100 χρόνια από το θάνατο ήρωα του Πόρου στον ΑΒΕΡΩΦ στις 3-12-1912Νικ. Απ. Κατιτζάρης

Λάβαμε από φίλο αναγνώστη το ακόλουθο μειλ:
«Θα ήθελα να ρωτήσω αν ο Πόρος θυμήθηκε στις 3-12-2012 τον ήρωα του Κελευστή Νικόλαο Αποστ. ΚΑΤΗΝΤΖΑΡΗ που έπεσε στη ναυμαχία των Δαρδανελίων πάνω στον Αβέρωφ και τους δύο τραυματίες της ίδιας ναυμαχίας από τον Πόρο τον Υποκελευστή Δημ. Ι. Στούμπο και τον Δίοπο Χρήστο Δρουδέ.

Καλή Χρονιά

Αποστόλης Παπαγεωργίου»
Απ’ όσο γνωρίζουμε στις 3 Δεκεμβρίου, αλλά και όλο τον Δεκέμβριο, δεν έγινε κάποια σχετική εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από το θάνατο των Ποριωτών ηρώων, ούτε από τον Δήμο Πόρου, ούτε από το Κ.Ε. Πόρος.
Η ναυμαχία της Έλλης στις 3/16 Δεκεμβρίου 1912, ήταν η πρώτη από τις δύο κορυφαίες μάχες μεταξύ του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Οθωμανικού Στόλου κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο και πραγματοποιήθηκε στην έξοδο των στενών των Δαρδανελλίων (ή Ελλησπόντου). Η ναυμαχία έληξε με τη νίκη του ελληνικού στόλου και τον εγκλεισμό του οθωμανικού εντός των στενών.
Ο ελληνικός στόλος αποτελούταν από την ναυαρχίδα θωρηκτό Αβέρωφ, ακολουθούμενη από τα θωρηκτά Ύδρα, Σπέτσες, αρχηγίδα του Μοιράρχου Πλοιάρχου Πέτρου Γκίνη και Ψαρά, και από πίσω τα αντιτορπιλλικά Αετός, Ιέραξ, Λέων καιΠάνθηρ (τα αποκαλούμενα Θηρία)
Ο κελευστής Νικόλαος Απ. Κατιτζάρης ήταν ο ένας εκ των δυο πεσόντων του Πολεμικού Ναυτικού, στη ναυμαχία. Οι απώλειες του ελληνικού στόλου ήταν 2 άντρες του πληρώματος νεκροί και 5 τραυματίες, ενώ τραυματίστηκε και ένας ακόμη άντρας από το Σπέτσαι. Οι απώλειες των τούρκων ήταν 7 νεκροί και αρκετοί τραυματίες από το Barbarossa το οποίο υπέστη σημαντικές ζημιές στους λέβητες και το πυροβόλο των 180 χιλ. αχρηστεύτηκε εντελώς. Επιπλέον το Torgut Reis μέτρησε 51 νεκρούς και 40 τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομειακό πλοίο Ρεσίτ Πασάς.
Περισσότερα για τη Ναυμαχία της Έλλης εδώ.
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ΑΡΙΣ ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ, ΚΥΡΙΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΑΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΙΤΖΑΡΗ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΤΟ ΑΒΕΡΩΦ. ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ…
  ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΕ, ΑΝ ΘΥΜΑΣΤΕ, ΚΑΛΥΨΑΜΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΑΜΕ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΠΛΑΚΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΒΡΕΤΤΑΝΩΝ “ΖΩΓΡΑΦΩΝ”!!! ΘΟΥ, ΚΥΡΙΕ ΦΥΛΑΚΗΝ ΤΩ ΣΤΟΜΑΤΙ ΜΟΥ ΠΑΛΙ. ΑΝΤΕ ΝΑ ΜΗ ΞΑΝΑΠΩ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΜΕ ΞΑΝΑΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΝ ΜΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΟΥ E-MAIL, ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΨΕΥΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ.
  ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΣΧΌΛΙΑ ΣΤΟ ΠΟΡΟΣΝΙΟΥΖ ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΩ. ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΜΠΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΧΡΟΝΟΣ.
  ΑΝΤΕ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ.
  ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΑΥΤΟ-ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ ΤΟ 2013 ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.
  ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΓΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΜΙΑ ΜΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΡΙΩΤΗ ΗΡΩΑ ΤΟΥ ΑΒΕΡΩΦ. ΚΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟ…
  ΑΡΙΣ ΑΝΤΑΝΗΣ
  ΔΗΜΟΤΗΣ ΠΟΡΟΥ

Σχολιάστε