1η Σεπτέβρη οριστικά λουκέτο στις ΔΟΥ στα νησιά του Σαρωνικού


Στην είσοδο της ΔΟΥ Πόρου

Στην είσοδο της ΔΟΥ Πόρου

Την 1η Σεπτεμβρίου μπαίνει οριστικά το λουκέτο στη ΔΟΥ Πόρου και των υπολοίπων νησιών του Αργοσαρωνικού αφού τότε ολοκληρώνεται η Δ’ και τελική φάση του πολύμηνου σχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την ενοποίηση των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ), σύμφωνα με το οποίο αναστέλλεται η λειτουργία των τελευταίων 14 ΔΟΥ σε νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Οι 14 ΔΟΥ που αναστέλλεται η λειτουργία τους είναι:

 1. ΑΓIOΣ ΚΗΡΥΚΟΣ

 2. ΑΙΓΙΝΑ

 3. ΑΝΔΡΟΣ

 4. ΚΑΛΥΜΝΟΣ

 5. ΚΑΡΠΑΘΟΣ

 6. ΚΕΑ

 7. ΛΗΜΝΟΣ

 8. ΜΗΛΟΣ

 9. ΠΟΡΟΣ

 10. ΣΚΙΑΘΟΣ

 11. ΣΚΟΠΕΛΟΣ

 12. ΣΠΕΤΣΕΣ

 13. ΤΗΝΟΣ

 14. ΥΔΡΑ

Πρέπει να σημειωθεί πως ειδικά για τους 2 Νομούς της χώρας που διαθέτουν ευρύ νησιωτικά συμπλέγματα, λήφθηκε μέριμνα ώστε να παραμείνουν σε λειτουργία 5 ΔΟΥ στις Κυκλάδες και 2 ΔΟΥ στα Δωδεκάνησα, σε αντίθεση με την πλειονότητα των Νομών της χώρας, όπου πλέον λειτουργεί μόνο 1 ΔΟΥ. Σε κάθε μια από αυτές τις ΔΟΥ που αναστέλλεται η λειτουργία τους, ιδρύεται ένα Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ), το οποίο λειτουργεί ως ένα Φορολογικό ΚΕΠ. Τα ΓΕΦ στεγάζονται σε κτήρια των ΟΤΑ, ώστε να επιτευχθούν συνέργειες και να ελαχιστοποιηθεί το κόστος λειτουργίας τους. Στα ΓΕΦ οι πολίτες μπορούν να διεκπεραιώνουν κάθε εργασία, για την οποία προσέρχονταν μέχρι σήμερα στις ΔΟΥ.

Ήδη λειτουργούν τέτοια ΓΕΦ σε αρκετές πόλεις πανελλαδικώς, καλύπτοντας τις ανάγκες των πολιτών.

Παράλληλα, ολοκληρώνονται οι διοικητικές ρυθμίσεις έτσι ώστε οι πολίτες να μην υποχρεώνονται πλέον να προσέρχονται στις Εφορίες για διενέργεια φορολογικών εργασιών. Ήδη το Υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί σε ηλεκτρονικοποίηση διαδικασιών στο πλαίσιο του TAXISnet, παρέχοντας ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες στους πολίτες μέσω διαδικτύου (www.taxisnet.gr), ενώ και νέες υπηρεσίες θα ενεργοποιηθούν στο άμεσο προσεχές διάστημα. Παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες με στόχο μέχρι τέλος του 2013 να είναι εφικτή η διεκπεραίωση όλων των πληρωμών που διενεργούνταν στις ΔΟΥ αποκλειστικά στις Τράπεζες, έτσι ώστε να καταργηθούν τα ταμεία από τις ΔΟΥ και συνεπώς να εξαλειφθεί η υποχρέωση των πολιτών να προσέρχονται στις ΔΟΥ για διεκπεραίωση πληρωμών.

Η Μαρία Ρεπούση για το κλείσιμο των ΔΟΥ

Η βουλευτής Α Πειραιά της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Κατανοούμε την προσπάθεια αναδιοργάνωσης της λειτουργίας των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ) που υπαγορεύεται από τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας αλλά εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας για την  κατάργηση των ΔΥΟ στα νησιά.

Ο σχεδιασμός ενοποίησης και αναδιοργάνωσης των ΔΥΟ θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας και της δυσκολίες της προσβασιμότητας για κάποια νησιά. Ο νησιωτικός χαρακτήρας της χώρας δεν εξυπηρετείται από οριζόντια μέτρα. Οι κάτοικοι των νησιών δεν έχουν συχνά το χειμώνα δυνατότητες μετακίνησης και οι υπηρεσίες τους είναι απαραίτητες. Διαφορετικά τα νησιά κινδυνεύουν να ερημώνουν το χειμώνα.

Η κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει το κλείσιμο των ΔΥΟ και στη βάση του κριτηρίου της νησιωτικότητας”.

Πηγή: Ημερησία
Σχολιάστε