Η πρώτη σύγκρουση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την Ε.Ε. με αφορμή την ανακοίνωση για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίαςαρχείο λήψηςΡιζική αντίθεση στη ψυχροπολεμική ανακοίνωση της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας εξέφρασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προτίθεται να διαφωνήσει πλήρως στις νέες κυρώσεις που σχεδιάζει η ΕΕ ενάντια στη Ρωσία.

Η στάση αυτή της νέας κυβέρνησης, που εκφράστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα, συνιστά ένα πρώτο δείγμα της νέας ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής που επιδιώκει να χαράξει η νέα κυβέρνηση της Αριστεράς, όπως τόνιζαν στην Iskra έγκυροι πολιτικοί παρατηρητές.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τη δήλωση που εξέδωσαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ουκρανία, τονίζοντας ότι δενακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία και ότι η δήλωση δεν έχει τη συναίνεση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα Wall Street Journal, η Αθήνα και ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασαν τη διαφωνία τους για το σκληρό λεκτικό της Δήλωσης στην οποία καταδικάζεται η Ρωσία για τη υποτιθέμενη «συνεχή και αυξανόμενη υποστήριξη προς τους αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας», μετά και από τον θάνατο αμάχων από τις “τυφλές” βολές πυροβολικού στη Μαριούπολη. Παράλληλα, καλούνται οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» να εξετάσουν περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Μόσχας με σκοπό αυτή να κινηθεί προς την εφαρμογή τηςΣυμφωνίας του Μινσκ.

Η γενική γραμματεία του πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «η δήλωση “Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ” που δημοσιεύθηκε σήμερα, κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται ότι δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κυβέρνηση εξέφρασε δυσαρέσκεια τόσο στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας του πρωθυπουργού με την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Μογκερίνι.

Συγκεκριμένα, καλά ενημερωμένες πηγές κάνουν λόγο για «αντιθεσμική» ενέργεια του προέδρου Τουσκνα μην λάβει υπόψη τις θέσεις της Αθήνας.

Στην επικοινωνία που είχε το Μέγαρο Μαξίμου με το επιτελείο του κ. Τουσκ και ο κ. Τσίπρας με την κ.Μογκερίνι, διατυπώθηκαν ενστάσεις ως προς το περιεχόμενο της δήλωσης και ζητήθηκαν κάποιες τροποποιήσεις.

Οι προτάσεις της Αθήνας αγνοήθηκαν και η δήλωση εκδόθηκε ως είχε πρωτοδιατυπωθεί. Με την δήλωση αυτή είχαν διατυπώσει διαφωνίες και άλλες χώρες που θεωρούν λανθασμένη την πολιτική της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ενώ έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις και στην πολιτική κυρώσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Αθήνα θα θέσει το θέμα αυτό στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών εξωτερικών την προσεχή Πέμπτη που έχει ως βασικό θέμα συζήτηση τις ευρωρωσικές σχέσεις.

Μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο μίας πιο ισορροπημένης σχέσης με τη Ρωσία, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Ερωτηθείς ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για τη στάση που θα τηρήσει στην έκτακτη σύνοδο της ΕΕ για την Ουκρανία στις Βρυξέλλες, απάντησε: «Θα είναι δημοκρατική».

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνει αφενός το θεσμικό πρόβλημα λειτουργίας της ΕΕ, αφετέρου δε εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι τόσο η έκδοση της δήλωσης, όσο και η συνεδρίαση του Eurogroup την επομένη των εκλογών αποτελούν ένα τεστ για τη νέα κυβέρνηση.

http://iskra.gr/

 
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Επιτέλους, αρκετά με τους “πρόθυμους” που έδωσαν το δικαίωμα να μας θεωρούν δεδομένους.

Σχολιάστε