Σ. Σπυρίδων: «Η “γαλάζια οικονομία” είναι η κοινή ευρωπαϊκή συνισταμένη μας»__________ siteΚαίριες και ουσιαστικές παρεμβάσεις θα πραγματοποιήσει ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κατά τη διάρκεια της διήμερης διακρατικής συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Νοεμβρίου στον Πειραιά και έχει ως θέμα την «Ολοκληρωμένη ανάπτυξη μέσα από τη διάδραση γης-θάλασσας: διαστάσεις και προοπτικές γαλάζιας ανάπτυξης στην Ευρώπη και Ελλάδα».

 

Η συνάντηση τελεί υπό την αιγίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και άλλων φορέων όπως των υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού καθώς και του ΟΛΠ και του δήμου Πειραιά.

 

Στόχος της συνάντησης αυτής είναι η παρουσίαση και ανάλυση των ευρύτερων διαστάσεων  που έχει για τη χώρα μας η «Γαλάζια  Ανάπτυξη» (Blue Growth), σε περίοδο μάλιστα οικονομικής κρίσης αλλά και ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στον χωρικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και στους αιγιαλούς-παραλίες.

 

«Οι τοπικές, περιφερειακές, εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές θα πρέπει να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, όπως συστήματα θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων ζωνών, αναβάθμιση των υποδομών, πρόσβαση σε επαγγελματικές δεξιότητες, διάχυση πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών και βεβαίως εξασφάλισης επαρκούς χρηματοδότησης», επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Σπύρος Σπυρίδωνος, με αφορμή την έναρξη των εργασιών της συνάντησης.

 

Ο κος Σπυρίδωνος τονίζει την ανάγκη συνολικής θεώρησης της γαλάζιας οικονομίας και ανάπτυξης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι:  Το πρόγραμμα “Ευρώπη 2020” αντιπροσωπεύει 5,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και  ακαθάριστη προστιθέμενη αξία σχεδόν 500 δισ. ετησίως. Η Ευρώπη έχει μπροστά της μια τεράστια πρόκληση.

 

 

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου είναι σταθερά προσηλωμένη στην ενδελεχή περιγραφή των επιμέρους συνιστωσών που σχετίζονται με την γαλάζια οικονομία. Ο κος Σπυρίδωνος μάλιστα επισημαίνει τις προτεραιότητες που θα πρέπει να δοθούν και μεταξύ των οποίων είναι:

 

–      Η ανάγκη ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων ζωνών,

–      Την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης στη θάλασσα και στη γη που περιβάλλει

–      Τη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού όπου η θάλασσα και η γη θα βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση και θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου θα παραβρεθεί και στη δεύτερη διακρατική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο μέγαρο του ΟΛΠ στις 12 Νοεμβρίου και θα έχει ως θέμα  «Γαλάζια ανάπτυξη, αρωγός για την απασχόληση και τη νεανική επιχειρηματικότητα: Ευκαιρίες απασχόλησης, καινοτομία & η συνεισφορά των Start-Ups».

 

«Πρόκειται για μια συνάντηση όπου η γαλάζια οικονομία συνδέεται άμεσα με το ανθρώπινο δυναμικό, την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα», τονίζει ο κος Σπυρίδωνος. «Το πρόγραμμα “Ευρώπη 2020” αντιπροσωπεύει 5,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και  ακαθάριστη προστιθέμενη αξία σχεδόν 500 δισ. ετησίως. Η Ευρώπη έχει μπροστά της μια τεράστια πρόκληση», καταλήγει ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

 
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Από την πράσινη ανάπτυξη του ΓΑΠ, τώρα στην γαλάζια. Να ισορροπήσουμε στην γαλαζοπράσινη για να είναι ασορτί με την γαλαζοπράσινη κυβέρνηση των άσπονδων συγκυβερνητών.

Σχολιάστε