Δικαστική απόφαση – σταθμός: Ένοχοι οι υπεύθυνοι των ιχθυοκαλλιεργειών του Πόρου για την υποβάθμιση του περιβάλλοντοςH Πρωτοβουλία για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Ένοχους έκρινε, το Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, τους υπευθύνους όλων των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας του Πόρου κατά τα έτη 2005 έως 2009 για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος του νησιού. Με την απόφαση της 4ης Ιουλίου 2012, στους εννιά κατηγορούμενους, ανάμεσα στους οποίους, οι Στέλιος Πιττάκας, Στέφανος Μανέλλης και Ιωακείμ Τσουκαλάς της ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, οι Αριστείδης Μπελλές (πρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας) και Νικόλαος Χαβιάρας της ΝΗΡΕΥΣ και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Πόρου Δημήτρης Γρίβας, επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης έως δύο χρόνων και αποζημίωσης έως 30.000 ευρώ, καθώς και υποχρέωση επαναφοράς του περιβάλλοντος στην προτέρα κατάσταση.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η ρύπανση και υποβάθμιση αποδείχθηκε από την υπέρβαση του επιτρεπόμενου αριθμού κλωβών και της ετήσιας παραγωγής της κάθε μονάδας έως και 500% και από τη μη σύννομη διαχείριση των άρρωστων ψαριών, οι οποίες προκάλεσαν «μεταβολή στο περιβάλλον που ήταν πιθανό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία, στην ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων τις περιοχής». Σημειώνεται ότι το επίδικο διάστημα περιορίστηκε στα έτη 2005 έως 2009 επειδή το κατηγορητήριο συντάχθηκε το 2010, ενώ για το επόμενο χρονικό διάστημα εκκρεμούν νέες ποινικές διαδικασίες, ανάμεσα στις οποίες εκείνη για την κακουργηματική χρήση 77 τόνων της καρκινογόνου ουσίας φορμόλης στην παραγωγική διαδικασία των μονάδων της ΔΙΑΣ στον Πόρο.

Η σημασία της απόφασης είναι θεμελιώδης, γιατί το δικαστήριο δέχθηκε ως επαρκή στοιχειοθέτηση της υποβάθμισης του περιβάλλοντος την παράβαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων των μονάδων, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων -και ορισμένων καθηγητών των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Αιγαίου που έσπευσαν να τους υπερασπιστούν- ότι η δραστηριότητά τους δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και ότι η καταπάτηση της «αναχρονιστικής» περιβαλλοντικής νομοθεσίας δεν αποτελεί αδίκημα. Το δικαστήριο απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς του Δημάρχου Πόρου, Δημήτρη Στρατηγού, ο οποίος, παρότι εκπροσωπούσε το Δήμο Πόρου που ήταν πολιτικώς ενάγων, κατέθεσε ψευδώς ότι οι εταιρίες έχουν συμμορφωθεί και δεν δημιουργούν πλέον πρόβλημα.

Η απόφαση αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της Διοίκησης σε ό,τι αφορά τον έλεγχο και την αδειοδότηση των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα. Η από έδρας πρόταση της Εισαγγελέα, αποτελεί κόλαφο για τους αρμόδιους δημόσιους λειτουργούς, οι οποίοι, όπως τόνισε, αν είχαν κάνει σωστά τη δουλειά τους, δεν θα βρισκόμασταν σήμερα να δικάζουμε ένα τέτοιο εξακολουθητικό έγκλημα κατά του περιβάλλοντος, καθώς όφειλαν να μην το έχουν επιτρέψει. Επιπλέον, η διάρκεια του εγκλήματος αποδεικνύει με τον πλέον απόλυτο τρόπο ότι το περιβάλλον μιας από τις περιοχές εκείνες που μόλις πριν από οχτώ μήνες κρίθηκαν ως δήθεν κατάλληλες για την περαιτέρω ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών και εντάχθηκαν στις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών, έχει υποστεί βάναυση πολυετή υποβάθμιση από την εν λόγω δραστηριότητα και είναι αυταπόδεικτα ακατάλληλο για τη συνέχισή της.

Η απόφαση της 4ης Ιουλίου 2012 δημιουργεί νομολογία που ανοίγει το δρόμο για την περιβαλλοντική διάσωση όλων των περιοχών που έχουν υποστεί πολυετή υποβάθμιση από την παράνομη λειτουργία ιχθυοκαλλιεργειών και αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις βαθμίδες της Δημόσιας Διοίκησης: Πρώτον, προς όλους τους διευθυντές των αρμοδίων υπηρεσιών, μετά από τρεις δεκαετίες ανεξέλεγκτης λειτουργίας των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, να διασφαλίσουν επιτέλους τη νόμιμη αδειοδότηση και λειτουργία τους. Δεύτερον, προς όλους τους κατά τόπους Περιφερειάρχες, να κοινοποιήσουν τα απογραφικά δελτία παραγωγής των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, για να διαπιστωθεί κατά πόσο η λειτουργία τους τόσα χρόνια είναι νόμιμη και σε τι βαθμό έχουν υποβαθμίσει
το περιβάλλον. Και τρίτον, προς τη νέα κυβέρνηση, να αποσύρει άμεσα το σκανδαλώδες και αντιεπιστημονικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών και να διαμορφώσει ένα νέο, αφού ελέγξει πρωτίστως την πραγματική παραγωγή που έχει συντελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες στις προς επιλογή περιοχές.
Comments (18)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ΠΑΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ says:

  Τελικα δεν ξερουμε τι να υποστηριξουμε.

  τους κουλτουριαρηδες που εχουν υψηλους μισθους και ενδιαφερονται μονο για θεα, περιβαλλων και καλοπεραση?
  η αυτους που τους νοιαζει η αναπτυξη της οικονομιας
  οι θεσεις εργασιας και γενικα η προοδος?
  Εγω ειμαι με τους δευτερους αλλα να σεβονται το περιβαλλων.
  οι πρωτοι εχουν καταστρεψει τη χωρα.

 2. Tasos says:

  Εγώ πάντως θα υποστηρίξω αυτούς που νιαζονται για το νησί μας.

 3. Δώρα says:

  “I don’t understand why when we destroy something created by man we call it vandalism, but when we destroy something by nature we call it progress.”
  ― Ed Begley Jr.

 4. Π.Μουστάκας says:

  Οι πρόγονοί μας έλεγαν ότι”παν μέτρον άριστον” έτσι και στην περίπτωση των ιχθυοκαλλιεργειών νομίζω ότι μία λελογισμένη και εντός των νομίμων ορίων ανάπτυξη μιάς ή δύο,το πολύ,μονάδων στην βόρεια ακτή του νησιού και πάντως μακριά από τον κόλπο της Βαγιωνιάς όπου υπάρχει τουριστική δραστηριότητα δεν θα είχε δυσμενή περιβαλοντική επίπτωση.Διότι,προς θεού,πρέπει να αποφεύγουμε τις υπερβολές.

 5. Πάνος Θεοχάρης says:

  “Παν μέτρον άριστον” σοφή κουβέντα…

  “τους κουλτουριαρηδες που εχουν υψηλους μισθους και ενδιαφερονται μονο για θεα, περιβαλλων και καλοπεραση?
  η αυτους που τους νοιαζει η αναπτυξη της οικονομιας
  οι θεσεις εργασιας και γενικα η προοδος?
  Εγω ειμαι με τους δευτερους αλλα να σεβονται το περιβαλλων.
  οι πρωτοι εχουν καταστρεψει τη χωρα.”

  κουβέντες απλής λογικής.

  Τελικά τι καταφέραμε τα τελευταία χρόνια με τις ιχθυοκαλλιέργιες ?

  – Εκεί που ήταν όλες μαζεμένες, τις άπλωσαν

  – Τιμωρήθηκαν με αστείες ποινές σε σχέση με τα κέρδη τους

  – Διχάστηκε το νησί στα δύο

  – Δυσφημήσαμε κάποιοι από μόνοι μας το ίδιο το νησί μας

  – Αποπροσανατολιστήκαμε από άλλα ποιο σημαντικά θέματα

  Ελπίζω να γινόμαστε σοφότεροι και λογικότεροι σιγά σιγά ως τοπική κοινωνία…

 6. αλέξης says:

  Τώρα που περίτρανα αποδείχτηκε ποιοί κακοποιούσαν το περιβάλλον του Πόρου, ποιοί δεν βρίσκονται στην φυλακή εξ αιτίας αναστολής, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι με επιχειρήματα υπέρ των ιχθυοκαλλιεργιών; Κύριοι καταλάβετε ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ότι αυτή η ιστορία υποβαθμίζει την θάλασσα στην οποία θα κάνουν μπάνιο τα παιδιά σας. Αυτή και η κακή λειτουργία του ΒΙΟΚΑ. Επίσης οι βόρειο-βορειοδυτικές ακτες του νησιού τα τελευταία δέκα χρονια και βάλε καλύπτονται από ιχθυοτροφεία…..Αν δεν είχαμε κάνει τίποτα ως κοινωνία θα είχε και στο λιμανάκι της αγάπης. Βέβαια ακόμα και αυτό προβλέπεται από την ΠΟΑΥ…Για να δούμε κύριοι κατ απόφαση του δικαστηρίου εγκληματίες τί θα μας πείτε τώρα…..

 7. Πάνος Θεοχάρης says:

  Μια άλλη ανάγνωση των γεγονότων φίλε Αλέξη λέει ότι πολλές οικογένειες ζουν από τις ιχθυοκαλλιέργειες σε μια πολύ δύσκολη εποχή, ενώ η ενασχόληση κάποιων ενάντια στις ιχθυοκαλλιέργειες το μόνο που κατάφερε είναι να απλώσουν στις βόρειες ακτές, από εκεί που ήταν μαζεμένες σε ένα σημείο μόνο….
  Τώρα για τα περί “και στο λιμανάκι της αγάπης”, μην παρασύρεσαι από τα πολιτικά ψέματα κάποιων, ουδέποτε προβλεπόταν να πάνε εκεί, εκτός από την παραπληροφόρηση που κάποιοι σκόρπισαν πρόθυμα για να πετύχουν άλλους σκοπούς που ουδεμία σχέση έχουν με τις ιχθυοκαλλιέργειες…

 8. Manos P. says:

  Θα μας τρελάνει ο Θεοχάρης. Ποια είναι η άλλη ανάγνωση των γεγονότων αγαπητέ. Εγώ διαβάζω πως καταδικάστηκαν κάποιοι άνθρωποι για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος του Πόρου, για τα έτη 2005 εως 2009, πριν αρχίσουν να απλώνονται όπως ισχυρίζεσαι.
  Διαβάζω ότι η υποβάθμιση αποδείχθηκε από την υπέρβαση του επιτρεπόμενου αριθμού κλωβών και της ετήσιας παραγωγής της κάθε μονάδας έως και 500%! Αφού αύξησαν την παραγωγή, γιατί δεν αύξησαν και το προσωπικό;
  Δεν σε βλέπω να σχολιάζεις τη συγκεκριμένη είδηση Θεοχάρη. Την πρώτη ανάγνωση των γεγονότων δηλαδή, αλλά με ψυχολογικά επιχειρήματα και υπονοούμενα, υποστηρίζεις ένα έγκλημα.

 9. αλέξης says:

  κ. Θεοχάρη,

  Γράφεις ότι το μόνο που κατάφερε η «ενασχόληση κάποιων ενάντια στις ιχθυοκαλλιέργειες είναι να απλωθούν στις βόρειες ακτές, από εκεί που ήταν μαζεμένες σε ένα σημείο μόνο». Από αυτό και μόνο αποδεικνύεται ή ότι δεν γνωρίζεις το θέμα και την γεωγραφία του Πόρου, ή -αν τα γνωρίζεις- ότι αναπαράγεις σκόπιμα την προπαγάνδα των ιχθυοτρόφων.
  Οι ιχθυοκαλλιέργειες το 2008 ήταν σκορπισμένες σε 5 σημεία και μετά τις κινητοποιήσεις περιορίστηκαν σε 3, αφού απομακρύνθηκαν 2 παράνομες μονάδες από τα Βόρεια Βαριαρνιά και το Βίδι. Οι μονάδες ξανάγιναν 5 στα τέλη του Αυγούστου του 2011, μόλις 15 μέρες αφότου έδωσε το πράσινο φως το Δημοτικό Συμβούλιο. Επομένως, η κινητοποίηση «κάποιων» (δηλαδή όλων των Συλλόγων του νησιού και 1.000 ανθρώπων που έχουν υπογράψει την Πρωτοβουλία για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος) περιόρισε τις μονάδες και τιμώρησε τους υπευθύνους για τις παρανομίες τους. Αν ψάχνεις την αιτία που ξανααπλώθηκαν, κοίτα προς Δημαρχείο μεριά.
  Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ψέμα σου, η υπό θεσμοθέτηση ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ και εγκεκριμένη από το Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών, «Μελέτη για τη δημιουργία ΠΟΑΥ στην Αττική» ορίζει τα όρια της ΠΟΑΥ από το Λιμανάκι της Αγάπης μέχρι την Σκάλα του Μοδιού. Αυτή είναι η αλήθεια, ό,τι και να λες εσύ και όσες φορές και αν γράψεις τα ψέματά σου στο ίντερνετ!
  Αν ήσουν στο δικαστήριο που καταδίκασε αυτούς που υπερασπίζεσαι, θα έβλεπες ότι σε όλα τα έγγραφα που έχει υποβάλει η ΔΙΑΣ στις αρμόδιες υπηρεσίες, επικαλείται ακριβώς αυτή τη Μελέτη (και τον χάρτη της) για να εξηγήσει τα σχέδιά της για την δημιουργία της ΠΟΑΥ του Πόρου.

  Είναι πολύ εύκολο να γράφεις στο ίντερνετ ότι ψέμα σου έρχεται, αφού κανείς δεν μπορεί να σε τιμωρήσει για αυτό. Αλλά αν δεν είσαι ένας κοινός συκοφάντης που απλώς πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα, ΣΕ ΠΡΟΚΑΛΩ να γράψεις ποιοι είναι οι «άλλοι σκοποί που δεν έχουν σχέση με τις ιχθυοκαλλιέργειες» εκείνων που λένε ότι τα όρια της ΠΟΑΥ φτάνουν μέχρι το Λιμανάκι της Αγάπης (εκείνων δηλαδή που λένε τη αλήθεια). Επειδή εγώ είμαι ένας από αυτούς, ελπίζω να έχεις την αξιοπρέπεια να απαντήσεις ΞΕΚΑΘΑΡΑ στο ερώτημά μου. Αλλιώς σώπασε και σταμάτα την προπαγάνδα! Πραγματικά σε προκαλώ να μας παεις. Όχι για να δούμε ποιός φοράει παντελόνια και ποιός είναι απλά ένας θρασύδειλος συκοφάντης.Ποιός θα κιοτεύει και ποιός όχι τέλος πάντων….

 10. Πάνος Θεοχάρης says:

  Αγαπητέ Μάνο μάλλον έχεις χάσει επεισόδια 🙂

  Το δημοσίευμα, ή καλύτερα η δημοσίευσης μιας ανακοίνωσης πολιτικής-δημοτικής παράταξης, παρουσιάζει τα πράγματα όπως εκείνη την συμφέρει πολιτικά.

  Αυτό που η εν λόγο παράταξη σκοπίμως ξεχνάει είναι ότι πρώτον τα κλουβιά σε σχέση με το σύνολο των αδειών που έχει στην περιοχή δεν έχουν μεγάλη διαφορά αλλά εκεί που ήταν μαζεμένα τα κλουβιά σε ένα σημείο, σκόρπισαν στην βόρεια πλευρά, λόγο του πολέμου που ξαφνικά κάποιοι θυμήθηκαν να κάνουν.

  Δεύτερον η συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα βοηθά την τοπική οικονομία σε περίοδο βαθιάς κρίσης, όπου ο τουρισμός στο νησί έχει πέσει πάρα πολύ.

  Τώρα εκφράσεις σαν το “εγκληματίες” λυπάμαι αλλά τις βρίσκω προκλητικά τραβηγμένες…

  Βέβαια άμα κρύβεσαι πίσω από την ανωνυμία ενός site, μπορείς να γράφεις ότι θες !

 11. Γιάννης Γκούμας says:

  Άν δημιουργήσανε πρόβλημα το δημιουργήσανε. Να μην το δημιουργόυσανε. Ότι εικόνα και να έχουμε για την Ελληνική δικαιοσύνη, να δημιουργήσανε πρόβλημα οικολογικό εκεί που δεν υπάρχει είναι κομματάκι δύσκολο. Καλά κάνανε και τους στείλανε αλλού επίσης αν ήταν κοντά σε παραλία λουόμενων όποια και αν ήταν αυτή.

 12. Πάνος Θεοχάρης says:

  Αγαπητέ Αλέξη,

  Εγώ έχω την αξιοπρέπεια να γράφω με ονοματεπώνυμο…

  Όποιος θέλει να με “τιμωρήσει” μπορεί να το προσπαθήσει, άλλωστε αυτά είναι τα νέα ήθη που έφερε η αντιπολίτευση στο νησί, τις μηνύσεις !

  Βέβαια εσύ είσαι απλά ένας Αλέξης που κρύβεται πίσω από τις λέξεις

  Αν κάνεις τον κόπο και διαβάσεις ολόκληρη την μελέτη για την ΠΟΑΥ, θα δεις ότι μιλάει για τοποθέτηση κλουβιών στην βόρεια πλευρά του νησιού και μόνο. Μιλάει ακόμα και για όρια παραγωγής που σχεδόν τα έχει ήδη πιάσει η Δίας, οπότε δεν προβλέπεται να μπαίνουν νέα κλουβιά.

  Και ναι, είναι εύκολο να γράφεις ότι ψέματα θες στο ίντερνετ, εδώ η αντιπολίτευση σκοπίμως παραπληροφορεί τον κόσμο στο νησί και τρομοκρατούσε τον κόσμο με ψευδείς χάρτες, στο ίντερνετ θα κολλήσει κανείς….

 13. αλέξης says:

  Κ.Θεοχάρη
  1. Είμαι ο Αλέξης Δημητριάδης (ναι αδερφός του Γιάννη μην πέφτεις από τα σύννεφα) και εκ των πραγμάτων, αφού το porosnews αναρτά τα σχόλιά μου, σημαίνει ότι τα στοιχεία μου είναι κοινοποιημένα. Βλέπε και παλαιότερα posts. Υποθέτω ότι τον ΑΔΤ μου τον ξέρεις ήδη….
  2.Δεν θέλω αγαπητιλίκια και τραγουδάκια. Δεν συνάδουν με την σοβαρότητα της κατάστασης.
  3.Σε προηγούμενο σχόλιό σου: Αυτός που καταδικάζεται από το δικαστήριο κ.Θεοχάρη έχει τελέσει ΕΓΚΛΗΜΑ. Υπάρχουν και λεξικά
  4. Η άποψή σου ότι η εφαρμογή των νόμων αποτελεί «νέα ήθη» που αποδοκιμάζεις αρκεί για να καταλάβει κανείς τα δικά σου ήθη.
  5. Ναι, αν συνεχίσεις να με συκοφαντείς θα σου κάνω μήνυση, ενώ αν καταπιείς (όπως έκανες ήδη) την κατηγορία που εκτόξευσες περί «άλλων σκοπών», δεν θα σου κάνω, γιατί θα έχεις αποδείξει μόνος σου ότι είσαι ένας κοινός ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ – και άρα δεν θα μάς χρειάζεται το δικαστήριο.
  6. Τα όρια της ΠΟΑΥ φαίνονται μόνο στον επίσημο χάρτης της Μελέτης ΠΟΑΥ. Αν ο χάρτης που έχει δημοσιεύσει η αντιπολίτευση είναι ψευδής (δηλαδή αν η αντιπολίτευση τον «χάλκευσε»), εσύ (που έχεις διαβάσει τόσο καλά τη Μελέτη ΠΟΑΥ) γιατί δεν μας δείχνεις τον αληθινό, για να δούμε ποιος είναι ο ψεύτης. Έχεις την δυνατότητα να αποκαλύψεις τα «ψεύδη» μας, να μας ξεσκεπάσεις, γιατί δεν το κάνεις;;;;
  7. Η αξιοπρέπειά σου φτάνει μόνο μέχρι το σημείο να γράφεις το ονοματεπώνυμό σου, αλλά όχι μέχρι το σημείο να υποστηρίξεις την κατηγορία που εκτόξευσες. Ούτε μέχρι το σημείο να απαντάς, όταν εκείνος που κατηγορείς σε προκαλεί να αποδείξεις την κατηγορία.

  Συμπέρασμα λοιπόν: ο Πάνος Θεοχάρης (με ονοματεπώνυμο) εκτοξεύει κατηγορίες και εν συνεχεία παριστάνει ότι δεν διαβάζει την πρόκληση να τις αποδείξει. Δηλαδή είσαι ένας κοινός συκοφάντης.
  Και ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι, αν δεν δημοσιεύσεις άλλον επίσημο χάρτη της ΠΟΑΥ, είσαι ένας κοινός ψεύτης.
  Μπορείς να απαντήσεις πάλι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε», αλλά ΣΕ ΠΡΟΚΑΛΩ ΞΑΝΑ να μού απαντήσεις ποιοι είναι οι «άλλοι μας σκοποί» και να δημοσιεύσεις τον «αληθινό χάρτη»!

  Για να δούμε: θα συνεχίσεις να ΚΙΟΤΕΥΕΙΣ ή θα αποκαλύψεις τα μεγαλεπίβολα σχεδιά μου κ. Θεοχάρη;;;;;;;;;;

  Υ.Γ. Τα περισσότερα επιχειρήματά σου είναι ακριβώς τα ίδια που έλεγαν τρεις μέρες στο δικαστήριο οι καταδικασμένοι κατηγορούμενοι.

 14. Πάνος Θεοχάρης says:

  Άκου να δεις Αλέξη (χωρίς το “αγαπητέ” μιας που δεν σου αρέσει),

  Εμείς οι Ποριότες έχουμε μάθει όταν λέμε δυο κουβέντες παραπάνω, να προσέχουμε πάντα να μην ξεπερνάμε τα όρια, καθότι όλο και σε κάποιο καφενείο δίπλα δίπλα θα κάτσουμε, όλο και σε μια κοινή παρέα σε μια ταβέρνα θα βρεθούμε.

  Βλέπεις μεγάλο χωριό είμαστε στον Πόρο, λίγο από εδώ, λίγο από εκεί, στο τέλος οι μισοί βγαίνουμε συγγενείς και οι άλλοι μισοί φίλοι και κουμπάροι.

  Εσύ από την άλλη όπως και ο αδερφός σου επειδή ΔΕΝ είσαστε Ποριότες θα σας πω ένα Ποριότικο γνωμικό, “φτύνω κάτω, φτύνω τα πόδια μου, φτύνω πάνω, φτύνω τα μούτρα μου…”

  Γι’ αυτό δεν πρόκειται να βγει ποτέ ο αδελφός σου Δήμαρχος, με απειλές και βρισιές, δεν πας μπροστά.

  Κάνε μου δεκαπέντε μηνύσεις, χέστηκα, δεν σε φοβάμαι, ούτε εσένα, ούτε τα λεφτά σου, ούτε τον δικηγόρο σου.

  Τα επιχειρήματα μου τα έχω γράψει εδώ μέσα (όσα δεν έχει λογοκρίνει το παρών site). Ο χάρτης που μοίραζε ο αδελφός σου δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα και ήταν μια διαστρέβλωση της μελέτης με σκοπό την τρομοκράτηση του κόσμου. Όποιος διαβάσει ολόκληρη την μελέτη θα το δει και μόνος του, δεν χρειάζεται να του δώσω εγώ μασημένη τροφή, ούτε κουτόχορτο.

  Αυτά τα είπα και τον Σεπτέμβρη στο Δημοτικό Συμβούλιο που είχε γίνει, και ο αδελφός σου δεν αντέκρουσε τα επιχειρήματα μου.

  Άντε λοιπόν, συνέχισε την αντιπολίτευση του αδελφού σου, και η μόνη προσφορά σας σε λίγο στον νησί, θα είναι η ίδρυση πρωτοδικείου για να εκδικάζουν τις μηνύσεις που κάνετε….

  Και για να μην λέτε, μέρος των επιχειρήματων μου θα τα βρείτε στο https://www.porosnews.gr/opinions/%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82-o-%CE%BA-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9/¨ Υπάρχουν και σε άλλες απαντήσεις, κάντε ένα κόπο να τις βρείτε.

  Πάω τώρα να κλωσήσω τα αυγά μου.

 15. Το βήμα του Porosnews όπως και όλων των Μ.Μ.Ε θεωρώ πως είναι για ενημέρωση, σχολιασμό και ανταλλαγή απόψεων. Δεν είναι πρέπον να ανταλλάσσονται ύβρεις και απειλές για οποιδήποτε λόγο και από τον οποιοδήποτε. Αλέξη και Πάνο, νομίζω πως είναι καλύτερα να πέσουν οι τόνοι και από τις δύο πλευρές.

  Προσωπικά πιστεύω πως και οι δύο απόψεις (υπέρ και κατά των ιχθυοτροφείων) πρέπει να ακούγονται ελεύθερα και να τεκμηριώνονται από τους εκφραστές τους. Ο κάθε κάτοικος ή επισκέπτης του Πόρου πρέπει να έχει την προσωπική του άποψη επί του θέματος και είναι θεμιτό να ακούγονται όλες οι θέσεις όσο αιρετικές και αν είναι για κάποιους, αλλά πάντα στα πλαίσια της κοσμιότητας.

  Οι προσωπικές μου θέσεις είναι γνωστές και έχουν καταγραφεί στο επίμαχο Δημοτικό Συμβούλιο του 2011. Δεν θα λάβω άμεση θέση στη διένεξη των δύο φίλων αλλά επειδή τους γνωρίζω και τους δύο θα αναφέρω τα εξής:

  Ο Πάνος είναι θαρραλέος και ειλικρινής στις απόψεις του, αν και γνωρίζει πως είναι αντιδημοφιλείς σε πάρα πολλούς Ποριώτες. Πιστεύει πως πρέπει να κοιτάμε το Δάσος και όχι το δέντρο και να βλέπουμε τις συνέπειες των πράξεων μας, στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

  Ο Αλέξης υποστηρίζει με πάθος την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στηρίζοντας ακόμα και με νομικές ενέργειες που έχουν προσωπικό κόστος χρόνου και χρήματος ότι θεωρεί πως επηρεάζει αρνητικά τη ποιότητα ζωής. Οι θέσεις του είναι κοινές με πολλούς κατοίκους και επισκέπτες του νησιού για το θέμα των ιχθυοτροφείων.

  Κατά τη γνώμη μου και οι δύο αγαπούν το νησί μας έστω και αν έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις.

  Νομίζω πως εφόσον τηρούνται οι κανόνες της Δημοκρατίας και της συζήτησης και οι δύο φίλοι (ο Πάνος είναι και εξάδελφος μου), όπως όλοι μας, πρέπει να μπορούν να λένε τη γνώμη τους ανεμπόδιστα και να τεκμηριώνουν τις απόψεις τους. Οι υπόλοιποι αναγνώστες πρέπει επίσης να μπορούν να βγάζουν τα δικά τους προσωπικά συμπεράσματα.

  Δημήτρης Συξέρης
  Δημοτικός Σύμβουλος Πόρου

 16. αλέξης says:

  Καλό κλώσημα…

 17. αλέξης says:

  Δημήτρη καλησπέρα,

  δεν είμαι φίλος με τον Θεοχάρη ούτε θέλω να γίνω.
  Σε ευχαριστώ για τις παρεναίσεις σου πάντως.
  Ο κόσμος καταλαβαίνει …..

 18. Πάνος Θεοχάρης says:

  Α, υπέροχα !

  Ο αγαπητός Μπάμπης Κανατσίδης άλλαξε την φωτογραφία που είχε το άρθρο, και έβαλε τον χάρτη. Εξαιρετικά χρήσιμο.

  Γιατί έτσι μπορώ και εγώ να αντιγράψω από το http://www.protovouliaporos.gr/index.php/archives/971 και να βλέπει ο κόσμος την εξήγηση του χάρτη :
  ***QUOTE***
  3.1. ΘΕΣΗ – ΕΚΤΑΣΗ ΓΗΠΕΔΩΝ
  Πόρος (ΥΔΚ – 12)

  Το ανάπτυγμα ακτών που έχει κριθεί κατάλληλο εκτείνεται από το Στενό Πόρου κατά μήκος των ΒΔ ακτών του νησιού περιλαμβάνοντας και ολόκληρη την χερσόνησο Βουνοκορφές στο βορειότερο άκρο του νησιού.

  Αποκλείστηκαν οι περιοχές:

  Στο εσωτερικό του λιμένα Πώγωνας λόγω κυρίως ναυτιπλοϊας προβλέπονται όμως δύο χώροι στην είσοδο (Στενό Πόρου) οι οποίοι προστατεύονται ιδανικά από ανέμους και κυματισμούς.
  Μεγάλο τμήμα του αναπτύγματος που εκτίθεται προς βορρά (από Ακρωτήρι Ακρίτσα έως Όρμο Βαριαρνία.
  Άμεση περιοχή όδευσης υποθαλάσσιου αγωγού Μεθάνων – Πόρου και απόληξης ΒΙ.Ο.ΚΑ. Πόρου και ΒΙ,Ο,ΚΑ Μεθάνων.
  Οι οριοθετημένες θαλάσσιες εκτάσεις της ΠΟΑΥ παρουσιάζονται στους παρακάτω πίνακες (βλ. και χάρτη Γ.1) οπού εμφανίζονται οι εκτάσεις των επιλεγμένων περιοχών στη ευρύτερη περιοχή του Πόρου και των Μεθάνων, οι μέγιστες αξιοποιήσιμες εκτάσεις και η μέγιστη προβλεπόμενη παραγωγή που μπορεί να στηριχθεί από τις περιοχές.

  Θαλάσσιες εκτάσεις Χερσονήσου Μεθάνων

  Περιοχή Έκταση
  (στρέμματα)

  Μέγιστη Αξιοποιήσιμη (στρέμματα) Μέγιστη προτεινόμενη παραγωγή Καλλιεργούμενα είδη (προτεινόμενα)
  ΥΔΚ 10-1 943 120 950 Τ, Λ (Τ, Λ, Ν)
  ***UNQUOTE***

  Αγαπητέ Μπάμπη, θα πρότεινα να ανεβάσεις και τον χάρτη με τα κόκκινα σημάδια που μοίρασε ο κύριος Δημητριάδης στο ΔΣ του Σεπτεμβρίου 2011, εκείνων που βάλανε κάθε 500 μέτρα και μια μονάδα, αγνοώντας σκοπίμως το κείμενο της μελέτης, αγνοώντας και τα όσα γράφονταν για τις αποστάσεις από οργανωμένες και μη, παραλίες κολύμβησης, κλπ.

  @Δημήτρης Συξέρης
  Εγώ δεν απείλησα κανέναν με μηνύσεις, δεν βγήκα να σχολιάσω πρόσωπα αλλά πράξεις. Να ξέρεις όμως ότι όποιος θέλει να ασχολείται με τα κοινά (πχ υποψήφιος δήμαρχος, ή δημοτικός σύμβουλος όπως και εσύ ξάδερφε) θα πρέπει να αντέχει και την κριτική, είτε όταν απλά διαφωνεί κάποιος με τις θέσεις του, είτε όταν έχει κάνει καραμπινάτα λάθος.

  @Αλέξης
  Ο κόσμος όντως καταλαβαίνει, και επειδή το δημαρχιακό όνειρο του αδελφού σου μπορεί να μην γίνει ποτέ πραγματικότητα, φρόντισε να μην έχεις τσακωθεί με το μισό νησί και να έχεις μηνύσει το υπόλοιπο, για να μπορείτε να κατεβαίνετε στο νησί και να το ευχαριστιόσαστε.

  Και ελπίζω πάντως το Σαββατοκύριακο να κατεβείτε στον Πόρο (μιας που δεν είσαστε καν μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, όπως δεν είμαι και εγώ), και να κάνετε το μπανάκι σας στο Νεώριο, όπως το κάνετε εδώ και 30 χρόνια και δεν πάθατε τίποτα από τις ιχθυοκαλλιέργειες που ήταν στο Βίδι…

Σχολιάστε