1ο Συνέδριο Θεματικού Τουρισμού – Πόρος 2014dimos porouΣτα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης East Med Yacht Show – Poros 2014, διοργανώθηκε για πρώτη φορά συνέδριο θεματικού τουρισμού, που τίμησαν με την συμμετοχή τους εξαιρετικοί Έλληνες και ξένοι ομιλητές.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 3 Μαΐου διεξήχθη το 1ο YACHTING SUMMIT POROS 2014 στην Αίθουσα του κτηρίου Συγγρού, στο οποίο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΕΣΜΕΘ κ. Γιώργος Κολλίντζας, ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Τ κ. Χρήστος Πάλλης, και ο Σύμβουλος της Τουρκικής Πρεσβείας κ. Baris Kalkavan.

Κατά την πρώτη ημέρα, αναπτύχθηκαν τα ζητήματα της φορολόγησης των Επαγγελματικών Σκαφών Αναψυχής, της Ασφάλειας και της Νομοθεσίας που διέπει τον κλάδο του Θαλάσσιου Τουρισμού, ενώ έγινε εκτεταμένη αναφορά από τον κ. Ανδρέα Καροτσιέρη (συνιδιοκτήτη της εταιρείας Ελληνικά Υδατοδρόμια και Πρόεδρο της αεροπορικής εταιρείας K2 Smart Jets) στην ανάπτυξη των Υδατοδρομίων και της διασύνδεση μεταξύ της Ηπειρωτικής και Νησιωτικής Ελλάδας με Υδροπλάνα.

Ο κ. Καροτσιέρης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως ο Πόρος περιλαμβάνεται στις πρώτες περιοχές της Χώρας που θα καταθέσουν τεχνικό φάκελο για την Αδειοδότηση Υδατοδρομίου, προσφέροντας του τη δυνατότητα να αποτελέσει Κόμβο Εξυπηρέτησης των Υδροπλάνων που θα επιχειρούν στον Αργοσαρωνικό. Επίσης ανακοίνωσε πως η εταιρεία του υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την μεγαλύτερη τουρκική εταιρεία υδροπλάνων με σκοπό την απρόσκοπτη διασύνδεση μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Ελληνικών Υδατοδρομίων, με τα Ελληνικά
Υδροπλάνα της Κ2 Smart Jets που θα ενταχθούν τους προσεχείς μήνες στον αεροπορικό της στόλο.

Την ημερίδα ολοκλήρωσε η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα. Μαρία Λεκάκου, η οποία ανέπτυξε τις επιπτώσεις του θαλάσσιου Τουρισμού στις κοινωνίες και την οικονομική ζωή των νησιών.

Τη Δευτέρα 5 Μαΐου, δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου Θεματικού Τουρισμού στο οποίο αναπτύχθηκαν τα ζητήματα του Θρησκευτικού, του Ιατρικού – Ιαματικού , του Καταδυτικού και του Γαστρονομικού Τουρισμού που αποτελούν τις πλέον αναπτυσσόμενες κατηγορίες «Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού» σε διεθνές επίπεδο.

Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου κ. Δημήτρης Μωρόπουλος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Πόρου κ. Δημήτρης Συξέρης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως ο Πόρος πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού, διαθέτοντας μεταξύ άλλων μοναδικής ομορφιάς Ιερές Μονές και Εκκλησίες, Σχολή Καταδύσεων, Προϊόντα Π.Ο.Π και Τοπικά Προϊόντα – Γεύσεις, ενώ είναι ήδη σε εξέλιξη η δημιουργία Κέντρων Θαλασσοθεραπείας – SPA.

Μεταξύ άλλων Εισηγητές στα επιμέρους θέματα του Συνεδρίου, ήταν:

* Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Πηγών, Καθηγητής Δερματολογίας κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης. Ο κ. Κουσκούκης, με μια πολύ κατατοπιστική παρουσίαση, ανέδειξε τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Ελλάδα στην αξιοποίηση και ανάπτυξη του Ιαματικού Τουρισμού, σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες.

* Ο Διακεκριμένος Πλαστικός Χειρουργός κ. Ζήσης Μπουκουβάλας, ο οποίος σκιαγράφησε τις συνέργειες που μπορούν να υπάρξουν στα πλαίσια του συνδυασμού Ιατρικών Υπηρεσιών και Διακοπών σε Θαλάσσιο ή Χερσαίο Περιβάλλον των Ξένων επισκεπτών.

* Ο Σύμβουλος της Τουρκικής Πρεσβείας και μέλος της UNESCO κ. Baris Kalkavan, παρουσίασε τις ενέργειες της Τουρκίας για την χαρτογράφηση των σημείων ενδιαφέροντος Καταδυτικού Τουρισμού και τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

* O Καθηγητής Τουριστικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης και Σύμβουλος σε θέματα Θρησκευτικού Τουρισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Χρήστος Πετρέας, έκανε δύο τεκμηριωμένες τοποθετήσεις στα ζητήματα της ανάπτυξης του Θρησκευτικού και του Καταδυτικού Τουρισμού, και αναφέρθηκε στις δυνατότητες συνδυασμού αυτών των φαινομενικά διαφορετικών μορφών.

* Η μορφωτική και τουριστική ακόλουθος της Τουρκικής Πρεσβείας κ. Asli Gundogdu Aksungur, έκανε εκτεταμένη αναφορά στις δράσεις προβολής του τουριστικού προϊόντος της Τουρκίας και τον μεγάλο αριθμό Αρχαιοελληνικών και Βυζαντινών μνημείων που υπάρχουν στην επικράτειά της (Αγιά Σοφιά, Ναός Αρτέμιδος στην Έφεσο, Ι.Ν Αγίου Νικολάου στην Αττάλεια κ.λπ.)
Σχολιάστε