε να αποδειχτεί τι κρύβεται πίσω από όλη αυτή την υπόθεση».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου.
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Παυλου Βαγγελης says:

  Προς Porosnews
  Ποιά είναι η πρωτοβουλία για τη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος του Πόρου;
  Είναι σύλλογος;
  Πως έχει συσταθεί;
  Εχει πρόεδρο, γραμματέα,μέλη,Δ.Σ;
  Ποιά είναι τα έσοδά του και απο ποιές πηγές χρηματοδοτείται;
  Οι εργαζόμενοι ποτέ δεν κρύφτηκαν, γνωρίζουν όλοι ποιοί είμαστε.
  Η πρωτοβουλία για τη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος του Πόρου απο ποιούς απαρτίζεται;
  Θα θέλαμε να γνωρίσουμε τους υβριστές μας,
  Περιμένουμε μια απάντηση.
  Ευχαριστούμε.

 2. Παν. Χατζηπέρος says:

  Η σημερινή απόφαση αποτελεί ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ [και ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ]στον καθημερινό αγώνα γιά την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ, πού υποβαθμίζεται βάναυσα καί που έχουμε δανεισθεί απο τα παιδιά μας.
  ΣΥΓΧΑΡΙΤΗΡΙΑ σε όλους όσους με επιμονή, υπομονή, μεθοδικότητα καί πάνω απ’ολα, σθένος κι αγωνιστικό πνεύμα, κατάφεραν ΝΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ, κόντρα σ’ ένα σύστημα που φάνταζε πανίσχυρο.
  Ο λαός της Τροιζηνίας κι όχι μόνον, πρέπει να τους ευγνωμονεί!!!!!!!!!!!

Σχολιάστε