O Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Δ. Συξέρης μας απαντά και μας ενημερώνειsikserisΑπό τον Πρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής του Δήμου Πόρου κ. Δημήτρη Συξέρη, λάβαμε την ακόλουθη επιστολή, ως απάντηση στο άρθρο μας «Τουρισμός: Ρωτήστε τον κόσμο…»:

Προς : Αξιότιμο Αρχισυντάκτη PorosNews.gr

 

Αξιότιμε κ. Κανατσίδη,

 

Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον το άρθρο σας σχετικά με τον Τουρισμό στο Πόρο και θα ήθελα να κάνω τις παρακάτω τοποθετήσεις:

 

Προγραμματισμός Τουριστικών Δράσεων

Πραγματικά το τελευταίο καιρό έχει ενταθεί η ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων σχετικά με το Τουριστικό Προϊόν του Πόρου και της ευρύτερης περιοχής. Η λειτουργία της αρμόδιας Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου, τα 2 τελευταία χρόνια θεωρώ πως έχει βοηθήσει στην μεγαλύτερη κινητικότητα των Φορέων και των Πολιτών του νησιού μας προς αυτή τη κατεύθυνση.

 

Δίχως να σας κουράσω  αναφέροντας μια σειρά από σημαντικές δράσεις που έχει φέρει σε πέρας η Ε.Τ.Α.Π με πενιχρά μέσα και πόρους, θα σας θυμίσω επιγραμματικά: συμμετοχές σε Ελληνικές Εκθέσεις Τουρισμού, Φιλοξενία Ξένων Δημοσιογραφικών Αντιπροσωπειών, Διοργάνωση Διημερίδας Αργοσαρωνικού, προβολή του Πόρου σε Τηλεοπτικές και Ραδιοφωνικές Εκπομπές κλπ.

 

Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να διαφωνήσω με εκφράσεις όπως  «φιλότιμες σποραδικές ενέργειες» και «ευχολόγια χωρίς αντίκρισμα». Οι έως τώρα κινήσεις γίνονται με σωστό σχεδιασμό και συγκεκριμένες διαδικασίες. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν υπήρξε η οικονομική συνεισφορά και ίσως η Πολιτική βούληση των Κρατικών Φορέων (Περιφέρεια, Δήμοι) που ήταν απαραίτητη και αυτό καθυστέρησε την υλοποίηση πολλών επιμέρους δράσεων.

 

Παράδειγμα αποτελεί η πρόταση της Ε.Τ.Α.Π για συμμετοχή σε 3 Διεθνείς Εκθέσεις (ITB Βερολίνου, MITT Μόσχας, WTM Λονδίνου), για την οποία η Περιφέρεια Αττικής μας ενημέρωσε πως δεν τη χρηματοδοτεί, οι Δήμοι του Αργοσαρωνικού δεν είχαν εγκεκριμένους Προϋπολογισμούς, ενώ οι περισσότεροι Φορείς που απευθυνθήκαμε δεν μπορούσαν να καλύψουν την οικονομική συμμετοχή  (περίπου 8-15.000 ευρώ για έξοδα συμμετοχής, δημιουργίας περιπτέρου, εντύπων, μετακίνηση/διαμονή συμμετεχόντων).

 

Για το λόγο αυτό είναι ήδη σε εξέλιξη οι συζητήσεις μεταξύ των Επαγγελματικών Φορέων του Αργοσαρωνικού (Επαγγελματικοί Σύλλογοι, Ενώσεις Ξενοδόχων και Σύλλογοι Ενοικιαζομένων Δωματίων), για συντονισμένη παρουσία σε μια σειρά από Ελληνικές και Διεθνείς Εκθέσεις.

 

Ετήσιο Πρόγραμμα Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής

Οι προτάσεις της Ε.Τ.Α.Π υποβάλλονται, όπως επιβάλει ο Νόμος, στο Δημοτικό Συμβούλιο και κατόπιν στο Υπουργείο Τουρισμού. Τόσο κατά το 2012 όσο και κατά το 2013, οι προτάσεις εγκρίθηκαν ΟΜΟΦΩΝΑ από το Δ.Σ. Πόρου.

 

Οι προτάσεις παρουσιάζονται με την μορφή Ετήσιου Προγράμματος Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής και περιέχουν μια σειρά από ενέργειες για την καλύτερη ανάδειξη του Τουριστικού Προϊόντος του Πόρου.  Αυτό λοιπόν αποτελεί στην ουσία ένα Στρατηγικό Σχεδιασμό για τον Τουρισμό που περιελήφθη μάλιστα στο σχετικό Πενταετές Πρόγραμμα του Δήμου Πόρου (τριετές για τη παρούσα περίοδο).

 

Στο ετήσιο πρόγραμμα του 2013, περιλαμβάνονται μια σειρά από ενέργειες που ήδη ξεκίνησαν να υλοποιούνται με τη συνεργασία των επιμέρους δομών του Δήμου (Λιμενικό Ταμείο, ΔΗΚΕΠ) καθώς και με την συνεργασία Επαγγελματικών και Πολιτιστικών Φορέων του νησιού μας, αλλά και ιδιωτών χορηγών.

 

Σας αναφέρω συγκεκριμένα:

 

ü Δημιουργία Νέου Τουριστικού Λογότυπου . (Σελίδα 3 / ΣΕ ΦΑΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ)

ü Ανασχεδιασμός του website  Poros.gr και αγορά νέων ηλεκτρονικών διευθύνσεων. (Σελίδα 4 / ΣΕ ΦΑΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ)

ü Δημιουργία iPhoneapp & androidapp για προβολή του νησιού και των πολλαπλών επιλογών. (Σελίδα 4 / ΣΕ ΦΑΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ)

ü Δημιουργία Forum Ανταλλαγής Ιδεών για τον Τουρισμό (Σελίδα 4 / ΣΕ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ)

ü Δημιουργία σειράς δράσεων για ανάδειξη του Πόρου σε BikeFriendlyIsland με τη συνεργασία της ΕΡΤ και της εκπομπής «Μένουμε Ελλάδα» (Σελίδα 7 / ΣΕ ΦΑΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ)

ü Δημιουργία διαφημιστικών εντύπων και χαρτών του νησιού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής (Σελίδα 3 / ΣΕ ΦΑΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ)

ü Δημιουργία εντύπου επαναπληροφόρησης επισκεπτών feed-back form για την καταγραφή απόψεων προτάσεων και παρατηρήσεων των επισκεπτών σε όλα τα Καταλύματα (Ξενοδοχεία-Ενοικιαζόμενα), Εστιατόρια, Καφετέριες, Πιάτσα Ταξί, Λέμβους Πόρου Γαλατά κλ. (Σελίδα 9 / ΣΕ ΦΑΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ)

ü Δημιουργία ενιαίας σακούλας για όλες τις τουριστικές και εμπορικές επιχειρήσεις με το νέο λογότυπο του Πόρου για συνεχή προβολή του νησιού (Σελίδα 10 / ΣΕ ΦΑΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ)

ü Δημιουργία webcam και διασύνδεση με το websitePoros.gr για την προβολή της μοναδικής εικόνας του Πόρου σε ζωντανή ροή ολόκληρο το 24ωρο, σε ολόκληρο το κόσμο. (Σελίδα 4 / ΣΕ ΦΑΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ)

ü Δημιουργία Ενημερωτικών Επιγραφών σε διάφορα σημεία του Πόρου για ενημέρωση των επισκεπτών (Σελίδα 8,9 / ΣΕ ΦΑΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ)

ü Δημιουργία Δράσεων Φιλοξενίας και ενημέρωσης Τουριστικών Πρακτόρων και Δημοσιογράφων του Εξωτερικού σε συνεργασία με τον  Ε.Ο.Τ (Σελίδα 8 / ΣΕ ΦΑΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ),

καθώς και πολλές άλλες δράσεις.

 

Όλο το πρόγραμμα, όπως περιγράφεται στο αναλυτικό σχέδιο, αποτελεί τμήμα του Στρατηγικού Πλαισίου Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής για το νησί μας και επιβάλλεται να υπάρξει συνεργασία όλων των επιμέρους Δημοτικών και Ιδιωτικών Φορέων για να επιτευχθεί το επιζητούμενο αποτέλεσμα: Η αειφόρα ανάπτυξη του Τουρισμού στον Πόρο.

 

Συμμετοχή Φορέων και Κοινωνίας

Αναφέροντας τα παραπάνω, νομίζω πως οι απόψεις σας ταυτίζονται σημαντικά με τις θέσεις της Ε.Τ.Α.Π, ενώ και οι πολύ σωστά διατυπωμένες προτάσεις σας έχουν ουσιαστικά ήδη περιληφθεί στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης για την Τουριστική Προβολή και Ανάπτυξη που έχει εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου για το 2013. Κάθε πρόταση είναι οπωσδήποτε θετική, αλλά η συμμετοχή όλων είναι επιβεβλημένη.

 

Για το λόγο αυτό έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη της Ε.Τ.Α.Π με τους Επαγγελματικούς και Τουριστικούς Φορείς του Πόρου εντός του Μαρτίου για το καλύτερο συντονισμό των επιμέρους ενεργειών για την καλοκαιρινή περίοδο.

 

Σίγουρα βρισκόμαστε στην χειρότερη οικονομική συγκυρία των τελευταίων 50 ετών. Οι δυνατότητες των Κρατικών και Δημοτικών Φορέων είναι πρακτικά ελάχιστες, όμως με τη συνεργασία όλων, θα ξεπεράσουμε το σκόπελο και τα διάφορα οργανωμένα συμφέροντα και θα επαναφέρουμε τον Πόρο και τον Αργοσαρωνικό συνολικά στο Διεθνή Τουριστικό Χάρτη. Αυτό δεν είναι μια απλή ευχή, είναι δέσμευση, όσων ασχολούνται με τον Τουρισμό και υλοποιείται με διαφανείς διαδικασίες και σωστό προγραμματισμό.

 

 

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΟΡΟΥ

 

Δημήτρης Α. Συξέρης

Δημοτικός Σύμβουλος Πόρου
Σχολιάστε